Skip to main content

Posts

Showing posts with the label forex trader

HybridFX - Major Trend

Dah lama plak Abam Man tak menulis dekat sini ye. Ada yang rindu penulisan Abam Man tak? Hahahaha. Perasan je lebih Abam Man ni.
Jadi sebenarnya macam mana nak tentukan major trend? Selain daripada menggunakan trendline, kita juga boleh gunakan sifat candle itu sendiri untuk menentukan MAJOR TREND untuk minggu tersebut.
<< MACAM MANA TU? MEH TERUSKAN BACAAN >>
Untuk menentukan arah trend untuk sesuatu minggu kita akan rujuk kepada candle minggu sebelumnya.
#1 Gunakan timeframe weekly. Sebab kita nak tentukan major trend untuk seminggu kan. Jadi kita fokus la guna timeframe weekly. (Rujuk gambar MT1)

#2 Seterusnya, kita akan kira jarak pips dari HIGH KE CLOSE (HC) dan juga LOW KE CLOSE (LC). Yang mana lagi panjang?
#3 Jika HC > LC maka kita akan mencari peluang untuk SELL. Begitu juga jika sebaliknya LC > HC maka kita akan fokus mencari peluang BUY.
#4 Maka dari contoh pair AUDUSD pada 5.8.2018 telah memberikan petunjuk bahawa minggu seterusnya kita patut fokus kepada mencar…

[ANALISA MINGGUAN GBPJPY, USDJPY DAN GBPUSD]

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan2 trader abam semua.
.
Malam ni abam nak share sedikit analisa yang abam ada buat ye. Moga2 minggu ni trading rakan2 semua membuahkan profit yang lumayan ye.
.
.
Boleh klik link dekat bawah ni untuk tengok analisa2 yg abam dah buat ye.
.
.
[GBPJPY - https://my.tradingview.com/chart/GBPJPY/CAvCkT4Y/]



.
[USDJPY - https://my.tradingview.com/chart/USDJPY/NcpiXfeP/]

.
[GBPUSD - https://my.tradingview.com/chart/GBPUSD/TMRW0S8Y/]

.
.
Boleh SHARE dan LIKE page abam untuk dapatkan lagi analisa2 dan juga tips2 dalam trading. Klik SINI kalau nak skodeng page abam neh :)
.
.
Semoga bermanfaat untuk semua ye. Doakan abam mendapat kesihatan tubuh badan agar dapat buat perkongsian dengan rakan2 semua.
.
.
#hilmannawi
#hybridfx
#fibohybrid
#piphijaultd
#forextrader
#foreignexchange
#swingmodeon