Showing posts with label teknik forex mudah. Show all posts
Showing posts with label teknik forex mudah. Show all posts

[CARA MUDAH MENENTUKAN ARAH MARKET]

Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe..
.
.
Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh.
.


Contoh untuk menentukan UPTREND atau DOWNTREND.
Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe..
.
.
Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim.
.
.
Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempat adalah valid untuk tarik ye.
.
.
Ok2 tengok contoh kat bawah untuk cara tarik trendline yer.

Contoh trendline SELL telah break di kotak kuning, maka untuk perjalanan market seterusnya kita akan focus kepada entry BUY pulak.
.
.
.

Contoh trendline BUY telah break di kotak kuning, maka kita akan focus untuk mencari entry SELL pula selepas ini.
.
.
Boleh faham tak nim?? Kalau tak faham nanti wasap Abam Man kat sini ye. Kita ngeteh2 minom kopi jantan. Abam Man tunjuk macam mana nak tarik trendline depan2 kasi line clear lagi.

.

Contoh tempat breakout trendline berlaku.
.
.
Kalau rasa artikel ni membantu, share la ye kat kawan2 lain. Semoga bermanfaat untuk semua ye.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.


Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



Teknik Pin Bar Asas

Salam,

Pelajaran #11

Pelajaran mengenai PIN BAR  melalui gambarajah, supaya anda semua mudah faham.Tambahan ilmu pelaburan teknik forex yang perlu trader tahu.

 Apa itu PIN BAR?

Pin Bar ialah singkatan kepada "Pinocchio Bar" kerana candle ini adalah "menipu" atau "trik" trader ketika urusniaga dilakukan.

Pin bar juga adalah titik penamat sesuatu pergerakan trend yang sedang berlaku.

Karektor Pin Bar 
  • Ekor mestilah 3 kali ganda lebih panjang dari body.
  • Ekor mestilah lebih besar dari candle sebelumnya  dan berbeza dari candle lain.Namun ianya bukan doji.
  • Body cande mesti menjadi kepala,bukan ditengah seperti candle doji.
  • Harga mesti close dalam masa sebelum candle samada harga tertinggi atau terendah.
  • Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus.


Gambar 1.

Pin bar akan berlaku apabila pasangan matawang berlumba-lumba untuk menstabilkan harga,lalu berlakulah nilai harga yang "mengejut"kan kedua-duanya.Gambar di atas ialah kiasan perlumbaan ekonomi antara Us dan China,di mana kedua-duanya saling berusaha mengekalkan siapa yang lebih kuat.

Gambar 2.

Secara kasar pin bar.


*Pembetulan (Abaikan garisan Stop Loss) Ralat dalam gambarajah.SL sepatutnya 20 pip dari ekor shadow.
Gambar 3.

Bearish (Trend Turun) dan Bullish (Trend Naik) untuk pin bar.



Gambar 4.

Kawasan di mana garisan merah ialah area terbaik meletakkan stop loss, kebiasaannya along cadangkan sl diletakkan selepas 20 pip ke atas profit.Kebanyakan Super Trader meletakkan trailing stop di 10 pip profit apabila harga melebihi 30 pips.


Gambar 5.

Pin Bar di kenalpasti dalam trend yang menyaksikan momentum bullish yang kuat.

Gambar 6.

Pin Bar di kenalpasti di bawah garisan zon support.

Gambar 7.

Pin Bar di kenalpasti di major downtrend,yang menyaksikan berakhirnya trend itu disebabkan berlakunya pin bar.




Gambar 8.

Kawasan Ranging dimana pin bar juga menjadi sebab utama market merata sebelum momentum keluar daripada kawasan di highlight biru. 




Gambar 9.
Pin Bar dikenal pasti di kawasan zon support dan resistant.

Gambar 10.

Pin bar dikenal pasti di kawasan zon resistant.


Gambar 11.

Pin bar akan memastikan pergerakan bearish menjunam melebihi low sebelumnya.

Bersambung di pelajaran seterusnya.

In sya Allah ,along akan mudahkan anda semua pembaca dengan ilmu psykologi forex dalam pelbagai variasi teknik forex yang menghasilkan profit dan meminimumkan kerugian.

"More U learn, More U EARN"

Sekian, terima kasih.

Wassalam.


Forex Profit 

(Ilmu Ikhtiar Hidup -Analisis Forex- Berterusan)
-Pelajaran #1 (Teknik Asas Trendline)
-Pelajaran#2 (Teknik Pivot Basic)
-Pelajaran#3 (Teknik Pivot Advance)
-Pelajaran#4 (Teknik Divergence)
-Pelajaran#5 (Teknik Chart Pattern Basic#1)
-Pelajaran#6 (Teknik Scalping)
-Pelajaran#7 (Teknik Chart Pattern 2)
-Pelajaran#8 (Teknik Pivot Advance 2)
-Pelajaran#9 (Forex dan Fobia Masyarakat)
-Pelajaran#10 (Teknik MACD)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :