Showing posts with label masalah forex. Show all posts
Showing posts with label masalah forex. Show all posts

MTF Analysis II

MTF Analysis Bahagian II - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls


H4 / H1

Seperti yang telah dibincangkan minggu lalu, kita sudah mengetahui peranan H4 dan H1. 

Pernah tak kita fikir kenapa tak H2, H3, H5, etc? Apa yang special sangat H1 kemudian lompat H4?

Baik, saya kongsikan supaya semua faham. Kita tahu 4 candle H1 merupakan satu Candle H4. Jarak 4 detik ini sengaja dititik beratkan kerana ia bersangkut paut kepada kehidupan kita semua. 

LIHAT BUKTINYA:

I. FAKTA 

Setiap Insan ditentukan mengalami 4 alam. Alam Kandungan, Alam Dunia, Alam Barzakh, Alam Akhirat. 

 Kebanyakkan negeri asing mempunyai 4 musim. (Summer,Autumn, Winter, Spring)

II. FAKTA 

Bagi umat Islam, 3 dari 5 waktu solat berakaat 4. (Wallahu a'lam)
 
Orang putih menamakan fenomina ini "Rules Of Four"

III. FAKTA

Bagi yang memegang jawatan Projek Manager, kita harus menempoh 4 jurusan kelak Initiate, Plan, Execute, Control.


Dan Akhir sekali dalam Forex...ia digelar "Magnification of 4"

Maksudnya, Multiple Time frame Analysis selalunya akan ada 4 TimeFrame Maximum untuk buat analisa.

Kalau minimun pun 3 dan tak kurang dari itu.

Kaedah seperti berikut:-

H4 - Tren terkini
H1 - Trade Setup
M15 - (fine-tune) Trade Setup

TF M15 

Definisi:- 4 x Candle M15 untuk satu candle H1.

TF M15 fungsi di sini untuk fine-tune Trade setup. Bukan satu perkara yang mudah untuk dibentangkan. Ikhtiar lah masing2 kalau nak tahu ye.

Kalau tak nak fine tune entry pun boleh, process cuma optional atau pikir sendirilah. 

Insya Allah di masa-masa akan datang, saya akan bentangkan satu lagi fakta yang penting. Semua trader harus tahu...

semoga bermanfaat...


 











MTF Analysis

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.


Bismillah,

Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.

Anda akan belajar:-

  • Apa benda ala tu?
  • Berapa banyak TF nak tengok?
  • Nak jengok apa?


 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 

Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 


Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?

 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.

H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.



Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 

Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 

Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.


Harus diingat, sifat-sifat H4:- 


  1. Sebagai penimbang TF kecik dan besar. (macam orang tengah)
  2. TF utama untuk melihat tren terkini.
  3. Jarang spike ketika news, kalau ada pun minimal je
  4. Jadikan TF H4 sebagai GPS anda.

Oleh itu, jangan melawan tren H4, apatah lagi kalau anda baru nak berjinak-jinak dengan trading. 


NAK Lawan Tren sebab....?

kalau nak lawan tren tak kira di H4 ke atau mana-mana TF memerlukan ilmu dan pengalaman yang mendalam lagi.

Akan tetapi hasil trade mengikut tren lebih senang dan lumayan jika dibanding counter trend. Kesimpulannya, mahirkanlah tren trading dahulu.


Ada tak kelemahan TF H4?

Nothing is perfect my friend! Memang ada.
  • Entry yang kurang tepat
  • SL yang besar
  • Manipulasi harga

Habis tu macam mana???  Berapa banyak TF nak tengok?

Sekarang kita wajib tahu
ada satu lagi TF yang berganding bahu iaitu H1. Konsep H1 di sini adalah untuk melihat setup. 



H4 - Pengenalan tren terkini.
H1 - Trade Setup




Secara peribadi, guru saya selalu berkata, jangan percaya apa aku cakap, lihat sendiri kalau ilmu yang aku kongsi terbukti di depan mata kepala sendiri. 

Hari ini penulis meminjam nasihat tu kepada para pembaca artikel ni. Buat bektes masing2 mengikut teknik yang telah dipelajari dan lihat sendiri kalau konsep MTF ni valid ke tidak.

Bila minda anda sudah boleh "MELIHAT" seperti ilustrasi di bawah ini, Syabas anda sedang mengasah suatu lagi senjata trading in your own subconscious mind. 


Konsep/objektif yang sama untuk buy. 


Sampai setakat ni dahulu dengan berharapan anda dapat mengetahui secara am kaitan H4/H1. Buat berlatih-tubi untuk dengan teknik hebat yang sudah berada di arena anda untuk betul-betul faham.

Di lain masa, penulis akan selongkar lagi dengan lebih jelas Insya Allah. 

Nantikan sambongannya...



Lagenda Artikel:-

CRS - Candlestick Reversal Signal
SL - Stop Loss
TF - Timeframe
MTF - Multi Timeframe
GPS - Global Positioning System (metaphor je..)











 







Forex dan Fobia masyarakat

Salam,

Pelajaran #9

Pelajaran kali ini adalah bersifat penerangan melalui kisah hidup dan pengalaman penulis(along) memerhati tabiat,emosi dan gerak geri kehidupan trader biasa mahupun vip dalam urusniaga yang paling berisiko untuk diajarkan dalam segala bidang ilmu iaitu "forex".



Orang yang paling rugi dan bodoh ialah orang yang tidak tahu duitnya diambil orang lain ketika mereka kurang ilmu.Jika untung kawan,jika rugi dimaki sampai ke lubang kubur.



Tahun 2003 adalah saat pertama along mengenali dunia online forex ketika ketagihan main games "counter strike" di cyber cafe sejak zaman sekolah menegah lagi.


Ketika itu along menutut di Politeknik Dungun, Terengganu , kini dikenali sebagai PSMZA (Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin ,Terengganu) dalam bidang Sijil Kejuruteraan Awam.

Maka bermulalah kisah hidup seorang budak mentah dari kampung Solok Tangkak,Johor menjadikan North Finance, broker forex ketika itu sebuah mesin judi yang sangat mengujakan.

Walaupun sebelum itu secara umumnya kita mengenai "Money Changer" sebagai forex konvensional , adrenalin nak cepat kaya menjadikan along ketagihan melihat "candle stick".

Mulai saat ini, berbekalkan pengalaman 11 tahun untung rugi dalam arena "ikhtiar hidup" iaitu forex ,tugas along mendidik masyarakat awam khususnya umat Islam berfikir secara mentaliti "pakar".Sebut sahaja forex ada 1001 andaian pelbagai pihak termasuk khilaf dikalangan alim ulamak.

Tahukah anda khilaf itu membawa rahmat,supaya kita berfikir tentang fitnah paling besar dalam umat manusia iaitu fitnah dajjal dan penyakit "Wahn" iaitu cintakan dunia dan takut mati.

Maka, sejak 2008 blog piphijau.com ini menjadi medan luahan perasaan along dan mendidik rakan-rakan seangkatan yang menjadikan forex ini sebagai hobi yang sukar dilupakan.Manalah tahu satu hari nanti ada orang besar ,vip , menteri dalam syarikat korporat kewangan dan industri bank meng"usha" line blog kerdil ini.

Masalahnya sekarang terlalu ramai trader melayu khususnya melakukan transaksi umpama berjudi dan mengabaikan swap,interest dan rollover kredit yang terang-terang haram hukumnya.

Di tambah lagi dalam 100 orang trader Melayu, 97 daripanyanya hilang dan menggadai harta ditambah lagi kebanyakan mereka mengalami masalah mental dan emosi yang serius.

Maka tugas along menjadi fardu kifayah dalam bidang ini, menerangkan ilmu forex satu persatu,ibarat menarik rambut dalam tepung.Rambut tak putus dan tepung tak masuk hidung (berselerak).

In sya Allah,ianya perkongsian yang berterusan dalam ilmu ini melalui medium penulisan "corporate sufi"

Berbalik kepada pertanyaan masyarakat,di bawah ini adalah persoalan biasa yang diajukan kepada along, dan saya berikan jawapan yang sedikit detail:

Apakah Itu Forex?



  1. Forex adalah singkatan dari Foreign Exchange yang bermaksud Tukaran Asing. Forex juga biasanya dikenali sebagai FX. 
  2. Forex merupakan entity kewangan yang terbesar didunia dengan transaksi melebihi $5.7 trillion sehari(Data setakat April 2014). 
  3. Transaksi Forex adalah 2 hala contohnya matawang GBP/USD; apabila kita membeli matawang GBP bermakna kita menjual matawang USD dan begitu juga sebaliknya. 
  4. Tukaran Asing berlaku apabila satu matawang ditukarkan kepada matawang asing transaksi ini berjalan 24 jam sehari secara berterusan selama 5 hari dalam seminggu. 
  5. Dari transaksi ini, kita mendapat manfaat keuntungan apabila nilai matawang utama yang kita beli meningkat dan begitu juga apabila nilai matawang utama yang kita jual menurun. 
  6. Pelaburan Forex amat popular kerana keuntungannya amat lumayan dan boleh mencapai keuntungan 100% dalam masa beberapa hari. 
  7. Akan tetapi, ianya juga berisiko tinggi untuk rugi dalam sekelip mata apabila tidak mempunyai pengetahuan yang cukup semasa berdagang. 

Adakah Individu/pelabur-pelabur kecil dibenarkan berdagang FOREX?

Sebelum ini, hanya bank dan individu vip yang mempunyai pendapatan bersih berbilion ringgit dibenarkan berdagang forex. Pelabur-pelabur mula dibenarkan berdagang FOREX semenjak 1996 setelah ianya mendapat kelulusan dari Bill Clinton, Presiden Amerika Syarikat pada masa itu.Manakala online forex ialah pada hujung tahun 2000.Tahukah anda tahun 2001 WTC(World Trade Centre) sengaja dimusnahkan sebagai fitnah umat akhir zaman.Maka bermulalah era penghabisan wang ringgit secara pukal dan perjudian melalui urusniaga forex oleh umat manusia.


FOREX dan Hukum Islam?







  • Dagangan FOREX adalah halal di sisi Islam asalkan kita mempunyai ilmu dalam urusan dagangan, tidak menimbulkan kemudaratan, transaksi dan urusniaga on the spot
    (market , stop , limit )dan disertakan juga dengan akad jual beli.

    HUKUM ISLAM dalam TRANSAKSI MATAWANG ASING:
  • Ada Ijab-Qobul:  Ada perjanjian untuk memberi dan menerima (Spreads)
  • Penjual menyerahkan barang dan pembeli membayar tunai.
  • Ijab-Qobulnya dilakukan dengan lisan, tulisan dan utusan.(Bahasa forex ialah quotes)
  • Pembeli dan penjual mempunyai kebenaran penuh melaksanakan dan melakukan tindakan-tindakan hukum (dewasa dan berfikiran sihat)-waras dan tidak mabuk atau dipaksa-
    Memenuhi syarat menjadi objek transaksi jual-beli iaitu:

    1. Suci barangnya (bukan najis)
    2. Dapat dimanfaatkan
    3. Dapat diserahterimakanJelas barang dan harganya
    4. Dijual (dibeli) oleh pemiliknya sendiri atau kuasanya atas izin pemiliknya
    5. Barang sudah berada ditangannya jika barangnya diperoleh dengan imbalan.

      Di Link Ini ada kaedah pendaftaran akaun forex berdasarkan islamik akaun melalui akad urusniaga jual beli bersama IB

      FOREX dan undang-undang Malaysia?

  • Akta Tukaran Asing 1953 menyatakan bahawa adalah salah jika individu DIMALAYSIA menjalankan urusniaga tukaran matwang jika bukan dengan institusi yang berdaftar dan mana-mana individu tidak dibenarkan memberikan wang kepada mana-mana individu dan syarikat yang tidak mendapat kebenaran / lesen tukaran asing dari BNM. Mana- mana syarikat/ Individu tidak dibenarkan membuka platform urusniaga tukaran asing di Malaysia tanpa kebenaran BNM.
  • Pada 24 Mac 2005, BNM telah mengisytiharkan bahawa rakyat Malaysia yang bebas hutang boleh menghantar wang mereka ke luar Negara untuk tujuan pelaburan. Maka kesimpulannya, tidak menjadi kesalahan untuk kita menjalankan urusniaga FOREX menggunakan broker di luar Negara dan yang penting broker yang digunakan adalah broker yang berlesen. Pada masa yang sama, pedagang akan tertakluk dengan akta tukaran asing di Negara tersebut. Kita tidak boleh memberikan wang kita kepada sesiapapun di Malaysia untuk berdagang bagi pihak kita apatah lagi jika mereka tidak mendapat lesen dari BNM.
    Adakah FOREX satu penipuan?

  • FOREX adalah urusniaga tukaran matawang yang sah dan merupakan entiti kewangan yang terbesar di dunia. Mungkin ramai yang menganggap FOREX adalah satu penipuan kerana mereka mengalami kerugian dalam dagangan FOREX kerana berdagang tanpa ilmu dan tanpa bimbingan dari orang yang lebih pakar. Ramai juga yang terjebak dengan skim-skim pelaburan yang menawarkan servis pelaburan forex dengan pulangan yang lumayan seperti HYIP, SwissCash dan banyak lagi. Walaupun penganjur-penganjur ini mendapat keuntungan dari dagangan FOREX mereka tidak mahu berkongsi keuntungan yang diperolehi lalu mereka melarikan diri. Anda perlu tahu bahawa diMalaysia modus operandi seperti menawarkan peluang pelaburan FOREX menggunakan akaun dagangan penganjur adalah salah disisi undang-undang dan memberikan wang kepada individu lain untuk berdagang bagi pihak anda menggunakan akaun mereka juga salah. Tindakan ini adalah salah merujuk kepada Akta Tukaran Asing 1953.  
    Along juga ada bertanyakan kepada BNM sebelum ini dan jawapan mereka ialah :

    Jika seseorang individu itu terlibat dengan forex market, maka risiko kerugian adalah tangungjawab sendiri.High Risk ,High Return.

    Sebenarnya bukan soal kena tipu tetapi kerana kita tak tahu macam mana endak menjadi seorang Pelabur yang selamat dari sebarang penipuan. Jika kita membenarkan orang lain baik individu atau syarikat menjalankan urusniaga untuk kita tetapi wang yang dilaburkan itu di luar kawalan kita, memang lah kita terdedah kepada risiko penipuan.

    Sebab itu sejak mula bergiat dalam bidang ini,menjadi kesalahan along tidak mengambil tunai atau aset untuk dilaburkan dalam forex walaupun ditawar ratusan ribu ringgit.Along lebih selesa menjadi "coach" mengajar masyarakat menimba ilmu ini dengan ilmu pakar seluruh dunia yang dipanggil "teknikal analisis".Bahasa pasarnya ialah persedian atau tektikal yang ketat umpama sebelum memasuki medan peperangan.

  • Terdapat banyak Broker Forex yang berlesen yang menyediakkan platform yang betul untuk kita menjadi seorang Investor/ Pelabur didalam Forex. Cuma masyarakat kita aja yang malas nak belajar ilmu dagangan atau ambil tahu bahasanya Bank Islam Malaysia,Kemboja,China,Us dan seluruh dunia melakukan urusniaga forex dan PAMM-Sytem sebagai salah satu pelaburan segera mereka selain deposit orang awam.
  • PAMM-System adalah salah satu cara kita untuk menjadi seorang Pelabur Forex dan Terjamin dari sebarang penipuan kecuali seseorang Trader itu mengalami kerugian di dalam urusniaganya.

    Bersambung di pelajaran seterusnya.

    Sekian, terima kasih.

    Wassalam.

    Mohd Zubir Amry Bin Ghazali. (Along)
    My expertise is to help Muslim trader's to be "Specialist in Technical Analysis"  with true "corporate sufi" knowledge.
    Fb : synergyrush

    Forex Profit (Ilmu Forex Berterusan)


    -Pelajaran #1 (Teknik Asas Trendline)
    -Pelajaran#2 (Teknik Pivot Basic)
    -Pelajaran#3 (Teknik Pivot Advance)
    -Pelajaran#4 (Teknik Divergence) 
    -Pelajaran#5 (Teknik Chart Pattern Basic#1)
    -Pelajaran#6 (Teknik Scalping)
    -Pelajaran#7 (Teknik Chart Pattern 2)
    -Pelajaran#8 (Teknik Pivot Advance 2)
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Cari info FX di Blog ini :