Skip to main content

Posts

Showing posts with the label teknik trend

[CARA MUDAH MENENTUKAN ARAH MARKET]

Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe.. . . Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh. .

Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe.. . . Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim. . . Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempa…

Teknik Pin Bar Asas

Salam,

Pelajaran #11

Pelajaran mengenai PIN BAR  melalui gambarajah, supaya anda semua mudah faham.Tambahan ilmu pelaburan teknik forex yang perlu trader tahu.

 Apa itu PIN BAR?

Pin Bar ialah singkatan kepada "Pinocchio Bar" kerana candle ini adalah "menipu" atau "trik" trader ketika urusniaga dilakukan.

Pin bar juga adalah titik penamat sesuatu pergerakan trend yang sedang berlaku.
Karektor Pin Bar  Ekor mestilah 3 kali ganda lebih panjang dari body.Ekor mestilah lebih besar dari candle sebelumnya  dan berbeza dari candle lain.Namun ianya bukan doji.Body cande mesti menjadi kepala,bukan ditengah seperti candle doji.Harga mesti close dalam masa sebelum candle samada harga tertinggi atau terendah.Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus.
Gambar 1.

Pin bar akan berlaku apabila pasangan matawang berlumba-lumba untuk menstabilkan harga,lalu berlakulah nilai harga yang "mengejut"kan kedua-duanya.Gambar di ata…