Showing posts with label best forex technique. Show all posts
Showing posts with label best forex technique. Show all posts

[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Currency Meter Pro

Macam mana nak memanfaatkan meter ni?

Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.

Contoh:-

Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.

Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.

Jadi yang mana satu patut kita fokus?

Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantuan maklumat yang kita dapat daripada website berikut :-


Apa yang akan kita perhatikan di sini ye? Ok. Cuba korang klik dulu link tersebut dan tengok apa yang kelihatan? Yezzaa. Dekat situ akan ada senarai pasangan matawang berdasarkan kepada apa yang berlaku di pasaran semasa. Maksubnya kita dapat melihat samaada trader ramai yang sedang BUY/SELL sesuatu pasangan matawang tersebut.

USDCAD

USDCHF

Berdasarkan kepada screen shot tersebut kita dapat perhatikan bahawa trader sekarang ini memilih untuk BUY USDCAD dan USDCHF. Adakah ini bermakna kita akan terus masuk untuk join the trend untuk BUY juga?

Sabar dulu.

Sebelum kita nak masuk entry mana-mana posisi adalah seeloknya kita melakukan teknikal Analisa terlebih dahulukan? Apa guna kita belajar buat analisa tapi tak nak guna kan? Masa ni la nak tunjukkan kehandalan korang menganalisa market bak seperti Soros. Hehe.

Analisa sampai lebam. Dah puas hati baru entry menggunakan kefahaman teknikal korang. Jangan ikut2 orang@masta pula ye. Cukup2 la ikut sikenal orang tu. Cuba la guna sikenal sendiri pula. Mesti kepuasan yang dapat bila TP tu akan lebih terserlah. Hehehe.

Teknikal.

Tak pandai/tahu macam mana nak buat analisa? Meh wasap abam cepat2. Ada offer baik punya ni. Siapa cepat dia dapat ye 😊

Download?

Kat mana nak dapatkan CURRENCY METER tersebut? Meh SINI sedut sampai kenyang. Hehe. Dah sedut tu UCAP la TERIMA KASIH sekurangnya 😊

Semoga bermanfaat buat semua ye.

p/s – abam nak buat kelas di sekitar Selangor pada 17hb Febuari 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye. **17hb Febuari adalah cuti umum (Tahun Baru Cina)

Update :- Kelas terpaksa ditunda ke bulan March 2018 (tarikh akan diumumkan di dalam group nanti. Join segera untuk maklumat terkini berkenaan kelas tersebut)

Link group telegram: Naked Trading System

--
Hilman Nawi
Pengurus PiphijauLTD
email: terengganu@piphijaultd.com

BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.

Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊

Ni rupa website investing.com tu

source : https://www.investing.com

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.

Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengok gambar kat bawah ni jap.

source : https://www.investing.com

Apa yang korang nampak dari gambar tu? Haa.. betul la tu. Kita boleh tengok trend semasa untuk sesuatu PAIR matawang tersebut. Abam ambil contoh pair USDJPY neh. Dalam gambar tu, kita boleh tengok kesemua timeframe menunjukkan STRONG BUY. Maka yang perlu kita buat selepas dah nampak tu? Apa lagi kan. Kita cari la peluang untuk BUY sahaja pada waktu tu. Jangan terus masuk BUY, buat la analisa untuk dapatkan point entry yang terbaik. Kan kalau floating korang marah kat abam lak :p

Ehhh.. dahtu kena ON komputer ke setiap kali nak dapatkan info dari investing.com tu? Tak perlu pun. Sekarang kan zaman semua mudah. Pakai SMARTPHONE. Kena la gunakan kemudahan yang memang kita dah ada tu. Jangan la guna untuk wasap or telegram cari signal je dalam group. Banyak lagi yang kita boleh dapatkan dari henpon pintar tu 😊

Buat yang gunakan henpon android, korang cari je apps ni ye
source : PLAYSTORE
Install siap2 dalam henpon. Senang bila nak pakai nanti. Tak perlu la korang nak buka browser setiap kali nak tengok investing.com kan. Dekat android je ke yang ada apps ni? Hehe. Untuk IPHONE abam tak pasti pula sebab tak pernah lagi guna IPHONE. Tunggu abam dah guna nanti abam update semula ye. Hehehe..
 
source: PLAYSTORE
Korang login la ke akaun yang dah signup sebelum ni tu. Jadi senang la bila nak digunakan nanti. Korang boleh set kan pair yang korang nak ada dalam senarai tu. Letak la pair yang biasa korang trade. Cepat la sikit bila nak rujuk nanti. Jangan la letak banyak2 melainkan memang korang kaki entry semua pair yang ada. Hehehe.

Abam bercadang nak buat kelas awal bulan Disember 2017 nanti kat KEMAMAN, TERENGGANU. Abam nak share macam mana nak utilize kan website/apps investing.com ni. Ada yang berminat tak? Abam open untuk 20 orang je. Tak nak ramai2. Baru boleh fokus dekat sorang2.

Yang berminat whatsapp abam ye. Nanti abam bagi detail pasal kelas tu. www.wasap.my/60199590539 (hilman nawi)
---
Hilman Nawi
Pengurus Piphijaultd
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

[CARA MUDAH MENENTUKAN ARAH MARKET]

Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe..
.
.
Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh.
.


Contoh untuk menentukan UPTREND atau DOWNTREND.
Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe..
.
.
Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim.
.
.
Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempat adalah valid untuk tarik ye.
.
.
Ok2 tengok contoh kat bawah untuk cara tarik trendline yer.

Contoh trendline SELL telah break di kotak kuning, maka untuk perjalanan market seterusnya kita akan focus kepada entry BUY pulak.
.
.
.

Contoh trendline BUY telah break di kotak kuning, maka kita akan focus untuk mencari entry SELL pula selepas ini.
.
.
Boleh faham tak nim?? Kalau tak faham nanti wasap Abam Man kat sini ye. Kita ngeteh2 minom kopi jantan. Abam Man tunjuk macam mana nak tarik trendline depan2 kasi line clear lagi.

.

Contoh tempat breakout trendline berlaku.
.
.
Kalau rasa artikel ni membantu, share la ye kat kawan2 lain. Semoga bermanfaat untuk semua ye.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.


Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



MTF Analysis

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.


Bismillah,

Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.

Anda akan belajar:-

  • Apa benda ala tu?
  • Berapa banyak TF nak tengok?
  • Nak jengok apa?


 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 

Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 


Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?

 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.

H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.



Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 

Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 

Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.


Harus diingat, sifat-sifat H4:- 


  1. Sebagai penimbang TF kecik dan besar. (macam orang tengah)
  2. TF utama untuk melihat tren terkini.
  3. Jarang spike ketika news, kalau ada pun minimal je
  4. Jadikan TF H4 sebagai GPS anda.

Oleh itu, jangan melawan tren H4, apatah lagi kalau anda baru nak berjinak-jinak dengan trading. 


NAK Lawan Tren sebab....?

kalau nak lawan tren tak kira di H4 ke atau mana-mana TF memerlukan ilmu dan pengalaman yang mendalam lagi.

Akan tetapi hasil trade mengikut tren lebih senang dan lumayan jika dibanding counter trend. Kesimpulannya, mahirkanlah tren trading dahulu.


Ada tak kelemahan TF H4?

Nothing is perfect my friend! Memang ada.
  • Entry yang kurang tepat
  • SL yang besar
  • Manipulasi harga

Habis tu macam mana???  Berapa banyak TF nak tengok?

Sekarang kita wajib tahu
ada satu lagi TF yang berganding bahu iaitu H1. Konsep H1 di sini adalah untuk melihat setup. 



H4 - Pengenalan tren terkini.
H1 - Trade Setup




Secara peribadi, guru saya selalu berkata, jangan percaya apa aku cakap, lihat sendiri kalau ilmu yang aku kongsi terbukti di depan mata kepala sendiri. 

Hari ini penulis meminjam nasihat tu kepada para pembaca artikel ni. Buat bektes masing2 mengikut teknik yang telah dipelajari dan lihat sendiri kalau konsep MTF ni valid ke tidak.

Bila minda anda sudah boleh "MELIHAT" seperti ilustrasi di bawah ini, Syabas anda sedang mengasah suatu lagi senjata trading in your own subconscious mind. 


Konsep/objektif yang sama untuk buy. 


Sampai setakat ni dahulu dengan berharapan anda dapat mengetahui secara am kaitan H4/H1. Buat berlatih-tubi untuk dengan teknik hebat yang sudah berada di arena anda untuk betul-betul faham.

Di lain masa, penulis akan selongkar lagi dengan lebih jelas Insya Allah. 

Nantikan sambongannya...



Lagenda Artikel:-

CRS - Candlestick Reversal Signal
SL - Stop Loss
TF - Timeframe
MTF - Multi Timeframe
GPS - Global Positioning System (metaphor je..)











 







Testimoni Video Student Forex Analysis Consultant

Salam,

Di bawah ini adalah testimoni video dari bekas pelajar FAC anjuran piphijau,kami akan berusaha membantu anda dengan ilmu,kerana bidang forex ini jika kita mempunyai niat untuk cepat kaya,maka akan tidak akan berhasil mencapai impian "kaya" anda itu.


Namun dengan ilmu in sya Allah.



Nasihat Saidina Ali tentang Ilmu dan Harta


RENUNGKANLAH kata-kata Saidina Ali bin Abu Talib di bawah ini:

-Ilmu adalah warisan para nabi, manakala harta ialah warisan Qarun dan Firaun.

-Ilmu boleh menjaga kamu, sedangkan harta itu kamu yang menjaganya.

-Orang yang memiliki ilmu mempunyai ramai teman, sedangkan pemilik harta mempunyai ramai musuh.

-Ilmu itu akan bertambah jika diamalkan, sedangkan harta akan berkurangan jika dibelanjakan.
-Pemilik ilmu akan dihormati, sedangkan pemilik harta dikenali sebagai si kedekut.
-Di hari kiamat pemilik ilmu akan memberi syafaat, manakala pemilik harta akan dihisab.
-Biarpun masa berlalu, ilmu tidak akan lapuk tetapi harta itu semakin lama semakin usang.
-Ilmu dapat menerangi hati, tetapi harta boleh mengeraskan hati.
-Orang berilmu mengakui dirinya hamba Allah SWT, sedangkan orang berharta mengakui dirinya pemilik.

[Testimoni Pertama ‪#‎Piphijau‬]
Beliau bermula dari zero knowledge pada Oktober 2014,dengan modal kecil,sehingga boleh withdraw amaun besar secara konsisten sehingga hari ini dengan hadir Forex Analisis Consultant(FAC) menimba ilmu teknikal analisis yang betul.
In sya Allah,semoga dimurahkan rezeki dan mendapat keberkatan ilmu buat saudara.
Aminn



[ENGLISH VERSION]
My classmate in GEM2008.
In Age 58,
Truly learned and experience in trading field.
He travel around the world ,invest a lot of money,time, learning and seeking for the best Forex technique.




Young generation,this is the best example for us.

Never,never,NEVER give up.

May Allah bless U sir smile emoticon




Semoga anda mendapat kekuatan dan inspirasi untuk terus menimba ilmu forex ini.
Kami dan crew akan menekankan kaedah harus pada syarak,serta trading forex dengan kaedah "Corporate Sufi" di mana tidak diajar dalam mana-mana kelas teknikal analisis.

Jemput Hadir majlis ilmu dan kita silaturrahim.
Hubungi admin kami seperti nombor yang tertera di bawah.




Alhamdulillah. Dapat belajar ilmu yang amat berguna,. tak pernah fokus 100% macam dalam kelas PipHijau.Hehe.. Rasa rugi kalau tak fokus walau seminit. Terima kasih kepada team PipHijau kerana anjur kelas di Penang, Cikgu Along yang memang sempoi. InsyaAllah, semoga kita semua beroleh manfaat bersama.. sekarang aim untuk kelas PC pulak. InsyaAllah


Ashraf Ibrahim reviewed Pip Hijau Limited — 5 star

thx pip hijau..thx admin yg memahami keadaan sy.. serta mengizin sy trut serta dlm seminar ini..along sngt2 friendly..ilmu die amat bernilai..sgt trhutang budi..moga allah beri ganjaran pd kmpulan pip hijau. n murah rezeki pd msa akn dtg
Alif Je reviewed Pip Hijau Limited — 5 star

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :