Skip to main content

Posts

Showing posts with the label panduan forex

Teknik Pin Bar Asas

Salam,

Pelajaran #11

Pelajaran mengenai PIN BAR  melalui gambarajah, supaya anda semua mudah faham.Tambahan ilmu pelaburan teknik forex yang perlu trader tahu.

 Apa itu PIN BAR?

Pin Bar ialah singkatan kepada "Pinocchio Bar" kerana candle ini adalah "menipu" atau "trik" trader ketika urusniaga dilakukan.

Pin bar juga adalah titik penamat sesuatu pergerakan trend yang sedang berlaku.
Karektor Pin Bar  Ekor mestilah 3 kali ganda lebih panjang dari body.Ekor mestilah lebih besar dari candle sebelumnya  dan berbeza dari candle lain.Namun ianya bukan doji.Body cande mesti menjadi kepala,bukan ditengah seperti candle doji.Harga mesti close dalam masa sebelum candle samada harga tertinggi atau terendah.Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus.
Gambar 1.

Pin bar akan berlaku apabila pasangan matawang berlumba-lumba untuk menstabilkan harga,lalu berlakulah nilai harga yang "mengejut"kan kedua-duanya.Gambar di ata…

Mudahnya Support dan Resistance

Salam semua,

Hari ini along nak share mengenai Support dan Resistance,along hurai dalam bahasa melayu yang lebih mudah,terjemahan daripada laman web mat saleh dan artikel pakar forex dari Indonesia:

Apa itu Support.Bahasa kampungnya LANTAI atau TANAH.
Apa Itu Resistance.Bahasa kampungnya SILING atau LANGIT.

Support dan Resistance adalah elemen wajib dan penting kepada pada trader forex untuk menganalisa pergerakan harga secara teknikal.


Saya pasti semua trader forex mengenal istilah Support dan Resistance, biasa diringkaskan dengan simbol S&R, SnR, atau S/R.

Hampir semua bank-bank, institusi keuangan besar, para banker serta trader pakar di seluruh dunia menggunakan S&R ini untuk bertransaksi jual beli dalam Forex.

Jadi, mengapa kita tidak menggunakannya juga? Pendapat along, S&R adalah komponen wajib yang harus digunakan untuk trading dalam forex.

Apakah itu level Support dan Resistance?

Level Support adalah suatu level atau harga tertentu yang membuat chart memantul ke…

Platform Forex yang sesuai - Apa itu Streamster

Salam semua,
Hari ini along nak share perkara biasa yang newbie forex tanya.

Long, ape kejadah steamster ?

Jawapan :

STREAMSTER.

Deposit akaun Forex Melebihi USD10,000 ke atas

Salam semua..sebelum ini along banyak keluarkan artikel berkenaan Forex yang Di haruskan Syarak (Islamic Account).

Namun Begitu ada antara student along yang bertanyakan soalan.
 "Long,saya nak trade forex amaun lebih dari USD 10,000 ke atas tapi nak yang Islamic Account"
Modal mula USD100 sebenarnya boleh..saje je buat tajuk maut kat atas..Daftar dan dapat bonus 30% setiap kali deposit..sebagai penambah margin..along sangat-sangat recommended..KLIK SINI

Saya jawab: Pergh..ni nak cepat SOGEH@KAYA ni..memang senang pun jika ada ilmu yang betul..tidak sampai setengah tahun boleh jadi jutawan segera..lebih berakhlak jika anda jadi Jutawan Senyap..Ada..tak salah pun korang nak pump modal sejuta pun boleh dan broker ini dan sangat-sangat dipercayai ,serta urusan deposit dan withdraw lancar.Guna debit kad/Kredit card atau TT(Telegraphic Transfer) @ Wire Transfer..Boleh klik banner di bawah..pendaftaran yang mudah macam daftar kelas tadika..hehe

Sebelum Buka akaun,along wajibkan an…