Skip to main content

Posts

Showing posts with the label fundamental

Trade News: Berbaloi atau Tidak?

Sepanjang minggu ini banyak news berimpak tinggi yang bakal memberi kesan kepada sentimen pasaran matawang. Anda boleh lihat sendiri di forex factory.com, berderet-deret news 'merah' menanti sepanjang awal bulan ini. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk lihat senarai news tersebut.


sumber : forexfactory.com
Ramai trader yang mengambil peluang untuk trade news ini dengan cara masing-masing. Antara strategi yang gemar dilakukan adalah pending order buy stop dan sell stop di atas dan bawah current price, sambil mengharapkanprice akan terbang atau terjun sekali jalan, dengan TP minimum sekitar 15 - 20 pips. Kadangkala ia memang menjadi, dan membuat kita tersenyum lebar. Mana taknya, hanya trade beberapa minit, kita mampu mendapatkan keuntungan  yang berbaloi (buka lot gajah la tu).

Namun kadang-kadang impak news tidak seperti yang diharapkan seperti:

1. Spread yang membesar tiba-tiba
2. Slippage / order tak trigger
3. Kena libas atas bawah - makan SL dulu baru price jalan.
4. Mar…

Apa itu The Fed & FOMC..?

Bagi trader forex pasti sudah terbiasa dengan dua entiti ini, iaitu The Fed & FOMC.

๐Ÿ‘‰The Fed - Ringkasan daripada The Federal Reserve System, iaitu Bank Pusat Amerika.  Kalau di Malaysia kita ada Bank Negara, di Jepun Bank of Japan ( BOJ ) , di United Kingdom mereka ada Europen Union. 
Bank Negara, The Fed, BOJ…walaupun namanya berbeza pada setiap negara tapi tugasnya tetap sama iaitu, antaranya untuk menguruskan matawang, bekalan wang (dasar kewangan) dan kadar faedah yang sekaligus akan memberi kesan kepada kekuatan ekonomi dan keutuhan matawang sesebuah negara. 


๐Ÿ‘‰FOMC - Ringkasan daripada The Federal Open Market Committee. FOMC akan bermesyuarat sebanyak 8 kali setahun bagi meninjau perubahan ekonomi dan kewangan selain membuat keputusan adakah bank pusat akan mengubah jumlah wang dipasaran. Keputusan akhir FOMC biasanya ditentukan dengan cara pungutan suara (voting) diantara para anggotanya.
Ramai menjangkakan tiada kesan yang kuat pada FOMC Meeting Minutes jam 2 pagi nanti…

Forex Fundamental - Epicentre of Current Tremor in Financial Markets

Bila berlaku gempabumi, kita akan cari dimana ia bermula. Kita panggil epicenter. Dalam pasaran kewangan pun begitu.

Kita maklum tentang kemungkinan perang Nuclear yang sedang melanda dunia. Apakah kesan Geopolitical Risk ini akan berpanjangan? Mari kita fahamkan apakah mesej yang sedang disampaikan oleh pasaran kewangan.

Gambar 1
Ada masalah teknikal, gambar tidak dapat diupload. Untuk laporan penuh bergambar, anda boleh kesini

http://bit.ly/2pw32Nv


Telah berlaku Flight to safety didalam pasaran kewangan apabila Harga bond US telah meningkat. Bond boleh dilihat dengan dua cara, melaui harga dan Yield. Bila harga naik, nilai Yield akan jatuh dan sebaliknya.

Yield yang jatuh ini melambangkan arah interest rate di Amerika. Jika berlaku perang, Federal Reserve tidak mungkin menaikkan interest rates – agaknya itulah mesej dari Bond market.

Dalam carta bond, kita ada formation Double Top. Necklinenya telah ditembusi dan kita ada target Yield US 10 year Treasury sekitar 2%. Tak heran kalau…

Forex Fundamental – Geopolitical Risk dan Pasaran Kewangan. Putin bakal digulingkan jika masih berdegil menyokong Assad.

Pada awal bulan March, North Korea telah menembak 4 missile kearah Jepun tetapi Pasaran kewangan seakan tidak kisah perkara ini. Malah harga Gold terus menjunam sehingga kebawah 1200.
Ingat, sentiasa hormat pasaran walaupun news bertentangan. Ikutlah trend pasaran.
Minggu ini G7 telah mengadakan mesyuarat pada Hari Selasa dan Secretary of State dari Amerika, Rex Tillerson telah mengadakan perjumpaan dengan Russia. Ini dan perkembangan terbaru di North Korea telah buatkan Gold secara tiba-tiba naik mendadak.
Di Amerika, untuk menjawat jawatan Menteri Luar ini perlukan kelulusan Senate. Presiden Amerika yang paling berkuasa di dunia inipun tidak boleh memilih orangnya sesuka hati. Tillerson adalah bekas CEO Exxon Mobil, company oil and gas terbesar didunia, mempunyai hubungan yang baik dengan Russia. Semasa pemilihan Mr Tillerson ke jawatan ini, Trump telah dikecam kerana dikuatiri pentadbiran Trump sedang dipengaruhi oleh Russia.
Sebab sebenar pemilihan ini akhirnya dapat kita fahami apa…

Apa itu GAP..?Punca dan Kesannya Terhadap Pasaran Forex

Sering kali kita mendengar perkataan Gap, disebut oleh orang lain, atau kita terbaca di group telegram atau kita sendiri yang menyebutnya. Saya yakin, secara asasnya, ramai yang sedia tahu apa itu Gap. Tulisan kali ini, ingin membawa anda naik setingkat lagi, dengan kita belajar secara lebih dalam berkaitan Gap.
Apa itu Gap...? Gap ialah ruang kosong pada chart, di mana ruang kosong itu menunjukkan perbezaan harga antara candle terakhir pada hari Jumaat dan candle terbaru pada hari Isnin atau pun dengan kata lain, gap ialah perbezaan harga pada candle close pada jumaat dan candle open pada Isnin.


Kenapa terjadi Gap...? Ada beberapa faktor terjadinya Gap. Antaranya, kita tahu, seminggu ada 7 hari dan pasaran forex dibuka 5 hari seminggu, tetapi, kerana Bumi ini sering beredar menyebabkan seolah-olah pasaran forex dibuka 6 hari seminggu lantaran perbezaan garis waktu di seluruh dunia.  Contoh mudah macam ni la, di negeri-negeri tertentu ada bank tutup pada Sabtu dan Ahad, manakala di neger…

Penggerak Pasaran Hujung dan Awal Tahun - Fund Managers, Hedge Funds and Sovereign Wealth Funds

Salam Sejahtera, artikel ini saya tulis dalam bentuk dwibahasa, Semoga faham apa yang hendak saya sampaikan.

Kita biasa dengar tentang bank yang aktif dalam pasaran matawang.  Hari ini kita akan bincangkan pelanggan bank yang jarang di bincangkan oleh retail trader.

Jumlah asset diuruskan oleh Pension funds, Insurance dan Mutual fund (unit trust) bernilai $108.5 trillion pada hujung 2014. Data dari thecityuk.com. Dana ini diuruskan dengan cara yang amat berhati- hati, tidak boleh kena margin call, sebab dana ini diperlukan dikemudian hari oleh pelaburnya.
Biasanya 60% dana ini dilabur kan dalam “fixed income” atau Bon dan selebihnya dilaburkan dalam komoditi, saham atau tunai. Bon yang mereka beli pula bukanlah sebarang jenis Bon, biasanya Bon dikeluarkan oleh kerajaan, kerana kerajaan jarang jatuh bankrap berbanding dengan sektor korporat.

Carta diatas adalah pulangan bon (atau yield) kerajaan Amerika yang akan matang dalam tempoh 10 tahun, dan dibawahnya adalah Bon 10 tahun Germany.
Sel…

Tahun Baru, Bank Holiday Dan Apa Kesan Terhadap Liquidity pada Pasaran Forex Yang Semua Trader WAJIB Tahu.

Tahun Baru kita dah tahu,Bank holiday pun kita tahu.
Liquidity...? mungkin tuan yang mulia sudah mengetahuinya, tapi bagi yang belum mengetahui, liquidity adalah kecairan sesuatu harga untuk bergerak dalam pasaran forex. Makin besar kecairan, makin besar pergerakan pada pasaran. Liquidity– lah yang membantu turun naik harga dalam pasaran, liquidity jugalah yang mengerakkan candlestick yang kita tatap pada setiap masa itu.
Ok sekarang, apa kaitan antara ketiganya. Tahun baru, bank holiday dan liquidity...?
Hampir semua negara di dunia menjadikan tahun baru pada 1 Januari sebagai cuti umum. Bila disebut cuti umum, maka semua bank-bank di negara terlibat, akan tutup operasinya. Bila bank-bank tidak beroperasi, itulah kesannya pada liquidity. Sumber utama kepada kecairan atau istilahnya, pembekal liquidity (liquidity provider) itu adalah bank-bank utama dunia seperti HSBC, JPMorgan Chase & Co, Barclays PLC, Bank of America. Jadi liquidity diperoleh daripada bank dan apabila bank cuti, li…

APLIKASI ANDROID BANTU TRADER MAHIR FUNDAMENTAL

Assalamualaikum wbt, selamat berpuasa pada mereka yang beragama islam dan selamat sejahtera pada mereka yang bukan islam. 

Pada artikel kali ini, saya akan kongsikan satu aplikasi android yang mungkin dapat membantu anda serba sedikit dalam memahami FUNDAMENTAL VIEW di dalam forex. Didalam dunia forex, terdapat dua kaedah analisis yang digunakan trader antaranya adalah teknikal dan fundamental. 

Pada trader baru seperti saya pasti akan ada yang bertanya “Bro FUNDAMENTAL tu apa ?” Baiklah, mari kita lihat apa itu fundamental view.

APA ITU FUNDAMENTAL ? Kaedah analisa market menggunakan fundamental adalah kaedah yang sering digunakan oleh kebanyakan trader diluar sana. Fundamentalmerupakan kaedah analisa market dengan cara membaca data atau report yang dikeluarkan selepas berlakunya sesuatu event atau news. 

Melalui data inilah para trader dapat menjangka apakah trend besar dimasa hadapan. Terdapat beberapa tempat yang dapat kita gunakan untuk membaca data yang dikeluarkan antaranya di Forex…

Tips news fundamental

Salam semua,
Hari ini penulis ingin share tips dan ilmu trading fundamental news.

Semoga mendapat manfaat yang banyak.
Kredit to friends dari Group whats app dan dikongsikan buat semua.

Sedikit info mengenai NEWS
Berita (News) Forex Yang Sering WAJIB kite tau;

1.NON FARM PAYROLL (Setiap Hari Jumaat Awal Bulan)
• Kesan Pips : 100 - 200 pips (Spike turun naik)
• Negara : USA
• Mata wang terkesan: seluruh matawang

2.TRADE BALANCE (Paling baik jam 9.30pm waktu malaysia)
• Kesan Pips : 70 - 120 pips
• Negara : USA
• Mata wang : seluruh pasangan USD

3.INTEREST RATE STATEMENTS
• Kesan Pips : lebih dari 100 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang

4.DURABLE GOOD
• Kesan Pips : 50 - 100 pips
• Negara : USA
• Mata Wang : seluruh pasangan USD

5.PRODUCER PRICE INDEX
• Kesan Pips : 50 - 60 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang
6.PPI excl. FOOD AND ENERGY
• Kesan Pips : 50 - 100 pips
• Negara : Semua
• Mata Wang : seluruh pasangan mata Wang

7.CONSUMER …