Skip to main content

Posts

Showing posts with the label mt4

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 2

Part 2: ATR (Average True Range) . . Salam sejahtera semua. Dah baca PART 1 di sini? . . Semoga faham la ye. Ke kurang faham lagi? Hehehe. Ok2. Abam sambung sikit lagi pasal ATR ni ye. . . Ada sorang rakan PM abam tanya pasal ATR ni. Soalannya, adakah ATR ni boleh digunakan sebagai ENTRY POINT? Jawapannya TIDAK! Kenapa? Sebab ATR ni secara ringkasnya hanya menunjukkan AVERAGE RANGE untuk sesuatu PAIR pada TIMEFRAME tersebut. Maksubnya dengan ATR kita boleh agak berapa lagi baki pergerakan pips yang akan berlaku sebelum MARKET berubah arah. . . Contoh, untuk pair EURUSD timeframe D1 (daily) adalah 623 point atau 62 pips. Rujuk gambar di bawah. . . . . Berdasarkan kepada chart EU tersebut, maka kita boleh andaikan PRICE akan bergerak sebanyak 33 pips lagi sebelum membuat RETRACEMENT. Maka kita boleh letakkan nilai yang selamat untuk TP dan juga SL yang bersesuaian dengan harga semasa. . . Untuk SL kita tambah/jauhkan sedikit jarak dari nilai ATR tersebut untuk menggelakkan terkena SL. …

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 1

[BASIC MT4: INDICATOR ATR] . . Apa kejadahnya ATR ni? Apa fungsi dan macam mana ia berfungsi? Custom indicator ke? . . ATR @ Average True Range adalah default indicator yang terdapat di dalam MT4 (desktop dan HP). ATR dikira berdasarkan kepada formula di bawah:- . . . . Mak aii. Siap ada formula tu. Macam susah je nak mengira ATR ni. Hehehe. Sabar-sabar. Ni abam nak share cara nak gunakan indicator ATR ni. . . Ok. Mula2 untuk masukkan dalam MT4 ikut je step dalam gambar kat bawah ni ye. . . . . Dah tu, macam mana plak nak guna tu? Letak saja sebagai perhiasaan takde guna. Hehe... . . Cuba abam2 akak2 cuba baca dekat website bawah ni. Kot2 boleh faham sikit macam mana ATR ni bekerja. . . https://en.wikipedia.org/wiki/Average_true_range http://traderhq.com/guide-to-average-true-range-indicator-atr/ https://tradingsim.com/blog/how-to-use-the-average-true-range-indicator/ https://tradingstrategyguides.com/best-average-true-range-forex/ . . Dah baca pun tak faham lagi? Parah ni. Hehehe. Meh j…

REQUOTE dalam FOREX

REQUOTE boleh diterjemahkan sebagai keadaan apabila broker tidak dapat memberikan atau sanggup memberikan harga yang trader inginkan. Keadaan ini biasanya berlaku semasa market aktif disebabkan oleh news dan sebagainya. Contohnya, abam nak beli atau jual pasangan matawang tertentu pada harga tertentu dan menekan butang untuk dapatkan harga tersebut. Pada waktu broker menerima order tersebut, market telah pun bergerak terlampau laju untuk execute harga yang diingini.  Pengumuman REQUOTE muncul di MT4 memberitahu abam harga dah bergerak dan memberikan abam peluang untuk menerima atau tak harga tersebut. Selalunya harga yang ditawarkan pada masa tersebut biasanya tidak menyebelahi para trader. Sebab tu ramai yang tak suka apabila berlaku REQUOTE ni. Rugi untuk kita nanti.


APA YANG MENYEBABKAN REQUOTE NI??
Macam yang abam dah beritahu kat atas, biasanya market bergerak laju, namun boleh bergerak dengan teramat laju dengan tiba2 terutamanya apabila ada news. Keadaan ini menyukarkan broker unt…