Showing posts with label inspirasi. Show all posts
Showing posts with label inspirasi. Show all posts

Sejarah Forex Market



Sejarah Forex Market Dan Sekilas Tentang Apa Itu Forex Market

Sejarah Forex Markets


Assalamualaikum,dan salam sejahtera sahabat di sini saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya dalam membaca sejarah forex atau fx semoga dapat menambah sedikit ilmu kita insya Allah.
Sejarah Asal.
Pada tahun 1876 ,Standard Pertukaran Emas dilakukan. Pada permulaan perrukaran, semua mata



wang kertas perlu ditukar ganti dengan Emas Tulen.

Ideanya disini adalah menstabilkan semua mata wang di dunia dengan mengelompokkannya ke harga emas. Secara teori ini adalah idea yang bagus, tapi pada kenyataannya itu menciptakan pola yang akhirnya menyebabkan runtuhnya standard emas.
Standard emas turun sekitar awal Perang Dunia ke-2, kerana negara-negara besar Eropah tidak memiliki cukup Emas untuk mendukung semua mata wang yang mereka cetak dan mereka gunakan untuk membiayai projek-projek berskala besar.

Meskipun standard emas akhirnya turun, emas tidak kehilangan tempat sebagai komoditi kalis inflasi.
sejarah-forex-pertukaran mata uang
Dunia kemudian memutuskan untuk menetapkan nilai tukar yang pasti yang mengakibatkan Dollar AS menjadi mata wang cadangan utama dan menjadi satu-satunya mata wang yang didukung oleh emas.

Itu terjadi pada tahun 1944 dan dikenal sebagai “Bretton Woods System”. Pada tahun 1971 Amerika Seyarikat menetapkan bahawa mereka tidak lagi menggunakan emas sebagai nilai tukar Dollar untuk mata wang mereka yang berada di negara-negara lain.  Ini menandai berakhirnya sistem Bretton Woods.
Berakhirnya Sistem Bretton Woods inilah yang pada akhirnya di tahun 1976 membawa pada situasi dimana dunia secara global menerima fluktuatif nya nilai tukar mata wang masing-masing negara terhadap satu sama lain.

Dan inilah sebenarnya proses  lahirnya Perdagangan Mata wang.

Meskipun itu belum secara luas diperdagangkan sampai pertengahan-akhir tahun 1990an.
Dalam hubungannya dengan Retail Trader seperti kita, sebelum akhir 1990 an belum ada perdagangan khas untuk Forex. Sebelum era perdagangan retail Forex, orang biasa memerlukan dana beberapa juta dollar untuk memulakan trading di Forex, dan bahkan itupun masih dalam skala pemain kecil.

Tapi dengan adanya sistem leverage dan perluasan pasar, perdagangan mata wang menjadi tersedia melalui broker kepada retail trader seperti kita. 

Jadi sistem leverage ini adalah faktor yang membuat kita semua retail trader boleh mengambil bahagian di perdagangan Forex dengan modal yang relatif kecil.
Apa itu Forex Market ?
Forex Market memungkinkan anda untuk membeli dan menjual mata wang negara manapun terhadap yang lain. Mata wang yang paling popular di kalangan trader adalah Dollar AS ( USD ), EURO ( EUR ), Great British Pound ( GBP ) dan Yen Jepun ( JPY ).
Masing-masing mata wang itu sudah tersusun menjadi pasangan-pasangan atau pair, jadi kita tinggal mengambil posisi Buy atau Sell.
USD adalah mata wang yang paling sering diperdagangkan dan EURO adalah yang kedua. Dari situ pair EUR USD menjadi pair yang paling sering diperdagangkan di seluruh dunia.
Jika anda berfikir nilai EURO akan naik terhadap USD bererti anda entry Buy, jika anda berfikir nilai EURO akan turun terhadap USD berarti anda entry Sell. Ini adalah mekanisme asas dari perdagangan mata wang.
Jika anda mengambil posisi Buy EUR USD kemudian ternyata turun, berarti anda loss. Begitu juga sebaliknya atau vice versa.
Jadi disini sisi risiko itu perlu benar-benar difahami, anda jangan hanya tertarik dengan profitnya saja tapi harus anda pertimbangkan juga risikonya.

Bisnis Forex adalah High Risk, High Gain. Profitnya besar tapi risikonya juga besar.

  • Boleh berurusniaga dimana sahaja di seluruh dunia
Semua mekanisma terjadi secara online. Dari situ anda santai-santai trading dengan PC, Laptop, Tablet dan bahkan Mobile Phone selama anda mempunyai koneksi internet yang stabil.  Tidak ada Bank Khusus untuk perdagangan ini dan semua aktiviti perdagangan dilakukan secara elektronik jadi boleh diakses dari seluruh dunia.
  • Likuiditi tinggi
Market mempunyai likuiditi sangat tinggi yaitu sekitar $5.7 Trilion USD per hari. 

Dari situ menjamin bahawa semua investor boleh menjual dan membeli di hampir semua titik waktu dengan modal perdagangan yang lebih murah daripada saham antarabangsa,sekian inshaa allah sedikit perkongsian saya.buat sahabat2.

fb:md awal zackila

8 Tabiat Trader Forex Yang Berjaya

Salam semua,

Hari ini penulis ingin berkongsi ilmu mengawal emosi trading melalui gambar-gambar nasihat.
Walaupun gambar di bawah di fokus kepada trader forex,namun ianya juga bermanfaat buat perniagaan yang lain juga.In sya Allah.
Semoga yang membaca mendapat sedikit manfaat.



1. Sentiasa Update Teknologi terbaru.


2. Sentiasa Update Dengan Situasi Impak News.


3. Fokus Satu Teknik Dan Satu Pair.


4. Disiplin Dan Bertenang.


5.Pastikan Emosi Anda Stabil.


6. Terima Seadanya Jika Entry Kena "Stop Loss".


7. Jangan Sesekali "Over Confident".


8. Orang Sabar Selalu Untung.











Taubat Al Marhum Sultan Idris Iskandar (Sultan Perak Yang ke-33)


Salam buat semua pembaca tegar blog piphijau,
sebenarnya artikel ini dalam "draft" blog ini tahun 2014,baru hari ini di publish.Semuanya penuh dengan hikmah.Penulis kongsikan kepada pembaca semua,semoga kita mendapat manfaat  yang banyak dan pengajaran bermakna.Sumber tulisan ini diambil 
Akhdiat Miharja "Catatan Wartawan".Alfatihah buat Almarhum tuanku.

Taubat Almarhum Sultan Perak Di Masjidil haram.....

"Aku Tak Minum Arak Lagi,Aku Minum Teh Cina"
Dalam banyak-banyak cerita itu, tersebutlah sebuah kisah bagaimana kononnya seorang Sultan telah mangkat ketika sedang minum-minum.

 Disebabkan adanya orang politik yang memusuhi Sultan tersebut,maka cerita yang tak betul itupun disiarkan dalam akhbar-akhbar tempatan.

 Cerita sebenarnya, mengenai Sultan ke Mekah dan bertaubat tidak pula disebutkan.

                                       
Saya berbangga kerana masih ada lagi penulis yang sanggup menulis tentang kebenaran yang hak.Oleh itu di bawah ini saya siarkan semula tulisan beliau yang telah disiarkan pertama kalinya dalam majalah ‘Imam’ edisi Januari 1990. Disamping itu saya juga menyiarkan sebuah tulisan yang lain bertajuk ‘Dari Istana Ke Bilik Suluk’ oleh Muhamad Jihad.

Cerita mengenai Sultan tersebut ditulis oleh Akhdiat Miharja itu saya petik seperti berikut.


Kekuasaan dan kemewahan hidup menjadikan manusia lupakan Allah dan melakukan segala kemungkaran, tetapi ketika diburu maut, penyesalan dan taubat menggantikan titik terakhir bagi kehidupan.

Demikian juga yang berlaku ke atas Almarhum Sultan Perak, Raja Idris Shah Ibni Sultan Alang Iskandar – beliau mengakui melakukan berbagai-bagai maksiat dan kemudiannya bertaubat dalam masjid Haram.

Saya banyak dosa, tak lalu nak bilang, macam gunung, macam Sungai Perak,” titah baginda kepada saya.

Saya tau saya banyak berpura-pura kepada rakyat, depan mereka saya macam orang alim, tapi di belakang, di luar negeri saya berbuat maksiat,” titahnya.

Allahu Akbar, saya tau dosa dan pahala, halal dan haram, tapi kerana saya Sultan yang berkuasa, mewah hidup dan lupakan Allah, saya buat semuanya,” titah Sultan lagi.



Saya syukur, saya sempat bertaubat dalam Masjid Haram…saya menangis, saya menyesal…saya harap Allah terima taubat saya sebelum saya mati,” tambahnya.
Demikian suatu madah rendah diri dari seorang Sultan kepada saya di Istana Tambun, Ipoh kira-kira jam 3.00 pagi dalam tahun 1983.Baginda baru kembali dari melakukan ibadah umrah di Makkah.

Saya dijemput ke Istana Tambun oleh baginda sehari selepas baginda pulang dari Makkah dan pertemuan saya dengan baginda pada pagi itu benar-benar terasa sedih dan pilu dalam diri saya.
Ketika saya tiba di ambang pintu Istana Tambun kira-kira jam 11.00 malam, seorang pegawai istana memberitahu saya, yang Sultan sedang menunggu saya dalam bilik di tingkat atas.


                             
“Ada siapa bersama baginda?” saya bertanya.
“Tak ada, baginda sedang baca Quran,” jawab pegawai itu.
Sebaik baik saja saya mendengar kata-kata pegawai yang lurus seperti pegawai istana Harun Amirul Rasyid itu, timbul sesuatu yang luar biasa dalam hati saya.

“Kalau Sultan dah baca Al-Quran, ini dah ganjil,” hati saya berkata lalu saya memanjat tangga istana.

                             

Sebagai penulis, saya diberikan kebebasan oleh Sultan Perak untuk masuk ke dalam mana-mana istananya di Kuala Kangsar dan di Ipoh hingga Istana Perak di Kuala Lumpur.

Sebaik-baik saja saya melangkah masuk ke dalam bilik dan belum sempat saya memberi salam, Sultan Perak dengan nada bergurau bertitah, “Orang dah kaya, aku yang dah nak mati ni pun tak ingat.

                             

“…Tuanku belum nak mati, umur Tuanku panjang,” saya berkata sambil menghulurkan dua puntung tangan kepada baginda lalu baginda menyambut.

You kata aku panjang umur, Allah kata you tak tau,” titah Sultan dengan wajah tenang.

Saya diam dan duduk atas kerusi di hadapan baginda.

Nah, minum air zam-zam ni, aku ajak pergi ke Makkah tak nak, bukan kena keluar duit, aku yang nak belanja,” titah Sultan sambil mengunjuk gelas kosong kepada saya.

Waktu itu saya diam dan hanya mecapai jag berisi air zam-zam lalu menuang ke dalam gelas dan saya minum.

                             

“Tuanku sihat di Makkah?”
Sihat tu sihatlah, tapi hati…Allah yang tahu,” titahnya.
“Ngapa, ingatkan yang baru ni (isteri)?” saya bergurau.

Tak, aku tak ingat siapa, yang aku ingat mati…, aku akan mati tak lama lagi…,”jawab baginda.

Saya sedar Sultan Perak ada menuntut ayat Al-Quran dari Allahyarham Syeikh Abdullah Fahim di Kepala Batas dan sekiranya ayat Al—Quran yang dihafal itu tidak dapat dibaca atau lupa, maka bererti maut hampir tiba kepada yang menghafal ayat tersebut.

You buat tak tau, kan guru kita dulu ajar ayat Quran tu, di Makkah aku lupa ayat tu,” titah Sultan.

“Tak tuntut ayat tu, Tuanku, patik tuntut ayat lain,” saya berkata serius.

                                 

Aku lupa ayat tu sebaik-baik masuk ke Makkah…, aku menangis kerana aku banyak buat maksiat, doa…,” Titah Sultan sambil mengunjukkan sebuah Al-Quran kepada saya.

Allah tau, aku ni Sultan, berkuasa, mewah hidup, rakyat jelata sanjung aku sebagai ketua agama Islam di negeri ini, tapi aku…,” titah Sultan dan kelihatan baginda mengesat air matanya dengan belakang tangan kirinya.

…tapi aku menyesal, aku bertaubat dalam masjid Haram, aku menangis kerana insaf akan diri aku yang telah banyak buat dosa,” titah Sultan.

“Tuanku usah sedih, Allah tetap menerima taubat Tuanku, sekadarkan Tuanku jangan ulangi lagi, jangan tau buat, bukan taubat…” kata saya sambil senyum.

Tak, aku tak buat lagi, aku tak minum arak lagi…aku hanya minum air teh China macam you…” titah baginda.

Dalam pertemuan kami dari jam 11.00 malam hingga jam 4.00 pagi itu tidak diganggu oleh sesiapa kerana baginda telah memberitahu pegawai istana supaya melarang orang masuk ke biliknya.

Di tingkat bawah ramai orang besar-besar dan pegawai kerajaan sedang minum-minum dan menari kata mereka bersyukur kerana Sultan telah kembali ke tanahair.

Baginda bertitah dengan saya dari isi hatinya sendiri dan waktu itu saya digunakan oleh Sultan sebagai ulama atau pakar rujuk agama.

Saya menyebut begitu kerana Sultan membaca ayat-ayat Al-Quran yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris dan baginda bertanya kepada saya akan sesuatu dalam ayat-ayat itu.
Kalau Allah tak terima taubat aku macam mana?”Sultan bertanya.

Mendengar soalan itu saya hampir ketawa dan kemudian bergurau dengan berkata, “…Tuanku akan dibakar dalam api neraka yang hangatnya entah berapa juta kali ganda dari hangat api yang ada ini.”

Allahu Akbar…!” Sultan bertitah dalam keluhan.

“I waktu itu melihat dari jauh,” saya bergurau lagi.

You lainlah, you tak minum arak, tak tinggal sembahyang, tak tinggal puasa, tapi aku…?” Tanya Sultan.

“Kan Tuanku dah bertaubat dan Allah sedia menerima taubat Tuanku,” kata saya untuk menghilangkan keraguan baginda.

Tu aku tau, tapi…,” titah Sultan sambil merenung muka surat Al-Quran.

Sesuai dengan pengakuannya, saya dapati baginda tidak minum arak lagi, hanya minum teh China dan saya merenung di atas meja kecil di sudut bilik itu ada sehelai sejadah.

Baginda bertitah, bahawa kalaulah baginda seorang rakyat biasa, mahulah baginda tinggal tinggal bermastautin di Makkah dan sentiasa melakukan ibadat di dalam Masjidil Haram.

Saya tidak mahu menjawab apabila baginda bertanya, apakah Allah akan menyoalnya di akhirat nanti akan tanggungjawabnya sebagai seorang Sultan Pemerintah dan sebagai Ketua Agama Islam di negeri Perak iaitu sejauh mana tanggungjawab itu baginda telah tunaikan.

Baginda tahu saya tidak mahu menjawab soalan itu dan baginda mengalih titahnya kepada hal Menteri Besar Perak, politik masa ini dan hasrat Baginda supaya negeri Perak mengamalkan syariat Islam sepenuhnya.

                                       
Lalu saya berfikir pada pagi itu, bahawa Sultan Perak di hadapan saya adalah insan yang terpengaruh dengan segala kebendaan dan alim ulama dan orang Besar yang mengelilinginya tidak pernah menasihati baginda kepada jalan yang soleh.

“Tuanku ada mufti, kadi, dan alim ulama yang boleh membimbing Tuanku ke jalan yang soleh…” kata saya.


Demo tu makan gaji…. Mana nak fikirkan semua ni…” titah baginda.



Saya hampir ketawa waktu itu kerana sebai-baik saja saya mendengar titah baginda saya teringat akan cerita filem Allahyarham P. Ramlee mengenai Negeri Perak, iaitu filem Musang Berjanggut.

                                             

Ulama dalam kisah Musang Berjanggut tidak menasihat Sultan kepada jalan yang soleh, sebaliknya dia melakukan kemungkaran.

Sayang apa yang kami cakapkan dan apa yang diluahkan oleh Sultan Perak kepada saya dari malam hingga ke pagi itu tidak seorang pun dari rakyat Negeri Perak mengetahuinya.

Waktu saya akan pulang meninggalkan Istana Tambun pada pagi itu, Sultan bertitah “Kalau aku mati, kalau you nak tulis biografi aku, jangan lupa tulis yang kita cakap tu.

Beberapa hari kemudian baginda meninggal dunia sebelum meneguk air teh China dalam majlis jamuan yang diadakan oleh saudagar ikan di Sitiawan.

Baginda telah menitahkan saudagar ikan itu supaya menyediakan air teh China untuk baginda dalam majlis jamuan tersebut.

Oleh sebab anika jenis minuman keras turut dihidangkan dalam majlis itu, maka air teh China dalam gelas di hadapan baginda kelihatan seperti minuman keras juga.

Baginda meninggal dunia sebelum sempat minum air tersebut.Saya mendapat tahu sepanjang perjalanan dari Taiping ke Sitiawan baginda telah bertengkar dengan isteri yang ke dua.

Sultan Perak mengidap sakit jantung disebabkan masa itu Negeri Perak diliputi oleh suasana krisis politik, iaitu antara baginda dengan Menteri Besar, Datuk Seri Haji Wan Mohamed bin Haji Wan Teh, maka fitnah terhadap baginda disebarkan ke merata-rata yang kononnya baginda mangkat kerana banyak minum minuman keras.


Marilah kita semua menghadiahkan ‘Al-Fatihah’ ke atas roh baginda dan mendoakan semoga Allah mengampunkan dosa-dosanya dan kita mohon kepada Allah agar meletakkan rohnya bersama orang-orang yang soleh.Amin Ya Rabbul Alamin.






Syed Mokhtar Vs Lim Goh Tong

Kisah tauladan antara nafsu,duit dan maruah diri.
Antara kisah yang jarang sekali dibuka mulut oleh Melayu terkaya di Malaysia,iaitu Syed Mokhtar.



“Ya, saya hanya peniaga kecil dari Alor Setar yang tidak tamat tingkatan lima. Ya, saya tidak pandai menderaf surat dengan baik. Saya tidak pergi ke pawagam atau menghabiskan cuti dengan berlumba layar. Bagaimanapun, saya yakin kepada Allah Subhanahu Wataala. Dia memberikan saya kedudukan ini dan kekuatan mental,rohani dan jasmani untuk berhadapan dengan apa jua situasi,dan apa jua golongan manusia,”

“Hari ini saya menjadi Melayu terkaya disebabkan oleh syarikat sayrikat saya yang disenarai awam. Terdapat ramai lagi yang tidak diketahui,dan mungkin lebih kaya daripada saya.”

Bagaimanapun, dia menyedari yang Dasar Ekonomi Baru telah dikhianati. “Ramai Melayu patut disalahkan,begitu juga dengan orang Cina. Dalam keadaan mereka sepatutnya menyimpan apa yang diperuntukkan kepadanya sebagai bumiputera,mereka menjualnya atau menjadi orang tengah. Mereka termakan pujuk rayu orang-orang Cina yang menjanjikan seribu satu imbuhan."

“Ia pernah terjadi pada saya. Apabila saya memulakan perniagaan lori,saya hanya seorang pemuda yang mempunyai wang yang sedikit. Saya hanya mampu membeli dua buah lori,tetapi diberikan empat permit di bawah kuota bumiputera. Dengan segera tauke-tauke Cina menawarkan untuk membeli dua permit yang tidak digunakan itu. 

Saya tolak. Saya tidak mahu menjadi orang tengah.

“Terdapat banyak peristiwa lain.Pada tahun 1989,Kementerian Kewangan menganugerahkan kepada syarikat saya 10 peratus kepentingan dalam penjanakuasa bebas Genting Sanyen. Pemegang saham lain ialah tenaga Nasional ( 10%), Kerajaan Negeri Selangor (20%) dan Genting Berhad (60%).”

“Pemilik Genting Lim Goh Tong, yang ketika itu berumur akhir 80-an,mendapat tahu saya tidak mampu mengambil bahagian yang diperuntukkan kepada saya itu. Saya masih muda ketika itu,dan dia menawarkan saham saya dengan harga RM6 juta. Saya memang sangat-sangat perlukan duit,tetapi saya tidak mahu berkompromi. 



Sebaliknya,saya serahkan bahagian saya itu kepada Tenaga Nasional,menjadikan ekuitinya meningkat kepada 20 %. Saya sebenarnya berharap Lim Goh Tong akan membantu saya mendapatkan pinjaman, bukannya membeli saya.

“Pada pandangan saya, saham-saham yang diperuntukkan kepada bumipiutera tidak harus dijual kerana ia diberi kepada kita bagi mencapai matlamat 30% pemilikan bumiputera dalam sektor korporat. Saya juga tidak mahu mencacatkan rekod saya. 

Saya berumur 38 tahun ketika itu,dan RM6 juta merupakan umpan yang menarik. Tetapi reputasi saya lebih penting dari itu.

“Itu bukanlah kali pertama Lim Goh Tong cuba membeli saya. Apabila dia mendapat tahu saya tidak mempunyai dana untuk membagunkan sebidang tanah di Kulai, Johor, yang diperuntukkan kepada saya, dia menawarkan RM6 juta juga untuk mengambil alih tanah itu. 

Sekali lagi, saya menolak. 

Saya simpan 30% saham yang diberikan kepada saya,dan tanah itu kemudiannya dibangunkan oleh syarikat saya, Ambang Budi.


“Saya menolak RM6 juta ketika itu,tetapi hartanah itu kini bernilai RM160 juta dan menjadi sebahagian daripada Tradewinds Group,yang saya miliki.”

SYED MOKHTAR


-Lagenda Bisnesman Melayu-

Panduan Selesaikan Hutang secara santai

Salam semua,hari ini penulis berkongsi artikel "Kewangan" yang di tulis dengan detail oleh rakan Facebook Zaidi Ismail dan Owner http://www.urusinsan.net/ 
Tulisan dari laman web beliau :Laman web dan Portal ini diujudkan khusus sebagai perantara maklumat berkenaan prinsip, kaedah, teknik serta langkah-langkah dan contoh yang diambil oleh pelbagai individu untuk membina kekayaan dan kesenangan disamping membebaskan diri dari belenggu hutang, menjana lebihan pendapatan dan akhirnya menjalani hidup ini dengan lebih mudah, senang, tenang dan bahagia di Malaysia.

Cara saya tak susah pun .. tak perlu bermandi peluh di bawah terik mentari .. tak perlu angkat benda berat .. tak perlu bersusah payah mintak kesian .. hanya perlukan sedikit ketukan emosi sahaja..Siapa dengar cakap dan buat .. dia dapat..Siapa tak takut kena ketuk .. mai la datang jumpa ... mana la tahu boleh menyimpan RM2500 sebulan..Setiap 10 bulan boleh beli rumah RM200K atau pergi umrah / bercuti keluar negara atau tukar kereta baru setiap 10 bulan atau kenduri kahwin setiap 10 bulan atau beli saham blue chips atau ... beli tanah kebun atau ... anak belajar di "private school" atau ..atau ...Banyak pilihan boleh buat bila ada wang dan simpanan yang barakah .. tak perlu berhutang .. boleh senyum memanjang.- Zaidi Ismail-


Semua orang mempunyai cabaran kewangan dan setiap cabaran kewangan setiap orang tidak sama , ini adalah sebab utama saya tidak suka menunjukkan formula dan kiraan kewangan secara umum terutama di blog atau di media sosial dan anggap setiap kiraan dan formula tersebut boleh digunakan oleh semua orang.

Dibawah adalah contoh kes dimana tanpa formula , trik atau kaedah tertentu dapat menyelesaikan hutang sebanyak RM43K dalam masa 14 bulan sahaja , selepas tempoh tersebut dan apabila semua hutang dilangsaikan, Tuan punya kes akan dapat menyimpan RM4000 setiap bulan.


Berikut adalah dialog saya bersama yang bertanya , dengan sedikit maklumat asas dapat membantu beliau menyelesaikan hutang sedia ada.

Yang Bertanya : Assalamualaikum Tuan.. memandangkan tuan punya schedule tight.. saya ada sedikit persoalan.. berkenaan financial saya.. takut nanti saya tersalah langkah.. tuan hanya bagi pendapat sedikit sahaja sama ada baik / tidak.. saya mempunyai commitment yg sgt tinggi.. di mana total up adalah setiap bulan lebih kurang rm3500 saya perlu bayar.. saya ingin ambil keputusan untuk membeli rumah ayah saya di mana saya sekarang duduk bersama orang tua saya.. saya wat pinjaman rumah kedua sebanyak RM360000 dengan monthly payment rm1700.. rm110000 saya ambil utk langsaikan hutang kereta, & segala loan.. balance rm250000 untuk ibu bapa saya.. adakah betul cadangan saya di atas??

Saya : Secara umum , tidak.

Yang Bertanya : terima kasih tuan.. maybe saya akan usaha jumpa tuan dahulu.. [ saya tahu beliau hampir putus asa dengan jawapan saya]

Saya : berapa simpanan ditangan? total tunai dan berapa yg boleh disimpan setiap bulan (jika ada) ? kata ada rumah pertama , berapa bayaran bulanan rumah pertama? ada KWSP akaun 2 tak? [saya mula mengorek maklumat yang diperlukan]

Yang Bertanya : simpanan di tangan tiada tuan.. simpanan utk setiap bukan jika ikut perbelanjaan yg saya da wat n tolak smue commitment.. saya boleh simpan dalam rm500.

Saya mula memberikan solusi :-

Saya : jika begitu , kenapa tak hanya bayar RM600 utk kredit kad UOB , RM400 +500 baki bayar CIMB lite? [ini kerana bayaran ansuran minima kad kredit cuma 5% dari baki hutang kad kredit sedia ada]

Yang Bertanya : rumah pertama dalam pembikinan tuan.. beli rumah apartment kat Shah Alam 330000 & sekarang baru 50%.. bayaran monthly macam dlm pictures.. rm750..

Saya : Dalam masa 2 bulan cimb lite dah boleh habis bayar

Yang Bertanya : kwsp akaun 2 ada tuan..

Saya : bulan ke 3 dah boleh menyimpan RM1K sebulan.

Yang Bertanya : dlu down payment rumah da keluar kan 16k , owhh.. betul juga tuan.. langkah yg baik tuan.. terima kasih byk2 tuan atas nasihat..  jika ada peluang.. saya akan attend tuan sesi 1on1.. saya akan bawa segala details yg saya ada.. bersama isteri..

Saya : cimb kad boleh bayar rm300 jer dulu , jimat rm 400

Yang Bertanya : setiap hari saya tgok appointment..

Saya : kalau dicampurkan jumlah yg boleh jimat / simpan bulanan = Rm400+500+400+150 = 1550 ,
RM1550 kalau simpan dalam masa 5 bulan dah boleh / tutup habis kad kredit cimb

Saya : maka simpanan bulanan = RM400+500+700+150 = 1950

Yang Bertanya : ini mmg terbaik.. eye openers utk saya.. x terfikir tuan.. [ ini biasanya akan terjadi , tidak terfikir , kenapa tak fikir ? saya tak rasa ianya sukar untuk di fikirkan]

Saya : dalam masa 3 bulan dah boleh langsaikan personal loan alrajhi

Yang Bertanya : Alhamdulillah.. terima kasih tuan.. semoga Allah permudahkan segala urusan tuan.. sgt appreciate bantuan awal tuan ni..

Saya : maka simpanan = Rm400+500+700+150+250 = RM2300. maknanya dari awal cuma ambil masa 10 bulan utk selesaikan semua hutang kecuali kredit kad UOB dan PL easy RHB sahaja. setiap bulan dah boleh simpan Rm2300 sebulan.

Yang Bertanya : baik tuan.. cadangan yg sgt baik..

Saya : kalau simpan RM2K sebulan pun dah OK , dalam masa 10 bulan berikutnya dah ada RM20K , nak setelkan UOB pun boleh atau just let it be , bayar minimun , simpanan dah boleh buat modal beli rumah sewa Rm200K

Yang Bertanya : syukur sgt2.. eye openers utk saya.. saya akan buat schedule..

Saya : ini cuma langlkah permulaan , bila kita jumpa kelak dan tahu lebih detail , mungkin pelannya akan berubah. paling tidak boleh mula selesaikan 1 hutang dlm masa 2 bulan. bayar minima kad UOB dan CIMB +500 duit simpanan anda , 2 bulan dah boleh selesaikan CIMB lite dan boleh simpan xtra RM150.

Rm400+400+500 = RM1300 / bulan ,

2nd month dah ada terkumpul RM2600 ( dah boleh setelkan cimb lite = RM1900)

bulan ke 3 = RM1300+150 = RM1450 + 700 = 2150 (total terkumpul)

bulan ke 4 = RM2150 + 1450 = RM3600

bulan ke 5 = RM3600 + 1450 = 5500.

bulan ke 5 dah boleh selesaikan hutang cimb master = Rm5500 - 4500 = RM1k

bulan ke 6 = Rm1K +1450 +300 = 2750.

bulan ke 7 = RM1750 + 2750 = 4500

bulan ke 8 = RM1750 + 4500 = RM6250

begitulah seterusnya.

Yang Bertanya : baik tuan.. terima kasih x terhingga.. fuhhh. x sangka dapat bantuan sebegini banyak dari tuan.. saya akan cuba buat schedule sebagai langkah permulaan.. baik tuan.. saya akan wat schedule.. insha Allah.. saya tunjukkan kt tuan sebentar lagi. at least I can get pictures..

Saya : ok, insya'llah.

Yang Bertanya : terima kasih tuan..

Saya : stop guna kad kredit buat masa ini sehingga hutang2 ini dihapuskan


Yang Bertanya : tuan.. schedule seperti yg tuan suggest..Terima kasih tuan atas eye openers.. insha Allah akan buat temu janji dengan tuan utk langsaikan kereta pula.. serta tambahan mcm mne nak kumpul aset.. insha Allah..

PS : Bayangkan apa yang boleh dilakukan dengan simpanan sebanyak RM4000 setiap bulan?

# Beli rumah sewa RM350K setiap 10 bulan ?

# Melabur dalam perniagaan kecil setiap 10 bulan ?

# Membeli saham-saham berkualiti di Bursa Saham Kuala Lumpur setiap 10 bulan ?

# Melabur kedalam logam berharga setiap 10 bulan ?

# Bercuti keluar negara setiap 10 bulan ?

# Beli kereta baru secara tunai setiap 10 bulan ?

# Umrah setiap 10 bulan ?

# Penuhkan ASB dalam masa 4-5 tahun ?

# Apa sahaja yang menguntungkan ?

Bayangkan pula apabila yang bertanya bertemu saya kelak ketika sessi analisa kewangan dan 1 on 1 apabila saya mengambil kira KWSP , rumah yang dibeli , hutang kereta , bonus , dividen dan lain-lain kapasiti kewangan yang belum diambil kira. Bayangkan .....

Maka pilihan di tangan kita sendiri , tak perlu masuk program tersontot , tak perlu buat pinjaman bodo , tak perlu pusing konar dan belit sana sini untik membina harta dan menjadi kaya dan semuanya boleh dilakukan sendiri menggunakan apa yang ada ditangan tanpa perlu melibatkan orang lain.


Waallahualam.

Teguran Pedas Buat Pengurusan Pusat Zakat Malaysia

Salam Jumaat 10 hari terakhir Ramadhan 2015.Semoga Allah panjangkan umur kita untuk bertemu keberkatan Ramadhan akan datang.In sya Allah.

Semoga Ramadhan kali ini kita diberi Rahmat,Keampunan dan Allah jauhkan kita dan keluarga dari Azab api neraka.Aminn.

Salah satu sebab trader kita biasa MC,kena tipu skim cepat kaya dan di scam oleh orang yang tidak amanah atau cikgu penipu yang trade acc orang dan meng"MC"kan akaun kita secara rela atau paksa, tersontot ETA wakalah emas dan lain-lain , salah satu sebabnya mereka tidak mahu serta mengambil ringan ke "WAJIB"an Zakat yang termasuk dalam salah satu rukun Islam.
SETIAP RM10 DALAM KOCEK KITA,ADA 25 SEN HAK MILIK MEREKA.

Hari ini penulis ingin berkongsi satu artikel "Pedas" di laman facebook Dr Maza mengenai luahan rasa beliau mengenai zakat dan pengurusannya di negara kita.Semoga kita mendapat iktibar dan manfaat yang banyak dari tulisan ilmu mufti Perlis ini,in sya Allah.

Saya tidak menafikan usaha-usaha baik pengurusan zakat yang telah pun berjaya dilakukan. Kita tahu, zakat kita banyak. Jika dihimpun seluruh negara, mungkin mencecah lebih 1.5 billion. 

Itu setiap tahun. Bangunan-bangunan zakat cantik dan indah. Iklan-iklan mengutip zakat juga canggih dan mahal. Gaji-gaji yang terlibat mengurusnya jangan ditanya lagi. Cara membayar zakat juga dipermudahkan dengan pelbagai kaedah dan teknologi.

Iklan-iklan kutip zakat mahal dan hebat. Tiba-tiba ada si miskin kita terpaksa merintih simpati dari pihak lain termasuk gereja?
Ada pegawai zakat bersifat begitu meterialistik. Berwajah manis jika hadir di depannya pembayar zakat, tapi berwajah suram jika yang hadir itu pemohon zakat. Tiada semangat dakwah dan ukhuwwah Islamiyyah. Pemohonan sulit dan sukar.

Apatahlagi jika mak cik tua yang uzur disuruh mengisi borang. Maka, pemohon zakat bagaikan peminta sedekah. Sebab itu barangkali ramai fakir yang tidak sanggup ke pejabat zakat.

Jika program ‘Bersamamu’ boleh menemui si fakir saban minggu, kenapa pula ada pihak zakat yang gagal mengesan mereka. Jika usaha mengutip zakat begitu hebat, alangkah baik dihebatkan juga usaha mencari mereka yang layak menerima zakat.

Mencari orang miskin itu penting, bukan menunggu mereka datang. Bukan semua yang miskin sanggup atau dapat datang kepada pejabat zakat.

Menurut al-Quran, yang miskin tidak meminta itu lebih patut diutamakan. Firman Allah (maksudnya): “(Pemberian sedekah itu) adalah untuk golongan fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela Islam), yang tidak berupaya mengembara di muka bumi (untuk berniaga dan sebagainya); orang yang jahil menyangka mereka kaya, kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta. Engkau kenal mereka dengan (melihat) tanda-tanda mereka, mereka tidak meminta daripada orang ramai secara mendesak-desak, dan (ketahuilah), apa jua yang kamu belanjakan dari harta yang baik maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya”.( Surah al-Baqarah ayat 273)

Berilah zakat kepada mereka, kerana itu memang hak mereka. Jangan jadikan mereka pengemis di pejabat zakat. Berilah dengan kasih dan perancangan agar mereka keluar dari daerah kemiskinan. Bukan RM 100 ataupun 200 yang menyebabkan mereka akan beratur mengemis zakat setiap tahun.

Kata Saidina ‘Umar r.a.:“Apabila engkau memberi zakat, kayakanlah mereka”. Kata Ibn Hazm (meninggal 456H): “Apa yang kami tahu tiada sahabah yang berbeza dalam hal ini” (Ibn Hazm, Al-Muhalla 4/280, Beirut: Dar al-Kutub al-‘ilmiyyah).

Bahkan zakat boleh diberikan kepada bukan muslim yang miskin atas peruntukan fakir dan untuk dakwah atas peruntukan muallaf. Lihatlah perbahasan fekah yang lebih luas. Jika zakat berfungsi, bukan muslim juga akan tertarik dengan Islam. Jika ia tidak berfungsi, yang sudah Islam pun ingin keluar dari Islam!

DR MAZA.

Di bawah ini adalah soalan beserta jawapan  berkaitan Zakat dan beberapa kemusykilan berkaitan zakat telah diajukan oleh masyarakat kepada Zakat Pulau Pinang dan perkara ini telah dibincangkan oleh Jawatankuasa Dakwah dan Rundingan Syara' (JADARIS) dalam Muzakarah Zakat 2007 bersama-sama dengan Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri. Antaranya ialah :
















Alternatif menimba Ilmu Forex buat penampan Inflasi

Salam Ramadhan buat semua,semoga malam yang dinanti natikan iaitu malam lailatulqadar,Allah pilih kita sebagai hambanya yang bertuah.
Hari ini penulis ingin berceloteh tentang kenapa bidang forex ini perlu dipelajari sekarang,usah tunggu hingga 2020 baru kita nak search google "ape kejadahnye forex itu".

Berdasarkan pengalaman penulis membaca buku-buku motivasi dan kewangan mat saleh yang paling latest "2015" mereka banyak meramal atau analisis,akan ada bencana ekonomi,crash market dalam tahun 2015,2016,2017,2018 dan 2019.Mengapa?

Disebabkan wang kertas yang kita simpan dalam poket akan terkena kanser "inflasi" yang menakutkan,barang naik,gaji payah nak naik,taraf hidup antara penduduk miskin dan penduduk kaya akan berjarak langit dan bumi.Bagilah BR1M sebulan sekali,ampulah pemimpin bila diberi gula-gula,padahal dalam hati memaki tahap Diva AA kepada pemerintah yang berjanji tidak ditepati.Rakyat tidak akan cukup akibat tekanan sekeliling,melibatkan harga minyak,tol,cukai,GST dan lain-lain yang memberi kesan besar kepada mereka.

Harga matawang kita semakin melemah,dan kenapa bangsa yahudi sengaja menguatkan matawang "USD" , melemahkan "Minyak",me"nyontot" harga emas dan komoditi.Ini kerana mereka ingin menguasai dunia melalui peras ugut nilai matawang.Anda akan faham apa yang penulis "meroyan" hari ini kemungkinan besar 5 tahun akan datang,jika umur kita panjang.

Penulis menyarankan anda belajarlah ilmu teknikal analisis,walaupun anda buta kayu.Bacalah pelan-pelan di google,bergurulah mana-mana guru dan ilmu (jangan cikgu scam trade acc orang sudah) semoga kita tidak ketinggalan di zaman bini kita updated status facebook,instagram selfie tudung baru dan anak usia bawah 5 tahun kita "zuhud tunduk tak mahu keluar rumah main dalam lopak" ketagih "DADAH versi baru" mengadap ipad,iphone,tab dan gadjet yang melalaikan.Ini adalah salah satu bahana pemodenan yang kita lihat depan mata kepala kita.

Oleh sebab itu,zaman makan gaji pergi gelap balik gelap,tiba-tiba anak-anak dah besar sama tinggi dengan kita tanpa ada kita berdekatan dengan mereka mendidik dengan Islam,akhlak,ihsan dan iman ,padahal anak ini kurang didikan dari emak ayah kandung yang sibuk kejar harta gaji dunia yang tak berkesudahan.Mungkin bidang forex ini sesuai untuk anda yang suka duduk rumah dan masa dengan keluarga lebih banyak.


Mengapa anda perlu belajar trading Forex
Panduan Daftar Akaun forex
  1. Di forex, anda adalah boss anda sendiri, tidak ada lagi yang akan memarahi anda, menyuruh anda melakukan pekerjaan-pekerjaan yang membosankan, kenaikan gaji yang tak sesuai keinginan, atau bahkan memecat anda.
  2. Di forex, anda dapat menentukan sendiri bila anda bekerja, berapa lama anda bekerja, dan berapa penghasilan yang ingin anda raih.
  3. Di forex, anda dapat menghasilkan wang di internet bila-bila dan di mana pun anda berada, selama anda mempunyai komputer (bahkan samrt phone) dan terhubung dengan jaringan internet
  4. Modal awal yang relatif kecil (USD10 = Rm38)  dibandingkan bisnis lain untuk menghasilkan wang dengan potensi penghasilan profit dan untung rugi yang tak terbatas.
  5. Anda dapat mencari dan mendapatkan wang 24 jam sehari 5 hari seminggu

Mengapa ketika Trader Pasaran Saham gundah gulana,trader Forex  tidak terkena tempiasnya?
Saham hanya memiliki 1 way opportunity sehingga ketika market naik trader mendapatkan keuntungan, sedangkan ketika harga saham turun trader saham terduduk sakit jantung melihat kerugian. Hal ini berbeza dengan bisnis Forex.

Ketika harga forex turun ataupun naik, trader forex tetap memiliki kesempatan meraih keuntungan dengan ilmu teknikal analisis yang betul.
Pada saat harga forex naik, trader yang melakukan Long (Buy) akan mendapatkan keuntungan, dan sebaliknya saat harga forex turun, trader yang melakukan Short (Sell) akan mendapatkan keuntungan.
Keadaan yang biasa berlaku,trader forex juga mengalami kerugian akibat sifat tamak,gamble,terkena scam skim cepat kaya dan overtrade,namun tidak seperti trader saham yang mengalami rugi secara besar-besaran / bangkrup di saat krisis global pada tahun 2008,malahan jika kita lihat tahun 2015,keadaan pasaran saham Malaysia ditahap kritikal dimana banyak skandal pemimpin tertinggi,FGV,MAS dan saham-saham berkaitan politik menjunam,  trader forex tidak terkena tempias disebabkan mereka boleh untung dengan short "sell entry" walaupun market crash dan trailing stop yang mesra pengguna . Ini membuktikan bahwa trade Forex secara online adalah salah satu bisnis investasi yang tidak kalis krisis dan santai sambil berkebun di rumah.



Apa kelebihan dari menghasilkan profit dengan forex dibandingkan bisnis lain :
  1. Forex memiliki 2 way opportunities, ertinya anda dapat menghasilkan keuntungan 2 arah, ketika market naik atau pun ketika market turun. Perkara ini tidak berlaku bagi pelaburan jenis lain (1 way opportunity), sebagai contoh saham.
  2. Kesempatan Trading Forex selama 24 jam sehari 5 hari seminggu
  3. Kecairan yang sangat tinggi, ertinya anda dapat melakukan transaksi jual beli forex secara terus setiap saat tanpa harus menunggu apakah ada pembeli atau penjual.
  4. Adanya fungsi Leverage (daya ungkit/faktor ganda), ertinya dengan modal relatif kecil anda dapat menghasilkan keuntungan yang jauh lebih besar. Contoh : tanpa leverage anda hanya akan mendapatkan $0.01/point dengan modal $100. Tapi dengan leverage 1:100 maka anda dapat menghasilkan $1/point dengan modal yang sama ($100).
  5. Terdapat banyak broker forex online yang memberikan akaun bebas komisyen, modal permulaan minima yang relatif kecil, spread kecil, bebas bunga dan swap (tanpa riba, halal bagi muslim), kemudahan platform mesra trading automatik (robot)

Apakah menghasilkan keuntungan di internet dari Bisnes Online Trading Forex termasuk Judi?

Boleh jadi benar dan boleh jadi salah. Judi / gambling atau bukan hanya bergantung dari style trading teknik masing-masing . Kalau anda melakukan trade berdasarkan “feeling” atau agak-agak ,fatwa orang gila pun anda akan dicop penjudi tegar, tetapi jika anda melakukan trade berdasarkan teknik dan analisis forex yang matang, baik Analisis Teknikal (Technical Analysis) ataupun Analisis Fundamental (Fundamental Analysis) maka anda bukanlah penjudi tapi seorang trader.


Anda boleh perhatikan perbezaan ahli nujum yang meramal esok akan hujan dan pakar kaji cuaca yang menganalisis esok akan hujan.Namun setiap perkara yang berlaku esok adalah ketetapan Allah s.w.t.Namun ada beza yang sangat jauh antara ahli nujum(tilik nasib) peramal dengan pakar kaji cuaca yang menggunakan data ilmiah mencerap hujan melalui kebiasaan tanda-tanda pergerakan awan.Salah satunya boleh mendatangkan syirik dan boleh mendatangkan manfaat yang banyak buat masyarakat.

 Apakah mendapatkan wang dari internet melalui Bisnes Trading Forex Online adalah pekerjaan yang berisiko tinggi?

Ya.Jual nasi lemak pasar malam pun ada risiko tiada pembeli dan akhirnya basi dibuang ke dalam tong sampah.Namun percayalah saudara sekalian,rezeki kita Allah s.w.t tidak tangguh walau sedetik.Namun Allah beri kita pilihan atas rezeki tersebut samada ianya dibuat berjudi atau sedekah dan beri nafkah ke jalan yang benar.

Biasanya orang yang mengalami kerugian besar dari bisnes forex adalah orang yang tamak haloba lagi serakah dan ingin cepat kaya tanpa melihat risikonya.Memberi wang secara rela atau terpedaya kepada broker skim cepat kaya,mahupun termakan pujuk rayu cikgu scam yang biasa trade secara judi,lalu acc password diberikan dan MC kurang 24 jam.Lalu berkokoklah di media facebook memaki sesama sendiri,mengaibkan semua keturunan yang menghilangkan segala pahala amalan kita.

Sebenarnya forex adalah peluang bisnes yang memerlukan kesabaran, ketekunan,berguru ,ilmu dan keahlian dalam menganalisa chart, mencari peluang yang terbaik untuk entry dengan stop loss yang munasabah dan tidak menjahanamkan akaun umpama dalam tempat kasino.

Semakin kerap anda buat latihan analisa dengan ilmu yang di ajar guru, akan semakin mahir anda menganalisa chart, dan penulis percaya anda tak mau bekerja mengejar wang, tapi mengetahui ilmu wang yang bekerja untuk anda.
Anda juga dapat menentukan seberapa besar keuntungan yang ingin anda dapatkan dan berapa banyak kerugian yang sanggup anda tanggung. Emosi yang menentukan samada untung atau rugi.Bukan forex yang berisiko tinggi, tapi bagaimana kawalan emosi anda dalam "floating" samada biru atau merah,dan jika ada ilmu anda tahu dimana untuk cut loss atau close profit.


 Apakah  Trading Forex hanya untuk orang kaya, atau memerlukan modal yang besar?

Tidak, kerana peluang bisnes trading forex Online berbeda dengan trading forex tradisional (offline). Penyedia layanan online trading (broker) biasanya hanya memerlukan deposit awal yang kecil (USD10 pun sudah boleh mula urusniaga), atau bahkan ada broker yang memberikan tunai dalam real acc secara percuma sebagai hadiah pendaftaran. 


Cuba bandingkan jika anda ingin membuka kaunter money changer di luar sana dan seperti biasa urusniaga ini mengambil keuntungan "PIP" atas tukaran pengguna dan masyarakat luar.Tunai diperlukan sekurang-kurangnya RM3o ribu ke atas,mana tidaknya , cermin kaunter pun nilainya melebihi rm1000 ke atas :)

Apakah Trading Forex (Valas) Online itu Haram , kerana menggandakan wang?
Ada banyak broker forex yang membebaskan bunga overnight (swap) sehingga dibolehkan urusniaga bagi trader muslim dan dipesetujui dan disepakati pakar-pakar ekonomi Islam seluruh dunia , kecuali beberapa negara termasuk negara kita Malaysia yang menfatwakan forex online Haram,namun bank dan entiti tertentu dibenarkan dalam urusniaga forex.

Anda boleh berfikir secara waras,fatwa pun mempunyai kepentingan.Namun fatwa ini juga bagus kepada yang tiada ilmu,dan secara membabi buta memasuki bidang forex dan menjahanamkan duit penat lelah mereka.


Apa kelebihan Trading (Forex) Online dibandingkan dengan trading secara tradisional (offline)?
  1. Banyak broker forex online yang memberikan kemudahan bebas komisyen, sedangkan broker offline di Malaysia biasanya mengenakan charge RM50 setiap settlement/open hingga close posisi.
  2. Anda boleh memantau secara langsung posisi yang anda buka dan keputusan beli atau jual 100% di tangan anda. Bila-bila pun anda ingin menutup posisi, berapa besar lot yang mahu anda trade.Ianya pilihan 100% di tangan trader.
  3. Anda dapat belajar forex dan pergerakan chart secara praktikal tanpa perlu upah analisa kepada mana-mana pakar teknikal untuk menentukan samada beli atau jual.
  4. Anda boleh menggunakan jumlah lot flexible (sangat membantu anda yang mempunyai modal kecil)
  5. Spread (selisih harga jual dan beli) yang kecil (semakin kecil semakin baik) sehingga kemungkinan profit anda lebih tinggi.
  6. Jarak pasang pukat (pending order) yang relatif kecil (10 poin) dan close order yang biasanya hanya 1-5 poin saja. Dibaandingkan dengan broker offline yang minima pending order harus 30 poin dari running dan minimal tutup posisi 10 poin agar mereka untung besar atas komisyen remiser.
  7. Anda boleh trading direct secara langsung dengan penyedia layanan (broker) tanpa perantara (middleman, remiser,introducer)
  8. Anda akan dapatkan pengalaman yang sangat berharga dengan cara berlatih trading dan praktikal terus dengan cara membuka account demo secara percuma dan menggunakan sofware trading yang banyak tersedia di internet.
  9. Tersedia banyak sekali indikator, analisa, dan software trading yang profitable di internet.Namun perlu juga berhati-hati dengan EA yang scam.



Apa yang diperlukan untuk memulakan Trading Forex  ?
  1. Personal Computer (PC) atau Smart Phone anda.
  2. Koneksi Internet yang stabil .
  3. Modal,cadangan terbaik mulakan dengan usd100
  4. Broker Forex yang membayar withdrawal dan bukannya bergantung kepada ROI.
Apakah peluang Trading Forex sukar?
Ramai trader yang mengatakan tak payah berguru,boleh belajar sendiri di google dan youtube.Benar anda akan dapat ilmu yang banyak,namun anda lupa rezeki dimudahkan dengan silaturrahim sesama trader dan semakin banyak ilmu,semakin kita tunduk umpama padi.Guru akan menegur berdasarkan pengalaman dan bukannya dari segi kepandaian.

ApakahTrading Forex memerlukan trader memiliki pendidikan tinggi?
Tidak.Ramai antara trader yang memiliki pendapatan yang lebih besar daripada kawan-kawan mereka yang belajar di luar negara dan mendapat A dalam semua matapelajaran spm ataupun cgpa 3.85 ke atas yang masih bekerja makan gaji namun tidak memiliki kebebasan masa bersama family tercinta.Yang penting usaha anda untuk berjaya dan mendapatkan ilmu.In sya Allah akan dimudahkan segala urusan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :