Showing posts with label forex. Show all posts
Showing posts with label forex. Show all posts

BNM dan Kerajaan Malaysia akan memberi peluang Kepada Broker FX CFD Malaysia


NOTIS & PENGUMUMAN

Draf Pendedahan pada Rangka Kerja bagi Platform Perdagangan Elektronik
(Forex Trading Online)

Tarikh Siaran: 14 Jun 2019

Rancangan Pendedahan ini menetapkan keperluan dan jangkaan Bank terhadap peserta pasaran yang menawarkan perkhidmatan platform perdagangan elektronik dalam pasaran kewangan borong Malaysia, khususnya wang dan pasaran pertukaran asing.

Untuk gambaran, instrumen pasaran wang merujuk kepada produk seperti instrumen deposit boleh niaga, bil, penerimaan bank dan perjanjian belian balik.

Produk pertukaran asing termasuk Spot (Online Trading Platform), Urusniaga hadapan(Future), swap dan derivatif dari semua pasangan mata wang (FX & CFD).

Platform perdagangan elektronik yang dilindungi di bawah Draf Paparan ini termasuk saluran berbilang bank, dan tidak termasuk platform bank tunggal.

Khususnya - Broker wang yang diluluskan yang mengendalikan platform pembrokeran elektronik; dan peserta pasaran lain yang mengendalikan platform dagangan elektronik, sama ada atau tidak apa-apa bentuk saraan, yuran, komisen atau langganan dikenakan.

Pengendali platform (Tempatan) yang layak diperlukan untuk mendapatkan kelulusan Bank sebelum menawarkan perkhidmatan mereka di Malaysia.

Pengendali platform yang ingin menawarkan perkhidmatan dagangan elektronik untuk sekuriti dan instrumen selain dari yang dinyatakan dalam Draf Pendedahan ini, diperlukan untuk memastikan dan mendapatkan kelulusan yang diperlukan dari pihak berkuasa yang berkaitan jika berkenaan.

Penyerahan maklum balas - Bank mengundang maklum balas bertulis mengenai rangka kerja dasar yang dicadangkan dalam Draf Pendedahan ini, termasuk cadangan mengenai bidang yang akan dijelaskan dan cadangan alternatif yang perlu dipertimbangkan oleh Bank.

Maklum balas bertulis perlu membina dan disokong dengan rasional yang jelas, termasuk bukti yang mengiringi, analisis empirik atau ilustrasi jika sesuai; dan Sebagai tambahan kepada maklum balas umum, peserta pasaran diminta untuk menjawab soalan-soalan tertentu yang ditetapkan di sepanjang Draf Pendedahan ini.

Tanggungjawab hendaklah dikemukakan kepada Bank pada 15 Julai 2019 kepada:

Pengarah Jabatan Operasi Pelaburan & Kewangan Pasaran
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato 'Onn 50480
Kuala Lumpur
E-mel: fmd@bnm.gov.my

Link Info:
2019
BNM
TheStar

2010 - BNM pernah offer,namun Kerajaan masa itu (PM-6)membatalkan.

BNM2010

Gambar buat semangat.



Siapa jujur dan berusaha,pasti berjaya.

DUIT RAYA RM2500 BUAT JUARA

Pada awal Jun 2019,

Team admin Piphijaultd akan menganjurkan contest King Of Micro.

 REMPIT RAYA SEASON #2

Juara : RM2500
Naib Juara : RM1000
Ketiga : RM 500


Untuk info lanjut KLIK

HybridFX - Major Trend


Dah lama plak Abam Man tak menulis dekat sini ye. Ada yang rindu penulisan Abam Man tak? Hahahaha. Perasan je lebih Abam Man ni.

Jadi sebenarnya macam mana nak tentukan major trend? Selain daripada menggunakan trendline, kita juga boleh gunakan sifat candle itu sendiri untuk menentukan MAJOR TREND untuk minggu tersebut.

<< MACAM MANA TU? MEH TERUSKAN BACAAN >>

Untuk menentukan arah trend untuk sesuatu minggu kita akan rujuk kepada candle minggu sebelumnya.

#1 Gunakan timeframe weekly. Sebab kita nak tentukan major trend untuk seminggu kan. Jadi kita fokus la guna timeframe weekly. (Rujuk gambar MT1)

MT1 : AUD 5.8.2018

#2 Seterusnya, kita akan kira jarak pips dari HIGH KE CLOSE (HC) dan juga LOW KE CLOSE (LC). Yang mana lagi panjang?

#3 Jika HC > LC maka kita akan mencari peluang untuk SELL. Begitu juga jika sebaliknya LC > HC maka kita akan fokus mencari peluang BUY.

#4 Maka dari contoh pair AUDUSD pada 5.8.2018 telah memberikan petunjuk bahawa minggu seterusnya kita patut fokus kepada mencari peluang SELL.

<< MACAM MANA NAK BUY ATAU SELL? >>

Yang ni korang boleh gunakan teknik yang korang pernah belajar. Tak kisah la nak gunakan NAKED CHART atau berselirat INDICATOR. Yang penting kita nak dapatkan sebanyak mungkin USD dari setiap analisa yang kita lakukan.

Bila nak entry? Kita akan entry hanya pada hari Rabu@Khamis? Kenapa? Sebab Isnin dan Selasa biasanya market akan melakukan RETRACEMENT. Rabu@Khamis barulah market akan mengikut arah sebenarnya.


Stop Loss (SL) dekat mana? Kita akan letakkan SL pada High/Low candle minggu sebelumnya.

*Ehhh.. kata nak tahu cara baca MAJOR TREND je. Ni dah termasuk teknik entry la plak. Hehe.

**Jadi? Acaner? Agak2 mudah tak nak tentukan major trend untuk minggu hadapan dan seterusnya?

***Ada lagi persoalan yang tidak terjawab dari ebook ni? Nak dapatkan artikel ni dalam bentuk ebook? Sedut dekat LINK ni cepat !! Jangan lupa ucap terima kasih ye :)

Meh wasap abam cepat2 meh {{ www.wasap.my/60199590539/majortrend }}


. . . . . . .
Disediakan oleh:

Hilman Nawi

#hilmannawi
#hybridfx
#fibohybrid
#piphijaultd
#forextrader
#foreignexchange
#swingmodeon

[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Currency Meter Pro

Macam mana nak memanfaatkan meter ni?

Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.

Contoh:-

Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.

Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.

Jadi yang mana satu patut kita fokus?

Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantuan maklumat yang kita dapat daripada website berikut :-


Apa yang akan kita perhatikan di sini ye? Ok. Cuba korang klik dulu link tersebut dan tengok apa yang kelihatan? Yezzaa. Dekat situ akan ada senarai pasangan matawang berdasarkan kepada apa yang berlaku di pasaran semasa. Maksubnya kita dapat melihat samaada trader ramai yang sedang BUY/SELL sesuatu pasangan matawang tersebut.

USDCAD

USDCHF

Berdasarkan kepada screen shot tersebut kita dapat perhatikan bahawa trader sekarang ini memilih untuk BUY USDCAD dan USDCHF. Adakah ini bermakna kita akan terus masuk untuk join the trend untuk BUY juga?

Sabar dulu.

Sebelum kita nak masuk entry mana-mana posisi adalah seeloknya kita melakukan teknikal Analisa terlebih dahulukan? Apa guna kita belajar buat analisa tapi tak nak guna kan? Masa ni la nak tunjukkan kehandalan korang menganalisa market bak seperti Soros. Hehe.

Analisa sampai lebam. Dah puas hati baru entry menggunakan kefahaman teknikal korang. Jangan ikut2 orang@masta pula ye. Cukup2 la ikut sikenal orang tu. Cuba la guna sikenal sendiri pula. Mesti kepuasan yang dapat bila TP tu akan lebih terserlah. Hehehe.

Teknikal.

Tak pandai/tahu macam mana nak buat analisa? Meh wasap abam cepat2. Ada offer baik punya ni. Siapa cepat dia dapat ye 😊

Download?

Kat mana nak dapatkan CURRENCY METER tersebut? Meh SINI sedut sampai kenyang. Hehe. Dah sedut tu UCAP la TERIMA KASIH sekurangnya 😊

Semoga bermanfaat buat semua ye.

p/s – abam nak buat kelas di sekitar Selangor pada 17hb Febuari 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye. **17hb Febuari adalah cuti umum (Tahun Baru Cina)

Update :- Kelas terpaksa ditunda ke bulan March 2018 (tarikh akan diumumkan di dalam group nanti. Join segera untuk maklumat terkini berkenaan kelas tersebut)

Link group telegram: Naked Trading System

--
Hilman Nawi
Pengurus PiphijauLTD
email: terengganu@piphijaultd.com

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 2

Part 2: ATR (Average True Range)
.
.
Salam sejahtera semua. Dah baca PART 1 di sini?
.
.
Semoga faham la ye. Ke kurang faham lagi? Hehehe. Ok2. Abam sambung sikit lagi pasal ATR ni ye.
.
.
Ada sorang rakan PM abam tanya pasal ATR ni. Soalannya, adakah ATR ni boleh digunakan sebagai ENTRY POINT? Jawapannya TIDAK! Kenapa? Sebab ATR ni secara ringkasnya hanya menunjukkan AVERAGE RANGE untuk sesuatu PAIR pada TIMEFRAME tersebut. Maksubnya dengan ATR kita boleh agak berapa lagi baki pergerakan pips yang akan berlaku sebelum MARKET berubah arah.
.
.
Contoh, untuk pair EURUSD timeframe D1 (daily) adalah 623 point atau 62 pips. Rujuk gambar di bawah.
.
.
source : ATR EU D1.png (27 Disember 2017)
.
.
Berdasarkan kepada chart EU tersebut, maka kita boleh andaikan PRICE akan bergerak sebanyak 33 pips lagi sebelum membuat RETRACEMENT. Maka kita boleh letakkan nilai yang selamat untuk TP dan juga SL yang bersesuaian dengan harga semasa.
.
.
Untuk SL kita tambah/jauhkan sedikit jarak dari nilai ATR tersebut untuk menggelakkan terkena SL. Manakala untuk TP kita akan letakkan nilai yang sedikit kurang daripada nilai ATR tersebut untuk memastikan PRICE sentuh TP yang kita letakkan.
.
.
FAHAM KE FAHAM?

---
HILMAN NAWI
.
HYBRID FX
.
.
.


[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 1

[BASIC MT4: INDICATOR ATR]
.
.
Apa kejadahnya ATR ni? Apa fungsi dan macam mana ia berfungsi? Custom indicator ke?
.
.
ATR @ Average True Range adalah default indicator yang terdapat di dalam MT4 (desktop dan HP). ATR dikira berdasarkan kepada formula di bawah:-
.
.
source: https://en.wikipedia.org/wiki/Average_true_range
.
.
Mak aii. Siap ada formula tu. Macam susah je nak mengira ATR ni. Hehehe. Sabar-sabar. Ni abam nak share cara nak gunakan indicator ATR ni.
.
.
Ok. Mula2 untuk masukkan dalam MT4 ikut je step dalam gambar kat bawah ni ye.
.
.
source: mt4 PIPHIJAULTD
.
.
Dah tu, macam mana plak nak guna tu? Letak saja sebagai perhiasaan takde guna. Hehe...
.
.
Cuba abam2 akak2 cuba baca dekat website bawah ni. Kot2 boleh faham sikit macam mana ATR ni bekerja.
.
.
.
.
Dah baca pun tak faham lagi? Parah ni. Hehehe. Meh jumpa saya, kita ngeteh. Belanja nescafe tarik cukup la J
.
.
.
.
p/s - nanti abam sambung PART 2 untuk cara penggunaan indikator ATR ni ye. Doakan abam sihat dan ada idea untuk sambung skit lagi ye :)

BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.

Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊

Ni rupa website investing.com tu

source : https://www.investing.com

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.

Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengok gambar kat bawah ni jap.

source : https://www.investing.com

Apa yang korang nampak dari gambar tu? Haa.. betul la tu. Kita boleh tengok trend semasa untuk sesuatu PAIR matawang tersebut. Abam ambil contoh pair USDJPY neh. Dalam gambar tu, kita boleh tengok kesemua timeframe menunjukkan STRONG BUY. Maka yang perlu kita buat selepas dah nampak tu? Apa lagi kan. Kita cari la peluang untuk BUY sahaja pada waktu tu. Jangan terus masuk BUY, buat la analisa untuk dapatkan point entry yang terbaik. Kan kalau floating korang marah kat abam lak :p

Ehhh.. dahtu kena ON komputer ke setiap kali nak dapatkan info dari investing.com tu? Tak perlu pun. Sekarang kan zaman semua mudah. Pakai SMARTPHONE. Kena la gunakan kemudahan yang memang kita dah ada tu. Jangan la guna untuk wasap or telegram cari signal je dalam group. Banyak lagi yang kita boleh dapatkan dari henpon pintar tu 😊

Buat yang gunakan henpon android, korang cari je apps ni ye
source : PLAYSTORE
Install siap2 dalam henpon. Senang bila nak pakai nanti. Tak perlu la korang nak buka browser setiap kali nak tengok investing.com kan. Dekat android je ke yang ada apps ni? Hehe. Untuk IPHONE abam tak pasti pula sebab tak pernah lagi guna IPHONE. Tunggu abam dah guna nanti abam update semula ye. Hehehe..
 
source: PLAYSTORE
Korang login la ke akaun yang dah signup sebelum ni tu. Jadi senang la bila nak digunakan nanti. Korang boleh set kan pair yang korang nak ada dalam senarai tu. Letak la pair yang biasa korang trade. Cepat la sikit bila nak rujuk nanti. Jangan la letak banyak2 melainkan memang korang kaki entry semua pair yang ada. Hehehe.

Abam bercadang nak buat kelas awal bulan Disember 2017 nanti kat KEMAMAN, TERENGGANU. Abam nak share macam mana nak utilize kan website/apps investing.com ni. Ada yang berminat tak? Abam open untuk 20 orang je. Tak nak ramai2. Baru boleh fokus dekat sorang2.

Yang berminat whatsapp abam ye. Nanti abam bagi detail pasal kelas tu. www.wasap.my/60199590539 (hilman nawi)
---
Hilman Nawi
Pengurus Piphijaultd
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

[Support & Resistance]


SnR adalah satu konsep di mana pergerakan harga akan berkemungkinan besar untuk berhenti dan reverse pada harga tertentu. Yang mana ia akan menyentuh harga tersebut beberapa kali tanpa memecahkan tahap tersebut.


Tahap support adalah di mana permintaan dianggap cukup kuat untuk mengelakkan harga jatuh, manakala tahap resistance adalah harga di mana penjualan dianggap cukup kuat untuk mencegah harga naik lebih tinggi

Berdasarkan kepada maksub tersebut, bolehla kita huraikan SnR dalam bahasa mudah ianya adalah tempat di mana sesuatu harga itu akan bertahan daripada terus menurun atau menaik.


[Jadi apa kegunaan SnR dalam forex trading?]

SnR boleh digunakan sebagai tempat untuk entry atau take profit (TP). Untuk menentukan samaada sesuatu SnR itu kuat atau tidak adalah berdasarkan kepada berapa kali sesuatu tahap harga itu bertahan. Semakin banyak kali harga tidak mampu untuk menembusi tahap tersebut maka semakin kuat la tahap tersebut.


[Macam mana nak gunapakai SnR dalam trading?]
Antara cara yang biasa penulis gunakan untuk menentukan kekuatan tahap SnR adalah dengan melukis satu garisan untuk melihat berapa kali tahap tersebut telah bertahan. Boleh rujuk gambarajah di bawah untuk pemahaman.


Gambarajah 1 : Carta kosong tanpa sebarang indicator.

Gambarajah 2 : Tukarkan carta kepada LINE CHART (ALT+3)

Gambarajah 3 : Lukiskan satu garisan lurus di tahap2 di mana harga telah bertahan banyak kali. Bulatan merah adalah tahap Resistance, manakala bulatan biru adalah tahap Support.

Gambarajah 4 : Seterusnya tukarkan kembali kepada Candlesticks chart (ALT+2). Maka kita akan dapati harga telah retrace/reverse di kawasan yang telah kita tandakan dengan warna merah (resistance). Sekiranya harga mampu untuk memecahkan tahap Support di kawasan bulatan biru, maka pergerakan market adalah kuat untuk turun ke bawah


Untuk yang nak download nota dalam bentuk pdf boleh klik link ni ye. Share lah sekiranya dirasakan bermanfaat untuk semua. Doakan yang baik2 untuk penulis. Terima kasih.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat
.
.
Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



Pegang 5 Kunci ini, Dunia Forex Milik Anda






👉Fokus
Kita selalu dengar nak berjaya perlu fokus. Tapi kita hanya dengar sahaja tanpa action daripada kita sendiri. Fokus pada trading, fokus pada satu teknik. Dalam bidang forex, ramai yang saya lihat mereka tidak fokus. Terlalu ghairah untuk kaya, nak cepat pandai tapi tidak fokus. Belajar terlalu banyak teknik tapi hakikatnya satu teknik pun dia tidak dikuasai. 


Kata Bruce lee “ saya tidak takut pada orang yang belajar 10 000 teknik tendangan, tapi saya takut pada yang selajar 1 tendangan dengan 10 000 kali latihan”



Percayalah, sekali anda belajar teknik baru, sekali lagi anda jadi newbie untuk teknik itu. 


👉Emosi 

Emosi antara perkara paling penting dalam trading. Ramai trader boleh tahan floating 20 usd tapi bila profit 2 usd terus take profit. Banyak perkara yang merosakkan emosi seorang trader antaranya apabila analisa yang dilakukan oleh trader tersebut tidak sama dengan analisa trader-trader lain. 


Faktor lain lemahnya emosi seorang trader ialah kerana kurangnya penguasaan terhadap sesuatu teknik, dengan kata lain, tidak tahu apa SOP teknik yang dipelajari. 



👉Pip 

Antara psikologi trader berjaya ialah keuntungan mereka tidak lagi dikira dengan banyaknya USD, tapi diukur pada bilangan pip yang berjaya dikutip.


👉Rajin Membaca


Ciri orang berjaya yang utama ialah rajin membaca. Nak berjaya dalam trading, ada jalannya. Anda lalui jalan itu dan anda akan terjumpa satu bilik, untuk masuk kebilik itu anda perlukan satu kunci, kuncinya ialah ilmu. Membaca ialah jalan utama untuk mendapatkan ilmu. Anda membaca artikel ini, insyaALLAH, sifat orang berjaya ada pada anda.


👉Sabar


Gagal itu proses, rugi itu proses, mc juga satu proses. Proses untuk berjaya. Proses ini bukan sehari atau sebulan, boleh jadi bertahun. Belajar daripada kegagalan dan kerugian, tulis sebab kerugian dan jangan ulangi lagi kesilapan itu .Pejam mata, sabar, Jalan terus.



Sabar yang penting dalam trading ialah apabila anda nak masuk position. Jangan terburu-buru masuk position hanya kerana anda melihat pergerakan pasaran sedang bergerak laju. 

[Trick FOREX] - Close All Manual dengan Henpon

Salam semua rakan2 trader.
.
.
Hari ni abam nak share trick untuk close all entry secara manual tanpa skrip dengan HP. Pernah tak rakan2 hadapi keadaan di mana entry scalping atau lot gajah duduk dah biru.
.
.
Entry dah biru, takkan nak biarkan. Iyer dak??
.
.

Nak close satu persatu banyak lak layer yang ada. Kalau close manual mesti ada potensi untuk entry yang dah biru tu jadi merah semula. Kannnnn. Jadi acaner? Ada cara cepat ke dengan HP ni?
.
.
Ada cara@trick sebenarnya kalau nak close all secara manual dengan HP ni. Meh abam share neh.
.
.
Kan dah boleh close all dalam profit kannn..
.
.
Klik link ni. P sedut kat sana. Andai rasa bermanfaat kongsi la kat rakan2 lain ye. Semoga kita semua mendapat faedah dari trick ni.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat
.
.
Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



MTF Analysis II

MTF Analysis Bahagian II - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls


H4 / H1

Seperti yang telah dibincangkan minggu lalu, kita sudah mengetahui peranan H4 dan H1. 

Pernah tak kita fikir kenapa tak H2, H3, H5, etc? Apa yang special sangat H1 kemudian lompat H4?

Baik, saya kongsikan supaya semua faham. Kita tahu 4 candle H1 merupakan satu Candle H4. Jarak 4 detik ini sengaja dititik beratkan kerana ia bersangkut paut kepada kehidupan kita semua. 

LIHAT BUKTINYA:

I. FAKTA 

Setiap Insan ditentukan mengalami 4 alam. Alam Kandungan, Alam Dunia, Alam Barzakh, Alam Akhirat. 

 Kebanyakkan negeri asing mempunyai 4 musim. (Summer,Autumn, Winter, Spring)

II. FAKTA 

Bagi umat Islam, 3 dari 5 waktu solat berakaat 4. (Wallahu a'lam)
 
Orang putih menamakan fenomina ini "Rules Of Four"

III. FAKTA

Bagi yang memegang jawatan Projek Manager, kita harus menempoh 4 jurusan kelak Initiate, Plan, Execute, Control.


Dan Akhir sekali dalam Forex...ia digelar "Magnification of 4"

Maksudnya, Multiple Time frame Analysis selalunya akan ada 4 TimeFrame Maximum untuk buat analisa.

Kalau minimun pun 3 dan tak kurang dari itu.

Kaedah seperti berikut:-

H4 - Tren terkini
H1 - Trade Setup
M15 - (fine-tune) Trade Setup

TF M15 

Definisi:- 4 x Candle M15 untuk satu candle H1.

TF M15 fungsi di sini untuk fine-tune Trade setup. Bukan satu perkara yang mudah untuk dibentangkan. Ikhtiar lah masing2 kalau nak tahu ye.

Kalau tak nak fine tune entry pun boleh, process cuma optional atau pikir sendirilah. 

Insya Allah di masa-masa akan datang, saya akan bentangkan satu lagi fakta yang penting. Semua trader harus tahu...

semoga bermanfaat...


 











Forex Halal , Saham Haram Part 2

Salam semua,


Ini Part 2,

Tajuk di atas adalah kiasan di mana, jika anda trade Forex tanpa guru, agak-agak ,dah macam judi ,maka haram jadahlah jawabnya.

Begitu juga trading pasaran saham,ianya dibenarkan syarak dengan mentor dan ilmu trading yang betul.

Trader Forex dan Saham #Bersaudara.



Hari ini saya ingin berkongsi satu kisah sedih,untold story,kisah benar yang tidak diceritakan ,ketika mana saya dan insan di gambar , Dato' Nazri Khan,bersama-sama ratusan pelajar elit lain, menghabiskan pakej Platinum Dr Azizan Osman pada tahun 2014-2015.

Beliau adalah rakan dan mentor penulis.

Siapakah beliau ?


Dato Dr Nazri Khan adalah lulusan Ijazah Ekonomi Dan Kewangan dari Universiti Manchester dan merupakan seorang Penganalisis Ekuiti Berlesen yang berpengalaman selama 20 tahun sehingga ke peringkat antarabangsa. Beliau pernah mengendalikan lebih 500 buah program pelaburan di beberapa negara seperti Malaysia, Thailand, Singapura, Indonesia, Sudan dan Mesir.
Pada masa ini Dato Dr Nazri Khan memegang jawatan Naib Presiden Pertama dan Ketua Penyelidikan Strategi Runcit Affin Investment Bank dan merupakan Ahli Persatuan Penganalisis Teknikal (UK) sebelum menyertai Affin. Selain itu, beliau juga merupakan Ketua Penyelidikan MIMB Investment dalam bank dan pernah menjawat jawatan di Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Malaysia.
Disamping itu, Dato Dr Nazri Khan telah menjadi pilihan media utama dalam memberi komen-komen tentang Pasaran Saham seperti TV3, Astro Awani, Bloomberg, CNBC, The Star, The Edge, Bernama dan telah dinobatkan sebagai Top Opinion Leader di BursaMarket Place. Beliau juga merupakan Ketua Analisa untuk Affin Hwang Invesment Bank Berhad untuk memberi nasihat terutamanya dalam IPO dan Private Placement.
Dato Dr Nazri Khan merupakan pemegang PhD dari Universiti Multimedia Malaysia dan Pakar Analisa Teknikal yang diiktiraf dunia. Selain itu, beliau juga memberi ucapan pada sidang International Federation of Technical Analysis di Tokyo baru-baru ini.

Siapakah saya?


Mohd Zubir Amry Bin Ghazali.
Mentor Forex -
T.A.C (Technical Analysis Consultant)
Piphijau Jelajah Malaysia
Penulis Buku / Modul -Super Trader Dari Kampung "What They Don't Teach U , At Harvard Or Any Business School"
Lulusan Diploma Kejuruteraan Awam Politeknik (PSMZA).
Gagal dalam 13 bisnes yang berbeza.
Bangun buat kali ke 14. 
Bisnes ke-14 itu ialah ,Pip Hijau Membimbing dan membantu kawan-kawan profit dalam Forex Online Trading,dimana tiada siapa pedulikan mereka ketika rugi dan MC.Maka kami hulurkan tangan memberi nilai.
Peminat tegar majalah "Gila-gila" ,suka sambal tumis dan asam pedas.


Gambar di atas,  kami berselfie ,ketika Majlis Konvokesyen .
Sibuk je orang belakang tu..
hihi

Baiklah, saya sambung Part 2.
Yang tertinggal Kisah Part 1.Klik SINI
(Forex Halal, Saham Haram)

Kisah ini adalah benar,nama-nama yang terlibat saya tidak hebahkan,sebagai menjaga aib sesama Islam.

Kisah nya begini,
Saya pernah sekelas dengan trader-trader kental saham di RYRR (Retire Young ,Retire Rich),Dr Azizan Osman semasa menghabiskan pakej platinum bulan Jun 2014 lepas.

Pakej RYRR tersebut dianjurkan di Nouvelle Hotel, Seri Kembangan, Malaysia.

Kelas ini dihadiri 300++ pelajar yang benar-benar berjaya dalam bisnes mereka.Income bisnes ratusan ribu,jutaan,malah ada segelintir pelajar mempunyai income bulanan puluhan juta RM sebulan.

Kami dididik dengan baik oleh #DAO dan beberapa mentor terbaik #Malaysia seperti #AhyatIshak (Pakar Lubuk Hartanah) #Abang AbuMekanikWang (Pengurusan Kewangan) #AliMajis (Pakar Hartanah Lelong)

Tugas kami,apabila selesai kelas ialah bukan berbisnes,namun lebih kepada #Philanthropist , memberi nilai Ilmu kepada rakan-rakan yang memerlukan.

Ada satu kisah terpencil yang berlaku dalam kelas tersebut.Kisah ini agak manghantui kami semua,disebabkan aura muka yang terlibat kelihatan suram,kurang energetik,seperti sedia kala,macam ada yang tidak kena.Ketika #joget bara-bara,bere-bere pun umpama dipaksa dan terpaksa buat.


Namun,hampir kebanyakan dari mereka muka berkerut,kami belajar ,sambil mencatit segala ilmu yang diajar guru kami DAO.


Saya bertanya seorang kakak sambil berbisik.

"Tenung apa tu kak,ada berita baik."

Jawapan sinis akak tersebut,

"Floating saham."

Berapa?

"Negative Rm80k."



Ferrrghhh,Berapa modal?


"Rm50k,ni pun topup lagi Rm50k nak cover float."


Akak dah belajar?


"Dah,kelas Rm5k full package."

Siapa Pengajar ?

"Mentor xxxxxx #1 Malaysia " -
Entah menyepi kemana.Kurang buat kelas.


Kenapa entry?


"Coach info di wassap,saham ini bagus dibeli."


Berapa lama float?


"3 bulan dah..."


Tak lama lagi TP lah tu ,Akak x cut loss atau sl?


"X berani,sayang modal."


Kenapa x trade modal kecil padahal saham boleh modal Rm10.60?


"Dik.Kalau modal Rm1000 ke atas baru selesa entry belian,bawah amaun tersebut,lebih baik "hakaakk" meniaga goreng pisang.Ini bisnes sindiket dik,kita kena maju berjaya dari bangsa cina yang mengawal saham,ini mentor bagitau"


Orang lain modal berapa kak?


"Ada yang berjuta float,sampai gadai segala benda menahan float.Diorang ada dalam kelas kita ni..Buat muka selamba je,floating."


Sekarang zaman Najib memerintah kak,orang takut sentuh saham,market dikhuatiri crash?


"Coach kata bulan Disember 2014 saham akan kukuh."


Kenapa x trade forex kak,modal kecil sikit,boleh buy dan sell?


"Coach kata forex haram dan berjudi."

Aku terdiam..telan air liur..mengenangkan masa depan anak bangsa.Memerhati gelagat masing-masing di kelas asik membelek henset sambil berpeluh,padahal dr Azizan sedang mengajar di depan.


Jadi kisah ini,berlalu seperti angin sepoi-sepoi bahasa.Tiada siapa yang bercerita.Masing-masing sibuk perkenalkan bisnes konventional mereka.Acuh tak acuh,mengenangkan floating yang boleh membayar gaji pekerja mereka selama setahun.

Setahun Kemudian..

Ketika konvokesyen platinum bulan Jun 2015,berlangsung di 

Pullman Putrajaya Lakeside .

Selepas berhempas pulas lebih setahun menghadiri pakej Platinum.Inilah saat yang mengharukan.Konvo,silaturrahim,kami semua macam adik beradik.Support each others.

TTT (Train The Trainer )adalah pakej yang paling gila.5 hari, aku tidur kurang 3,4 jam.

Terima kasih #DAO #Jerry dan mentor-mentor lain yang membimbing kami.Allah taala jualah yang membalas jasa kalian.
Gambar Kenangan Program "Platinum" Dr. Azizan Osman.


Selepas bergambar,aku berjalan mencari Umi ku,yang teman konvo.

Tiba-tiba aku disapa akak dalam kisah di atas,

Long(Nama manja aku),Pekabo?

"Sihat Kak,Alhamdulillah"

Aku menambah rasa soalan "servis kuda"takraw.
Amacam float rm80k tempoh hari kak?


Dia diam...


"kita fikir benda lain lah long,usah dikenang benda yang dah lepas."

Kau buat apa sekarang long?


Mengajar forex😭


Akak :

"Hawaoouuuu,asal tak cakapppp"

Aku:

"Hihihihi..harooommmm kakkk"




Testimoni Pelajar Dato' Nazri Khan 


Testimoni Pelajar Mohd Zubir Amry  

Kita Sambung Part 3.Kemudian hari.In sya Allah.

Gambar di bawah sekadar hiasan "kepoyooan".
Gurauan itu pengubat duka :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :