Showing posts with label teknik forex. Show all posts
Showing posts with label teknik forex. Show all posts

" Buy Limit" dan "Sell Limit"

Buy Limit adalah merupakan suatu pesanan dalam dagangan matawang. Ia direka untuk transaksi atas talian. Buy Limit merujuk kepada dengan memasang pesanan buy bawah dari harga berjalan semasa, dengan harapan jika harga yang sedang turun dapat bergerak naik lagi dan menuju titik mula "Buy Limit" yang dipasang.

Sell Limit adalah bermaksud pesanan yang dipasang atas dari harga berjalan semasa, dengan harapan harga yang sedang naik dapat terus turun pada titik mula pesanan"Sell Limit" yang dipasang.

Kedua-dua teknik ini adalah berpandukan analisa teknikal dan juga spekulasi pasaran dunia. Pedagang yang biasa menggunakan pesanan ini adalah kebanyakkan mereka yang dagang secara harian.

Peratus untung biasanya lebih tinggi daripada Peratus rugi.

Trade Flow

Urusniaga ni ialah perdagangan dari satu negara ke negara yang lain .Urusniaga ini juga dipanggil atau boleh dilihat jelas dalam data trade balance .Trade balance mengira amaun bersih antara jumlah import dan eksport , di mana jika eksport negara itu lebih banyak

SahVCS melihat peluang sebagai landasan kejayaan

Assalamulaikum semua dan salam sejahtera.

Peluang kejayaan tidak akan datang bergolek di depan mata atau hanya perlu diambil secapainya tangan mendepa. Ia suatu pengorbanan yang memerlukan perlaksanaan didalam usahanya secara beristiqamah dan perlu sentiasa jujur dengan mengejar peluang yang ada.

SahVCS menerangkan cara menetapkan waktu server ON Isnin pagi.

SahVCS mengambil berat pada waktu server ON untuk penyambungan waktu trade pada Isnin pagi setelah cuti weekend. Cara paling mudah adalah dengan menandakan secara tandaan di graphnya.

1) Masuk ke ruangan time frame M1



2) Selepas itu gunakan

SahVCS dalam program kelas di seluruh Malaysia.



Dengan vision & mission di dalam  melahirkan lebih ramai trades islamik forex.

SahVCS bergerak mengadakan sessi kelasnya di seluruh pelusuk Malaysia bermula dengan kelas on line dan f2f sehinggalah kelas rasmi dibuat di Kundasang Sabah sekitar penghujung tahun 2016 dengan setiap

SahVCS menerangkan fungsi Dot sama level.

DOT HIJAU SAR di dalam SAHVCS



Tugas penting 2 dot sama level adalah:

1) Memberi tambahan ruang masa sesuatu trend itu berlangsung.

2) Ianya membawa maksud CS di DOT

Tiga Askar Puteh aka "Three White Soldiers"

Tiga Askar Puteh atau " Three White Soldiers"

Cara Untuk Kenalpasti
 1. Keadaan Pasaran Menurun dimana Penjual sedang mengatasi Pembeli
dipasaran Semasa.
2. Muncul 3 bentuk Candle Bullish secara berturut-turut pada harga Lantai di
pasaran Semasa.
3. Candle ke-Dua dan ke-Tiga buka harga hampir sama paras pada harga tutup candle Pertama. Dan candle ke-Dua dan ke-Tiga tutup harga lebih tinggi daripada
harga tutup candle Pertama.

Maksud Tersirat keadaan Tiga Askar Puteh ialah

* Tutup bentuk Candle Bullish Pertama menunjukkan jualan telah
berkurangan dan memberi ruang Pembeli menguasai pasaran. Keadaan berterusan
pada 2 bentuk solid Candle Bullish yang tutup lebih tinggi dari harga tutup candle
Pertama.

122 Blog FX Edisi English Terbaik Dunia


Salam,
Hari ini cikgu along senaraikan 122 blog Bahasa Inggeris terbaik di dunia.
Sebelum ini saya dah senaraikan  Top 100 untuk blog Bahasa Melayu (1) ,boleh rujuk LINK


  • Senarai Blog Forex Edisi Bahasa Inggeris (2)
    • 2.1DailyFX - Forex Market News
    • 2.2Forex Factory
    • 2.3FXStreet - The Foreign Exchange Market
    • 2.4BabyPips - Learn Forex Trading
    • 2.5Official InstaForex Blog
    • 2.6HotForex Analysis
    • 2.7ForexLive
    • 2.8Investing.com - Forex News
    • 2.9Forex MT4 Indicators
    • 2.10FxPro Blog for forex traders
    • 2.11Learn To Trade The Market | Professional Trading Education Blog
    • 2.12NinjaTrader Blog
    • 2.13Finance Magnates | Financial and business news
    • 2.14Market Traders Institute
    • 2.15Earn Forex - Forex Trading Information, Learn About Forex Trading
    • 2.16

      Forex Crunch

SahVCS pendedahan live trade menggunakan SOP


Bermula dari 2008 SahVCS dibentuk dengan pengabungan analysis di dalam membangunkan teknologi engineering dan graph analysis. Mementingkan formula didalam percantuman setiap indicator sehingga ianya membuang sifat asal indicator yang digunapakai.

Kita hanya menumpang bentuk dan corak. Manakala end user hanya perlu tahu bentuk dan warna dalam menentukan entry dan Tp.

Insya Allah segala ilmu akan dicurahkan seperti mana telah terdidiknya lebih ratusan pelajar - pelajar SahVCS dari dalam dan luar negara dengan kelas formal, ftf mahupun online guide dari group telegram rasmi SahVCS.

Setting percuma teknik SahVCS diberi kan dan ianya sesuai untuk android phone untuk mt4



SahVCS hanya perlu masa 3 jam untuk difahami dari 0 to expert skill

Bermula dari 2008 SahVCS dibentuk dengan pengabungan analysis di dalam membangunkan teknologi engineering dan graph analysis. Mementingkan formula didalam percantuman setiap indicator sehingga ianya membuang sifat asal indicator yang digunapakai.

Kita hanya menumpang bentuk dan corak. Manakala end user hanya perlu tahu bentuk dan warna dalam menentukan entry dan Tp.

Insya Allah segala ilmu akan dicurahkan seperti mana telah terdidiknya lebih ratusan pelajar - pelajar SahVCS dari dalam dan luar negara dengan kelas formal, ftf mahupun online guide dari group telegram rasmi SahVCS.

Setting percuma teknik SahVCS diberi kan dan ianya sesuai untuk android phone untuk mt4

SahVCS SOP Trading live



Visual Control System.

Nantikan

Ilmu Smart FIbo Mobile Pro Piphijau


Salam 1 Malaysia,

Dan selamat tahun Baru Cina buat semua.

Artikel ini ditulis sebagai penghargaan buat semuar rakan2 trader yang subscribe blog ini secara sukarela.

Mudah-mudahan akan datang dapat ilmu yang lebih bermanfaat.Buat anak cucu kita cerdik pandai.

Terima kasih juga buat saudara Hizwan yang mengumpul nota2 cikgu along di Whats App dan dikompilasikan menjadi 37 Tips Ilmu fibo yang santai dan praktikal.

In sya Allah,mana2 newbie pun boleh faham betapa mudahnya kita mengenalpasti trend bertukar arah.
Dengan ilmu ini juga,kita tau tujuan Take Profit pergerakan candle stick.

Risiko tetap ada,namun  kajilah dulu,buat latihan backtest dan semoga Rezeki kita ada bahagiannya,in sya Allah.

Ini adalah gambar di FB. ( Share pada kawan2 trader) Ini edisi ke 9 ,team Piphijau share ilmu teknikal Analisis Percuma



Di bawah ini adalah link sebenar:

Download,Print dan Baca satu-satu.

KLIK DISINI
Kemudian komenlah di bahgian bawah posting ini walaupun sekadar ucapan "terima Kasih" adab berbudi bahasa orang melayu dan rakyat Malaysia.

Saya Halal belaka ilmu.

Cuma jangan dijual,doakan kami baik2 sudah.

Semoga bermanfaat.

Ilmu Personel Coaching Piphijau - Preview

Salam satu Malaysia buat semua.

Tak sampai berapa jam lagi , kita akan masuk tahun 2017.

Semoga kita semua dimurahkan rezeki dan Allah taala makbulkan doa kita untuk dilepaskan dari lilitan hutang yang membelenggu keliling pinggang kita rakyat Malaysia.

Ditambah lagi dengan kos sara hidup, harga barang yang dahulunya "Menteri Auta" kata GST menurunkan harga barang.
Sekarang,hapah pun rakyat tak dapat,melainkan "dedak" BR1M sebagai gula-gula untuk melupakan kesengsaraan yang berlaku.
Ini rumus dan sifir zaman "freemason" auta "dajjal" bagi Rm2 pada rakyat,kaut diam-diam Rm10 tanpa disedari.

Jangan jadi bodoh si "Jamban Tongkol" bertuala di depan orang,tak tau malu.
Esok berjubah kupiah depan kedai judi "kuda".Tak senonoh,memalukan melayu.

Ok..ok..melalut pulak,

Berbalik kepada tajuk di atas,

Maka akan ada soalan-soalan "tipikal" Bani Melayu dan bani satu Malaysia:


1.Berapa Harga?
2.Ada buat PC lagi?
3.Free ke Bayar?
4.Saya Nak boleh?
5.Bila boleh dapat lengkap kesemuanya,complete set?

6.Saya dah pernah PC,nak semua set lengkap boleh?

Jawapan:

1.Tiada Harga

2.Dah malas nak buat.
3.Ikut suka hati cikgu along.Selagi Najib PM,duit RM tak berapa laku.

4.Boleh,dengan syarat follow blog ini.
5.Cikgu along akan share buat hilang jemu duduk rumah,mana tau satu minggu satu muka,ikut rajin,ada dekat 500 muka lebih,in sya Allah setiap bab saya akan rajinkan diri merakam video dan guide satu-satu sampai semua faham.
6.Boleh dapat semua,tapi saya akan guide satu-satu di blog ini sama macam orang lain,sebab yang dah PC,biasalah Melayu mudah "lupa".Jika dapat cuba periksa balik dimana modul ini dismpan,bawah katil , hilang ataupun buat-buat bakar.


Jadi ,selepas ini saya akan guide ilmu ini di blog ini,satu persatu,in sya Allah,panjang umur kita ikhtiarkan khatam dalam tahun 2017 sampai semua trader dapat manfaat.Cikgu cuma share ilmu dan pengalaman.

Untung atau MC ,bab-bab rezeki aturan Yang Maha Kuasa ini saya tak mampu nak jawab.
Awak pergi hadap cermin,tepuk dada,tanya iman.


Di bawah ini adalah gambar-gambar Preview Modul (19 Bab) Ratusan muka surat untuk tatapan anda semua secara permulaan.

Dah belek semua satu-satu,jangan lupa komen di bawah:

Nak tulis apa cikgu along?

Ikut suka awaklah.Dah tua bangka belaka.












GST MASTERPIECE

[ GST MASTERPIECE ] >>>>>Reveal For The First Time<<<<<<
Salam 1Malaysia + KWSP patuh Syariah.Siapa cepat ,dia dapat.
Teknik ini sesuai buat trader yang tiada masa mengadap chart,sibuk mengalahkan Najib, tak mau jadi FTT dan sayang tinggalkan kerja makan gaji. Mudah-mudahan sedikit sebanyak membantu menambah "income" investment tuan puan. Jenis-jenis hati tisu , takut rugi , tak faham bahasa "high risk,high return" ,tuan puan boleh invest dalam ASB atau Tabung Haji,
EMPAT D (Duduk Diam Dapat Duit).
6% hingga 7% setahun. Jenis-jenis kata forex "haram" itu ini,pung pang sana sini,belajarlah "stock" investment.Trade "saham",Abang tiri kandung , sedarah daging kepada trading "forex".Market nya tetap ke "kanan" , naik dan turun.
Disini team Piphijau kongsikan bagaimana,pergerakan "Back test" simulator penggunaan EA,dimana usaha manual trading,setting grid, setting time frame,coding dan sebagainya dilaksanakan berkali-kali , hingga menghasilkan "drawdown" yang minimum. Bawah 10%. Jadi setakat 7% hingga 13% itudi kira "kecil" dalam Forex. Malah ada EA dan Teknik yang boleh menghasilkan 100% sehari karkersz sebulan.Dalam forex semua ini "biasa".Namun "esok" juga boleh hangus kesemua modal .Margin Call atau Stop Out. Jadi ,kami set , cadangan modal deposit akaun MT4 paling Minimum untuk penggunaan EA GST ini ialah: Usd 500 (High Risk). Usd1000 (Medium Risk) Usd3500 (Lo Risk) Leverage 1:500 Setting entry 0.01 lot dan Recovery 0.02 lot.Tanpa Compound. Margin level juga selamat atas 1000% tanpa full margin "layer". Ada persoalan dari trader,Jika saya trade bawah Usd500,contohnya Usd100 ,adakah EA ini sesuai ? Jawapan kami,trade "manual".
Penulis dan Coach akan berikan Percuma kepada yang "share" post PDF GST.
Team Pip Hijau Sengaja , Backtest pada GBP/JPY yang mencatat pergerakan pip ter"KEJAM" , 2700++ pips ,ketika harga (160.00 hingga 133.333) pada 24 Jun 2016.
Ramai yang tanya,nak tengok,nak usha,jadi kita kongsikan pada rakan-rakan trader VIDEO ke"kental"andan ke"UNIK"an teknik G.S.T.
Pada Timing ini,coder EA boleh test run kebanyakan Expert Advisor ,MC atau floating tahap "cipan".Cuba try test.
Nak test "drive".Jangan cerita banyak,wassap dan ajak "ngeteh" manager negeri. Diorang akan guide cara setting ,Risk & Reward.
Link untuk menghubungi mereka. NO TELEFON DAN FACEBOOK MANAGER NEGERI.
Semoga Bermanfaat.


The Secret... #RSI5

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ini adalah amal jariah ilmu untuk semua yang memerlukan. Sebagai manusia biasa, pasti akan ada kelemahan dan kekurangan tertentu.

Oleh yang demikian, terimalah perkongsian yang tidak seberapa ini sebagai panduan asas. Pautan ini dan sumbernya adalah percuma dan dibolehkan serta dibenarkan untuk dicetak, dikongsi, disebarkan kepada umum. Sama sekali TIDAK BOLEH DIJUAL atau mengambil apa-apa sahaja bentuk keuntungan samada secara langsung atau tertutup.

 Sama sekali TIDAK BOLEH DIJUAL atau mengambil apa-apa sahaja bentuk keuntungan samada secara langsung atau tertutup.
Nota ini adalah nota yang sangat asas dan memerlukan pembelajaran secara langsung dari mana-mana atau sesiapa sahaja yang memahami cara penggunaan RSI. Insyaallah dengan berkat usaha dan istiqomah, akan mencapai impian. Muat turun nota disini:

PDF RSI5

Andai kata nota ini bermanfaat, sebarkanlah sebagai amal jariah anda.


Terima kasih.

#TheSecret
#RSI5

**Jika anda mempunyai apa sahaja ilmu berkenaan ekonomi termasuk teknikal forex trading yang anda mahu berkongsi secara amal jariah, silakan hubungi kami.

**Untuk pertanyaan lebih lanjut atau mempelajari dengan lebih mendalam, boleh hubungi Yusu Honda seperti maklumat yang tertera di bawah:

No. Tel: +6011 3503 9332 (Whatsapp Shj)
Tempat: Mebius Training, Centrio 2, Seremban 2, Negeri Sembilan.

>> tertakluk kepada terma dan syarat.

Mekanisma Support Resistance II

Assala mualaikum WR semua,

Alhamdulillah, Hari ini kita sambung penerangan mengenai SnR, khususnya Pengenalan Minor Support Resistance.

Apakah ciri-ciri Minor SnR ini?


  • SnR Minor terjadi di dalam sesebuah trend tak kisah lah naik ke atau turun.
  • Pembentukkan Minor SnR adalah Kecil
  • Kegunaannya tergantung kepada keunikkan ilmu masing-masing yang telah di pelajari.



Lihat illustrasi (kanan) yang tidak asing bagi kalangan traders. Jelas, harga membuat kenaikkan. Namun di dalam  process itu juga terdapat banyak urusan penawaran dari urusniaga pembeli dan penjual.  Dari penawaran itulah, transaksi tersebut bergambar pergerakkan ZigZag.


Sekarang kita lihat perkara yang sama di Chart EURUSD Timeframe H1.




I.) Perhatikan Dari sebelah kiri (kotak biru pertama), semasa harga membuat kenaikkan kemudian turun atau berhenti seketika. Candlesticks yang mula-mula membuat penurunan dan juga Candlesticks seterusnya yang membuat wicks pada bahagian atas menyifatkan zon Resistance. Di sebalik itu, bahagian bawah body candlesticks (kotak kelabu) dan lower wicks di sifatkan sebagai zon Support.

II.) Perkara yang sama berlaku di sebelah kanan pula (kotak oren) Kita maklum, apabila trend berlaku, semestinya terbentuk SnR akibat penawaran di antara pembeli dan penjual.

Di gelanggang trader-trader professional, mereka menggelarkan kenaikkan trend ( kotak biru) sebagai RALLY. Di zon SnR (kotak kelabu) yang baru kita bincang ini dinamakan BASE.

Untuk Downtrend pula, mereka namakan DROP (kotak oren).

dan terjadilah akronim dalam industri 


Rally Base Rally - RBR (trend yang sedang naik , minor SnR di dalamnya)
Drop Base Drop - DBD (trend yang sedang turun , minor SnR di dalamnya)

Tak boleh ke kita panggil UPtrend DOWNtrend..kan mudah?


Sudah tentu BOLEH, tapi bila kita nak bincang atau analisa sesuatu trend. kita mestilah nak berilmu bahwa RBR dan DBD adalah "building blocks of a trend with one thing in common > BASE"


Sekarang anda dah dapat ilmu RBR dan DBD, saya syorkan anda buka chart mana2 currency pair yang anda suka. cuba tandakan Zon-zon RBR dan DBD, hadkan diri selama satu minit aje untuk mencapai tahap kemahiran.

Praktikkan membaca Harga dengan cara begini, Insya Allah, kita akan bertambah ilmu dengan teknik apa pun yang sudah kita kecapi.

Inilah dia huraian minor SnR. Kegunaan minor SnR atau BASE memang banyak sekali mengikut pemahaman masing-masing. Apatah lagi kalau BASE ditemui di dalam situasi RBR/DBD.

Di lain masa, saya akan ketengahkan Major SnR.

Salam hormat.



















Forex secara Asas

Mengenai Forex

Apa itu FOREX?



Foreign Exchange atau Tukaran Matawang Asing, juga disebut sebagai “FOR EX” atau “Forex” atau “Retail forex” atau “FX” atau “Spot FX” atau hanya disebut “Spot” adalah urusniaga  terbesar di dunia, dengan volume lebih dari $ 5.7 trilion per hari (data tahun 2014).

Jika Anda membandingkan bahawa dengan $ 55billion  per hari volume yang diperdagangkan New York Stock Exchange, Anda dapat dengan mudah melihat betapa besarnya Foreign Exchange tersebut. Jumlah tersebut sebenarnya sama dengan lebih dari tiga kali jumlah total saham dan pasar mendatang"future" yang dikombinasikan! Forex boleh menghasilkan untung atau rugi yang sangat besar!

Apa yang di"urusniagakan" pada Foreign Exchange?
Jawapan sederhananya adalah wang atau duit tunai kita. Perdagangan Forex merupakan pembelian secara terus satu mata wang dan menjual mata wang lainnya.

Mata wang diperdagangkan melalui  broker atau dealer, dan diurusniagakan berpasangan; misalnya Dolar Euro dengan Dolar Amerika (EUR/ USD) atau Pound sterling dengan Yen Jepun(GBP/ JPY).

Kerana Anda secara fizikal tidak membeli apapun, urusniaga semacam ini memang membingungkan. Bayangkan membeli satu mata wang seperti membeli saham pada negara tertentu. Ketika Anda membeli, contoh, Yen Jepun, sebenarnya anda sedang membeli saham diekonomi matawang Jepun , kerana harga mata wang tersebut merupakan refleksi langsung atas apa yang berlaku di pasaran mengenai mata wang dan kestabilan masa depan perekonomian Jepun.
Secara umum, pertukaran satu mata wang vs mata wang lainnya merupakan sebuah refleksi kondisi perekonomian negara tersebut, dibandingkan dengan perekonomian negara-negara lainnya.
Tidak seperti pasar-pasar saham lainnya semacam New York Stock Exchange, urusniaga spot Forex tidak memiliki lokasi spesifik maupun pertukaran berpusat. Online Forex dianggap sebagai urusniaga Over-the-Counter (OTC) atau “Interbank”, kerana faktanya bahawa keseluruhan pasaran dijalankan secara elektronik, di dalam suatu jaringan bank-bank, secara terus menerus selama  waktu 24 jam , 5 hari seminggu.
Akhir tahun 1990-an, hanya “orang-orang besar” yang mampu memainkan permainan ini. Pada awalnya, syarat agar Anda dapat berurusniaga ,jika Anda memiliki sepuluh sampai lima puluh juta dolar untuk memulakan kegiatan tersebut! Forex pada mulanya ditujukan untuk dipergunakan oleh para banker dan orang-orang vip – dan bukan diurusniagakan oleh kita “orang-orang kecil”. Namun demikian, kerana berkembangnya internet, broker-broker perdagangan Forex kini dapat menawarkan perdagangannya kepada para pedagang ‘awam’ seperti kita.
Yang Anda perlukan untuk forex online hanyalah  komputer(laptop), koneksi internet , dan ilmu teknikal analisis.
Apa yang Dimaksud urusniaga Spot?
Urusniaga spot adalah dagangan yang berhubungan dengan harga matawang dari pergerakan harga semasa yang tertera di platform broker masing-masing.
Mata wang Mana yang Diperdagangkan?
Mata wang yang paling popular bersama dengan simbol-simbolnya ditunjukkan di bawah ini:

Simbol
Negara
Mata Wang
Sebutan
USD USA Dolar Buck
EUR Anggota Eropah Euro Fiber
JPY Jepun Yen Yen
GBP Britan Pound Cable
CHF Swiss Franc Swissy
CAD Kanada Dolar Loonie
AUD Australia Dolar Aussie
NZD New Zealand Dolar Kiwi
Simbol-simbol mata wang Forex selalu tiga huruf, dua huruf yang pertama mengidentifikasi nama negaranya dan huruf yang ketiga mengidentifikasi nama mata wang negara tersebut.
Bilakah Mata wang oleh Diperdagangkan?
Pasaran FX spot memang unik di dalam pasar dunia. Pasaran tersebut seperti Super Wall-Mart ketika urusniaga dibuka selama 24 jam per hari. Setiap saat, di manapun di seluruh dunia, pusat urusniaga seperti Bank Negara (Malaysia) dibuka untuk bisnes, dan bank-bank lain, serta lembaga-lembaga pertukaran mata wang lainnya,sangat aktif di setiap jam siang malam dengan hanya sedikit waktu rehat sebentar pada umumnya di akhirwaktu urusniaga.
Pasar pertukaran matawang asing akan efektif mengikut suasana ekonomi negara-negara tertentu, jadi Anda boleh berdagang semalaman (jika Anda seorang scalper) atau di pagi hari (jika Anda intraday). Ingat baik-baik, forex ialah urusniaga yang paling berisiko untuk diniagakan jika kita tidak mempunyai ilmu yang mencukupi.High RISK,High RETURN.

Zona Waktu New York GMT
Tokyo Buka 7:00 pm 0:00
Tokyo Tutup 4:00 am 9:00
London Buka 3:00 am 8:00
London Tutup 12:00 pm 17:00
New York Buka 8:00 am 13:00
New York Tutup 5:00 pm 22:00

Teknik Forex Eksotik

Salam semua,

Hari ini penulis ingin berkongsi ilmu mengenai beberapa teknik forex yang jarang dikenali oleh newbie mahupun yang telah lama berkecimpung dengan bidang ini.
Kepada rakan kita yang telahpun membiasakan diri dengan ilmu seperti dibawah,penulisan kali ini mudah-mudahan menambah ilmu serta skil tuan puan.
Penulis tidak menggalakkan anda menggunakan kaedah dibawah ini yang mempunyai kadar "High Risk" yang sangat besar impaknya,namun kebanyakan fund manager atau Bank-bank menggunakan kaedah ini jika harga pasaran overbought atau oversold bagi mengelakkan kerugian.Bahasa yang kita biasa dengar ialah "hedging"

Semoga bermanfaat.



Teknik Switching

Teknik dilakukan dengan cara menutup posisi yang rugi dan segera mengambil posisi baru yang searah dengan pergerakan trend harga seterusnya. Idenya adalah untuk me-recovery kerugian yang diakibatkan oleh posisi transaksi sebelumnya. Teknik ini lebih efektif apabila dilakukan ketika terjadi perubahan arah harga yang cepat dan kebiasaannya berlaku apabila ada news impak.

Lakukanlah teknik ini bila Anda sudah benar-benar yakin bahawa trend akan bergerak cukup kuat, sebab dengan melakukan teknik ini bererti Anda membuka satu posisi baru lagi yang tentu dibayangi risiko kerugian jika ternyata pasar memantul arah lagi. Kematangan analisis dan kekuatan mental turut mempengaruhi keberkesanan teknik ini.


Teknik Averaging

Averaging (atau disebut juga sebagai cost-averaging) merupakan teknik pengurusan risiko yang cukup ekstrim kerena pada asanya teknik ini mencuba untuk “melawan” trend pasaran. Idea logiknya ialah, trend tidak mungkin bergerak ke satu arah saja untuk selamanya.

Berikut adalah sebuah contoh gambarajah:
 
Teknik ini sangat berisiko. Teknik ini sangat tidak dianjurkan bagi para trader yang memiliki ekuiti yang kecil.
Pengembangan Strategi Averaging
Setidaknya ada tiga teknik yang dikembangkan dari strategi averaging, iaitu pyramid, martingale dan anti-martingale.

Teknik Piramid
Piramid merupakan teknik "lawan" kepada Teknik averaging. Jika pada teknik averaging satu posisi terbuka ditambahkan setiap kali mengalami kerugian, maka dalam teknik piramid posisi terbuka tersebut akan terus ditambahkan setiap kali mendapatkan keuntungan. Gambarannya seperti di bawah:


Teknik ini akan efektif jka digunakan pada saat pergerakan candle berada dalam keadaan trending. Teknik ini tidak akan efektif  jika pasaran berada dalam keadaan sideways.

Teknik Martingale
Jika tadi Anda sudah mempelajari teknik averaging yang merupakan teknik yang ekstrim, maka teknik martingale ini merupakan teknik yang lebih ekstrim lagi. Dengan teknik ini, Anda bukan saja akan menambah posisi baru setiap kali mengalami kerugian namun,jika rezeki memihak kepada anda,ianya juga melipat gandakan jumlah profit. Ilustrasinya bermula dari 1lot -> 2lot-> 4lot dan seterusnya mengikut kekuatan ekuiti anda:


Berbeza dengan teknik piramid, teknik ini akan lebih efektif jika digunakan pada saat pasar dalam keadaan cenderung sideways. Apa yang berbeza dalam teknik ini dibandingkan dengan yang lain, iaitu, adanya peningkatan jumlah lot terhadap setiap transaksi yang baru. Ini boleh mengakibatkan risiko menjadi double pula.
Anda harus berhati hati dan melakukan analisis sebelum menggunakan teknik martingle ini, sangat besar kemungkinan modal Anda stop out ,margin call atau pun akaun anda total loss.

Teknik Anti-martingale
Teknik ini mirip dengan teknik piramid, cuma jumlah transaksinya dilipatgandakan setiap penambahan keuntungan. Teknik ini juga akan lebih efektif jika digunakan pada saat pasaran dalam keadaan trending.

ilustrasinya:


Semoga bermafaat buat semua.

In sya Allah jika ada kelapangan dan panjang umur,penulis akan detailkan lagi teknik di atas ini satu persatu.

More u learn,more u earn by God permission :)

Wassalam.

Teknik Asas Price Action

Salam Merdeka buat semua,

Hari ini along akan sambung Pelajaran #12

Kepada yang tertinggal akan ilmu pelajaran dari #1 hingga #11 teknik forex anda boleh daftar percuma di ARIONXM (branding piphijau untuk pasaran Nusantara )di mana along dan Dato' Fadino akan bergabung,menghidangkan modul ilmu forex asas secara percuma dan tawaran coaching advance dengan harga yang berpatutan dan ilmu yang berkualiti.

Baiklah,kita sambung semula pelajaran hari ini mengenai asas Price Action

Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan price action dalam forex?


Jika diertikan secara terjemahan, price action bererti pergerakan harga.


Price action trading boleh diertikan trading dengan lebih "marking" pada pengamatan pergerakan harga itu sendiri. Dengan demikian keputusan untuk entry ataupun exit lebih didasarkan pada perubahan pola, bentuk atau setup formasi bar candlestick.

 
Trading dengan cara ini tidak menggunakan indikator teknikal yang dianggap lagging atau selalu ketinggalan terhadap perubahan harga pasaran. Alat bantu teknikal hanya yang "basic" iaitu pada indikator moving average, garis-garis horizontal dan garis-garis level Fibonaci  retracement untuk membantu menentukan arah trend dan level-level support maupun resistance.

Price action "trader" sangat obses bahawa perubahan sentimen di pasaran dalam jangka waktu tertentu telah berulang dalam pola analisis tertentu, bentuk atau setup formasi candlestick.

Price action tidak boleh dianggap 100% benar dalam analisa teknikal kerana sangat sedikit sekali menggunakan indikator teknikal atau yang biasa along gunakan dalam mengajar di khalayak iaitu menggunakan "naked chart"
Selain itu berita-berita forexfactory atau analisa fundamental yang kebiasaannya menggerakkan harga juga tidak begitu diperhatikan kerana dianggap telah direfleksikan oleh pergerakan harga itu sendiri. Kebanyakan price action trader menggunakan analisa fundamental hanya untuk mengetahui perubahan sentimen yang besar terutamanya "Red News".
Antara chart price action trader dengan chart technician trader

Selain indikator teknikal dianggap lagging, price action trader menganggap chart dengan banyak indikator akan cenderung membuat kesilapan untuk dianalisa, membingungkan dan  terjadi konflik interpretasi antara indikator. Pasti anda pernah membaca pelbagai ilmu forex di internet atau ebook yang dijual oleh guru forex,namun analisis yang dibaca dibuku 80% daripadanya pasti berlawanan daripada apa yang kita lihat di depan mata.

Oleh itu,tugas along sebagai tenaga pengajar ilmu forex ini banyak menekankan tentang pentingnya tambahan ilmu psykologi yang digarap dengan keyakinan bahwa setiap rezeki telah ditetapkan oleh Pemilik langit dan bumi.

Menentukan trend pergerakan harga.
Kerana trading dengan price action sangat bergantung pada perubahan trend , bentuk atau setup formasi bar candlestick, maka sangat penting along ingatkan untuk kita sebagai trader mengetahui arah pergerakan trend
(Kebiasaannya ,ramai trader tidak mengetahui samada trend sekarang bearish atau bullish)

Adakah waktu ini pasaran sedang trend atau sideways?

Jika sedang trending, uptrend atau downtrend? Jika sedang ranging atau merata, perhatikan level resistance dan support.Dimanakan entry yang sesuai.

Kebanyakan price action trader entry pada waktu pasaran "trending" kerana kebarangkalian signal trading yang dihasilkan lebih tinggi dibandingkan dengan pasaran yang sedang merata.

Jika range ranging cukup sempit, dan pergerakan harga cenderung ‘choppy’ (range yang sempit dan tidak menentu), maka sebaiknya kita tidak masuk entry.

Ketika pasaran bergerak trending (uptrend ataupun downtrend), terdapat titik-titik swing (swing points) yang merupakan titik-titik rujukan untuk memastikan arah trend . Cara yang paling mudah untuk menentukan trend adalah dengan melihat "marking horizontal" yang dibentuk oleh titik-titik swing.









Jika pasaran bergerak uptrend, maka titik-titik swing akan membentuk pola higher high atau level high yang lebih tinggi dari level high sebelumnya dan higher low atau level low yang lebih tinggi dari level low sebelumnya.

Semoga ilutrasi di atas ini memudahkan anda memahami ilmu forex.
Menuntut ilmu itu harus,dan semoga ilmu ikhtiar hidup teknikal analisis ini diberkati Allah s.w.t
Amin.


Forex dan Fobia masyarakat

Salam,

Pelajaran #9

Pelajaran kali ini adalah bersifat penerangan melalui kisah hidup dan pengalaman penulis(along) memerhati tabiat,emosi dan gerak geri kehidupan trader biasa mahupun vip dalam urusniaga yang paling berisiko untuk diajarkan dalam segala bidang ilmu iaitu "forex".



Orang yang paling rugi dan bodoh ialah orang yang tidak tahu duitnya diambil orang lain ketika mereka kurang ilmu.Jika untung kawan,jika rugi dimaki sampai ke lubang kubur.



Tahun 2003 adalah saat pertama along mengenali dunia online forex ketika ketagihan main games "counter strike" di cyber cafe sejak zaman sekolah menegah lagi.


Ketika itu along menutut di Politeknik Dungun, Terengganu , kini dikenali sebagai PSMZA (Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin ,Terengganu) dalam bidang Sijil Kejuruteraan Awam.

Maka bermulalah kisah hidup seorang budak mentah dari kampung Solok Tangkak,Johor menjadikan North Finance, broker forex ketika itu sebuah mesin judi yang sangat mengujakan.

Walaupun sebelum itu secara umumnya kita mengenai "Money Changer" sebagai forex konvensional , adrenalin nak cepat kaya menjadikan along ketagihan melihat "candle stick".

Mulai saat ini, berbekalkan pengalaman 11 tahun untung rugi dalam arena "ikhtiar hidup" iaitu forex ,tugas along mendidik masyarakat awam khususnya umat Islam berfikir secara mentaliti "pakar".Sebut sahaja forex ada 1001 andaian pelbagai pihak termasuk khilaf dikalangan alim ulamak.

Tahukah anda khilaf itu membawa rahmat,supaya kita berfikir tentang fitnah paling besar dalam umat manusia iaitu fitnah dajjal dan penyakit "Wahn" iaitu cintakan dunia dan takut mati.

Maka, sejak 2008 blog piphijau.com ini menjadi medan luahan perasaan along dan mendidik rakan-rakan seangkatan yang menjadikan forex ini sebagai hobi yang sukar dilupakan.Manalah tahu satu hari nanti ada orang besar ,vip , menteri dalam syarikat korporat kewangan dan industri bank meng"usha" line blog kerdil ini.

Masalahnya sekarang terlalu ramai trader melayu khususnya melakukan transaksi umpama berjudi dan mengabaikan swap,interest dan rollover kredit yang terang-terang haram hukumnya.

Di tambah lagi dalam 100 orang trader Melayu, 97 daripanyanya hilang dan menggadai harta ditambah lagi kebanyakan mereka mengalami masalah mental dan emosi yang serius.

Maka tugas along menjadi fardu kifayah dalam bidang ini, menerangkan ilmu forex satu persatu,ibarat menarik rambut dalam tepung.Rambut tak putus dan tepung tak masuk hidung (berselerak).

In sya Allah,ianya perkongsian yang berterusan dalam ilmu ini melalui medium penulisan "corporate sufi"

Berbalik kepada pertanyaan masyarakat,di bawah ini adalah persoalan biasa yang diajukan kepada along, dan saya berikan jawapan yang sedikit detail:

Apakah Itu Forex?



  1. Forex adalah singkatan dari Foreign Exchange yang bermaksud Tukaran Asing. Forex juga biasanya dikenali sebagai FX. 
  2. Forex merupakan entity kewangan yang terbesar didunia dengan transaksi melebihi $5.7 trillion sehari(Data setakat April 2014). 
  3. Transaksi Forex adalah 2 hala contohnya matawang GBP/USD; apabila kita membeli matawang GBP bermakna kita menjual matawang USD dan begitu juga sebaliknya. 
  4. Tukaran Asing berlaku apabila satu matawang ditukarkan kepada matawang asing transaksi ini berjalan 24 jam sehari secara berterusan selama 5 hari dalam seminggu. 
  5. Dari transaksi ini, kita mendapat manfaat keuntungan apabila nilai matawang utama yang kita beli meningkat dan begitu juga apabila nilai matawang utama yang kita jual menurun. 
  6. Pelaburan Forex amat popular kerana keuntungannya amat lumayan dan boleh mencapai keuntungan 100% dalam masa beberapa hari. 
  7. Akan tetapi, ianya juga berisiko tinggi untuk rugi dalam sekelip mata apabila tidak mempunyai pengetahuan yang cukup semasa berdagang. 

Adakah Individu/pelabur-pelabur kecil dibenarkan berdagang FOREX?

Sebelum ini, hanya bank dan individu vip yang mempunyai pendapatan bersih berbilion ringgit dibenarkan berdagang forex. Pelabur-pelabur mula dibenarkan berdagang FOREX semenjak 1996 setelah ianya mendapat kelulusan dari Bill Clinton, Presiden Amerika Syarikat pada masa itu.Manakala online forex ialah pada hujung tahun 2000.Tahukah anda tahun 2001 WTC(World Trade Centre) sengaja dimusnahkan sebagai fitnah umat akhir zaman.Maka bermulalah era penghabisan wang ringgit secara pukal dan perjudian melalui urusniaga forex oleh umat manusia.


FOREX dan Hukum Islam?







  • Dagangan FOREX adalah halal di sisi Islam asalkan kita mempunyai ilmu dalam urusan dagangan, tidak menimbulkan kemudaratan, transaksi dan urusniaga on the spot
    (market , stop , limit )dan disertakan juga dengan akad jual beli.

    HUKUM ISLAM dalam TRANSAKSI MATAWANG ASING:
  • Ada Ijab-Qobul:  Ada perjanjian untuk memberi dan menerima (Spreads)
  • Penjual menyerahkan barang dan pembeli membayar tunai.
  • Ijab-Qobulnya dilakukan dengan lisan, tulisan dan utusan.(Bahasa forex ialah quotes)
  • Pembeli dan penjual mempunyai kebenaran penuh melaksanakan dan melakukan tindakan-tindakan hukum (dewasa dan berfikiran sihat)-waras dan tidak mabuk atau dipaksa-
    Memenuhi syarat menjadi objek transaksi jual-beli iaitu:

    1. Suci barangnya (bukan najis)
    2. Dapat dimanfaatkan
    3. Dapat diserahterimakanJelas barang dan harganya
    4. Dijual (dibeli) oleh pemiliknya sendiri atau kuasanya atas izin pemiliknya
    5. Barang sudah berada ditangannya jika barangnya diperoleh dengan imbalan.

      Di Link Ini ada kaedah pendaftaran akaun forex berdasarkan islamik akaun melalui akad urusniaga jual beli bersama IB

      FOREX dan undang-undang Malaysia?

  • Akta Tukaran Asing 1953 menyatakan bahawa adalah salah jika individu DIMALAYSIA menjalankan urusniaga tukaran matwang jika bukan dengan institusi yang berdaftar dan mana-mana individu tidak dibenarkan memberikan wang kepada mana-mana individu dan syarikat yang tidak mendapat kebenaran / lesen tukaran asing dari BNM. Mana- mana syarikat/ Individu tidak dibenarkan membuka platform urusniaga tukaran asing di Malaysia tanpa kebenaran BNM.
  • Pada 24 Mac 2005, BNM telah mengisytiharkan bahawa rakyat Malaysia yang bebas hutang boleh menghantar wang mereka ke luar Negara untuk tujuan pelaburan. Maka kesimpulannya, tidak menjadi kesalahan untuk kita menjalankan urusniaga FOREX menggunakan broker di luar Negara dan yang penting broker yang digunakan adalah broker yang berlesen. Pada masa yang sama, pedagang akan tertakluk dengan akta tukaran asing di Negara tersebut. Kita tidak boleh memberikan wang kita kepada sesiapapun di Malaysia untuk berdagang bagi pihak kita apatah lagi jika mereka tidak mendapat lesen dari BNM.
    Adakah FOREX satu penipuan?

  • FOREX adalah urusniaga tukaran matawang yang sah dan merupakan entiti kewangan yang terbesar di dunia. Mungkin ramai yang menganggap FOREX adalah satu penipuan kerana mereka mengalami kerugian dalam dagangan FOREX kerana berdagang tanpa ilmu dan tanpa bimbingan dari orang yang lebih pakar. Ramai juga yang terjebak dengan skim-skim pelaburan yang menawarkan servis pelaburan forex dengan pulangan yang lumayan seperti HYIP, SwissCash dan banyak lagi. Walaupun penganjur-penganjur ini mendapat keuntungan dari dagangan FOREX mereka tidak mahu berkongsi keuntungan yang diperolehi lalu mereka melarikan diri. Anda perlu tahu bahawa diMalaysia modus operandi seperti menawarkan peluang pelaburan FOREX menggunakan akaun dagangan penganjur adalah salah disisi undang-undang dan memberikan wang kepada individu lain untuk berdagang bagi pihak anda menggunakan akaun mereka juga salah. Tindakan ini adalah salah merujuk kepada Akta Tukaran Asing 1953.  
    Along juga ada bertanyakan kepada BNM sebelum ini dan jawapan mereka ialah :

    Jika seseorang individu itu terlibat dengan forex market, maka risiko kerugian adalah tangungjawab sendiri.High Risk ,High Return.

    Sebenarnya bukan soal kena tipu tetapi kerana kita tak tahu macam mana endak menjadi seorang Pelabur yang selamat dari sebarang penipuan. Jika kita membenarkan orang lain baik individu atau syarikat menjalankan urusniaga untuk kita tetapi wang yang dilaburkan itu di luar kawalan kita, memang lah kita terdedah kepada risiko penipuan.

    Sebab itu sejak mula bergiat dalam bidang ini,menjadi kesalahan along tidak mengambil tunai atau aset untuk dilaburkan dalam forex walaupun ditawar ratusan ribu ringgit.Along lebih selesa menjadi "coach" mengajar masyarakat menimba ilmu ini dengan ilmu pakar seluruh dunia yang dipanggil "teknikal analisis".Bahasa pasarnya ialah persedian atau tektikal yang ketat umpama sebelum memasuki medan peperangan.

  • Terdapat banyak Broker Forex yang berlesen yang menyediakkan platform yang betul untuk kita menjadi seorang Investor/ Pelabur didalam Forex. Cuma masyarakat kita aja yang malas nak belajar ilmu dagangan atau ambil tahu bahasanya Bank Islam Malaysia,Kemboja,China,Us dan seluruh dunia melakukan urusniaga forex dan PAMM-Sytem sebagai salah satu pelaburan segera mereka selain deposit orang awam.
  • PAMM-System adalah salah satu cara kita untuk menjadi seorang Pelabur Forex dan Terjamin dari sebarang penipuan kecuali seseorang Trader itu mengalami kerugian di dalam urusniaganya.

    Bersambung di pelajaran seterusnya.

    Sekian, terima kasih.

    Wassalam.

    Mohd Zubir Amry Bin Ghazali. (Along)
    My expertise is to help Muslim trader's to be "Specialist in Technical Analysis"  with true "corporate sufi" knowledge.
    Fb : synergyrush

    Forex Profit (Ilmu Forex Berterusan)


    -Pelajaran #1 (Teknik Asas Trendline)
    -Pelajaran#2 (Teknik Pivot Basic)
    -Pelajaran#3 (Teknik Pivot Advance)
    -Pelajaran#4 (Teknik Divergence) 
    -Pelajaran#5 (Teknik Chart Pattern Basic#1)
    -Pelajaran#6 (Teknik Scalping)
    -Pelajaran#7 (Teknik Chart Pattern 2)
    -Pelajaran#8 (Teknik Pivot Advance 2)
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Cari info FX di Blog ini :