Showing posts with label forex scandal. Show all posts
Showing posts with label forex scandal. Show all posts

Hati-hati dengan Scammer dalam Forex

Salam Raya ke 7.Seminggu sudah kita beraya .Hari ini penulis ingin mengabadikan tulisan facebook Atuk Pemalu,yang ramai dikalangan trader mengenali dan menghormati beliau,tidak kurang juga,yang kurang senang dengan cakap direct beliau.Its normal in Forex.
Politik Forex boleh mengatasi skandal 1MDB dan GST.tikam sana,tikam sini,aib sana,buka pekong orang lain,batu api dan scammer.

"Gambar Ini Sekadar Hiasan"
Kepada yang berminat ,bolehlah buat wallpaper di HP masing-masing,agar trade dengan tenang dan  tidak MC lagi :)

Namun,kami di PipHijau menyokong segala usaha beliau bersama broker GaFx dengan rakan sifu  Superb Trader dan Andy Pipskiller,semoga usaha kalian berkekalan dan diberkati membantu trader.

Artikel di bawah diabadikan disini,sebagai pengajaran buat penulis dan anda semua.Berhati hatilah kepada scammer walaupun mereka adik beradik jiran sebelah,kawan tidur sebantal,apabila ada sesuatu yang kita nasihat dan melanggar batasan fitrah manusia.Kami tetap menggelar ianya scammer dan perlu dijauhi.


KENALI SCAMMER DI DALAM FOREX
By-Atuk Pemalu Ftt FXs

Bila aku menyentuh perkataan scammer sebenarnya ia satu perkara yg amat membimbangkan kerana pasti bila ada scammer mesti ada mangsanya. Di dalam forex, penyamun ada dimana2 tidak kira bentuk, rupa atau pun karektor. Pelbagai modus operandi yang dijalankan agar apa yg dilakukan membuahkan hasil demi mengisi tengkolok mereka. Jangan terpengaruh dgn serban atau ketayap dikepala… jgn terpengaruh dgn soft spoken… tetapi anda perlu kena ada persediaan knowledge2 tertentu supaya bukan diri anda ‘mangsa’nya itu
Aku akan berckp perkara yg general dan nampak lebih adil supaya tidak semua yg dilakukan oleh individu2 terbabit boleh dikategorikan sbg scammer. Sejak aku berkecimpung di dalam dunia forex ini pada tahun 2006, aku berkenalan dgn individu yg boleh dikategorikan sbg scammer… tanpa ada apa2 knowledge, segala apa yg diberitahu semua aku telan bulat2.. endingnya aku bersama team aku mengalami kerugian yg besar. Itu kisah dulu… realitinya scammer2 ini masih wujud sehingga ke hari ini.. patah tumbuh hilang berganti itu yg pasti. Setiap cabang2 dlm forex disitu pasti ada scammer. Adakala terdpt individu yg akan mengambil kesempatan kepada individu lain kalau x kena gaya boleh tergolong juga sbg scammer. Aku akan cuba kupas setiap sudut supaya ia sama2 dpt menjadi sbg panduan kpd kita semua…

1) Broker atau Syarikat Forex
Bila diceritakan tentang ilmu brokerage, ini merupakan satu kelemahan yg ketara bagi trader2 di tanahair kerana majority tidak mempunyai knowledge walaupun sudah bertahun2 dlm dunia ini. Faktor utama kerana majority trader mengambil mudah pengetahuan tentang brokerage. Xpe aku xnk bercerita secara terperinci pasal brokerage sekadar aku kaitkan dgn topic arkitel berkenaan ini. Broker atau syarikat forex boleh dikategorikan kpd 3 bahagian iaitu:

- Broker STP
- Broker Market Maker
- Bucket Shop

Broker STP adalah merupakan broker yg sebetulnya utk kita berurusan… didalam trading order yg kita buat deposit akan melalui broker ini dan dihantar ke LP dan terus diniagakan dibank2… aku x perlu nk bercerita panjang lebar pasal broker STP tetapi sekadar perkara yg perlu anda tau deposit yg kita lakukan adalah selamat… Broker tersebut tidak mengambil deposit kita tetapi ia hanya sbg perantaraan sahaja… kalau broker tersebut bankrap sekalipun, deposit kita tidak hilang dan pasti ada third party yg akan berperanan utk menguruskan pengeluaran deposit kita itu. Satu perkara yg patut korg tau, tiada satu broker forex dlm dunia ini yg tidak mengaku ia bukan STP. Bagaimana kita ingin mengenalpasti dan dpt membezakan? Ada banyak broker yg STP tetapi anda juga kena tau apa yg dimaksudkan broker STP dgn fully STP. Broker STP kebiasaan mereka akan ada A book (hantar ke LP) dan B Book (market maker) dan fully STP mereka hanya ada A book sahaja…

Broker market maker, ada yg mengatakan ia sbg scam… aku tidak bersetuju dgn tuduhan tersebut tetapi aku akui broker market maker pun boleh menjadi sbg scam jugak kalau pihak berkenaan tidak bertanggungjwb… Istilah market maker ini sbnrnya broker tersebut tidak menghantar deposit dikalangan trader ke LP. Mereka hold duit tersebut dan pastikan trader yg loss at least 70% dari yg withdraw… Kalau yg withdraw melebihi loss, broker ini akan bankrap. Anda kena fhm, apa yg dimaksudkan dgn broker? Bukan dlm forex saja ada broker.. kita biasa dgr broker tanah, broker kereta, broker rumah dan yg pasti broker adalah org tgh dan incomenya semata2 makan komisen sahaja… Cuba translate blk dlm forex. Bagi memastikan statistic loser tu jauh lebih tinggi dari winner, broker tersebut akan sentiasa menganggu trading anda dpt2 akaun yg dah byk membuat profit. Setiap function didlm MT4 boleh di plug in dan pelbagai cara mereka boleh buat utk memastikan sesuatu akaun tersebut kerugian… yg lebih tidak bertanggungjwb lagi, adakala withdrawal tidak dibayar… atau dibayar lebih rendah dari rate semasa… off quote.. disable… profit ditarik blk… history profit dipadamkan… yg lebih teruk lagi akaun didelete terus… Ada broker yg market maker yg bertanggungjwb dan tidak dinafikan ada yg lebih 5 tahun beroperasi di Negara kita dan membyr setiap withdrawal…. Bagi anda yg modal kecil mungkin setakat puluh2 usd atau ratus2 usd atau beberapa ribu usd mungkin anda tidak akan terasa perkara ini… tetapi yg sgt merbahaya jika capital anda melibatkan puluh2 ribu, ratus2 ribu atau jutaan usd.. sepatut di dalam apa2 pelaburan kita kena pastikan capital yg kita letakkan ditempat yg betul dan selamat… andaikata broker tersebut tidak membayar withdrawal, lebih2 pun anda hanya mampu banned sahaja… kalau broker tersebut tutup dan membuat dajal kpd akaun anda, TIADA SATU PIHAK DALAM DUNIA INI yg mampu membela nasib anda utk dptkan kembali capital tersebut… sekali lagi harus diingat, pastikan keselamatan capital kita… kalau akaun MC kita puas hati tp kalau broker yg melesapkan capital kita ia satu perkara yg pasti sgt pedih dan perit utk ditelan…

Antara ketiga2 berkenaan yg pasti utk mengenali ianya mmg 100% scam adalah bucket shop. Kebiasaan forex dijadikan sbg instrumen perniagaan mereka walhal itu hanyalah sbg dummy semata2. Ia lebih sesuai disebut sbg money game. Syarikat @ yg konon dikatakan broker ini akan mengambil deposit dan sampai satu tahap bila bakul tersebut sudah penuh mereka akan hilang dgn cara website shut down, tiada lagi ROI. Modus operandi yg sering dilakukan hanya menunjukkan kekayaan mereka termasuk leader2 supaya dpt mengaburi mata org ramai. Dengan system pembayaran bonus yg efisyen dan ontime, melantik org luar sbg CEO itu semua biasa kita lihat. Income broker adalah komisen yg dipanggil sbg Spread @ brokerage fees… Kalau ada investor depo 1 juta sekalipun, selagi tiada trading lot yg diorder pada akaun tersebut selagi itulah broker tiada ada apa income lagi… Sebab itulah dalam forex tiada istilah Referral bonus yg dibyr on the spot, ROI, fix return, guarantee capital, pairing, capital tidak dibenarkan di withdraw… Itu semua bidaah semata2… Jadi utk mengelak kita menjadi mangsa dan terpedaya dgn company @ broker yg berperanan sbg bucketshop ini, pastikan anda lihat apa yg sy dah senaraikan dahulu… apakah ciri2 itu ada? Kalau ada jgn sesekali mencari nahas!!!

2) Fund Manager
Maksud fund manager ini yg lebih tepat individu yg menguruskan akaun trading individu lain (investor). Fund manager begitu banyak dari kecil2an hingga kpd menubuhkan syarikat2 besar @ hedge fund. Apakah kelayakan bagi seorg Fund Manager? Xperlu fikir besar2.. kita ambil factor yg underground jer… Sepatutnya yg dikehendaki adalah seseorg yg sudah konsisten didlm trading sekurang2nya 1 tahun dan ke atas… utk mendptkan konsistensi pula, pasti kita memerlukan penjagaan risk pada tahap yg minima… Konsisten adalah perkara yg sgt sukar utk dicapai tidak kira apa jua bidang sekalipun termasuk player2 sukan… aku xnk sentuh perkara yg besar yg melibatkan syarikat2 fund manager pada level professional.. Memadai kpd satu2 individu yg berani menguruskan capital org lain dan merisikokan di dalam forex… cara mereka menambat hati investor dgn show SS profit yg gila2… mungkin SS profit itu setakat rekod trader utk satu skrin computer atau gadget… adakah ia sudah mencukupi? Cara utk mengaburi mata pelabur dgn menunjukkan lot2 trading yg besar2 (high risk) dan mencapai gain yg sgt luar biasa… satu perkara anda kena fikir, kalau pihak tersebut begitu hebat kenapa mereka ingin menggunakan modal org lain dlm trading lagi? Aku fhm, ada yg mula konsisten ttp capital utk own account tidak besar. Ini satu cara utk mereka mendpt income yg lebih dan membesarkan akaun trading sendiri dimasa akan dtg… ttp anda harus ingat, 95% loser dlm forex… kebarangkalian utk anda rugi adalah jauh lebih tinggi dari untung… 

Kesilapan besar kpd fund manager sebegini ialah MEREKA MERISIKOKAN 100% CAPITAL INVESTOR DALAM TRADING. Biasa yg berlaku loss, akan total loss… sehelai sepinggang… SEPATUTNYA FUND MANAGER HANYA BERHAK MENGGUNAKAN 30% CAPITAL INVESTOR sahaja bukannya 100%... jika berlaku kerugian maksimum 30% dari modal, pihak fund manager ini wajib surrender semula akaun investor mereka… anda kena akui anda telah gagal… xdela investor tu terkulat2 modal habis licin… lebih baik dpt blk 70% dari x dpt langsung… tetapi byk yg kita lihat disini, ramai yg konon2 fund manager tidak bertauliah ini akan melicinkan modal investor mereka… kalau mereka terus mencari investor lain dan berterusan mencari investor lain, tetapi hasilnya tetap habis licin…. Ini sudah boleh dikategorikan sbg scammer…. Yg tidak bertanggungjwb ada yg terus menghilangkan diri… menukar no phone… golongan ini sbrnya mereka tiada lagi modal sendiri utk dimanagekan dan terpaksa mencari modal org lain… ada juga yg memakan affiliate dan melakukan trading hanya semata2 mengejar komisen affiliate sahaja tanpa mengambil kira risiko akaun investor tersebut… Sangat ramai yg menjadi mangsa disini…. 

Kpd yg membaca, hati2 tentang perkara ini… nasihat aku pergilah belajar forex… dptkan kefahaman yg tinggi dlm trading dan seterusnya mampu membuahkan hasil…. Kalau kita tgk diluar sana, majority trader2 yg konsisten dlm trading, mereka tidak berminat utk mengambil mana2 capital utk diuruskan… walau dipujuk sekalipun, pihak berkenaan tidak berminat… tentu sekali alasannya, “aku dah cukup modal buat apa nk ambil modal org lain lagi?” mungkin jua ada yg akan berkata “aku lebih selesa trader akaun sendiri dari trade akaun org lain, xkan sama”…. Sebenarnya anda sbg trader x perlu pening2 kepala mengambil akaun org utk dimanagekan…. Byk broker2 forex menawarkan Sistem Pamm dan Copy Trade…. Terbuka sapa2 boleh jadi manager… kalau anda perform, pasti ramai yg akan follow akaun mereka pada trading anda… kalau anda sbg seorg investor, cari mana2 pamm akaun atau copy trade dan pilih yg terbaik utk anda ikuti trading mereka… ttp kesilapan kebanyakan follower disini mereka suka memilih yg high gain.. sesungguhnya high gain itu pasti ia high risk dan saya boleh katakan 100% mustahil utk ia konsisten…. 

Carilah manager Pamm atau Copy Trade yg mengambil low risk… walau gain x tinggi tp yg anda dpt itu adalah keuntungan di dalam keadaan capital anda terjaga dan tidak pernah goyah dgn drawdown yg tinggi secara berterusan…. Kalau berlaku loss pun pasti ia akan dlm keadaan terkawal…


3) Class Forex
Ini adalah perkara yg sensitive… aku nk kena huraikan dgn cermat supaya tidak ada pihak yg akan salah anggap apa yg aku ingin sampaikan dapat2 diri aku sendiri juga sbg seorg pengajar. Sebenarnya peranan pengajar2 sangat penting dlm industry ini… golongan ini sebenarnya telah membuat satu kerja yg mulia dgn menyampaikan ilmu2 yg bermanfaat kpd pelajar2nya.. mmg byk terdpt isu dan adakala perasaan kesian kpd golongan pengajar ini pun ada juga dgn pelbagai tuduhan dan tohmahan…. Aku cuba mendalami, apakah tujuan si pengajar ini mengadakan kelas2 forex tidak kira samada face to face atau secara online? Anda perlu tahu, setiap kali pengajar mengadakan sesi kelas pasti ia melibatkan costing, masa, tenaga dan yg pasti nilai ilmu yg ingin disampaikan oleh pengajar….
Ada pertikaian dikalangan trader2 mempersoalkan kelas berbayar dan sepatutnya perlu diberi percuma… ini sebenarnya menampakkan ketidakmatangan trader tersebut… berbayar atau tidak sbnrnya atas diri si pengajar tersebut…. Kalau ada seorg yg benar2 ingin membantu dan membuat amal jariah, itu atas diri individu tersebut… bagi pengajar yg tidak mampu membuat sedemikian jgn dipersoalkan….

Pengajar @ Cikgu2 forex ini aku boleh pecahkan kpd 3 kategori…..

a. Memang ingin membantu trader dan mengajar dgn ikhlas tanpa mengharapkan apa2 balasan… pengajar ini adakalanya memberi servis percuma tanpa mengambil sbg yuran dari pelajar mereka.. dan ada juga yg mengenakan yuran ttp ala kadar @ rendah utk menampung kos atau boleh dikategorikan sbg komitmen fee. Itu adalah perkara yg sgt positif tetapi yg negatifnya, ada segelintir pelajar yg hanya seperti melepas batuk ditangga dgn kelas2 percuma atau sgt murah ini… nk cari yg berkualiti dikalangan student disegi komitmennya percentage adalah rendah.

b. Mengkomersialkan dan menjadikan Kelas Forex sbg business… kebiasaan golongan ini yg sering disalah anggap… anda semua perlu tau, dlm forex utk berniaga utk dpt untung bukan pada trading saja… ada pelbagai cara dan salah satunya hasil dari kelas forex ini… mungkin golongan ini akan mengenakan yuran sehingga angka ribu dan marketing adalah perkara yg utama perlu dilaksanakan bagi memastikan sambutan yg baik dari penyertaan trader2. Kebiasaan golongan ini akan mengkomersialkan satu satu teknik yg dikira terbaik dgn menunjukkan hasil dlm bentuk SS dari penggunaan teknik beliau sendiri… Itu mmg perkara biasa dan nama pun marketing… dalam hal ini kedua2 belah pihak harus bersifat terbuka… kalau ada kalangan trader mempersoalkan dan meminta investor password, pihak pengajar jgn rasa marah pula yer… lagipun kelas yg anda kendalikan harga sampai beribu2 dan anda sendiri telah perkenalkan satu teknik yg hebat dan ini lah risiko anda perlu ambil… ttp hak anda juga utk melayan karenah trader sedemikian atau ignorekan saja… secara peribadi, pendapat aku semua pihak tidak perlu perlekehkan pengajar sebegini.. pertama anda kena understanding sbb mereka business… kedua, aku yakin mereka ikhlas mengajar dan ada juga yg terus memberi bimbingan berterusan…. Ketiga, x perlu sibuk2 persoalkan performance trading mereka sbb pengajar ini ibarat coach… dalam arena bolasepak kenapa coach sendiri tidak turun padang bermain bola… kenapa anak2 buah dia yg bermain? Point disini, pengajar ada kebolehan mengajar dan pasti dlm ramai2 ada yg telah Berjaya… belum tentu seseorg trader yg mempunyai byk knowledge sampaikan ilmu candlestick yg dia hafal 500 mukasurat dia sudah pandai trading… jawapannya belum tentu tidak yer… kalau individu ini caj harga lamb chop sehingga RM100 sepinggan ttp rasanya mmg sgt sedap sampai terkesan ke anak tekak berhari2… pasti customernya akan bertambah dan perniaagaannya makin maju dalam skala yg besar… ttp kalau rasanya tawar, kelat, dagingnya liat atau biasa2 saja…. Pasti tidak lama mana pun perniagaan mereka… silap2 jual harga RM10 pun belum tentu boleh maju lagi…

c. Menjalankan perniagaan dan mengambil kesempatan… biasanya mengambil kesempatan yg berkaitan dgn yuran penyertaan yg terlalu tinggi dan adakala langsung tidak munasabah… golongan sebegini hanya focus pada marketing…. Marketing kena betul2 power… apa yg boleh mengaburi mata org ramai? Kelas sebegini mungkin mencecah 5 angka sudah diibaratkan satu pelaburan yg besar dikalangan peserta yg menyertainya… adakah ia berbaloi? Bila aku katakan mengambil kesempatan, selalunya golongan ini akan memasang umpan dgn show off kekayaan dan kejayaan semata2… ilmu yg diajar adalah biasa2… tiada apa2 kelayakan atau sijil pengiktirafan dari mana2 badan tertentu pun tiada utk mereka mengenakan caj yg terlalu tinggi… pendapat aku, yuran kelas di atas rm5000 adalah sudah dikategorikan tinggi… lebih rm10k adalah kejam… mmg benar trader ada hak memilih.. kenapa perlu ambil yg mahal kalau tidak mampu.. senangkan kedai makan ada disediakan gerai dan ada juga disediakan coffee house… ttp jika hari2 dipasang umpan… dan terus memasang umpan, golongan2 baru ini pasti akan cepat terpedaya dan termakan umpan tersebut… mmgla marketing tp kalau marketing dah nmpk mcm memasang perangkap, itu bukan marketing lagi namanya… itu nk menyekem… jadi anda semua kena hati2… elakkan golongan sebegini… sampaikan kpd rakan2 anda… xperlu membuang duit utk byr kelas terlalu mahal dan lgsg tidak munasabah… lebih baik gunakan modal itu utk depo saja… masa saya taip artikel ini, ada sorg trader bercerita dgn saya beliau pernah membayar yuran kelas RM7000 utk 2 org dan kelas itu hanya utk 4 jam sahaja… yg diajar mt4,fx signal,fx calendar..dan ajar indicator stoch dan cci… bila ditanya soalan lebih2 beliau diminta join kelas berharga RM8000 seorg… mmg rasa kesian… adakah ini dinamakan ambil kesempatan? Nama pengajar tu pun aku lgsg x kenal… ntah dari planet mana dtgnya…

Untuk bahagian Class forex, rumusan keseluruhan aku sebenarnya simple sahaja… yg sibuk2 mencari teknik pelbagai, ketahuilah tiada satu teknik yg sempurna dalam dunia ni… semua ada kelemahan… kelas2 yg diajar dgn yuran melampau2.. silap2 boleh dpt free dari google saja… bagi trader forex dpt2 yg masih baru, guru itu penting.. kena ada…. Carilah guru yg lebih mementingkan risk management dan byk mengajar berkaitan psychology bukan hanya ingin menunjukkan teknik dia yg paling power dan paling hebat…. Selalunya guru sebegini adalah seorg yg high risk kerana gila dan taksub pada teknik semata2… bukan apa… ada juga segelintir pengajar ini akan mengajar ajaran2 sesat dlm forex demi kepentingan peribadi…. Itu yg paling dirisaukan… dan pesanan aku juga kpd trader2, anda pun kena ubah sikap anda.. berusaha… dptkan kefahaman dlm forex dan bertrading dgn cara yg betul.. jgn nk sesuatu semua nk disuap saja… nk manja sgt pulak… baik xyah jadi trader… diharap penulisan ini dpt dijadikan panduan supaya anda semua tidak di scam atau menjadi pihak yg diambil kesempatan oleh pihak lain….
Okla, aku hanya huraikan 3 perkara saja kerana inilah perkara yg byk dtgnya si scammer… mungkin ia boleh dijadikan sbg panduan pada anda semua selepas ini utk lebih berhati2 lagi… elakkan diri dari menjadi mangsa scammer!!!
by: atukpemalu superman

Skandal Forex Bank Negara Malaysia 1992-1993

Salam,


Hari ini "headline" yang penulis(along) utarakan disini kelihatan agak menyinggung sesetengah pihak.Namun ianya bukan bertujuan mengaibkan ,sekadar informasi telus kepada seluruh rakyat Malaysia agar masyarakat kita diberikan maklumat sejarah yang betul yang menjadi pengajaran buat kita hari ini dan khasnya buat anak cucu kita akan datang.

Artikel di bawah dianjurkan oleh NGO bebas dan tidak terikat mana-mana parti atau persatuan.Sekadar perkongsian ilmu yang tidak dihebahkan kepada umum.Dan menjadi salah satu sebab utama mengapa Kerajaan tidak meng"halal"kan dan me"lesen"kan forex sebagai satu jenis perniagaan buat individu di Malaysia buat masa ini.

Dipetik dari:

Forum khas bertajuk
“Bank Negara Forex Scandal: When Government Becomes Speculator.” 
2.30 ptg,
Sabtu
2 Jun 2012 di Dewan Sri Pinang, Padang Kota Lama, Pulau Pinang.
 





Oleh:
Dr Rosli Yaakob (Panel Jemputan)


Siapa Dr.Rosli Yaakob?Born in Kampong Kundur, Rembau, Negeri Sembilan in 1952. Currently he is the CEO of Ahsania-Malaysia Hajj Investment and Finance Company Limited, Dhaka, Bangladesh. Obtained his first degree in Economics from UM in 1975. Obtained masters and PHD in the same field from the University of Wisconsin, USA on BNM scholarship. He served BNM for 18 years. Previously served as Senior Vice President, Global Hajj and Umrah Corporation (Labuan) Limited, CEO, Golden Pharos Berhad, Director, Islamic Banking Scheme and Special Project, Abrar Discount Berhad, CEO, Abrar Finance Berhad, part-time lecturer on financial markets and institutions at the University of Malaya and board member of several companies. Areas of expertise included regulation of financial institutions, formulation and implementation of monetary, fiscal and economic policies, liquidity management, Islamic banking and finance and developing business strategies. Writes regularly on economic issues and presents papers in economic seminars. Current research interest is on the return of Gold Dinar as the currency of the Islamic World. 21 July 2007


Artikel di bawah ini petikan dari ucapan beliau:

Sesudah subuh, hari Jumaat, 1 Jun, dalam hujan yang lebat, kami memandu kereta ke Alor Setar. Program di Alor Setar memang menyemarakkan semangat perjuang tetapi meletihkan. Bila kembali dari Alor Setar pada dinihari, Sabtu 2 Jun, saya menginap di Hotel Penaga, di Hutton Lane. Seawal selepas sembahyang subuh, saya menyambung kerja menyiapkan ppp. Ianya siap pada pukul 12.30 petang dan terus saya emelkan kepada Syed Mikael kerana saya telah berjanji akan emel kepada beliau pada sebelah pagi. Saya terlewat.
Saya tiba di Dewan Sri Pinang pada pukul 2.00 petang. Forum bermula pada kira-kira pukul 3.30 petang kerana DSAI yang berkereta dari Kuala Lumpur terperangkap di dalam kesesakan lalu lintas di Lebuhraya Utara-Selatan. Perjalanan mengambil masa lima setengah jam berbanding  3-4 jam jika tiada kesesakan.
Kepada kira-kira 400 hadirin dan hadirat di majlis forum itu saya memberitahu ada sekurang-kurang lapan isu utama yang mengundang jawapan berkaitan dengan tajuk forum itu (forum diadakan dalam Bahasa Inggeris).  Saya kongsi isu-isu dan jawapan yang saya kemukakan di forum itu dengan pembaca semua.
Pertama, wajarkah Bank Negara Malaysia (BNM) berspekulasi di pasaran pertukaran wang asing?
Tidak. BNM tidak boleh sama sekali terlibat di dalam kegiatan spekulasi di dalam pasaran wang kerana risiko kerugian daripada kegiatan ini amat tinggi. Fungsi sebenar BNM adalah sebaliknya, iaitu, memerangi kegiatan spekulasi. Di dalam pasaran pertukaran wang asing khususnya, fungsi teras BNM ialah menjaga dan melindungi nilai Ringgit Malaysia (MYR) berbanding nilai matawang asing khususnya matawang rakan dagang utama negara seperti Dolar Amerika (USD), Ringgit Singapura, Paun British (GBP), Deutch Mark (DM), Yen, Swiss Franc, French Franc dan sebagainya. BNM mesti melindungi MYR dari serangan spekulatif dan menjaga nilai pertukaran MRY supaya sentiasa stabil dan pasaran wang setiasa cukup kecairan.
Kedua, bilakah BNM mula  terlibat di dalam kegiatan spekulasi di dalam pasaran pertukaran wang asing?
BNM mula melibatkan diri di dalam kegiatan spekulasi di pasaran pertukaran wang apabila Tan Sri Jaffar Hussien (arwah) dilantik Gabenor pada tahun 1985. Gabenor-Gabenor sebelum beliau – Tun Ismail Ali (arwah) dan Tan Sri Aziz Taha (meletak jawatan) – semuanya menentang kegiatan spekulasi matawang. Malah, mereka sentiasa mempertahankan BNM sebagai badan yang harus bebas dari campur tangan pemerintahan. Kerana tidak rela dijadikan “budak suruhan” kepada Menteri Kewangan yang mengarahkan Tan Sri Aziz berbuat sesuatu yang bertentangan dengan prinsip dan etika bank pusat, beliau memilih meletakkan jawatan. Mungkin, antaranya, beliau enggan berspekulasi di pasaran wang asing.
Isyarat bahawa BNM akan bersepekulasi di pasaran pertukaran wang asing disebut di dalam satu syarahan yang disampaikan oleh TSJH di Delhi dalam tahun 1989. Beliau menyebut bahawa beliau telah menambahkan dimensi ketiga dan keempat kepada pengurusan rizab BNM, iaitu, mengoptimamkan keuntungan dan membangunkan kemahiran berurusniaga di dalam pasaran wang asing.  Sebelum ini, teras utama pengurusan rizab adalah menjaga dan melindunigi nilai MYR dan mengekalkan kecairan di dalam pasaran. Sejak dari itu bermulalah penglibatan BNM dalam kegiatan spekulasi di pasaran wang asing dalam skala besar dengan tujuan menjana keuntangan maksimam sehingga mengkesampingkan teras utama pengurusan rizab.
BNM bukan lagi berspekulasi di dalam pasaran untuk menjaga nilai ringgit tetapi berjudi dengan harapan mendapat untung besar dan segera.  Bila ada pihak yang bertanya kenapa BNM berspekulasi secara besar-besaran sedangkan tidak ada mana-mana bank pusat yang berbuat demikian, maka TSJH sering memberi alasan “untuk mempertahankan nilai ringgit dan mengawal inflasi.” Ini terbukti falsu kemudiannya apabila kerugian besar akibat berjudi terdedah dan nilai pertukaran asing MYR merudum dalam tahun 1997-98 diserang spekulator.
Ketiga, Berapa besar dana digunakan BNM untuk berjudi di dalam pasaran pertukaran asing?
Kerana ketiadaan penyiasatan, jumlah dana terlibat sukar diperinci. Tetapi, pakar-pakar pasaran memang mengetahui bahawa pada satu ketika BNM (sebelum skandal terdedah) adalah pemain terbesar di dalam pasaran pertukaran wang asing di dunia. Lawannya hanyalah George Soros,  “penyangak matawang.”  Akhbar Reuter pernah melaporkan bahawa BNM adalah “sebuah kuasa yang dominan di dalam pasaran pertukaran wang sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Bahawa, BNM telah menjana keuntungan yang agak lumayan dari kegiatan itu sejak sebelum tahun 1992-93, telah mendorong BNM untuk bermain di dalam pasaran pertukran asing dalam skala yang semakin besar.”
Pedagang-pedagang matawang asing biasanya berjual beli dalam lot USD1 juta, USD5 juta dan paling tinggi USD 10 juta. Tetapi BNM berniaga dalam lot USD 50 juta dan kadang-kadang dalam lot USD1 bilion (dalam istilah pasaran, ini dipanggil satu ela) dalam sehari. Amat jarang sekali peniaga matawang asing berjual beli dalam lot yang besar.  Penanding yang paling hampir kepada BNM dalam kegiatan jual beli di dalam pasaran pertukaran asing ini ialah pengurus-pengurus dana Jepun. Itu pun mereka berani bermain paling tinggi dalam lot USD50 juta dan setakat sekali atau dua kali setahun. BNM bermain dalam lot-lot besar ini setiap hari.   Ertinya, BNM memang berjudi di dalam pasaran, satu aktiviti yang tidak ada kena-mengena langsung dengan fungsi “mempertahankan nilai ringgit dan mengawal inflasi.”
Strategi BNM ialah membeli dahulu sesuatu matang wang dalam jumlah beberapa bilion USD dan setelah urusan pertama ini selesai (selang beberapa minit sahaja), ia akan membeli beberapa billion USD lagi. Ini menjana kejutan di dalam pasaran dan pedgang-pedagang lain menjadi panik dan akan tergesa-gesa membeli matawang berkenanan. Akibatnya, harga akan naik dan ketika itulah BNM menjual pegangannya dan menjana keuntungan lumayan. Akhirnya, pedagang-pedagang lain akan tahu helah ini dan bila mereka tahu, mereka akan bertindak balas. Maka bertemulah buku dengan ruas.
Dalam tahun 1992, BNM berjudi di dalam Paun British (GBP). Ia membeli dengan jangkaan GPB akan naik nilai. Pada masa yang sama, George Soros membuat “short selling” ke atas GBP (jual dulu dan beli kemudian) kerana dia menjangka nilai GBP akan jatuh di masa hadapan. Jangkaan soros tepat. Nilai GBP jatuh. BNM rugi USD5.5 bilion dan Soros untung USD1.7 bilion. TSJH berbohong dengan mengumumkan bahawa BNM hanya rugi di atas kertas sebanyak RM9.3 bilion. Hanya kemudian (dalam tahun 1993) beliau mengakui BNM rugi RM10.1 bilion.
Pakar-pakar membuat anggaran bahawa kerugian sebesar itu hanya boleh terjadi kalau BNM berspekulasi dalam pasaran sebanyak US27-33 bilion. Jumlah ini 5 kali ganda jumlah rizab BNM pada masa itu dan lebih besar dari nilai asset BNM, iaitu, USD20.7 bilion ketika itu, bermakna BNM sudah bankrap. Ini bukan hendak menjaga nilai ringgit dan mengawal inflasi, ini berjudi sakan.
Perjudian BNM di dalam pasaran pertukaran wang asing ini telah dikesan oleh bank pusat Amerika (Federal Reserve Bank) dan Gabenornya pada masa itu, Alan Greenspan telah menggesa BNM menghentikan segera perbuatan itu. Tetapi, BNM buat pekak badak. Ia terus bermain judi dan akhirnya rugi besar lagi dalam tahun 1993.
Akhbar “Malaysia Business” melaporkan bahawa pada kemuncaknya, BNM pernah berspekulasi di dalam pasaran pertukaran wang asing sehingga RM270 bilion (USD90-100 bilion). Pedagang-pedagang matawang asing BNM amat agresif dan digelar “pembuli pasaran” (market bully). Mereka seolah-oleh diberi oleh bos mereka cek kosong, berbelanja ikut suka. Yang sebenarnya, yang berjudi itu seorang sahaja, iaitu Nor Mohamed Yakcop. Khabarnya (berita yang hangat di kalangan kakitangan BNM), apa yang beliau buat ialah beliau berjual beli menggunakan komputer orang lain – pegawai-pegawai di bawah beliau. Beliau akan bergerak dari satu komputer ke satu komputer sehingga pasaran melihat BNM mempunyai ramai pedagang matawang asing yang agresif walhal yang agresif hanya seoarng sahaja. Beliau selalu datang mesyuarat lambat dan ketika mesyuarat sedang berjalan, keluar pergi ke kamar dagangan (dealing room). Beliau membuat laporan palsu kepada Gabenor tetapi kerana dia licik, maka Gebenor percaya semua laporan sehinggalah “nasi telah menjadi bubur” barulah Gabenor sedar orang yang dipercayainya selama ini telah bermain kayu tiga dengan beliau, buat cerita dongeng.
Keempat, berapa besarkah kerugian yang ditanggung BNM akibat dari perjudian itu?
Memang sukar diketahui dengan tepat tanpa penyiasatan. YB Lim Kit Siang pernah menyebut di parlimen bahawa jumlah kesemua kerugian ialah RM30 bilion, satu jumlah yang amat menggerunkan. Inilah jumlah kerugian yang paling kerap disebut di kalangan pemain pasaran.
BNM mengakui kerugian sebanyak RM10.1 bilion dalam tahun 1992 dan RM5.7 bilion dalam tahun 1993.  Jumlahnya RM15.8 bilion, kira-kira setengah dari anggaran pakar. Jumlah yang diakui oleh BNM itu memang secara muslihat direndahkan. Sebahagian kerugian itu disorokkan melalui menilai semula pegangan emas BNM pada harga pasaran yang telah menjadi lebih tinggi berbanding harga mula-mula ia dibeli dan menilai pelaburan BNM dalam saham tersenarai dan beberapa lagi harta yang lain. BNM juga menggunakan “creative accounting” bagi menyorok kerugian. Kerugian telah ditukarkan menjadi “harta” dengan mencipta istilah baru perakaunan, iaitu, “deferred expenditure” atau “perbelanjaan tertunda” – wang telah dibelanjakan dahulu tetapi akan dibayar secara ansuran kemudian. Ini adalah penipuan. TSJH, seorang akauntan bertauliah, telah menderhakai profesyen beliau sendiri.
Kelima, siapakah yang bertangungjawab di atas kerugian?
BNM berjudi sakan di pasaran pertukaran matawang asing semasa Tun Daim Zainuddin (TDZ) menjadi Menteri Kewangan. Semua orang maklum, TDZ ini seorang spekulator besar dalam pasaran saham.  Beliau menjana kekayaan melalui spekulasi di pasaran saham. Dengan nada angkuh beliau pernah dilaporkan berkata: “Apa yang saya jana di pasaran saham itu hanyalah duit poket saya.”
Diyakini bahawa arahan “pergi buat duit di pasaran pertukaran asing” kepada BNM datangnya dari TDZ dan tentunya direstui oleh Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad (TMM).  Umum mengetahui kedua-dua mereka rapat, bagaikan isu dengan kuku.  Arahan itu dilaksanakan kerana BNM memiliki seorang Gabenor yang berwatak “Yes Man” bukan macam Tun Ismail Ali  dan Tan Sri Aziz Taha.  Harus diingat TDZ – kerana gagal menundukkan Tan Sri Aziz Taha dengan arahan tidak munasabah – telah berjaya menekan Tan Sri Aziz sehingga beliau meletak jawatan. Gabenor TSJH pula mempunyai “Yes Man” lapisan kedua, iaitu, Nor Mohamed Yakcop.
Pada peringkat BNM, kerugian gergasi ini adalah tanggungjawab TSJH dan Nor Mohamed Yakcop sepenuhnya. Mereka, walaubagaimana pun mengambil arahan  daripada dan membuat laporan terus kepada TDZ dan TMM mengenai permainan mereka di pasaran matawang ini. Pegawai tinggi BNM yang lain tidak tahu apa-apa. Timbalan Gabenor pada masa itu, Tan Sri Dr. Lin See Yan diketepikan.  Sesungguhnya, mereka berdua telah terpesong  jauh dari batasan (went overboard) dalam memperjudikan harta BNM di pasaran pertukaran asing. Mereka bukan berspekulasi tetapi berjudi secara cuai dan tidak bertanggung jawab dengan tidak mengendahkan langsung tentang keselamatan harta BNM dan harta negara.  Mungkin mereka bernafsu besar untuk mengalahkan Goerge Soros yang dikenali sebagai “raja perompak” (robber baron) itu bertujuan memenangi hati bos mereka bahawa mereka mempunyai kepakaran tanpa tolok banding di dalam urusniaga matawang asing.
Jadi, empat orang adalah orang yang harus dipertanggungjawabkan sepenuhnya di atas kerugian gergasi yang ditanggung BNM akibat perjudian di pasaran pertukaran asing – Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad,  Menteri Kewangan, Tun Dain Zainuddin, Gabenor, Tan Sri Jaffar  Hussein dan Nor Mohamed Yakcop.
Bila Dato Sri Anwar Ibrahim mengambil alih sebagai Menteri Kewangan dalam tahiun 1991, BNM memang sudah terperangkap di dalam perjudian di pasaran. Beliau dinafikan maklumat mengenai keterdedahan BNM dalam pasaran pertukaran asing – berapa besar pelaburan, untung  atau rugi, semuanya disembunyikan dari beliau. Beliau mendapat maklumat serpihan dari pihak ketiga.
Beliau, seperti yang diakui. pernah meminta maklumat terperinci dari Gabenor TSJH tetapi beliau disuruh pergi memintanya daripada Perdana Menteri. Bila DSAI dilantik Menteri Kewangan, kerugian telah menggunung – “nasi telah menjadi bubur.” Apa yang boleh beliau buat hanyalah memberhentikan pendarahan dan itu beliau telah berjaya buat.
Beliau “membuang” Gabenor dan Nor Mohamed Yakcop dari BNM pada pertengahan tahun 1994 selepas pembentangan laporan Tahunan BNM 1993 yang mendedahkan kerugian dari spekulasi wang asing itu. Beliau juga melarang sama sekali BNM dari bersepekulasi di pasaran matawang asing. Larangan ini berkuatkusa hingga kini.
Penganalisis merasakan beliau akhirnya membayar kos yang tinggi atas tindakan beliau itu – difitnah, dibuang kerja dan dipenjara 6 tahun.
Orang yang memberi  arahan supaya BNM berspekulasi di pasaran wang asing adalah TMM dan TDZ dan “kerja kotor” diserahkan kepada TSJH dan NMY untuk melaksanakannya.  Jadi, TSJH dan NMY mempunyai pelindung.  Sebab itu mereka bebas, tidak didakwa langsung.
Keenam, Kenapakah orang yang bertanggungjawab dibiarkan lepas-bebas?
Nor Mohamed Yakcop dipaksa meletak jawatan pada Julai 1994, satu hukuman yang amat ringan berbanding jenayah yang telah beliau lakukan terhadap negara. Malah, beliau kemudiannya diberi habuan lebih besar – kembali ke BNM dan menjadi menteri kabinet.
TSJH juga dipersilakan meletakkan jawatan tetapi dengan segera beliau dilantik menjadi Timbalan Pengerusi  PNB sebagai habuan. Sejak dari itu, beliau hidup murung – jarang mendapat liputan media – dan dua tahun kemudian beliau menginggal dunia akibat penyakit barah.
Perdana Menteri dan TDZ pula tida siapa yang berani sentuh. Buat penyiasatan mereka tidak mahu. Mereka tidak lut undang-undang.
Ketujuh, kenapakah skandal kerugian pertukaran asing BNM tidak disiasat?
Ini adalah kerana, pertama, pemimpin tertinggi negara nampaknya terlibat dan bersekongkol dalam perjudian ini. Kedua, penyiasataan mungkin mendedahkan banyak kepincangan dan perkara buruk yang boleh membawa kacau bilau politik kepada golongan berkuasa. Ketiga, perincian-perincian skandal ini mungkin terlalu mengerikan (too gruesome) kepada umum dan boleh menyebabkan malu besar kepada golongan berkuasa, sekiranya didedahkan. Keempat, wujud unsur-unsur jenayah di dalam skandal berkenaan yang boleh menyebabkan orang bertanggungjawab masuk penjara bukan masuk kabinet seperti yang berlaku sekarang.
YB Lim Kit Siang telah mencadangan di Parlimen supaya Suruhanjaya PenyiasatanDiraja ditubuhkan untuk menyiasat skandal kerugian pertukaran asing ini tetapi cadangan tidak langsung diendahkan.
Kelapan, patutkah PR (jika memerintah) menyiasat kembali skandal ini?
Di Mongolia, dua orang bekas Gabenor dan tiga orang kakitangan bank pusat negara itu telah didakwa dimahkamah atas tuduhan kecuaian dan melebihi kuasa sehingga menyebabkan kerugian USD90 juta di pasaran pertukaran asing.  TSJH dan NMY telah melakukan kesalahan yang lebih besar dan menyebabkan kerugian gergasi, maka sudah sewajarnya mereka di bawa ke muka pengadilan. Mereka mestilah disiasat. Jenayah yang terlibat termasuklah kecuaian, menyalahgunakan kuasa, memalsukan akaun, memesongkan maklumat, pecah amanah, konspirasi dan rasuah.
Aktiviti spekulasi yang dibuat sebenarnya berlawan dengan prinsip-prinsip utama bank pusat. Bank pusat sepatutnya membanteras spekulasi. Manakan boleh BNM melibatkan diri di dalam kegiatan spekulasi di pasaran matawang asing secara besar-besaran?
Kerugian wang rakyat terlalu besar untuk dilupakan begitu sahaja.Maka wajiblah kerajaan PR menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat skandal ini walaupun ia telah terlewat 20 tahun.
Penulis mengucapkan terima kasih kepada Penang Institute kerana memberi ruang kepada penulis untuk berkongsi maklumat dengan orang ramai.

Sekian.


Semoga anda mendapat manfaat dan ilmu dari penulisan ini.Along tidak terikat atas mana-mana parti politik dan lebih selesa berkongsi ilmu yang benar kepada seluruh rakyat Malaysia.

Wassalam.
Mohd Zubir Amry Bin Ghazali. (Along)
My expertise is to help Muslim trader's to be "Specialist in Technical Analysis"
with true "corporate sufi" knowledge.
CEO
Wake Up Resources.


Client Since 2003-2014:(Corporate Market Analysis)

  1. Petronas.
  2. Commercial Bank.
  3. PUNB.
  4. IMM (Institut Material Malaysia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :