Showing posts with label panduan mt4. Show all posts
Showing posts with label panduan mt4. Show all posts

TEAMVIEWER? Apakah Fungsi dan Keperluan untuk Install?


**Ini bukan artikel iklan untuk software TeamViewer yer. Cuma review ikhlas untuk memudahkan urusan rakan2 trader kedian hari untuk selesaikan masalah yang mungkin akan timbul nanti** 




Mesti dah ramai yang pernah dengar dan gunakan software TEAMVIEWER kan? Namun ada juga yang tidak pernah ambil tahu mengenai software ini. Jadi, apakah keperluan untuk menggunakan software ini di dalam trading Forex?

Contoh situasi seperti kat bawah ni.

“Adeh, macam mana nak selesaikan masalah install MT4 ni. Dah baca panduan kat blog Piphijau.com masih lagi tak faham2.”

“Haa.. mitak tolong Abu la buatkan. Dia dah boleh install MT4 tu. Tapi masalahnya sekarang ni, Abu pulak duk jauh!”


Isk, mesti pening bila ada masalah camni kan. Nak mitak tolong, kawan pulak duk jauh2. Kat sini la fungsi software2 seperti Teamviewer ni ek. Maksubnya kawan kita tu boleh menggunakan komputer kita secara REMOTE dari jauh. Dia boleh tolong install atau setup apa sahaja yang berkaitan dengan komputer tu.


Kat mana nak dapatkan installer untuk TEAMVIEWER tu? Boleh klik link ni ye untuk pergi ke official website https://www.teamviewer.com/




Lepas dah install, apa pulak yang perlu kita tahu untuk benarkan orang kawal komputer kita dari jauh? Kita perlu berikan mereka ID dan PASSWORD yang tertera di komputer kita. PASSWORD tersebut akan sentiasa berubah setiap kali kita SHUTDOWN dan LOGIN ke komputer kita.



Maksubnya, orang tersebut hanya boleh mengawal komputer kita untuk waktu yang kita benarkan sahaja. Mereka memerlukan PASSWORD baru sekiranya perlu untuk mengawal komputer kita lain kali.

Oh yee.. komputer kita dan rakan yang ingin membantu tu perlu ada sambungan internet untuk berhubung antara satu sama lain. Tanpa internet, software TEAMVIEWER tidak dapat berfungsi.


Maka, selepas ini, andai kita mempunyai masalah berkaitan MT4 atau Expert Advisor, bolehlah minta tolong dengan MANAGER2 NEGERI (link contact manager negeri) untuk tolong setupkan EA tersebut dari jauh.

--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.

Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan penulis ye.

#piphijaultd #piphijaultdterengganu #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

MT4: Cara Install Banyak MT4 Dalam Satu Sistem Windows



Untuk rakan2 yang pertama kali nak install MT4 boleh ikuti langkah2 di artikel ini ye.

Jadi, macam mana kalau nak install MT4 daripada platform @ broker yang sama? Kalau ikut cara2 dalam artikel kat atas ni, kita hanya dapat install hanya satu sahaja MT4.

Ok. Teruskan membaca ye. Penulis akan beritahu macam mana nak install banyak MT4 daripada broker yang sama. Penulis andaikan rakan2 telah pun mempunyai satu MT4 yang telah siap di install di dalam komputer masing2 ye.

Baik. Kita teruskan dengan artikel neh. Banyak bebel nanti orang marah. Hehe.

Untuk permulaan, kita buka FILE EXPLORER >> Program Files (x86). Cari folder di mana program MT4 kita berada.

Untuk contoh ini, penulis menggunakan MT4 untuk broker PipHijauLTD.

Seterusnya, copy folder tersebut.

Klik kanan di atas folder tersebut dan COPY.

Paste kan folder tersebut di dalam Program Files (x86) yang sama.

Klik kanan di dalam Program Files (x86) tersebut dan PASTE.

Akan keluar satu folder baru dengan nama PipHijau MetaTrader 4 Terminal - Copy. Kita boleh nak rename folder tersebut kepada nama lain yang mewakili program MT4 kedua atau biarkan sahaja nama default tersebut.

Klik kanan di atas folder tersebut dan RENAME.

Buka folder tersebut dan cari application dengan nama terminal.exe. Klik kanan >> Send to >> Desktop (create shortcut)

Create shortcut untuk application tersebut di desktop.

Rename shortcut tersebut kepada sesuatu yang mewakili MT4 kedua. Contohnya seperti nombor akaun trading di broker PipHijauLTD.

Kita juga boleh menukarkan icon shortcut tersebut kepada default icon untuk broker PipHijauLTD. Klik kanan atas shortcut >> Properties. Seterusnya akan keluar popup untuk properties tersebut. Klik Change Icon >> Browse >> cari lokasi folder yang kita paste di dalam Program Files (x86) tadi >> pilih terminal.ico >> Open >> OK >> Apply.

Tukarkan icon untuk shortcut tersebut kepada icon default untuk broker PipHijauLTD.

Ok, dah siap. Kita boleh mula gunakan MT4 tersebut macam biasa. Masukkan kembali nombor akaun dan katalaluan untuk akaun trading tersebut.

Haa..mudah je kan? Takde la banyak sangat step nak kena ikutkan..hehe :)

Tak faham jugak camne nak buat? Meh sini berguru dengan penulis, bawa pulut kuning dan ayam golek siap2..hehe :p

Gurau2 je ye..jangan buat betul2 plak ye..

Andai terdapat sebarang pertanyaan atau kurang jelas, rakan2 boleh hubungi penulis di

--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  


#piphijaultd #piphijaultdterengganu #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.





Panduan MT4 Trik dan tips

Panduan asas ada di sini PENGENALAN


Sebagai peniaga menjadi lebih biasa dengan platform MT4, mereka akan berjumpa tips tertentu dan cara yang membantu menjimatkan masa atau yang membuat proses mudah. Berikut adalah beberapa untuk mendapatkan peniaga started.Profiles
Peniaga mempunyai pilihan untuk menyelamatkan kumpulan carta: bagaimana carta dan tingkap yang berbeza diatur pada skrin. Susun atur boleh diselamatkan dengan klik pada "Profil"  ikon dan memilih "Save Profile As." Ramai Profil berbeza boleh disimpan, membolehkan peniaga pilihan dalam bagaimana skrin mereka muncul. Untuk mengakses Profile, klik pada ikon "Profil" dan pilih dari senarai drop-down. Beberapa profil lalai termasuk dalam menu.Trendlines drop-down
Trendlines telah disediakan pada carta terutamanya untuk membantu mengenal pasti kawasan-kawasan sokongan dan rintangan. Klik pada ikon "Trendline" untuk menarik Trendline pada carta: klik dan seret untuk menentukan Trendline, dan kemudian lepaskan butang tetikus. Double-klik pada Trendline untuk membuat perubahan kepadanya:
  • Klik dan tarik kedua-dua hujung Trendline untuk berputar.
  • Klik dan tarik kotak pusat Trendline untuk bergerak Trendline ke tahap harga yang berbeza.
  • Tahan butang "Ctrl" papan kekunci dan klik pada Trendline untuk menarik Trendline yang selari.
  • Klik kanan untuk membuka "Trendline Hartanah" kotak untuk menyesuaikan warna dan gaya dan menentukan parameter lain.
  • Klik kanan dan pilih "Padam" untuk membuang Trendline ini.
Crosshair Mode
Mod Crosshair boleh cepat diakses dengan mengklik butang tengah tetikus. Walaupun mod Crosshair sedang digunakan, peniaga-peniaga boleh bergerak Crosshair di atas mana-mana bar harga, atau mana-mana bahagian bar harga, dan masa yang sama dan nilai-nilai harga akan menjadi mudah dikenalpasti. Rajah 20 menunjukkan konsep ini. Mod Crosshair berguna apabila menentukan masa tertentu dan nilai-nilai harga, seperti ketika mencari yang tinggi baru-baru ini atau rendah, atau apabila mengenal pasti apabila bar dicetak. Mod Crosshair juga boleh dipilih dengan mengklik ikon "Crosshair" dalam toolbar.
Rajah 20: mod Crosshair menjadikannya mudah untuk mencari bar harga \ 's yang tinggi atau rendah, dan masa dan hari itu bar dicetak.
Memotong objek Lukisan
Objek lukisan terakhir yang diambil, sama ada ia adalah satu Trendline atau retracement Fibonacci, boleh dikeluarkan dari carta dengan klik pada butang di papan kekunci ini backspace. Teruskan menekan butang backspace untuk mengeluarkan objek tambahan.
Carta
Apabila lebih daripada satu carta terbuka, tab akan muncul di bawah tingkap carta. Setiap tab akan mempunyai nama simbol dan rangka masa. Double-klik pada tab yang membolehkan peniaga-peniaga untuk bertukar-tukar antara melihat carta single dan melihat semua carta dipaparkan pada masa yang sama. Paparan boleh diselaraskan dengan klik "Window" dalam bar alat dan memilih dari senarai drop-down. Pilihan termasuk "Cascade", yang susunan satu carta di atas yang lain, dan "Tile Melintang," yang mewujudkan carta bersaiz sama dan mengatur mereka dengan cara yang rapi.

Panduan MT4 Ciri-ciri Advanced

Panduan asas ada di sini PENGENALAN
Menyambung MT4 kepada Handphone
Sebagai orang menjadi lebih bergantung kepada alat-alat elektronik, broker forex banyak kini menawarkan permohonan untuk menyokong MT4 pada peranti mudah alih. Fungsi aplikasi MT4 adalah sama dengan versi desktop. Peniaga boleh mengakses carta, menggunakan alat analisis teknikal, dan meletakkan dan menguruskan perdagangan. Walaupun MetaQuotes kini hanya menyokong sistem operasi Windows (OS), broker pihak ketiga telah membuat Android dan aplikasi iPhone yang ada. Pada akhir tahun 2011, MetaQuotes mengumumkan bahawa ia tidak lama lagi akan melepaskan permohonan untuk operasi iPhone system.While broker yang paling forex yang menawarkan aplikasi mudah alih, mereka tidak selalu menyediakan aplikasi untuk semua sistem operasi yang berbeza. Jika ciri aplikasi mudah alih adalah keutamaan, mengesahkan dengan broker hadapan masa itu ia akan dapat menyokong sistem operasi tertentu. Broker tertentu mengenakan bayaran untuk permohonan itu, atau bayaran untuk kunci lesen, manakala yang lain memberi ia jauh. Satu panggilan cepat untuk nombor perkhidmatan pelanggan broker, atau sembang dalam talian, boleh memberikan maklumat mengenai sistem operasi dan bayaran, jika ada. Arahan pemasangan khusus biasanya disediakan di laman web masing-masing broker menyokong '.
Expert Advisors
Expert Advisor MT4 ini (EA) program boleh digunakan untuk melaksanakan strategi perdagangan dan mengautomasikan perdagangan. Bahasa pengaturcaraan proprietari dipanggil "MetaQuotes Language 4," atau MQL4. Peniaga boleh menulis petunjuk mereka sendiri adat dan / atau strategi menggunakan "MetaEditor" ciri platform ini. Untuk membuka, klik pada "Tools" dan pilih "MetaQuotes Language Editor," yang ditunjukkan dalam Rajah 18, atau klik pada ikon "MetaEditor" dalam bar alat. Ini akan membuka butiran pengaturcaraan environment.While mengenai penciptaan dan penggunaan Expert Advisors MT4 ini adalah di luar skop panduan ini, maklumat yang berguna boleh didapati dalam "MetaEditor" tingkap dengan klik pada "Bantuan" dan memilih mana-mana tajuk kecil di bawah "Komuniti MQL4," termasuk Laman Web MQL4, Buku, Dokumentasi, Artikel, Kod Asas dan Forum. Ini komuniti dalam talian menawarkan sokongan percuma, dan ahli-ahli boleh menghantar soalan-soalan seperti, "Bagaimana saya boleh menulis EA yang akan membolehkan saya untuk masuk buy serentak dan menjual pesanan untuk menangkap pelarian?" Dan ahli-ahli masyarakat yang lain boleh menghantar jawapan. The "MQL4 Kod Asas" menawarkan EAs bahawa ahli-ahli yang lain telah diberikan, termasuk penerangan mengenai tujuan dan aplikasi kod.
Rajah 18: Masyarakat MQL4 menyediakan sokongan untuk bahasa pengaturcaraan proprietari MT4
Setelah EA telah ditulis atau diperolehi, mereka boleh dilampirkan kepada mana-mana carta untuk melaksanakan pelbagai fungsi, termasuk analisis teknikal, dengan petunjuk, atau automasi perdagangan. EAs, Indikator dan Scripts (program yang dilaksanakan atas permintaan yang bertujuan untuk melakukan tindakan tunggal) boleh ditambah kepada carta dengan klik-dan-mengheret, atau dengan double klik item yang diingini dalam "Navigator" window , seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 19.
Rajah 19: Double-klik pada EA, penunjuk atau Script akan memohon kepada carta aktif. Peniaga juga boleh klik dan seret item ke carta.
Sebagai tambahan kepada menu "Bantuan" dalam tetingkap MetaEditor, klik pada "Bantuan" dalam tetingkap MT4 dan memilih "Topik Bantuan" akan membuka Panduan Pengguna MT4, yang mempunyai banyak dokumentasi mengenai penciptaan dan aplikasi Expert Advisors, Custom Petunjuk dan Skrip.

Panduan MT4 cara setting up

Panduan asas ada di sini PENGENALAN
Menghubung ke Pusat Data / Akaun Live dan Data Sejarah
Setelah MetaTrader 4 telah siap , akaun dibuka (walaupun akaun demo), dan sambungan disahkan, peniaga harus melihat data pasaran hidup. Jika ikon status di sudut kanan bawah tangan menunjukkan ada sambungan tetapi carta masih tidak mengemas kini, klik pada "Carta" dan kemudian memilih "Refresh" perlu membenarkan data untuk mula memuatkan dengan betul. Ramai pedagang ingin mengkaji data sejarah untuk backtest strategi perdagangan, atau menentukan bagaimana strategi yang akan dilakukan pada masa lalu. Ini data sejarah boleh dimuat turun melalui Pusat Sejarah MT4
  • Pertama, pastikan bahawa tetapan untuk bilangan maksimum bar boleh menampung data yang akan turun, dengan andaian 1,440 bar minit setiap hari (60 minit setiap jam didarab dengan 24 jam), sebagai contoh. Di MT4, klik pada "Tools" dan pilih Pilihan> Carta> Max Bar dalam Sejarah memasukkan nombor maksimum bar.
  • Buka Pusat Sejarah: Klik pada "Tools" dan pilih "Pusat Sejarah."
  • Pilih instrumen dan masa bingkai, klik dua kali untuk mengisi pangkalan data di sebelah kanan tingkap. Pilih data yang dikehendaki (Ctrl + Klik untuk memilih lebih daripada satu), dan kemudian klik "turun." Satu contoh boleh dilihat dalam Rajah 10.
  • Jika mahu, data yang boleh dieksport dalam pelbagai format. Arahan boleh didapati di dalam panduan MT4 dengan klik "Bantuan" dan memilih "Topik Bantuan."
Rajah 10: Memuat turun data harian AUDCAD di Pusat Sejarah.
Pembukaan dan Mengubah Perintah
Apabila seorang peniaga adalah bersedia untuk memasuki suatu perintah ke dalam pasaran, "Perintah" tingkap perlu dibuka. Ini boleh dicapai dalam mana-mana tiga cara, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 11:
1. Klik kanan pada pasangan mata wang dalam "Market Watch" dan memilih "Perdagangan Baru;"
2. Klik kanan pada carta aktif dan memilih Perdagangan> New Order dan
3. Klik pada butang "New Order" dalam bar alat.
Rajah 11: Terdapat tiga cara untuk membuka yang baru "Order" tingkap: 1) Dalam "Market Watch", 2) Pada carta aktif; 3) Dalam bar alat.
Mana-mana kaedah yang sama akan terbuka "Order" tingkap, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 12. Di sini, peniaga perlu memilih:
"Simbol" dari senarai drop-down di bahagian atas (ini secara automatik akan bersedia untuk simbol pada carta aktif). Satu carta semak sama muncul dalam panel kiri.
"Jumlah dagangan" dari segi saiz lot. 1.0 adalah sama dengan 1 lot, atau 100,000 unit. Ramai pedagang memilih jumlah yang lebih kecil.
"Stop Loss" dan "Take Profit" jika platform menyokong pilihan ini. Jika MT4 dimuat turun melalui broker tertentu, bidang ini akan menjadi pengguna-ditakrif. Jika tidak, bidang ini akan kekal kosong (tetapi pesanan masih boleh dimasukkan kemudian).
"Jenis," sama ada "Pelaksanaan Pasaran" (pesanan pasaran) atau "Perintah selesai" di mana peniaga boleh menentukan harga kemasukan yang dikehendaki. "Jual oleh Pasaran" atau "Beli oleh pasaran," bergantung kepada arah perdagangan dikehendaki.
Klik "OK" untuk menutup tetingkap.
Rajah 12: MT4 Tingkap Order.
Perintah terbuka boleh dilihat dalam "Terminal" tingkap dengan klik pada tab "Perdagangan".
Untuk mengubah suai suatu perintah, seperti untuk menambah stop loss perlindungan dan / atau keuntungan pengambilalihan (sasaran keuntungan) perintah, menyerlahkan perdagangan dalam "Perdagangan" tab Terminal, klik kanan dan pilih "Ubahsuai atau Padam Order. "Ini yang ditunjukkan dalam Rajah 13.
Rajah 13: Klik kanan pada perdagangan dalam "Perdagangan" tab Terminal untuk mengubah suai atau memadam perintah itu.
Satu tetingkap akan terbuka di mana peniaga-peniaga secara manual boleh menentukan stop loss dan / atau mengambil tahap keuntungan. The "Salinan Seperti" butang boleh diklik untuk mengisi stop loss dan mengambil bidang keuntungan dengan harga semasa. Perubahan boleh dibuat kepada harga untuk mencapai stop loss yang dikehendaki dan mengambil tahap keuntungan. Sebaik sahaja tahap sah dinyatakan, perdagangan boleh dimasukkan dengan klik pada panjang, bar melintang di bahagian bawah skrin. Bar ini akan ditonjolkan hanya apabila stop loss sah dan / atau mengambil tahap keuntungan yang telah dibuat (sekurang-kurangnya 10 pips dari peringkat kemasukan perdagangan), jika tidak, bar akan kekal kelabu dan tidak aktif. Rajah 14 menunjukkan satu contoh "Ubah atau Padam Order" tingkap.
Rajah 14: Menambah stop loss dan mengambil keuntungan (sasaran keuntungan) pesanan kepada perintah terbuka.
Setelah berhenti kerugian dan mengambil nilai-nilai keuntungan yang dinyatakan, mereka akan muncul di carta sebagai garisan pada tahap harga yang sepadan. Ini menjadikan ia mudah untuk peniaga-peniaga untuk memantau perdagangan terbuka. Satu contoh boleh dilihat dalam Rajah 15. A trailing stop boleh ditambah bersama-sama dengan stop loss perlindungan yang membolehkan tahap berhenti untuk bergerak ke atas (dalam hal kedudukan panjang) atau bergerak ke bawah (dalam kedudukan yang singkat) amaun yang ditetapkan. A trailing stop boleh dimasukkan dengan klik kanan pada kedudukan terbuka dalam "Perdagangan" tab Terminal, dan memilih "Trailing Stop" dan tahap berhenti yang dikehendaki.
Rajah 15: Hentikan kerugian dan mengambil keuntungan (sasaran keuntungan) peringkat akan muncul sebagai garisan pada paras harga yang sesuai.
Closing Orders and Checking Transaction HistoryDari sini, perdagangan akan ditutup apabila harga hits stop loss, trailing berhenti atau mengambil tahap keuntungan. Perdagangan ini boleh ditutup pada bila-bila masa dengan mengetengahkan perdagangan dalam "Perdagangan" tab Terminal, klik kanan dan memilih "Close Order," seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 16.
Rajah 16: ". Tutup Order" Sekerja boleh ditutup dengan mengklik kanan pada perdagangan terbuka dalam "Perdagangan" tab Terminal, dan memilih
Selepas memilih "Perintah Tutup", satu tetingkap akan muncul mendorong peniaga untuk mengesahkan bahawa perdagangan perlu ditutup. Tetingkap ini juga boleh dibuka dengan double-klik pada perdagangan dalam "Perdagangan" tab Terminal. Apabila tetingkap muncul, bar melintang kuning di bahagian bawah tingkap boleh diklik untuk menutup perdagangan, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 17. Ia harus diperhatikan bahawa perdagangan juga boleh ditutup dengan membuka kedudukan lawan. Sebagai contoh, jika perdagangan yang panjang 1.0 EURUSD, kedudukan yang boleh ditutup dengan membuka kedudukan pendek 1.0 EURUSD. Ini kadang-kadang dirujuk sebagai berhenti-dan-terbalik, atau SAR, kaedah.
Rajah 17: Untuk menutup perdagangan, perdagangan boleh membuka "Perintah Tutup" tingkap dan klik pada bar kuning.
Semua aktiviti perdagangan terbuka boleh dilihat di "Perdagangan" tab Terminal, dan semua sejarah akaun akan muncul dalam "Sejarah Akaun" tab Terminal.

Panduan MT4 panduan navigasi

Panduan asas ada di sini PENGENALAN

MetaTrader Navigation / Main Window
Secara mudah, MT4 dibuka dengan empat tingkap carta, setiap satu mewakili pasangan mata wang yang berbeza. The toolbar, pelantar dengan banyak ikon, yang terletak di bahagian atas skrin. Di bawah toolbar, pada sebelah kiri skrin, adalah "Market Watch", yang menyenaraikan pelbagai pasangan mata wang bersama-sama dengan tawaran yang sama dan bertanya harga. Dua tab yang terletak di bawah "Market Watch": Satu dipanggil "Simbol", yang menunjukkan senarai ini pasangan mata wang. Yang lain adalah dikenali sebagai "Chart" tab ini boleh dipilih untuk menunjukkan aktiviti harga semasa mana-mana pairs.Di bawahnya pula mata wang "Market Watch" adalah "Navigator" tingkap. Di sini, peniaga-peniaga boleh melihat akaun mereka, serta pelbagai petunjuk, "Expert Advisors" dan "Skrip." . "Terminal" muncul di bahagian bawah skrin dengan enam tab: Perdagangan, Sejarah Akaun, Isyarat, Peti mel, Pakar dan Journal.

 Peniaga boleh klik setiap tab untuk menjadi biasa dengan jenis maklumat yang muncul dalam setiap tab. Tab "Perdagangan", sebagai contoh, di mana pesanan terbuka dan perdagangan boleh dilihat, termasuk simbol, perdagangan harga kemasukan, berhenti tahap kerugian, mengambil tahap keuntungan, harga dan keuntungan atau kerugian tutup. The "Sejarah Akaun" tab, di sisi lain, menyenaraikan semua aktiviti yang telah berlaku, termasuk pesanan tertutup. Rajah 5 menunjukkan bahagian lain skrin MT4.
Rajah 5: bahagian lain skrin MT4.
Carta dan Tetapan
Carta harga boleh disesuaikan untuk mencerminkan gaya pedagang dan pilihan warna. Klik kanan di mana-mana carta harga dan pilih "Properties" untuk menyesuaikan rupa carta. Beberapa skim warna lalai muncul dalam "Skim Warna" menu drop-down di atas "Warna" tab. Peniaga juga mempunyai pilihan untuk menentukan warna untuk setiap pemboleh ubah, termasuk latar belakang, latar depan, grid, dan warna bar. Tab "biasa" membolehkan peniaga-peniaga untuk memilih jika mereka ingin ciri-ciri tertentu, seperti kelantangan, untuk hadir pada carta. Rajah 6 menunjukkan satu contoh "Properties" tetingkap pop-up.
Rajah 6: "Properties" tingkap boleh diakses dengan klik kanan pada mana-mana carta harga dan memilih "Properties."
Template
Setelah satu skim warna yang telah dipilih, ia boleh disimpan sebagai templat. Klik pada ikon "Templat" di toolbar atas dan pilih "Save Template." Berikan template nama, dan template baru akan muncul dalam senarai drop-down template. Template ini kini boleh digunakan untuk mana-mana carta dengan hanya klik pada ikon "Template" dan memilih template yang dikehendaki dari senarai drop-down. Bar Harga
Peniaga juga boleh memilih bagaimana harga akan muncul di setiap carta. Dengan carta dipilih, klik pada ikon yang dikehendaki memohon bar,candle atau data harga talian. Berlegar kursor ke ikon akan menyebabkan nama ikon untuk muncul. Ini adalah berguna apabila pembelajaran fungsi setiap ikon. Jenis-jenis carta juga boleh dipilih dengan mengklik "Chart" di toolbar atas dan memilih jenis yang dikehendaki dari menu drop-down.
Petunjuk
Pelbagai penunjuk analisis teknikal boleh ditambah ke mana-mana carta harga. Klik pada ikon "Add Petunjuk" di toolbar atas untuk melihat senarai petunjuk yang ada dan membuat pilihan. Rajah 7 menunjukkan satu contoh "Petunjuk Add" menu drop-down. Menu ini juga boleh diakses dengan klik "Insert" pada toolbar atas dan memilih "Petunjuk." Banyak penunjuk dikategorikan di bawah jenis penunjuk, seperti trend, pengayun dan jumlah, dan boleh didapati di bawah tajuk yang sesuai. Apabila penunjuk dipilih, peniaga akan mempunyai pilihan untuk menukar input, seperti bergerak panjang purata, atau menggunakan tetapan lalai. Penunjuk akan muncul pada carta harga.
Rajah 7: Klik pada "Add Petunjuk" icon di toolbar atas untuk mengakses senarai petunjuk teknikal yang boleh digunakan untuk mana-mana carta harga.
Size Chart
Mana-mana carta harga boleh ditutup, dimaksimumkan, dikurangkan atau dipulihkan dengan klik kanan pada tab carta di bawah tingkap carta. Rajah 8, sebagai contoh, menunjukkan tingkap dan sama pilihan yang muncul selepas mengklik kanan pada tab untuk EURUSD pasangan mata wang. (Untuk bacaan yang berkaitan, lihat Menggunakan Korelasi Mata Untuk Kelebihan Anda.)
Rajah 8: Setiap carta boleh ditutup, dimaksimumkan, dikurangkan atau dipulihkan dengan mengklik kanan pada pasangan mata wang tab \ di bawah tetingkap carta.
zoom
Peniaga mungkin mendapati ia berguna pada masa-masa untuk dapat melihat dengan lebih dekat pada carta harga. "Zoom In" di toolbar atas dan "Zoom Out" ikon  yang boleh diklik untuk mendapatkan pandangan yang berbeza daripada carta. The "Zoom In" ciri membolehkan peniaga-peniaga untuk melihat dengan lebih dekat pada set data yang lebih kecil; setiap klik berturut-turut pada "Zoom In" icon akan memberikan pandangan yang lebih dekat daripada carta. Perkara sebaliknya adalah benar untuk "Zoom Out" icon, yang boleh diklik untuk kembali carta kepada rupa asal.
Bingkai waktu
Jangka masa yang berbeza boleh digunakan untuk carta sama ada dengan klik pada ikon "Tempoh"  atau dengan memilih tempoh masa yang dikehendaki daripada bar alat, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 9. M1 merupakan bingkai satu minit masa, M5 tempoh masa lima minit, H1 satu jam, dan sebagainya. Ramai pedagang suka menonton simbol dagangan yang sama pada jangka masa yang berganda. Jika monitor ruang yang mencukupi dan pelbagai carta simbol yang sama tidak praktikal, peniaga-peniaga boleh menukar kembali dan sebagainya antara jangka masa menggunakan mudah untuk mengakses ikon toolbar.
Rajah 9: jangka masa yang berbeza boleh digunakan untuk carta dengan klik pada ikon "Tempoh" dan memilih dari senarai drop-down, atau dengan klik pada ikon yang dikehendaki dalam bar alat.
lAlat Lukisan
Peniaga boleh menggunakan pelbagai alat lukisan untuk meningkatkan analisis pasaran mereka. Objek seperti garisan menegak, garisan mendatar, trendliness, saluran dan retracements Fibonacci boleh diambil. Setiap alat lukisan mempunyai icon sendiri  terletak dalam bar alat. Alat lukisan tambahan, seperti Gann baris, boleh didapati dengan klik "Insert" pada toolbar atas dan memilih dari pelbagai alat. (Untuk bacaan yang berkaitan, melihat Top 4 Fibonacci Kesilapan Untuk Elakkan.)
Connection Status
Sudut kanan bawah skrin menunjukkan ikon status yang menunjukkan bahawa jika platform disambung ke Internet dan mampu menerima kemas kini pasaran. bar merah  menunjukkan tiada sambungan. Sebaliknya, bar hijau  menunjukkan ada sambungan, dan jumlah yang bersebelahan memaparkan kelajuan sambungan.

Panduan MT4 cara install

Panduan asas ada di sini PENGENALAN
Satu tetingkap baru, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 2, akan muncul, memberi peniaga pilihan untuk menerima folder pemasangan lalai atau menentukan satu yang berbeza. Terdapat juga pilihan untuk mewujudkan jalan pintas desktop dan untuk melancarkan program ini selepas pemasangan berjaya. Secara default, pilihan ini dipilih; klik kotak tanda pemilihan.
Rajah 2: Memilih folder pemasangan.
Satu tetingkap baru akan muncul (Rajah 3) yang menunjukkan kemajuan pemasangan. Setelah semua tugas-tugas yang telah selesai, klik "Next" untuk meneruskan.
Rajah 3: Kemajuan pemasangan.(Progres)
Selepas pemasangan berjaya, MT4 akan melancarkan dengan parameter lalai, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 4. Tetingkap pop-up akan muncul, menyebabkan peniaga untuk membuka akaun. Mengisi dalam bidang nama, negara, negeri, bandar, poskod, alamat, telefon dan e-mel. Pilih jenis akaun, mata wang, leverage yang dikehendaki dan deposit andaian dari menu drop-down. Akaun ini akan secara automatik akaun demo - di mana peniaga-peniaga boleh berlatih menggunakan program tanpa risiko wang sebenar - kecuali peniaga telah membuka dan dibiayai akaun dagangan dengan broker forex. "Saya bersetuju untuk melanggan newsletter anda" mesti dipilih dalam usaha untuk "Next" untuk muncul. Klik pada "Next" untuk melengkapkan proses tersebut. Setelah akaun telah berjaya dicipta, data secara automatik akan mula mengemas kini, dan carta harga akan datang untuk hidup.
Rajah 4: Selepas pemasangan berjaya, program MT4 akan melancarkan dan meminta pengguna untuk membuka akaun. "Saya bersetuju untuk melanggan surat berita anda" kotak (di sini, dalam elips kuning) mesti ditick untuk melengkapkan pemasangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :