Showing posts with label forex Malaysia. Show all posts
Showing posts with label forex Malaysia. Show all posts

Coretan Buat Trader Forex




    ::: ANAK :::



mereka ada masa HADAPAN,
mereka ada CITA2 bila meningkat DEWASA,
mereka adalah TANGGUNGJAWAB,
mereka adalah KURNIAAN ILLAHI,
mereka sumber keGEMBIRAan,
mereka pemBAWA REZEKI,
mereka berGANTUNG kelangsungan HIDUP daripada IBU dan BAPA,


::: TRADER :::

berapa banyak lagi hati2 yang perlu PUNAH oleh SIFAT KAMU?
berapa banyak IMPIAN dan HARAPAN hancur berDERAI kerana SIFAT KAMU?
berapa LAMA lagikah UNGKAPAN kata2 kamu menjadikan ianya REALITY?
berapa banyakkah MASA yg telah kamu BAZIRkan dalam keLALAIan atas mengejar IMPIAN JUTAWAN, HARTAWAN, sedangkan HAKIKATnya kamu terpaksa berHUTANG,
terpaksa MENIPU,
hidup atas penDAPAtan PASANGAN,
hidup penuh kePURA-PURAan,
semata2 mengejar IMPIAN dan untuk menjadi KAYA RAYA.


::: KITA :::

kita tiada PILIHan lain untuk "BERJAYA". tiada lagi jalan PINTAS "SHORTCUT". kita semua didalam BELENGGU, diantara REALITY dan FANTASY.
berdiri atas HAKIKAT yang SEBANAR. Kita hanya mempunyai satu sahaja lagi KAEDAH untuk berJAYA.

>>> PAKSA <<<

PAKSA diri kita untuk berUBAH,
PAKSA diri kita untuk "DISIPLIN" diTAHAp yang MAKSIMA,
PAKSA diri kita untuk BERJAYA Duniawi dan Ukhrawi.
*Adakah kita seorang yg berJAYA, sedangkan untuk melakukan SOLAt WAJIB 5 Waktu pun tidak MAMPU dilakukan?
jika tidak, kita perlu "PAKSA" diri kita untuk melakukannya. Kerana diDALAM SOLAT itulah yang akan mengAJAR kita erti DISIPLIN yg TINGGI.

::: BERJAYA :::

berjaya bukan membawa MAKSUD kekayaan dan harta BENDA sahaja. ianya meliputi setiap ASPEK.


::: MARGIN CALL :::

Sebelum memulakan TRADING, Cuba FIKIRkan tentang ANAK-ANAK yg diperTANGGUNGJAWAbkan kepada kita.
SUDAHkah SUSUnya diBELI?
SUDAHkah PAMPERSnya diBELI?
SUDAHkah MAKANANnya diBELI?
jika BELUM, PASTIkan ianya diSEMPURNAKan DAHULU.
Apabila MARGIN CALL berlaku, segala-galanya akan HANCUR, MUSNAH, IMPIAN hanya tinggal IMPIAN.
CUBAlah BELAJAR tidak MC dalam masa 3bulan.


::: FOREX :::

secara realistiknya bukanlah TEMPAT CEPAT KAYA dengan MODAL yg KECIL. Tetapi boleh menjadi BESAR daripada MODAL yg KECIL. Namun BEGITU ianya bukan satu JANGKAMASA yg SINGKAT. ianya mengAMBIL MASA yg lama dengan MODAL yg KECIL.
Belajarlah "TRADE for LIVING" dahulu baru pergi ke PERINGKAT yg berIKUTNya. BELAJARlah KONSISTEN dahulu dengan DEPOSIT TRANSACTION yg MINIMAL DAHULU, baru boleh ke PERINGKAT yg seterusnya.
-BUKTIkan Kepada DIRI kita DAHULU, kemudian baru BUKTIkan kepada ORANG lain-


>>> Hardwork Hustle Pray Tawakkal <<<


(perCAKAPan dan perBUATan itu adalah 2 perkara yg berBEZA)
kerana, RAMAI yg MAMPU berCAKAP tetapi tidak RAMAI yang MAMPU meLAKUKAN.
RAMAI orang yang berILMU, dan tidak RAMAI orang yang mengAMALkan.
*KITA SEMUA ada TANGGUNJAWAB.
"Cukuplah ALLAH Bagiku"


-JAdikan solat dan sabar itu penolongmu -

[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Currency Meter Pro

Macam mana nak memanfaatkan meter ni?

Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.

Contoh:-

Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.

Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.

Jadi yang mana satu patut kita fokus?

Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantuan maklumat yang kita dapat daripada website berikut :-


Apa yang akan kita perhatikan di sini ye? Ok. Cuba korang klik dulu link tersebut dan tengok apa yang kelihatan? Yezzaa. Dekat situ akan ada senarai pasangan matawang berdasarkan kepada apa yang berlaku di pasaran semasa. Maksubnya kita dapat melihat samaada trader ramai yang sedang BUY/SELL sesuatu pasangan matawang tersebut.

USDCAD

USDCHF

Berdasarkan kepada screen shot tersebut kita dapat perhatikan bahawa trader sekarang ini memilih untuk BUY USDCAD dan USDCHF. Adakah ini bermakna kita akan terus masuk untuk join the trend untuk BUY juga?

Sabar dulu.

Sebelum kita nak masuk entry mana-mana posisi adalah seeloknya kita melakukan teknikal Analisa terlebih dahulukan? Apa guna kita belajar buat analisa tapi tak nak guna kan? Masa ni la nak tunjukkan kehandalan korang menganalisa market bak seperti Soros. Hehe.

Analisa sampai lebam. Dah puas hati baru entry menggunakan kefahaman teknikal korang. Jangan ikut2 orang@masta pula ye. Cukup2 la ikut sikenal orang tu. Cuba la guna sikenal sendiri pula. Mesti kepuasan yang dapat bila TP tu akan lebih terserlah. Hehehe.

Teknikal.

Tak pandai/tahu macam mana nak buat analisa? Meh wasap abam cepat2. Ada offer baik punya ni. Siapa cepat dia dapat ye 😊

Download?

Kat mana nak dapatkan CURRENCY METER tersebut? Meh SINI sedut sampai kenyang. Hehe. Dah sedut tu UCAP la TERIMA KASIH sekurangnya 😊

Semoga bermanfaat buat semua ye.

p/s – abam nak buat kelas di sekitar Selangor pada 17hb Febuari 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye. **17hb Febuari adalah cuti umum (Tahun Baru Cina)

Update :- Kelas terpaksa ditunda ke bulan March 2018 (tarikh akan diumumkan di dalam group nanti. Join segera untuk maklumat terkini berkenaan kelas tersebut)

Link group telegram: Naked Trading System

--
Hilman Nawi
Pengurus PiphijauLTD
email: terengganu@piphijaultd.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :