Skip to main content

Posts

Showing posts with the label masalah forex

MTF Analysis II

MTF Analysis Bahagian II - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls
H4 / H1 Seperti yang telah dibincangkan minggu lalu, kita sudah mengetahui peranan H4 dan H1. 
Pernah tak kita fikir kenapa tak H2, H3, H5, etc? Apa yang special sangat H1 kemudian lompat H4?
Baik, saya kongsikan supaya semua faham. Kita tahu 4 candle H1 merupakan satu Candle H4. Jarak 4 detik ini sengaja dititik beratkan kerana ia bersangkut paut kepada kehidupan kita semua. 
LIHAT BUKTINYA: I. FAKTA  Setiap Insan ditentukan mengalami 4 alam. Alam Kandungan, Alam Dunia, Alam Barzakh, Alam Akhirat. 
 Kebanyakkan negeri asing mempunyai 4 musim. (Summer,Autumn, Winter, Spring) II. FAKTA  Bagi umat Islam, 3 dari 5 waktu solat berakaat 4. (Wallahu a'lam) Orang putih menamakan fenomina ini "Rules Of Four"
III. FAKTA Bagi yang memegang jawatan Projek Manager, kita harus menempoh 4 jurusan kelak Initiate, Plan, Execute, Control.

Dan Akhir sekali dalam Forex...ia digelar "Magnification of 4&quo…

MTF Analysis

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.
Bismillah, Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.
Anda akan belajar:-
Apa benda ala tu?Berapa banyak TF nak tengok?Nak jengok apa?

 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 
Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 

Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?
 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.
H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.


Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 
Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 
Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.

Harus diingat, sifat-sifat H4:- 
Sebagai penimban…

Forex dan Fobia masyarakat

Salam,

Pelajaran #9

Pelajaran kali ini adalah bersifat penerangan melalui kisah hidup dan pengalaman penulis(along) memerhati tabiat,emosi dan gerak geri kehidupan trader biasa mahupun vip dalam urusniaga yang paling berisiko untuk diajarkan dalam segala bidang ilmu iaitu "forex".


Orang yang paling rugi dan bodoh ialah orang yang tidak tahu duitnya diambil orang lain ketika mereka kurang ilmu.Jika untung kawan,jika rugi dimaki sampai ke lubang kubur.


Tahun 2003 adalah saat pertama along mengenali dunia online forex ketika ketagihan main games "counter strike" di cyber cafe sejak zaman sekolah menegah lagi.

Ketika itu along menutut di Politeknik Dungun, Terengganu , kini dikenali sebagai PSMZA (Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin ,Terengganu) dalam bidang Sijil Kejuruteraan Awam.

Maka bermulalah kisah hidup seorang budak mentah dari kampung Solok Tangkak,Johor menjadikan North Finance, broker forex ketika itu sebuah mesin judi yang sangat mengujakan.
Walaupun sebelum it…