Showing posts with label islamic acc. Show all posts
Showing posts with label islamic acc. Show all posts

Broker Mana Satu Sesuai?




“Broker mana yang sesuai untuk saya,” Nubis kubis.

Soalan yang sentiasa bertebaran di kalangan Forex Trader. Dolu2 masa penulis mula nak berkenalan dengan forex, ni la antara soalan favourite penulis kepada kawan2 forex trader tak kira online atau offline. Sampai tahap muntoh hijau duk ulang soalan yang sama je. Buka akaun nya tak. Duk tanya soalan yang sama je. Kih3.

Selain daripada ciri2 yang perlu diambil kira seperti di dalam artikel INI, terdapat juga faktor2 lain yang perlu diambil kira sebelum kita patut membuka akaun trading dengan mana2 broker.

Factor paling utama adalah, ADAKAH BROKER ITU MAMPU UNTUK MEMBAYAR DUIT WITHDRAW?

Kadang2 ada broker yang tidak mampu untuk membayar duit withdraw kerana tidak mempunyai duit yang mencukupi di dalam akaun Pool broker masing seperti yang terjadi kepada broker A*FX. Broker tersebut mempunyai lesen untuk beroperasi dan rekod pengurusan yang bagus, namun disebabkan 1 kes, mereka tidak mampu untuk membayar kembali duit yang dikeluarkan oleh trader2 yang seterusnya menyebabkan lesen mereka telah digantung sehingga kes tersebut selesai.

Sekiranya ini berlaku, siapa yang akan RUGI? Tentula trader itu sendiri kerana penat lelah mereka menganalisa carta tidak berbaloi apabila tidak dapat menikmati @ membelanjakan duit keuntungan hasil daripada trading mereka. Anda ingin perkara yang sama berlaku? Jawapannya tentulah TIDAK kan. Maka, buatla pilihan yang terbaik :)



Jadi? Broker mana yang sesuai untuk saya? Jawapannya carilah Broker A Book. Tanyalah IB masing2, adakah broker mereka itu A Book atau B Book?

Jangan terkejut, sekiranya IB itu sendiri tidak tahu. Kih3x.



Kalau mereka tak tahu, minta mereka baca link artikel sebelum ni ye (DI SINI). Lepas tu minta mereka terangkan kembali kepada anda :) Ramai yang tak ambil tahu tentang jenis broker ni. Pada mereka asalkan broker tu mampu bayar duit withdraw cukuplah pada mereka. Tapi sampai bila broker itu mampu bertahan? Bukan semua broker B Book ni mampu bertahan lama. Kebanyakkan kecundang apabila ada trader yang withdraw lebih dari kemampuan mereka.

Jom berubah kepada A Book broker sebelum terlambat :) Tak tahu A Book yang ada? Boleh buka akaun dengan PiphijauLTD.com :)



Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.



Nak dapatkan maklumat lanjut mengenai broker PiphijauLTD.com? Boleh berhubung dengan penulis di:-

--

Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 



#piphijaultd #piphijaultdterengganu #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat


**UPDATE
  1. Rakan2 sudah tengok performance EA GST MasterPiece by Piphijau? Kalau belum, boleh ke sini untuk tengok dan nilaikan performance EA tersebut.
  2. Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan EA tersebut. Rakan2 boleh berhubung dengan manager2 untuk setiap negeri berdasarkan kepada list ni. Whatsapp je mereka, insya Allah mereka akan membantu rakan2.

A Book atau B Book??



Salam sejahtera rakan2 trader sekalian.

Haa.. Menatang ape plak A Book dan B Book ni?? Facebook ke?? Buku kerja sekolah ke?? Buku akaun bank ke?? Hehehe..



Sebenarnya hari ni penulis nak bercerita pasal jenis2 broker untuk Forex ni.

Terdapat 2 jenis broker forex iaitu A Book dan B Book. Macam mana nak tau jenis broker ni? Baca dulu sampai habis ye.

Ringkasan ceritanya, A Book broker ni adalah broker yang mengharapkan kepada trader2 yang profit. Daripada profit trader2 ini la mereka mendapat komisen dan keuntungan untuk syarikat@broker. Duit yang trader deposit akan dimasukkan terus ke bank @ LP (Liquidity Provider). Broker tidak akan menyimpan duit deposit trader2.

Manakala B Book broker pula adalah sebaliknya. Mereka mengharapkan kepada trader yang sentiasa loss duit deposit mereka. Di situ broker mendapat keuntungan untuk syarikat. Duit yang dideposit akan dimasukkan ke dalam broker sahaja. Tidak dihantar ke LP. Ini kerana B Book broker berpegang dengan statistik bahawa 90% trader loss, hanya 10% sahaja akan profit. Mereka akan memastikan bahawa trader akan loss duit mereka yang telah dideposit.

Selain itu apa lagi perbezaan antara 2 jenis broker ni ye?


Ciri mudah nak kenal pasti adalah dengan melihat kepada jenis2 akaun trading yang ditawarkan. Kebiasaannya, A Book broker hanya menawarkan 2 jenis akaun trading sahaja iaitu akaun standard dan ECN. Manakala B Book broker ada menawarkan akaun trading micro atau cent. B Book juga menawarkan tahap leverage yang agak tinggi seperti 1:1000. A Book pula biasanya hanya menawarkan leverage setinggi 1:500 sahaja.

Apa lagi perbezaan yang dapat diperhatikan ye?

Haa.. Biasanya B Book broker ni ada menawarkan NO DEPOSIT BONUS dan bonus2 (rebet) lain.

Selain itu, minima deposit A Book biasanya agak tinggi sedikit iaitu $100 manakala B Book pula ada menawarkan serendah $10 sahaja.

Untuk urusan pengeluaran duit profit juga ada perbezaannya. Untuk A Book broker bagi pengeluaran yang bernilai besar seperti $10k ke atas, akan memerlukan masa sekurang2nya 24 jam kerana duit tersebut akan diuruskan oleh pihak LP @ bank. B Book pula ada yang mampu untuk menyelesaikan pengeluaran dalam masa yang cepat kerana duit tersebut memang sedia ada berada di dalam broker. Jadi tiada masalah untuk mereka membuat pengeluaran tersebut.

Carta B Book broker juga lebih cantik dibandingkan dengan A Book broker. Carta B Book akan diperhalusi oleh programmer agar mengikut kehendak broker. Carta A Book pula biasanya akan kurang cantik dan banyak GAP. Kenapa ini berlaku di A Book? Sbbnya, data untuk carta A Book adalah direct daripada LP tanpa sebarang adjustment atau manipulasi candlestick.

Jadi, broker jenis manakah yang menjadi pilihan anda? Adakah broker yang menyokong agar trader sentiasa profit ataupun broker yang sentiasa mencari peluang untuk menjahanamkan akaun anda? Hehe.


Realiti memang perit untuk ditelan. Buat la pilihan yang terbaik untuk duit anda. Nak mencari modal untuk trade bukan senang, maka jangan la salah memilih broker untuk mulakan trading anda. Pilihan terletak di tangan rakan2 sekalian :)

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.

p/s - Meh PM saya untuk mengetahui maklumat lebih lanjut lagi. Emailkan ke terengganu@piphijaultd.com segera.

#piphijaultd.com #piphijaultdterengganu #kemahkeming #sharingiscaring #teknikGST #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat #jomwithdrawsokmo

--

Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 




**UPDATE
  1. Rakan2 sudah tengok performance EA GST MasterPiece by Piphijau? Kalau belum, boleh ke sini untuk tengok dan nilaikan performance EA tersebut.
  2. Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan EA tersebut. Rakan2 boleh berhubung dengan manager2 untuk setiap negeri berdasarkan kepada list ni. Whatsapp je mereka, insya Allah mereka akan membantu rakan2.

Swap dalam forex perkara yang diharamkan Ulama sedunia

Salam,

saya ingin memberi info tentang swap , interest atau riba' yang wajib umat islam elakkan,


Ini adalah Jawaban atas pertanyaan dari student saya, yang share di website ini, barang kali ada orang lain yang ingin menanyakan perkara yang sama.


Mengenai Leverage :
Yang di maksud leverage adalah ; daya ketahanan. yang berhubungan dengan margin yang terpakai. contoh, kita buka $.10.000 dengan leverage 1:100, bererti jika kita masuk possisi 1 lot, maka dana yang terpakai (margin) sebesar $.1000, bererti kita masih punya dana (free margin) sebesar $.9000, atau 9 Lot. kalau 10.000 dengan leverage 1:200, bererti margin yang terpakai per lot adalah $.500, jika leverage nya 1:50, berarti margin yang terpakai sekali entry perlot adalah $.2000.



Mengenai Spread
Spread adalah selisih harga jual dan harga beli, contoh ; jika kita buy GBPUSD, harganya adalah 1.6153, jika kita Sell, maka harganya adalah 1.6150, berarti selisih harga ( spread ) nya adalah 3 pips.



Swap

Swap atau juga biasa di sebut interest, bahasa mudahnya caj overnight atau bonus overnight, atau caj transaksi yang tidak diingini trader. yang di maksud caj adalah melewati close market jam 4.30, jika posisi belum di close sampai dengan close market, maka akan di berlakunya swap. swap itu boleh jadi penambahan dalam akaun atau penolakan dari profit anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :