Showing posts with label fundamental. Show all posts
Showing posts with label fundamental. Show all posts

Apakah Yang Menggerakkan Matawang

Apakah yang menggerakkan naik / turun matawang ?



 Permintaan dan penawaran matawang adalah benda yg menggerakkan turun naik matawang
 itu .Ianya adalah asas .


     " selalu ingat teori ini, apabila permintaan sesuatu matawang menigkat maka nilai matawang itu
juga akan naik .Jika permintaan matawang itu berkurang maka nilai matawang itu akan jatuh.
     
 Manakala,jika

Data ekonomi yang penting


             Setiap negara ada data2 yg dikeluarkan secara berskala yg menggambarkan kesihatan ekonomi tersebut.Ada yg petunjuk ekonomi sgt penting dan perubahan kepada data tersebut memberi kesan besar kepada pergerakkan harga di dalam pasaran.Ada juga data yang tidak penting hanya memberi kesan minimum kepada pasaran.


Langkah pertama adaalah untuk memahami dan menganalisis kepentingan pelbagai petunjuk ekonomi yg ada dan seterusnya memberi perhatian kepada data2 yg dikeluarkan itu .kita akan bincangkan data2 penting setiap negara 


News warna merah seperti yg kita tahu biasanya memberikan impak yg tinggi kepada pasaran .Kuning pula berimpak sederhana.Biasanya news yg penting dan memberi kesan besar adalah news penetapan kadar faedah bank pusat utama seperti Federal Reserve , ECB , BOJ , RBA , RBNZ , BOC 


Dari segi geopolitik beri tumpuan juga jika ada event penting like speech gabenor bank2 pusat utama dunia .Saya harap korang semua bagi alert kepada news2 semua ni kerana semua ini adalah asas pergerakkan harga.

Fundamental dan Berita


Salam semua


       Apa yg anda perlu tahu ialah ekonomi tidak akan berubah dalam masa yg singkat tetapi pelbagai data dan berita dari sesebuah negra yang mengubah sentimen dalam masa yg singkat.Kadangkala sentimen boleh berubah seminit selepas sesuatu data atau berita itu tersebar .


Dengan teknologi yang semakin canggih berita2 pasaran dekad ini tersebar dengan pantas dan begitu juga pasaran berubah dgn pantas.Prnh tak anda tgh trade tiba2 candlestck bergerak laju sehingga terkena stoploss anda ?? Ya itu semua disebabkan data atau berita yang tersebar ke pasaran menyebabkan pelabur memberi reaksi pada masa itu juga tanpa anda ketahui.


Jika difikirkan semula , ya kita sebgai trader kecil yg terlalu mengambil kira atau takut kepada news tdak akn trade sebernarnya kerana News sentiasa dikeluarkan setiapjam dalam pasaran global.Oleh itu pengurusan risiko tetap perlu dititikberatkan .

kadang2 ada berita yang mengubah sentimen tidak berakhir dalam jangka masa yang singkat ttapi menjadi sentimen yang menyelubungi pasaran dalam beberapa minggu  atau bbrapa bln sehinggan mencipta uptrend & downtrend . Sebab itu lah pentingnya sentimen dalam forex trading ini .


Sabar kita akan belajar pelan2 ..

Kesan data kepada ekonomi (2)




Kesan tak lansung kepada ekonomi


Situasi politik ,bencana alam atau data kualitif adalah faktor yg memberi kesan secaran tak lansung kepada ekonomi atau lebih khusus sentimen pasaran dan diterjemahkan ke dalam pergerakkan harga di dalam pasaran forex .

Sebagai contoh ,bencana alam yg besar sudah tentu menyebabkan kemusnahan yang banyak di sesebuah negara dan memberi kesan dalam masa yg singkat kepada ekonomi negara itu .bagi orang yg bijak mencari peluang ,sudah pasti sektor pembinaan juga akan naik bagi membina infrastruktur yg rosak .Oleh sebab itu projek infrastruktur memerlukan ramai perkerja dan kadar kehilangan kerja sebelum ini yang disbbkan bencana semakin stabil dalam jangka masa sederhana atau jangka panjang.Begitulah hubungkait antara data-data ekonomi yg membentuk Fundamental ekonomi .

Walaubagaimana pun bagi negara yg tidak membangun ,bencana alam seperti ini sudah tentu memberi kesan buruk dalam jangka masa panjangdengan ketiadaan sumber bagi membangunkan semula infrastruktur .Hal ini memberi kesan negatif yg berpanjangan kepada sentimen negara tersebut seterusnya memberi kejatuhan nilai dalam nilai matawang mereka .


Begitu juga kesan tak lansung kepada perubahan nilai matawang yg disebabkan oleh perubahan dalam fundamental ekonomi negara lain yang saling bergantung.Contohnya Australia yg bergantung hasil eksport besar ke China.Sebarang perubahan positif dalam data ekonomi china akan memberi kesan positif juga kepada matawang Aussie .

Kesan data kepada ekonomi






Ini adalah sambungan post yg lepas


Kesan lansung kepada ekonmi :- ialah seperti data pertumbuhan ekonomi GDP ,data perkerjaan seperti NFP ,kadar inflasi dan sebagainya .


Sebagai contoh cuba perhatikan data nfp yg dikeluarkan oleh jabatan buruh us setiap bulan .Kesan data ini kepada ekonomi buruh sangat kuat kerana ini adalah data penting kepada ekonomi situasi semasa us .sebab itu kesannya sgt kuat kepada pasaran setiap bulan .


Namun perlu diingat bahawa data nfp adalah jumlah perubahan pekerjaan di us yg tidak memgambilkira sektor perladangan . perubahan disini bermaksud bertambah atau berkurang ,

Sebagai contoh jika data ini bertambah bermakna ramai penduduk mendapat peluang pekerjaan hasil drpd ekonomi yg baik dan begitu juga jika sebaliknya

Kepentingan Analisis Fundamental





 

Analisis fundamental di dalam forex ialah berkenaan tentang nilai permintaan dan penawaran terhadap sesuatu matawang tersebut . 




Analisis fundamental digunakan untuk menganalisis nilai matawang dengan menggunakan banyak faktor atau change variable seperti ekonomi , politik dan sentimen negara tersebut . Ada banyak pertunjuk ekonomi yg perlu kita perhatikan seperti kadah faedah , kadar pengganguran pertumbuhan 
ekonomi dab banyak lagi . kita mesti sentiasa mengikuti perkembangan laporan atau pengumuman data2 ini yg dikeluarkan setiap bukan , suku tahunan dan setial tahun 



Tumpuan asas utama fundamental :-


- perubahan polisi bank pusat 

- keluar data2 ekonomi di forex factory 

-sentimen tg berlaku di sebuah negara 

-politik yg berlaku di sesebuah negara tersebut 

- bencana alam 


Ini adalah antara kesan ekonomi y mengukur secara lansung dan tak lansung . Ada dua jenis data yg memberi kesan kepada ekonomi semasa dan sentimen negara tersebut iaitu :- 


DATA KUALITIF :-  data yg tidak mengukur kekuatan ekonomi secara langsung contoh mcm data keyakinan kepada pengguna yang menunjukkan sentimen pasaran kepada keadaan ekonomi semasa . 


Data KUANTITIF :- adalah seperti data pekerjaan pertumbuhan ekonomi ,KDNK (GDP) ,data jualan dan byk lagi .Data ni mewakili kekuatan ekonomi sesebuah negara . 

KENALI FUNDAMENTAL




BAB 1

FOREX TRADER selalunya bergantung kepada analisis dalam merancang strategi trading mereka .Ada dua jenis analisis yang secara umum orang tahu iaitu analisa teknikal dan analisa fundamental .Saya tak nak ceritakan bab analisa teknika kerana di malaysia terlalu ramai Masta yg mengajar jadi saya hendak menekankan bab fundamental ..Topik ni mungkin panjang tapi kita akan belajar satu demi satu ya .. Tetapi nnti bila dh hbis saya akn pergi juga ke bab teknikal pula cuma skrg fokuskan kpda fundamental terlebih dahulu .


Analisis fundamental merujuk kepada keadaan ekonomi dan politik yg akn memberi kesan kepada nilai matawang itu .Penggunaan analisis ini memerlukan kita mengunpul laporan berita untuk mendapatkan maklumat tentang pertumbuhan kadar inflasi , kadar pengganguran , polisi ekonomi dan kadar pertumbuhan ekonomi . Tapi jangan khuatir semua ini kerana banyak media yg melaporlan berita-berita ini .Anda cuma lerlu ambil maklumat saja .Tak perlu kaji terlalu mendalam kita bukan nak jadi profesor.

Media yg melaporkan anda boleh rujuk bloomberg ,reuters,bbc dan untuk dara ekonomi boleh rujuk forex factory .

Tujuan kita kumpul maklumat untuk nak sesuaikan dagangan harian kita dgn analisa teknikal yg tlh kita lakukan . Dalam analisis teknikal kita akn menganalisa ekonomi sesebuah negara dari segi sentimen , political , dan juga polisi ekonomi mereka . Analisa fundamental diibaratkan sebagai hala tuju pasaran dan teknikal adalah titik entry point kita samada buy atau sell .



bersambung ~~~






SahVCS mengambil trade dengan tidak melihat kepada news.

News??? Ignore... ignore or ABAIKAN SAJA.

Siapa yang akan sentiasa suka jika lihat jadual news sepanjang tahun telah disusun dengan masa dan senarai matawangnya. Adakah ianya valid atau hanya sebagai sumber alasan trade lose sebab terkena NEWS?

Siapa saja boleh download news dari pelbagai sumber. Hanya berpandu pada MORE atau NEXT pada setiap hujung minggu akan dipaparkan pula jadual news untuk minggu-minggu berikutnya sehingga berbulan-bulan selagi butang MORE atau NEXT ditekan. Betul ke ianya sememangnya news atau sekadar false alarm.

SahVCS melihat hanya news yang berlaku di sidewaynya sahaja akan menukar trend. Manakala news yang berlaku di dalam trend buy atau trend sell tidak akan mengubah trendnya dan akan kembali semula ke point asal selepas spike itu berlaku.

Traders digalakkan untuk tidak menumpu hanya pada waktu news sahaja baru mengerakkan jari untuk entry. Ianya merupakan satu kesilapan didalam mengurus nilai aset anda.

SahVCS mengalakkan cara entry melalui 2 cara khas iaitu:
1) Pembentukan leher.
2) e2.

Sekiranya entry difokuskan pada 2 cara pembentukan ini. Semua news boleh diabaikan dan hanya perlu fokus pada kewujudan news luar waktu puncak, nfp, elections atau fomc sahaja.

Kebiasaannya news hanya akan menganggu dengan ketidak tentuan hala tuju CS dan limit capaian dalam waktu news berjalan. Ianya bisa saja membuat jantung gugur atau sesak nafas kepada mereka yang sedang melihat graph. Malah ada juga traders akan sentiasa memerhati phone walaupun mata dah berat mahu terlelap. Tak kurang juga yang sedang bekerja akan hilang fokus takut kehilangan wang.

Bagaimana SahVCS menyelesaikan masalah trade tanpa news?
Biar betul?
Boleh ke?

Ye boleh. Dengan syarat entry mestilah dilakukan berpandu pada trend dan mengunakan 2 cara entry SahVCS sahaja.

1) Pembukaan leher.
2) e2.

Malah dengan cara ini juga tahap kekuatan spike dapat diukur dan anggaran TPnya boleh ditentukan.

Melalui corak persilangan MA dan mid BB akan menentukan impact masa spike itu berlaku dan ianya akan memberi tanda aras hala tuju CS sama ada naik ... turun atau menjadi yoyo.

Seronok trade tanpa news.. Ingin merasa seperti mana kami di SahVCS melaluinya.

Insya Allah boleh saja kami membantu.

Trade News: Berbaloi atau Tidak?

Sepanjang minggu ini banyak news berimpak tinggi yang bakal memberi kesan kepada sentimen pasaran matawang. Anda boleh lihat sendiri di forex factory.com, berderet-deret news 'merah' menanti sepanjang awal bulan ini. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk lihat senarai news tersebut.


sumber : forexfactory.com

Ramai trader yang mengambil peluang untuk trade news ini dengan cara masing-masing. Antara strategi yang gemar dilakukan adalah pending order buy stop dan sell stop di atas dan bawah current price, sambil mengharapkan price akan terbang atau terjun sekali jalan, dengan TP minimum sekitar 15 - 20 pips. Kadangkala ia memang menjadi, dan membuat kita tersenyum lebar. Mana taknya, hanya trade beberapa minit, kita mampu mendapatkan keuntungan  yang berbaloi (buka lot gajah la tu).

Namun kadang-kadang impak news tidak seperti yang diharapkan seperti:

1. Spread yang membesar tiba-tiba
2. Slippage / order tak trigger
3. Kena libas atas bawah - makan SL dulu baru price jalan.
4. Market dah 'price in' sebelum news berlaku - biasanya sebab leaked news atau pre-sentiment


Jadi persoalan yang dibangkitkan adalah: Berbaloi ke tidak nak trade news ni? Ataupun kita langsung tidak perlu ambil tahu tentang data-data tersebut?

Yang pastinya, adalah tidak wajar untuk kita mengenepikan terus sentimen yang wujud daripada analisa fundamental setiap matawang, kerana ia adalah rujukan utama yang dilihat oleh big players  dalam industri ini. Malah setiap major bank sendiri mempunyai penganalisa khas untuk melihat gambaran kasar sentimen yang bakal berlaku kepada setiap matawang secara fundamental.

Apa yang pasti, semua trader di dunia menantikan sentimen yang bakal terjadi kepada data-data atau statement yang dikeluarkan daripada setiap news, dan membuat analisa berdasarkan technical understanding masing-masing. Bezanya adalah, mereka tidak terburu-buru untuk entry semasa news ataupun membuat 'perangkap' stop orders seperti di atas, tetapi mereka melihat kepada price action pada paras-paras tertentu untuk confirmkan analisa yang telah dibuat.

Maka soalan yang perlu anda tanya pada diri sendiri adalah: adakah anda sedang berjudi atau anda betul-betul sedang trade mengikut trading plan yang telah anda sendiri tetapkan?

Tepuk dada, tanya selera!


"I don't wanna price it high and chases the market, I would rather price it right and let the market chase us" - Andrew Walker, BBC World Service Economic Respondence.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Trading!

Apa itu The Fed & FOMC..?



Related image



Bagi trader forex pasti sudah terbiasa dengan dua entiti ini, iaitu The Fed & FOMC.


👉The Fed - Ringkasan daripada The Federal Reserve System, iaitu Bank Pusat Amerika. 
Kalau di Malaysia kita ada Bank Negara, di Jepun Bank of Japan ( BOJ ) , di United Kingdom mereka ada Europen Union. 

Bank Negara, The Fed, BOJ…walaupun namanya berbeza pada setiap negara tapi tugasnya tetap sama iaitu, antaranya untuk menguruskan matawang, bekalan wang (dasar kewangan) dan kadar faedah yang sekaligus akan memberi kesan kepada kekuatan ekonomi dan keutuhan matawang sesebuah negara. 

Related image

👉FOMC - Ringkasan daripada The Federal Open Market Committee. FOMC akan bermesyuarat sebanyak 8 kali setahun bagi meninjau perubahan ekonomi dan kewangan selain membuat keputusan adakah bank pusat akan mengubah jumlah wang dipasaran. Keputusan akhir FOMC biasanya ditentukan dengan cara pungutan suara (voting) diantara para anggotanya.

Ramai menjangkakan tiada kesan yang kuat pada FOMC Meeting Minutes jam 2 pagi nanti kerana tiada dasar baru yang akan ditetapkan pada perjumpaan kali ini.


Forex Fundamental - Epicentre of Current Tremor in Financial Markets


Bila berlaku gempabumi, kita akan cari dimana ia bermula. Kita panggil epicenter. Dalam pasaran kewangan pun begitu.

Kita maklum tentang kemungkinan perang Nuclear yang sedang melanda dunia. Apakah kesan Geopolitical Risk ini akan berpanjangan? Mari kita fahamkan apakah mesej yang sedang disampaikan oleh pasaran kewangan.

Gambar 1
Ada masalah teknikal, gambar tidak dapat diupload. Untuk laporan penuh bergambar, anda boleh kesini

http://bit.ly/2pw32Nv


Telah berlaku Flight to safety didalam pasaran kewangan apabila Harga bond US telah meningkat. Bond boleh dilihat dengan dua cara, melaui harga dan Yield. Bila harga naik, nilai Yield akan jatuh dan sebaliknya.

Yield yang jatuh ini melambangkan arah interest rate di Amerika. Jika berlaku perang, Federal Reserve tidak mungkin menaikkan interest rates – agaknya itulah mesej dari Bond market.

Dalam carta bond, kita ada formation Double Top. Necklinenya telah ditembusi dan kita ada target Yield US 10 year Treasury sekitar 2%. Tak heran kalau Ringgit menguat minggu ini. Tetapi ada support yang kuat diparas antara 2.10% ke 2.20%.

Gambar 2

Yield yang jatuh inilah yang menyebakan Dollar indeks menjadi lemah.

Gambar 3

Dollar yang lemah dan Flight to safety, menyebabkan harga Gold meningkat.
Nampaknya perang memang tidak dapat dielakkan. Tetapi kesimpulan ini tidak dapat dibuat bila kita melihat pasaran saham.


Gambar 4

Pasaran saham sedang didalam down trend. Tetapi apa yang berlaku minggu ini tidak memberi banyak kesan kepada Dow Jones. Dow Jones sepatutnya jatuh 500 point sehari jika betul perang bakal melanda. Nampaknya masih ada harapan dan Bull market dalam pasaran saham mungkin akan berterusan.

Bulan April adalah earning season di Amerika. Esok kita ada Citigroup, JPMorganChase dan Well Fargo, bank-bank besar di Amerika akan membentangkan laporan mereka. Sentimen mungkin berubah jika kita dapat result yang baik.

Hubungi saya sekiranya perlukan khidmat nasihat pasaran, dan sekiranya company anda perlukan nasihat halatuju Ringgit dan Oil.

Forex Fundamental – Geopolitical Risk dan Pasaran Kewangan. Putin bakal digulingkan jika masih berdegil menyokong Assad.



Pada awal bulan March, North Korea telah menembak 4 missile kearah Jepun tetapi Pasaran kewangan seakan tidak kisah perkara ini. Malah harga Gold terus menjunam sehingga kebawah 1200.

Ingat, sentiasa hormat pasaran walaupun news bertentangan. Ikutlah trend pasaran.

Minggu ini G7 telah mengadakan mesyuarat pada Hari Selasa dan Secretary of State dari Amerika, Rex Tillerson telah mengadakan perjumpaan dengan Russia. Ini dan perkembangan terbaru di North Korea telah buatkan Gold secara tiba-tiba naik mendadak.

Di Amerika, untuk menjawat jawatan Menteri Luar ini perlukan kelulusan Senate. Presiden Amerika yang paling berkuasa di dunia inipun tidak boleh memilih orangnya sesuka hati. Tillerson adalah bekas CEO Exxon Mobil, company oil and gas terbesar didunia, mempunyai hubungan yang baik dengan Russia. Semasa pemilihan Mr Tillerson ke jawatan ini, Trump telah dikecam kerana dikuatiri pentadbiran Trump sedang dipengaruhi oleh Russia.

Sebab sebenar pemilihan ini akhirnya dapat kita fahami apabila Tillerson diperlukan untuk berunding dengan Russia. Siapalah yang lebih baik untuk berunding melainkan orang yang pernah berkenalan walaupun hubungan perniagaan.


Trump’s Loose Talk atau Cakap Lepas Trump
Dua perkara besar berlaku pagi tadi. Ada press conference tentang perjumpaan Tillerson dengan Russia dan Trump telah bermegah bahawa Dollar menjadi kuat disebabkan olehnya.

Trump masih baru sebagai Presiden. Di Amerika, kebiasaannya pegawai kerajaan tidak bercakap secara langsung tentang pasaran samada Dow Jones atau Currency. Kita andaikan percakapan Trump itu bukanlah polisi Amerika sekarang.


Perang Ekonomi sebelum Perang Nuclear. Putin perlu berwaspada     .
Kita sudah diberi bayangan bahawa G7 dan Amerika mahukan regime Assad di Syria berakhir. Persoalannya apakah yang ditawarkan oleh Trump kepada Putin yang dia tidak boleh tolak?


Make him an offer he can’t refuse. Ini adalah pengajaran menarik dari filem The Godfather. Saya fikir the worst case scenario adalah akan berlaku tekanan ekonomi keatas Russia. Ini juga sedang menanti North Korea.



Recession sedang melanda Russia pada masa ini. Jika tekanan ekonomi dikenakan dan keadaan bertambah teruk, rakyat yang lapar akan bangun memberontak. Putin perlu sedar perkara ini.

Di Amerika, keputusan dibuat melalui institusi, menerusi proses atau peraturan tertentu, bukanlah dibuat oleh satu orang sahaja. Perbezaan inilah membezakan politik Amerika dan Negara-negara lain, dan membezakan matawang Amerika dan matawang Negara-negara lain.

Keputusan ramai biasanya menghasilkan keputusan yang lebih baik berbanding seorang.

Hubungi saya sekiranya perlukan khidmat nasihat pasaran, dan sekiranya company anda perlukan nasihat halatuju Ringgit dan Oil.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register
http://bit.ly/2ogtk8O

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.


Apa itu GAP..?Punca dan Kesannya Terhadap Pasaran Forex







Sering kali kita mendengar perkataan Gap, disebut oleh orang lain, atau kita terbaca di group telegram atau kita sendiri yang menyebutnya. Saya yakin, secara asasnya, ramai yang sedia tahu apa itu Gap. Tulisan kali ini, ingin membawa anda naik setingkat lagi, dengan kita belajar secara lebih dalam berkaitan Gap.

Apa itu Gap...? Gap ialah ruang kosong pada chart, di mana ruang kosong itu menunjukkan perbezaan harga antara candle terakhir pada hari Jumaat dan candle terbaru pada hari Isnin atau pun dengan kata lain, gap ialah perbezaan harga pada candle close pada jumaat dan candle open pada Isnin.



Kenapa terjadi Gap...? Ada beberapa faktor terjadinya Gap. Antaranya, kita tahu, seminggu ada 7 hari dan pasaran forex dibuka 5 hari seminggu, tetapi, kerana Bumi ini sering beredar menyebabkan seolah-olah pasaran forex dibuka 6 hari seminggu lantaran perbezaan garis waktu di seluruh dunia. 
Contoh mudah macam ni la, di negeri-negeri tertentu ada bank tutup pada Sabtu dan Ahad, manakala di negeri lain bank tutup pada Jumaat dan Sabtu. 
Jadi perkara seperti inilah yang sentiasa menjadikan pasaran forex itu tetap berjalan walaupun broker anda tutup pada Sabtu dan Ahad. Begitu juga di negara lain, Sabtu di US tidak berlaku serentak dengan Sabtu di Jepun. Sabtu di  Jepun mungkin lebih awal berbanding di US. Ketika pasaran Asia menutup operasi, pasaran US dan eropah masih berjalan. Faham…? Pasaran forex tak pernah cuti, yang cuti tu broker anda je.

Faktor lain terjadinya Gap ialah kerana adanya news-news berimpak besar pada hujung minggu, pengumuman pendapatan, tekanan jualan / belian yang kuat, pengumuman data ekonomi, sentimen, dan peristiwa berkaitan politik. Hah,tahukah anda bahawa pending order yang banyak sebelum penutupan market juga menjadi faktor penyumbang berlakunya Gap.

Persoalan paling popular berkaitan Gap adalah, adakah Gap itu akan tertutup kembali..?atau Gap tersebut run away and never come back dan akaun kita pun MC..?



Jawapan untuk persoalan ini akan saya jelaskan pada penulisan akan datang berkaitan jenis-jenis Gap. 

Penggerak Pasaran Hujung dan Awal Tahun - Fund Managers, Hedge Funds and Sovereign Wealth Funds


Salam Sejahtera, artikel ini saya tulis dalam bentuk dwibahasa, Semoga faham apa yang hendak saya sampaikan.


Kita biasa dengar tentang bank yang aktif dalam pasaran matawang.  Hari ini kita akan bincangkan pelanggan bank yang jarang di bincangkan oleh retail trader.


Jumlah asset diuruskan oleh Pension funds, Insurance dan Mutual fund (unit trust) bernilai $108.5 trillion pada hujung 2014. Data dari thecityuk.com. Dana ini diuruskan dengan cara yang amat berhati- hati, tidak boleh kena margin call, sebab dana ini diperlukan dikemudian hari oleh pelaburnya.

Biasanya 60% dana ini dilabur kan dalam “fixed income” atau Bon dan selebihnya dilaburkan dalam komoditi, saham atau tunai. Bon yang mereka beli pula bukanlah sebarang jenis Bon, biasanya Bon dikeluarkan oleh kerajaan, kerana kerajaan jarang jatuh bankrap berbanding dengan sektor korporat.


Carta diatas adalah pulangan bon (atau yield) kerajaan Amerika yang akan matang dalam tempoh 10 tahun, dan dibawahnya adalah Bon 10 tahun Germany.

Selepas pemilihan Donald Trump sebagai Presiden Amerika yang baru, beliau dijangka melakukan perubahan dasar fiskal yang besar. Beliau berjanji berbelanja antara $500 billion ke $1 trillion dalam pembangunan infrastruktur di Amerika.

Inflasi dijangka meningkat dan Federal Reserve sebagai Central bank Amerika, mungkin terpaksa menaikkan interest rate dengan kadar yang lebih pantas dari yang dijangka sebelum pilihan raya Amerika.

Ada dua cara melihat Bon, satu pada harga dan satu lagi pada Yield yang diberi. Apabila Yield naik, itu bermakna harga telah  jatuh. Yield pula bergerak seiring dengan kadar interest rate. Mungkin lain kali saya terangkan mengapa ianya begini.

Perhatikan pada carta, Yield Bon 10 tahun Amerika meningkat naik secara mendadak selepas Pilihan Raya Amerika. Bandingkan pula Yield Bon 10 tahun Germany yang bergerak secara sideways.

Bayangkan kita sebagai Pengurus Dana Pension Funds, Mutual Funds dan Insurance Funds yang disebut diatas. Kita akan memilih untuk membeli Bon Amerika berbanding Bon Germany kerana Bon Amerika memberikan kita pulangan yang lebih baik. (Harga bon jatuh tapi sebagai pelabur Bon, kita akan memegang Bon ini sehingga matang dan mendapat kembali modal kita bersama pulangan yang lebih baik.)

Inilah sebab mengapa Dollar kuat berbanding Euro dan matawang lain selepas pemilihan Trump.

Dunia menggunakan dollar dalam kebanyakan urusan perdagangan komoditi. Apabila Dollar menjadi kuat, berbanding matawang lain, nilai komoditi akan jatuh.  

Sebagai contoh Rupee India dan Yuan China, permintaan kepada Gold dari India dan China akan berkurangan apabila Dollar menjadi kuat berbanding kedua-dua matawang  tersebut.  

Pada hujung tahun, biasanya pengurus dana akan menutup buku dan mengambil keuntungan. Sesiapa yang membeli dollar dan menjual Gold, akan menutup buku mereka dengan menjual dollar dan membeli Gold. Saya fikir inilah yang terjadi pada minggu lepas.

Terdapat sedikit geopolitical risk pada minggu terakhir 2016, apabila pentadbiran Obama cuba mencari pasal dengan Israel dan Russia. Beliau ada 8 tahun untuk berbuat sesuatu tetapi hanya mampu melakukannya pada saat terakhir pentadbirannya.

Bila tahun baru bermula, pengurus dana akan melabur berdasarkan polisi yang dibuat oleh Donald Trump. Secara amnya, Saya jangkakan Dollar akan menguat dan Gold akan melemah pada suku pertama tahun depan.


George Soros termasuk dalam kumpulan Hedge Funds. Beliau adalah pemain kecil sahaja dalam industri ini.

Selamat Melabur. Risiko, anda yang tanggung. 
Sebarang pertanyaan – ahmadsherhanabusamah@gmail.com


Tahun Baru, Bank Holiday Dan Apa Kesan Terhadap Liquidity pada Pasaran Forex Yang Semua Trader WAJIB Tahu.



Tahun Baru kita dah tahu,Bank holiday pun kita tahu.

Liquidity...? mungkin tuan yang mulia sudah mengetahuinya, tapi bagi yang belum mengetahui, liquidity adalah kecairan sesuatu harga untuk bergerak dalam pasaran forex. Makin besar kecairan, makin besar pergerakan pada pasaran. Liquidity– lah yang membantu turun naik harga dalam pasaran, liquidity jugalah yang mengerakkan candlestick yang kita tatap pada setiap masa itu.

Ok sekarang, apa kaitan antara ketiganya. Tahun baru, bank holiday dan liquidity...?

Hampir semua negara di dunia menjadikan tahun baru pada 1 Januari sebagai cuti umum. Bila disebut cuti umum, maka semua bank-bank di negara terlibat, akan tutup operasinya. Bila bank-bank tidak beroperasi, itulah kesannya pada liquidity.
Sumber utama kepada kecairan atau istilahnya, pembekal liquidity (liquidity provider) itu adalah bank-bank utama dunia seperti HSBC, JPMorgan Chase & Co, Barclays PLC, Bank of America. Jadi liquidity diperoleh daripada bank dan apabila bank cuti, liquidity akan berkurang/ tiada.

Apa kesan apabila bank holiday dan kesan tiada liquidity…?
Secara mudahnya, apabila bank holiday, maka spread tinggi. 
Contoh..?tengok bila market close pada hari Sabtu dan Ahad, kan tinggi spreadnya. 
Tengok bila market close pada Krismas lepas, tinggi spreadnya, kan kita semua takut nak masuk position.hahaha.
dan spread tinggi tidak bagus untuk scalping.
Ini ditambah pula spread tinggi pada liquidity yang rendah.
Pada keadaan liquidity yang rendah biasanya market akan membentuk sideway. Kenapa terbentuknya sideway..?kerana buyer dan seller sama kuat,sama ramai dan yang enter position pada ketika itu hanyalah trader-trader bilisan.
Kenapa trader bilisan saja yang masuk position..? sebab trader-trader besar seperti bank kan cuti. Kan dah cakap tadi….
J hahaah…

Trader kecil-kecilan akan masuk dengan order kecil. Trader besar seperti bank akan masuk dengan order yang besar dan banyak, dan order itulah yang mengerakkan harga pada pasaran forex.

Tahun baru, bank dari negara mana yang cuti..?anda boleh lihat sendiri di forex factory yang anda dah download tu. Letih la nak bagitahu semua. J

Setelah anda tahu bank negara mana yang cuti, anda perlu tahu kesan kekuatan matawang negara berkenaan sama ada akan menguat ataupun melemah, sama ada harganya akan naik ataupun akan turun apabila pasaran negara tersebut mula membuka kaunter. Jawapan kepada persoalan ini akan saya jelaskan pada penulisan akan datang.

Sekian, moga bermanfaat.

APLIKASI ANDROID BANTU TRADER MAHIR FUNDAMENTAL

Assalamualaikum wbt, selamat berpuasa pada mereka yang beragama islam dan selamat sejahtera pada mereka yang bukan islam. 

Pada artikel kali ini, saya akan kongsikan satu aplikasi android yang mungkin dapat membantu anda serba sedikit dalam memahami FUNDAMENTAL VIEW di dalam forex. Didalam dunia forex, terdapat dua kaedah analisis yang digunakan trader antaranya adalah teknikal dan fundamental. 

Pada trader baru seperti saya pasti akan ada yang bertanya “Bro FUNDAMENTAL tu apa ?” Baiklah, mari kita lihat apa itu fundamental view.

APA ITU FUNDAMENTAL ?
  
Kaedah analisa market menggunakan fundamental adalah kaedah yang sering digunakan oleh kebanyakan trader diluar sana. Fundamental  merupakan kaedah analisa market dengan cara membaca data atau report yang dikeluarkan selepas berlakunya sesuatu event atau news. 

Melalui data inilah para trader dapat menjangka apakah trend besar dimasa hadapan. Terdapat beberapa tempat yang dapat kita gunakan untuk membaca data yang dikeluarkan antaranya di Forex Factory, Investing.com, Myfxbook dan banyak lagi. Keistimewaan fundamental adalah kita akan mengikut gaya Bank dan juga Big Player dan membuka position

BAGAIMANA CARANYA UNTUK MAHIR FUNDAMENTAL ?

Terdapat beberapa beberapa sumber yang boleh digunakan untuk belajar fundamental antaranya ialah aplikasi FOREX HERO di sistem android anda, dan anda bole muat turun aplikasi ini di Play Store anda.




Aplikasi ini dicipta oleh ForexIllustrated.com dengan tujuan untuk membantu trader memhami serba sedikit rumus dan terma yang kebiasaan nya digunakan dalam analisa fundamental, aplikasi ini menyedikan pelbagai quiz yang berulang ulang mengenai fundamental agar pengguna dapat mengingati apa yang kita pelajari dengan lebih cepat dan juga disediakan beberapa nota asas tentang inflasi, deflasi dan sebagainya. 

Tambahan pula, setiap soalan yang salah dijawab akan diperbetulkan dengan penerangan yang terperinci. Saya yakin selepas anda mencuba  dan bermain aplikasi ini, anda pasti akan mendapat asas fundamental yang kukuh. Saya sendiri memberikan aplikasi ini 5 bintang diatas usaha mereka memudahkan trader untuk mempelajarinya. 

Semoga artikel ini dapat membantu anda mendapatkan rentak untuk dimana perlu anda mula untuk mempelajari fundamental. Semoga kita berjumpa di artikel yang akan datang. Assalamualaikum

Tips news fundamental

Salam semua,
Hari ini penulis ingin share tips dan ilmu trading fundamental news.

Semoga mendapat manfaat yang banyak.
Kredit to friends dari Group whats app dan dikongsikan buat semua.

Sedikit info mengenai NEWS
Berita (News) Forex Yang Sering WAJIB kite tau;

1.NON FARM PAYROLL (Setiap Hari Jumaat Awal Bulan)
• Kesan Pips : 100 - 200 pips (Spike turun naik)
• Negara : USA
• Mata wang terkesan: seluruh matawang

2.TRADE BALANCE (Paling baik jam 9.30pm waktu malaysia)
• Kesan Pips : 70 - 120 pips
• Negara : USA
• Mata wang : seluruh pasangan USD

3.INTEREST RATE STATEMENTS
• Kesan Pips : lebih dari 100 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang

4.DURABLE GOOD
• Kesan Pips : 50 - 100 pips
• Negara : USA
• Mata Wang : seluruh pasangan USD

5.PRODUCER PRICE INDEX
• Kesan Pips : 50 - 60 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang
6.PPI excl. FOOD AND ENERGY
• Kesan Pips : 50 - 100 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang

7.CONSUMER PRICE INDEX
• Kesan Pips : 50 - 100 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang

8.CPI excl. FOOD AND ENERGY
• Kesan Pips : 50 - 100 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang

9.TRICHET, BERNANKE DAN FUKUI SPEAKS
• Kesan Pips : 30 - 100 pips
• Negara : E-12, USA dan JPN
• Mata wang : EURO, USD dan JPY

10.UNEPLOYMENT RATE
• Kesan Pips : 30 - 50 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang
Sebagai informasi, NFP dan unemployment rate merupakan dua hal yang berbeza dari cara pengukurannya.

Jadi belum tentu NFP bagus, unemployment rate juga bagus atau sebaliknya. Tapi memang logiknya, jika NFP bagus (naik),
tingkat pengangguran juga bagus (turun). NFP menghitung perubahan jumlah orang yang bekerja di luar sektor pertanian.

Sementara unemployment rate menghitung persen jumlah penduduk yang tidak bekerja atau sedang mencari pekerja
Berikut ini adalah data - data ekonomi yang boleh mempengaruhi USD:

1. Average Earning = Up = USD Strong

2. Balance Of Payment = Up = USD Strong

3. Budget Deficit = Down = USD Strong

4. Bussiness Inventory = Down = USD Strong

5. Capacity Utilitation = Up = USD Strong

6. Car Sales = Up = USD Strong

7. Chicago PMI = Up = USD
Strong

8. Construction Spending = Up = USD Strong

9. Consumer Confidence Index (CCI) = Up = USD Strong

10. Consumer Credit = Up = USD Strong

11. Consumer Price Index (CPI) = Down = USD Strong

12. Consumer Spending (Expenditure) = Down = USD Strong

13. Cost Of Living = Up = USD Strong

14. Current Account = Up = USD Strong

15. Corporate Profit = Up = USD Strong

16. Deflasi = Up = USD Strong

17. Discount Rate = Up = USD Strong

18. Durable Goods Order = Up = USD Strong

19. Economic Monetary System (EMS) = Up = USD Strong

20. Factory Order = Up = USD Strong

21. Federal Budget = Up = USD Strong

22. Federal Reserve Fund = Up = USD Strong

23. Gross Domestic Product (GDP) = Up = USD Strong

24. Gross National Product (GNP) = Up = USD Strong

25. Housing Start = Up = USD Strong

26. Industrial Production = Up = USD Strong

27. Invisible Trade = Up = USD Strong

28. Jobless Claim = Up = USD Strong

29. Leading Indicator = Up = USD Strong

30. Money Supply = Up = USD Strong

31. National Asociation = Up = USD Strong

32. NAPM = Up = USD Strong

33. Non Farm Payrolls (NFP) = Up = USD Strong

34. Personal Expenditure = Up = USD Strong

35. Personal Income = Up = USD Strong

36. Prime Rate = Up = USD Strong

37. Product Price Index (PPI) = Up = USD Strong

38. Public Sector Debt Repayment = Up = USD Strong

39. Retail Sales = Down = USD Strong

40. Trade Balance = Up = USD Strong

41. Trade Deficit = Down = USD Strong

42. Trade Weighted Index = Down = USD Strong

43. Unemployment Rate = Down = USD Strong

44. Unit Labour Cost = Up = USD Strong

45. Value Added Tax = Up = USD Strong

46. Visible Trade = Up = USD Strong
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :