Skip to main content

Posts

Showing posts with the label best forex technique

[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Macam mana nak memanfaatkan meter ni?
Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.
Contoh:-
Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.
Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.
Jadi yang mana satu patut kita fokus?
Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantua…

BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.
Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊
Ni rupa website investing.com tu

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.
Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengo…

[CARA MUDAH MENENTUKAN ARAH MARKET]

Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe.. . . Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh. .

Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe.. . . Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim. . . Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempa…

MTF Analysis

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.
Bismillah, Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.
Anda akan belajar:-
Apa benda ala tu?Berapa banyak TF nak tengok?Nak jengok apa?

 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 
Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 

Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?
 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.
H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.


Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 
Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 
Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.

Harus diingat, sifat-sifat H4:- 
Sebagai penimban…

Testimoni Video Student Forex Analysis Consultant

Salam,

Di bawah ini adalah testimoni video dari bekas pelajar FAC anjuran piphijau,kami akan berusaha membantu anda dengan ilmu,kerana bidang forex ini jika kita mempunyai niat untuk cepat kaya,maka akan tidak akan berhasil mencapai impian "kaya" anda itu.

Namun dengan ilmu in sya Allah.


Nasihat Saidina Ali tentang Ilmu dan Harta

RENUNGKANLAH kata-kata Saidina Ali bin Abu Talib di bawah ini:
-Ilmu adalah warisan para nabi, manakala harta ialah warisan Qarun dan Firaun.
-Ilmu boleh menjaga kamu, sedangkan harta itu kamu yang menjaganya.
-Orang yang memiliki ilmu mempunyai ramai teman, sedangkan pemilik harta mempunyai ramai musuh.
-Ilmu itu akan bertambah jika diamalkan, sedangkan harta akan berkurangan jika dibelanjakan. -Pemilik ilmu akan dihormati, sedangkan pemilik harta dikenali sebagai si kedekut. -Di hari kiamat pemilik ilmu akan memberi syafaat, manakala pemilik harta akan dihisab. -Biarpun masa berlalu, ilmu tidak akan lapuk tetapi harta itu semakin lama semakin usang. -Ilm…