Showing posts with label asas forex. Show all posts
Showing posts with label asas forex. Show all posts

HybridFX - Major Trend


Dah lama plak Abam Man tak menulis dekat sini ye. Ada yang rindu penulisan Abam Man tak? Hahahaha. Perasan je lebih Abam Man ni.

Jadi sebenarnya macam mana nak tentukan major trend? Selain daripada menggunakan trendline, kita juga boleh gunakan sifat candle itu sendiri untuk menentukan MAJOR TREND untuk minggu tersebut.

<< MACAM MANA TU? MEH TERUSKAN BACAAN >>

Untuk menentukan arah trend untuk sesuatu minggu kita akan rujuk kepada candle minggu sebelumnya.

#1 Gunakan timeframe weekly. Sebab kita nak tentukan major trend untuk seminggu kan. Jadi kita fokus la guna timeframe weekly. (Rujuk gambar MT1)

MT1 : AUD 5.8.2018

#2 Seterusnya, kita akan kira jarak pips dari HIGH KE CLOSE (HC) dan juga LOW KE CLOSE (LC). Yang mana lagi panjang?

#3 Jika HC > LC maka kita akan mencari peluang untuk SELL. Begitu juga jika sebaliknya LC > HC maka kita akan fokus mencari peluang BUY.

#4 Maka dari contoh pair AUDUSD pada 5.8.2018 telah memberikan petunjuk bahawa minggu seterusnya kita patut fokus kepada mencari peluang SELL.

<< MACAM MANA NAK BUY ATAU SELL? >>

Yang ni korang boleh gunakan teknik yang korang pernah belajar. Tak kisah la nak gunakan NAKED CHART atau berselirat INDICATOR. Yang penting kita nak dapatkan sebanyak mungkin USD dari setiap analisa yang kita lakukan.

Bila nak entry? Kita akan entry hanya pada hari Rabu@Khamis? Kenapa? Sebab Isnin dan Selasa biasanya market akan melakukan RETRACEMENT. Rabu@Khamis barulah market akan mengikut arah sebenarnya.


Stop Loss (SL) dekat mana? Kita akan letakkan SL pada High/Low candle minggu sebelumnya.

*Ehhh.. kata nak tahu cara baca MAJOR TREND je. Ni dah termasuk teknik entry la plak. Hehe.

**Jadi? Acaner? Agak2 mudah tak nak tentukan major trend untuk minggu hadapan dan seterusnya?

***Ada lagi persoalan yang tidak terjawab dari ebook ni? Nak dapatkan artikel ni dalam bentuk ebook? Sedut dekat LINK ni cepat !! Jangan lupa ucap terima kasih ye :)

Meh wasap abam cepat2 meh {{ www.wasap.my/60199590539/majortrend }}


. . . . . . .
Disediakan oleh:

Hilman Nawi

#hilmannawi
#hybridfx
#fibohybrid
#piphijaultd
#forextrader
#foreignexchange
#swingmodeon

[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Currency Meter Pro

Macam mana nak memanfaatkan meter ni?

Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.

Contoh:-

Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.

Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.

Jadi yang mana satu patut kita fokus?

Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantuan maklumat yang kita dapat daripada website berikut :-


Apa yang akan kita perhatikan di sini ye? Ok. Cuba korang klik dulu link tersebut dan tengok apa yang kelihatan? Yezzaa. Dekat situ akan ada senarai pasangan matawang berdasarkan kepada apa yang berlaku di pasaran semasa. Maksubnya kita dapat melihat samaada trader ramai yang sedang BUY/SELL sesuatu pasangan matawang tersebut.

USDCAD

USDCHF

Berdasarkan kepada screen shot tersebut kita dapat perhatikan bahawa trader sekarang ini memilih untuk BUY USDCAD dan USDCHF. Adakah ini bermakna kita akan terus masuk untuk join the trend untuk BUY juga?

Sabar dulu.

Sebelum kita nak masuk entry mana-mana posisi adalah seeloknya kita melakukan teknikal Analisa terlebih dahulukan? Apa guna kita belajar buat analisa tapi tak nak guna kan? Masa ni la nak tunjukkan kehandalan korang menganalisa market bak seperti Soros. Hehe.

Analisa sampai lebam. Dah puas hati baru entry menggunakan kefahaman teknikal korang. Jangan ikut2 orang@masta pula ye. Cukup2 la ikut sikenal orang tu. Cuba la guna sikenal sendiri pula. Mesti kepuasan yang dapat bila TP tu akan lebih terserlah. Hehehe.

Teknikal.

Tak pandai/tahu macam mana nak buat analisa? Meh wasap abam cepat2. Ada offer baik punya ni. Siapa cepat dia dapat ye 😊

Download?

Kat mana nak dapatkan CURRENCY METER tersebut? Meh SINI sedut sampai kenyang. Hehe. Dah sedut tu UCAP la TERIMA KASIH sekurangnya 😊

Semoga bermanfaat buat semua ye.

p/s – abam nak buat kelas di sekitar Selangor pada 17hb Febuari 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye. **17hb Febuari adalah cuti umum (Tahun Baru Cina)

Update :- Kelas terpaksa ditunda ke bulan March 2018 (tarikh akan diumumkan di dalam group nanti. Join segera untuk maklumat terkini berkenaan kelas tersebut)

Link group telegram: Naked Trading System

--
Hilman Nawi
Pengurus PiphijauLTD
email: terengganu@piphijaultd.com

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 2

Part 2: ATR (Average True Range)
.
.
Salam sejahtera semua. Dah baca PART 1 di sini?
.
.
Semoga faham la ye. Ke kurang faham lagi? Hehehe. Ok2. Abam sambung sikit lagi pasal ATR ni ye.
.
.
Ada sorang rakan PM abam tanya pasal ATR ni. Soalannya, adakah ATR ni boleh digunakan sebagai ENTRY POINT? Jawapannya TIDAK! Kenapa? Sebab ATR ni secara ringkasnya hanya menunjukkan AVERAGE RANGE untuk sesuatu PAIR pada TIMEFRAME tersebut. Maksubnya dengan ATR kita boleh agak berapa lagi baki pergerakan pips yang akan berlaku sebelum MARKET berubah arah.
.
.
Contoh, untuk pair EURUSD timeframe D1 (daily) adalah 623 point atau 62 pips. Rujuk gambar di bawah.
.
.
source : ATR EU D1.png (27 Disember 2017)
.
.
Berdasarkan kepada chart EU tersebut, maka kita boleh andaikan PRICE akan bergerak sebanyak 33 pips lagi sebelum membuat RETRACEMENT. Maka kita boleh letakkan nilai yang selamat untuk TP dan juga SL yang bersesuaian dengan harga semasa.
.
.
Untuk SL kita tambah/jauhkan sedikit jarak dari nilai ATR tersebut untuk menggelakkan terkena SL. Manakala untuk TP kita akan letakkan nilai yang sedikit kurang daripada nilai ATR tersebut untuk memastikan PRICE sentuh TP yang kita letakkan.
.
.
FAHAM KE FAHAM?

---
HILMAN NAWI
.
HYBRID FX
.
.
.


[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 1

[BASIC MT4: INDICATOR ATR]
.
.
Apa kejadahnya ATR ni? Apa fungsi dan macam mana ia berfungsi? Custom indicator ke?
.
.
ATR @ Average True Range adalah default indicator yang terdapat di dalam MT4 (desktop dan HP). ATR dikira berdasarkan kepada formula di bawah:-
.
.
source: https://en.wikipedia.org/wiki/Average_true_range
.
.
Mak aii. Siap ada formula tu. Macam susah je nak mengira ATR ni. Hehehe. Sabar-sabar. Ni abam nak share cara nak gunakan indicator ATR ni.
.
.
Ok. Mula2 untuk masukkan dalam MT4 ikut je step dalam gambar kat bawah ni ye.
.
.
source: mt4 PIPHIJAULTD
.
.
Dah tu, macam mana plak nak guna tu? Letak saja sebagai perhiasaan takde guna. Hehe...
.
.
Cuba abam2 akak2 cuba baca dekat website bawah ni. Kot2 boleh faham sikit macam mana ATR ni bekerja.
.
.
.
.
Dah baca pun tak faham lagi? Parah ni. Hehehe. Meh jumpa saya, kita ngeteh. Belanja nescafe tarik cukup la J
.
.
.
.
p/s - nanti abam sambung PART 2 untuk cara penggunaan indikator ATR ni ye. Doakan abam sihat dan ada idea untuk sambung skit lagi ye :)

BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.

Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊

Ni rupa website investing.com tu

source : https://www.investing.com

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.

Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengok gambar kat bawah ni jap.

source : https://www.investing.com

Apa yang korang nampak dari gambar tu? Haa.. betul la tu. Kita boleh tengok trend semasa untuk sesuatu PAIR matawang tersebut. Abam ambil contoh pair USDJPY neh. Dalam gambar tu, kita boleh tengok kesemua timeframe menunjukkan STRONG BUY. Maka yang perlu kita buat selepas dah nampak tu? Apa lagi kan. Kita cari la peluang untuk BUY sahaja pada waktu tu. Jangan terus masuk BUY, buat la analisa untuk dapatkan point entry yang terbaik. Kan kalau floating korang marah kat abam lak :p

Ehhh.. dahtu kena ON komputer ke setiap kali nak dapatkan info dari investing.com tu? Tak perlu pun. Sekarang kan zaman semua mudah. Pakai SMARTPHONE. Kena la gunakan kemudahan yang memang kita dah ada tu. Jangan la guna untuk wasap or telegram cari signal je dalam group. Banyak lagi yang kita boleh dapatkan dari henpon pintar tu 😊

Buat yang gunakan henpon android, korang cari je apps ni ye
source : PLAYSTORE
Install siap2 dalam henpon. Senang bila nak pakai nanti. Tak perlu la korang nak buka browser setiap kali nak tengok investing.com kan. Dekat android je ke yang ada apps ni? Hehe. Untuk IPHONE abam tak pasti pula sebab tak pernah lagi guna IPHONE. Tunggu abam dah guna nanti abam update semula ye. Hehehe..
 
source: PLAYSTORE
Korang login la ke akaun yang dah signup sebelum ni tu. Jadi senang la bila nak digunakan nanti. Korang boleh set kan pair yang korang nak ada dalam senarai tu. Letak la pair yang biasa korang trade. Cepat la sikit bila nak rujuk nanti. Jangan la letak banyak2 melainkan memang korang kaki entry semua pair yang ada. Hehehe.

Abam bercadang nak buat kelas awal bulan Disember 2017 nanti kat KEMAMAN, TERENGGANU. Abam nak share macam mana nak utilize kan website/apps investing.com ni. Ada yang berminat tak? Abam open untuk 20 orang je. Tak nak ramai2. Baru boleh fokus dekat sorang2.

Yang berminat whatsapp abam ye. Nanti abam bagi detail pasal kelas tu. www.wasap.my/60199590539 (hilman nawi)
---
Hilman Nawi
Pengurus Piphijaultd
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

[Support & Resistance]


SnR adalah satu konsep di mana pergerakan harga akan berkemungkinan besar untuk berhenti dan reverse pada harga tertentu. Yang mana ia akan menyentuh harga tersebut beberapa kali tanpa memecahkan tahap tersebut.


Tahap support adalah di mana permintaan dianggap cukup kuat untuk mengelakkan harga jatuh, manakala tahap resistance adalah harga di mana penjualan dianggap cukup kuat untuk mencegah harga naik lebih tinggi

Berdasarkan kepada maksub tersebut, bolehla kita huraikan SnR dalam bahasa mudah ianya adalah tempat di mana sesuatu harga itu akan bertahan daripada terus menurun atau menaik.


[Jadi apa kegunaan SnR dalam forex trading?]

SnR boleh digunakan sebagai tempat untuk entry atau take profit (TP). Untuk menentukan samaada sesuatu SnR itu kuat atau tidak adalah berdasarkan kepada berapa kali sesuatu tahap harga itu bertahan. Semakin banyak kali harga tidak mampu untuk menembusi tahap tersebut maka semakin kuat la tahap tersebut.


[Macam mana nak gunapakai SnR dalam trading?]
Antara cara yang biasa penulis gunakan untuk menentukan kekuatan tahap SnR adalah dengan melukis satu garisan untuk melihat berapa kali tahap tersebut telah bertahan. Boleh rujuk gambarajah di bawah untuk pemahaman.


Gambarajah 1 : Carta kosong tanpa sebarang indicator.

Gambarajah 2 : Tukarkan carta kepada LINE CHART (ALT+3)

Gambarajah 3 : Lukiskan satu garisan lurus di tahap2 di mana harga telah bertahan banyak kali. Bulatan merah adalah tahap Resistance, manakala bulatan biru adalah tahap Support.

Gambarajah 4 : Seterusnya tukarkan kembali kepada Candlesticks chart (ALT+2). Maka kita akan dapati harga telah retrace/reverse di kawasan yang telah kita tandakan dengan warna merah (resistance). Sekiranya harga mampu untuk memecahkan tahap Support di kawasan bulatan biru, maka pergerakan market adalah kuat untuk turun ke bawah


Untuk yang nak download nota dalam bentuk pdf boleh klik link ni ye. Share lah sekiranya dirasakan bermanfaat untuk semua. Doakan yang baik2 untuk penulis. Terima kasih.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat
.
.
Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



Pegang 5 Kunci ini, Dunia Forex Milik Anda






👉Fokus
Kita selalu dengar nak berjaya perlu fokus. Tapi kita hanya dengar sahaja tanpa action daripada kita sendiri. Fokus pada trading, fokus pada satu teknik. Dalam bidang forex, ramai yang saya lihat mereka tidak fokus. Terlalu ghairah untuk kaya, nak cepat pandai tapi tidak fokus. Belajar terlalu banyak teknik tapi hakikatnya satu teknik pun dia tidak dikuasai. 


Kata Bruce lee “ saya tidak takut pada orang yang belajar 10 000 teknik tendangan, tapi saya takut pada yang selajar 1 tendangan dengan 10 000 kali latihan”



Percayalah, sekali anda belajar teknik baru, sekali lagi anda jadi newbie untuk teknik itu. 


👉Emosi 

Emosi antara perkara paling penting dalam trading. Ramai trader boleh tahan floating 20 usd tapi bila profit 2 usd terus take profit. Banyak perkara yang merosakkan emosi seorang trader antaranya apabila analisa yang dilakukan oleh trader tersebut tidak sama dengan analisa trader-trader lain. 


Faktor lain lemahnya emosi seorang trader ialah kerana kurangnya penguasaan terhadap sesuatu teknik, dengan kata lain, tidak tahu apa SOP teknik yang dipelajari. 



👉Pip 

Antara psikologi trader berjaya ialah keuntungan mereka tidak lagi dikira dengan banyaknya USD, tapi diukur pada bilangan pip yang berjaya dikutip.


👉Rajin Membaca


Ciri orang berjaya yang utama ialah rajin membaca. Nak berjaya dalam trading, ada jalannya. Anda lalui jalan itu dan anda akan terjumpa satu bilik, untuk masuk kebilik itu anda perlukan satu kunci, kuncinya ialah ilmu. Membaca ialah jalan utama untuk mendapatkan ilmu. Anda membaca artikel ini, insyaALLAH, sifat orang berjaya ada pada anda.


👉Sabar


Gagal itu proses, rugi itu proses, mc juga satu proses. Proses untuk berjaya. Proses ini bukan sehari atau sebulan, boleh jadi bertahun. Belajar daripada kegagalan dan kerugian, tulis sebab kerugian dan jangan ulangi lagi kesilapan itu .Pejam mata, sabar, Jalan terus.



Sabar yang penting dalam trading ialah apabila anda nak masuk position. Jangan terburu-buru masuk position hanya kerana anda melihat pergerakan pasaran sedang bergerak laju. 

[Trick FOREX] - Close All Manual dengan Henpon

Salam semua rakan2 trader.
.
.
Hari ni abam nak share trick untuk close all entry secara manual tanpa skrip dengan HP. Pernah tak rakan2 hadapi keadaan di mana entry scalping atau lot gajah duduk dah biru.
.
.
Entry dah biru, takkan nak biarkan. Iyer dak??
.
.

Nak close satu persatu banyak lak layer yang ada. Kalau close manual mesti ada potensi untuk entry yang dah biru tu jadi merah semula. Kannnnn. Jadi acaner? Ada cara cepat ke dengan HP ni?
.
.
Ada cara@trick sebenarnya kalau nak close all secara manual dengan HP ni. Meh abam share neh.
.
.
Kan dah boleh close all dalam profit kannn..
.
.
Klik link ni. P sedut kat sana. Andai rasa bermanfaat kongsi la kat rakan2 lain ye. Semoga kita semua mendapat faedah dari trick ni.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat
.
.
Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



[CARA MUDAH MENENTUKAN ARAH MARKET]

Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe..
.
.
Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh.
.


Contoh untuk menentukan UPTREND atau DOWNTREND.
Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe..
.
.
Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim.
.
.
Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempat adalah valid untuk tarik ye.
.
.
Ok2 tengok contoh kat bawah untuk cara tarik trendline yer.

Contoh trendline SELL telah break di kotak kuning, maka untuk perjalanan market seterusnya kita akan focus kepada entry BUY pulak.
.
.
.

Contoh trendline BUY telah break di kotak kuning, maka kita akan focus untuk mencari entry SELL pula selepas ini.
.
.
Boleh faham tak nim?? Kalau tak faham nanti wasap Abam Man kat sini ye. Kita ngeteh2 minom kopi jantan. Abam Man tunjuk macam mana nak tarik trendline depan2 kasi line clear lagi.

.

Contoh tempat breakout trendline berlaku.
.
.
Kalau rasa artikel ni membantu, share la ye kat kawan2 lain. Semoga bermanfaat untuk semua ye.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.


Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



MTF Analysis

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.


Bismillah,

Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.

Anda akan belajar:-

  • Apa benda ala tu?
  • Berapa banyak TF nak tengok?
  • Nak jengok apa?


 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 

Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 


Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?

 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.

H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.



Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 

Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 

Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.


Harus diingat, sifat-sifat H4:- 


  1. Sebagai penimbang TF kecik dan besar. (macam orang tengah)
  2. TF utama untuk melihat tren terkini.
  3. Jarang spike ketika news, kalau ada pun minimal je
  4. Jadikan TF H4 sebagai GPS anda.

Oleh itu, jangan melawan tren H4, apatah lagi kalau anda baru nak berjinak-jinak dengan trading. 


NAK Lawan Tren sebab....?

kalau nak lawan tren tak kira di H4 ke atau mana-mana TF memerlukan ilmu dan pengalaman yang mendalam lagi.

Akan tetapi hasil trade mengikut tren lebih senang dan lumayan jika dibanding counter trend. Kesimpulannya, mahirkanlah tren trading dahulu.


Ada tak kelemahan TF H4?

Nothing is perfect my friend! Memang ada.
  • Entry yang kurang tepat
  • SL yang besar
  • Manipulasi harga

Habis tu macam mana???  Berapa banyak TF nak tengok?

Sekarang kita wajib tahu
ada satu lagi TF yang berganding bahu iaitu H1. Konsep H1 di sini adalah untuk melihat setup. 



H4 - Pengenalan tren terkini.
H1 - Trade Setup




Secara peribadi, guru saya selalu berkata, jangan percaya apa aku cakap, lihat sendiri kalau ilmu yang aku kongsi terbukti di depan mata kepala sendiri. 

Hari ini penulis meminjam nasihat tu kepada para pembaca artikel ni. Buat bektes masing2 mengikut teknik yang telah dipelajari dan lihat sendiri kalau konsep MTF ni valid ke tidak.

Bila minda anda sudah boleh "MELIHAT" seperti ilustrasi di bawah ini, Syabas anda sedang mengasah suatu lagi senjata trading in your own subconscious mind. 


Konsep/objektif yang sama untuk buy. 


Sampai setakat ni dahulu dengan berharapan anda dapat mengetahui secara am kaitan H4/H1. Buat berlatih-tubi untuk dengan teknik hebat yang sudah berada di arena anda untuk betul-betul faham.

Di lain masa, penulis akan selongkar lagi dengan lebih jelas Insya Allah. 

Nantikan sambongannya...



Lagenda Artikel:-

CRS - Candlestick Reversal Signal
SL - Stop Loss
TF - Timeframe
MTF - Multi Timeframe
GPS - Global Positioning System (metaphor je..)











 







REQUOTE dalam FOREX



REQUOTE boleh diterjemahkan sebagai keadaan apabila broker tidak dapat memberikan atau sanggup memberikan harga yang trader inginkan. Keadaan ini biasanya berlaku semasa market aktif disebabkan oleh news dan sebagainya. Contohnya, abam nak beli atau jual pasangan matawang tertentu pada harga tertentu dan menekan butang untuk dapatkan harga tersebut. Pada waktu broker menerima order tersebut, market telah pun bergerak terlampau laju untuk execute harga yang diingini. 
Pengumuman REQUOTE muncul di MT4 memberitahu abam harga dah bergerak dan memberikan abam peluang untuk menerima atau tak harga tersebut. Selalunya harga yang ditawarkan pada masa tersebut biasanya tidak menyebelahi para trader. Sebab tu ramai yang tak suka apabila berlaku REQUOTE ni. Rugi untuk kita nanti.



APA YANG MENYEBABKAN REQUOTE NI??

Macam yang abam dah beritahu kat atas, biasanya market bergerak laju, namun boleh bergerak dengan teramat laju dengan tiba2 terutamanya apabila ada news. Keadaan ini menyukarkan broker untuk meletakkan order pada harga yang abam inginkan. Broker yang kita gunakan sebenarnya terpaksa melalui broker mereka sendiri iaitu LP (Liquidity Provider – nak tau apa?? Cari la sendiri plak.. kih3x)

LP boleh menarik semula order, menaikkan harga atau boleh juga tidak mahu memberitahu apa2 jika mereka mahu berbuat camtu. Sebab itu ada broker yang memberitahu bahawa harga yang ditawarkan adalah bukan harga yang kita inginkan – mereka beritahu abam harga yang diberikan adalah lebih teruk dari yang diinginkan.



MACAM MANA NAK LINDUNGI DIRI ABAM DARI REQUOTE??

Bunyinya macam tak best plak kan bila kena REQUOTE ni? Hehe.. sebenarnya ada cara atau jalan nak elakkan REQUOTE ni. Dengan meletakkan LIMIT ORDER, abam memberitahu broker bahawa abam hanya sanggup meletakkan order di harga tertentu atau yang lebih baik sahaja. Dengan cara ini, abam beritahu broker terlebih dahulu bahawa abam tak nak membayar lebih untuk entry tersebut pada harga tertentu sahaja, dan juga bahawa abam sanggup tidak entry sekiranya ianya tidak dapat dilakukan pada harga tersebut.

**Sebab itu, dengan teknik GST manual, abam diajar untuk meletakkan LIMIT dan STOP order. Meh sapa2 nak belajar teknik GST manual, hubungi pengurus2 yang dilantik PipHijauLTD (klik link ini untuk dapatkan senarai pengurus yang ada)**



REQUOTE adalah sesuatu yang biasa berlaku pada market tertentu, dan juga pada mana2 bidang FOREX. Namun, sekiranya broker yang digunakan kerap REQUOTE (terutamanya semasa market yang lemau) itu menunjukkan bahawa broker tersebut kekurangan dari segi kecairan modal. Jika ini yang berlaku, lebih baik abam mula ushar broker baru untuk melakukan trading FOREX.

--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.

Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan penulis ye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :