Pengalaman gagal Forex 2

Salam..yang masih belum baca pengalaman #1 sila ke sini
ASSALAMUALAIKUM..... Pejam celik, pejam celik dah nak masuk 2 tahun aku menjadi TRADER. tapi baru masuk 9bulan aku betul2 serius dan menjadi seorang FTT. teringat waktu awal2 dulu aku kenal FOREX, memang excited giler kalau dengar pasal FOREX. nak-nak lagi pasal TEKNIKAL ANALIS, rasa mcm dah cukup PRO kalau TRADE tu. dari satu hingga ke berapa ntah aku belajar pasal INDICATOR TA ni. Ada yang membantu dan ada yang tidak sesuai bagi aku. kalau berjaya aku suka kalau lingkup aku duka. Menyampah, bengang, menyirap, benci, putus asa itu semua teman aku waktu LOSS. ada masa duk fikir FOREX ni betul ke tipu? boleh buat ke x boleh buat? waktu tengah LOSS kalau dengar orang bercerita pasal PROFIT aku jadi x percaya. mula2 aku dengar ada orang boleh buat 1 hari $100 lepas tu $1000 lepas tu $10,000 ada yang sampai beratus ribu pun ada aku dengar. Tapi jumpa orangnya x pernah...hehhehehhe. mula lah NEGETIVE Thinking datang....itu semua PALSU. nak x nak aku kena cuba jugak dari akaun DEMO yang x sampai 3 bulan terus masuk akaun REAL, kononnya dah betul2 EXPERT. dari depo $100 +$25 BONUS aku mengorak langkah sebagai seorang TRADER PART TIME dengan harapan dan cita-cita yang tinggi. dengan modal $125 itulah nak buat pendapatan sampingan coz waktu tu aku still bekerja lagi. dengan modal tu jugaklah boleh lahir perasaan nak buat duit KAHWIN, BELI KERETA IDAMAN (FERARI) hehheheheh...RUMAH BANGLO..huhuhuhh mmg DAHSYAT punya nafsu... Namun semuanya x sampai beberapa hari huhuhuhuh MC lorrrr... kemudian cuba lagi walaupun hati dah mula marah dan kecewa, depo lagi kali ni x ada bonus lagi, cuba lagi dengan TA yang dipelajari x seberapa masuk kedalam MARKET....ada masa PROFIT ada masa LOSS. coz asyik kena STOP LOSS aje, aku mula menyampah dengan SL so OP w/out SL...kena lagi margin call...begitulah berulangnya perkara yang sama setiap kali aku depo x ada sekali pun WD....huhuhuhuh BENGANG beb... Stop sekejap REAL akaun bukan nyer nak belajar kesilapan, tapi sebab dah x ada modal nak depo...hehheheh cuba perkara yang sama namum jawapannyer pun sama. ORANG BERJAYA ADA BERPESAN (1) Pertama kita GAGAL adalah disebabkan KELEMAHAN kita. (2) Kedua kita GAGAL adalah kesilapan kita kerana tidak mahu memperbaiki KELEMAHAN kita. (3) Ketiga kalinya kita GAGAL adalah disebabkan KEBODOHAN kita kerana tidak memperbaiki KELEMAHAN dan masih mengulangi KESILAPAN. so aku mulakan dengan yang baru. mempelajari ILMU FOREX iaitu 3 Perkara. (1) FUNDI ANALYS (2) TEKNIKAL ANALYS dan (3) PSYCHOLOGY. pada permulaannya aku tergagap2 juga pasal perkara2 tu, coz aku bukan STUDENT Ekonomi. Mungkin minat untuk menjadi seorang TRADER (TEGAR) tu kuat dalam diri aku sikit2 aku mula fahaminya dan maksud sebenarnya. aku fikir dengan teknikal aja dah kira SUPERB, dengan FA aje dah kira dahsyat tapi semuanya hampeh....kombinasi 3 perkara tadi adalah perkara yang kuat dalam market untuk kita gunakan. kemudian aku DEPO lagi $100 + $25BONUS aku mulakan dengan harapan yg baru, tapi kali ni x tinggi pun paling tidak pun aku dapat gandakan 2 dari modal pun dah kira berjaya... dari sehari ke sehari equity aku bertambah...namun masih belum cukup kuat akhirnya MC lagi...huhuhuhuhuh lagi pedih... berulanglah perkara yang sama MC x pernah putus dalam akaun aku....ibaratkan duit aku DEPO itu sebagai YURAN pembelajaran aku didalam dunia FOREX...sedar x sedar duk kira-kira balik aku dah berhabis lebih dari $5k usd yang di depositkan...tanpa pernah WD...huhuhuh kalau yuran semahal itu aku rasa PHD pun boleh dapat kot hehhehe tanpa BIASISWA....hehehheh masa berlalu begitu sahaja...dah tiba masa nak berkahwin... masa dah suntuk, duit dah banyak yg LEBUR...kira2 duit x cukup...huhuuhuh rasa macam cerita aku dah nak habis aje atas dunia ni...huhuhuh. nak x nak kena teruskan jugak secara PROFESIONAL... ambik keputusan BERHENTI kerja dan jadi FTT pada januari 2010 berbekalkan ILMU dan Duit yang masih ada aku teruskan perjalan yg paling2 mencabar dalam hidup aku pada waktu itu...semua ILMU aku TA, FA PSYCHOLOGY aku dalami sedalam2nyer......tanpa menoleh kebelakang lagi...coz keadaan memaksa.... Permulaan yang baik aku dapat menggandakan modal aku pada bulan januari, February, March, April, May dan akhirnya aku selamat diijabkabulkan pada JUNE 2010 hehehhehe...Keyakinan aku semakin kuat dalam duni FOREX...setiap hari aku masuk market dan jadikan ianya sebagai satu KARIER yang amat serius dalam hidup aku...dengan dorongan sahabat, isteri dan keluarga....(macam dapat award aje dialognyer) aku teruskan perjalan aku...Suka dan duka dihadapi dengan tabah....BERDOA, BERUSAHA dan TAWAKAL adalah kunci hidup aku.... kalau dahulu aku mendengar ada orang membuat untung $100, $1,000 $10,000 dan lebih sekarang aku mmg percaya... PERCAYA tahap GABAN...coz aku pun pernah membuat REKOD dalam perjalan aku sebagai FTT $2900 sehari...aku akan cuba untuk memecahkannyer lagi INSYAALLAH.... kalau dahulu aku kehilangan lebih $5k USD kini aku rasa semuanya sudah berbayar, segala keperitan, kekecewaan, kehampaan, kesedihan semuanya bertukar menjadi keyakinan dan kejayaan.....ALHAMDULIALLAH, mungkin ALLAH memberikan aku satu jalan yg sukar pada awalnya, dan kini bertukar sudah kegembiraan. Walau apa pun SAHABAT di luar sana, JANGAN PERNAH BERPUTUS ASA, teruskan perjalanan anda sebagai seorang TRADER PART TIME or FULL TIME, JANGAN pernah lupa untuk mempelajari sesuatu setiap hari apabila kita GAGAL, kerana diwaktu itulah keikhlasan sebenar untuk mempelajari sesuatu amat berharga PERCAYALAH.... APa pun selamat kepada SAHABAT semua samaada mengenali ataupun tidak INSYAALLAH, satu hari nanti kita pasti akan bertemu....huhuhuhu Mari kita sama2 melayari dunia FOREX yang sebenarnya......huhuhuhhuh

Kredit To FB= 
Arejugfx Dagangan Razwan

KISAH PENDAYUNG SAMPAN

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia
sedang membuat kajian.Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian.Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. http://realitihidupku.files.wordpress.com/2011/01/pendayung.jpgPendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, “Hmm. Hari nak hujan.” “OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat” kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan. “Kamu dah lama kerja mendayung sampan?” Tanya Professor itu. “Hampir semur hidup saya.” Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas. “Seumur hidup kamu?” Tanya Professor itu lagi. “Ya”. “Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?” Tanya Professor itu. Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, “Kamu tahu geografi?” Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. “Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu.” Kata Professor itu lagi, “Kamu tahu biologi?” Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. “Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?” Professor itu masih lagi bertanya. Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. “Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan.” Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri. Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, “Kamu tahu berenang?” Professor itu menggelengkan kepala. “Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu.” Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Morale of the Story:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi “MASTER” dalam bidang yang diceburi. Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk digunakan dan boleh digunakan?

Pengalaman Rugi Forex 1

Belajar dari kesilapan dan kegagalan orang lain,mudah-mudahan beroleh maklumat berguna. Pengalaman Pahit Dalam Urusniaga Forex



Saya hanya mengenali dunia pertukaran matawang asing, atau foreign currency exhange, forex atau fx sejak tahun 2006. Tetapi tidak begitu ambil berat mengenai perniagaan ini kerana beban tugas yang tidak mengizinkan saya terlibat secara langsung. Saya juga takut untuk melibatkan diri kerana kekurangan modal dan pengetahuan yang terhad. Bagaimanapun, tahun 2007, saya mula bertugas di kawasan bandar dan mempunyai sedikit masa terluang pada sebelah malam dan cuti hujung minggu. Saya juga telah membeli beberapa ebook terbitan tempatan dan luar negara. Antara ebook dan sistem yang memberikan kesan kepada saya dalam dalam dunia forex adalah Kuasa Forex karya Saudara Nasir Ibrahim dan Winning Solution System (WSS) karya Bapak Ashar Hanif dari Indonesia.


Ramai juga yang tidak begitu menggemari  Saudara Nasir Ibrahim atas dasar indicator yang beliau gunakan bukanlah indikator ciptaan beliau sendiri? Saya tidak pasti tentang itu, tetapi secara positifnya, beliau telah berjaya membuka minda orang kita untuk terlibat dalam perniagaan forex dan beliau juga seorang jurujual ebook yang berjaya. Sejak dari itu banyak kita jumpa ebook mengenai forex dalam bahasa Malaysia di internet.

Tips Forex

  1. Penjudi pergi ke kasino. Semua sudah terbukti, tindakan berjudi spontan dalam perdagangan Forex - adalah sebahagian daripada perjudian perlu dielakkan.
  2. Sebarang percubaan untuk perdagangan tanpa analisis dan mengkaji pasaran adalah sama dengan permainan game. Permainan game memang menyeronokkan dan lebih seronok apabila anda kehilangan wang sebenar ..lol
  3. Jangan sekali-kali melabur wang ke dalam akaun Forex sebenar sehingga anda mahir mengenai akaun demo Forex!
  4.  Apabila trend menurun anda jangan sesekali menjual. 
  5. Apabila trend menaik, jangan sesekali membeli.
  6.  Sentiasa mengambil lihat pada jangka masa yang lebih besar daripada satu yang anda pilih untuk berdagang dengan analisa.
  7.  Jangan sekali-kali trade risiko lebih daripada 2-3% daripada jumlah akaun perdagangan.
  8.  Meletakkan emosi tamak diluar urusan trade. Tenang dalam buat keputusan Perdagangan.
  9. Pilih tempoh masa yang tepat untuk anda melakukan trade.

Jadual Forex Terbaik


DI BAWAH INI ADALAH KAJIAN PENULIS BERDASARKAN EMOSI MONEY MANAGEMENT PENGGUNAAN LOT.

Kaedah Money Management www.piphijau.com yang diabaikan Trader.



Orang yang berzakat itu, apabila mengeluarkan zakatnya tentu mendapat pahala yang besar dan ganjaran yang mulia disamping memperoleh faedah dan keuntungan dunia dan akhirat. 

Di dalam harta itu terdapat beberapa bahaya, fitnah dan bencana yang tidak akan terlepas dari seseorang yang berharta itu melainkan setelah ia mengeluarkan zakatnya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :
”Jika anda menunaikan zakat hartamu dengan senang hati, maka sebenarnya anda telah terselamat dari bencananya ”

Demikianlah pula harta yang telah dizakatkan itu tidak akan ditimpa kerosakan dan kebinasaan sebagaimana Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud :
” Tidak akan binasa harta yang dilaut ataupun didarat melainkan dengan menahan (tidak mengeluarkan) zakatnya.”

SabdaNya lagi yang bermaksud :
” Bentengi harta kamu dengan mengeluarkan zakat dan ubati penyakit-penyakit kamu dengan mengeluarkan sedekah”

Harta yang telah dizakatkan itu terbenteng dan terpelihara dalam pemeliharaan Allah SWT kerana harta itu bersih dan telah diberkati. Manakala harta yang tidak dizakatkan itu adalah harta yang tersia-sia kerana ianya kotor dan tidak diberkati

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :
” Tiada sesuatu harta yang bercampur dengan zakat ( tidak dizakatkan ) melainkan ia memusnahkannya”

Surah 2 (Al-Baqarah) ayat 177
"Bukanlah perkara kebajikan itu hanya kamu menghadapkan muka ke pihak timur dan barat, tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah, dan hari akhirat, dan segala malaikat, dan segala Kitab, dan sekalian Nabi; dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang ia menyayanginya, – kepada kaum kerabat, dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan orang yang terlantar dalam perjalanan, dan kepada orang-orang yang meminta, dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi; dan mengerjanya seseorang akan sembahyang serta mengeluarkan zakat; dan perbuatan orang-orang yang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian; dan ketabahan orang-orang yang sabar dalam masa kesempitan, dan dalam masa kesakitan, dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang Sabil. orang-orang yang demikian sifatnya), mereka itulah orang-orang yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan); dan mereka itulah juga orang-orang yang bertaqwa."







JADUAL BAGAIMANA MENJANA RM500,000 DALAM MASA 100 HARI

TARGET PIPS CADANGAN SETIAP HARI : 20 pips (10 PIP LEPAS ZOHOR (LONDON OPEN) DAN 10 PIP LEPAS ISYAK (US OPEN) )



HARI
MODAL (USD)
QUANTITY/LOT MICRO USD
PROFIT TARGET DENGAN 10 PELURU

REAL PROFIT(USD)
TARIKH
1
5.00
300 (0.03)
0.60



2
5.60
400
0.80




3
6.40
500
1.00




4
7.40
600
1.20




5
8.60
700
1.40




6
10.00
800
1.60




7
11.60
900
1.80




8
13.40
900
1.80




9
15.20
900
1.80




10
17.00
900
1.80




11
18.80
900
1.80




12
20.60
900
1.80




13
22.40
1,000(0.10)
2.00




14
24.40
1,000
2.00




15
26.40
1,000
2.00




16
28.40
1,000
2.00




17
30.40
1,000
2.00




18
32.40
2,000
4.00




19
36.40
2,000
4.00




20
40.40
2,000
4.00




21
44.40
3,000
6.00




22
50.40
3,000
6.00




23
56.40
4,000
8.00




24
64.40
5,000
10.00




25
74.40
6,000
12.00




26
86.40
7,000
14.00




27
100.40
8,000
16.00




28
116.40
8,000
16.00




29
132.40
8,000
16.00




30
148.40
8,000
16.00




31
164.40
9,000
18.00




32
182.40
9,000
18.00




33
200.40
9,000
18.00




34
218.40
9,000
18.00




35
236.40
9,000
18.00




36
254.40
10,000(1.00)
20.00




37
274.40
10,000
20.00




38
294.40
10,000
20.00




39
314.40
10,000
20.00




40
334.40
10,000
20.00




41
354.40
20,000
40.00




42
394.40
20,000
40.00




43
434.40
20,000
40.00




44
474.40
30,000

60.00




45
534.40
30,000

60.00




46
594.40
40,000
80.00




47
674.40
50,000
100.00




48
774.40
60,000
120.00




49
894.40
70,000
140.00




50
1,034.40
80,000
160.00




51
1,194.40
80,000
160.00




52
1,354.40
80,000
160.00




53
1,514.40
90,000
180.00




54
1,694.40
90,000
180.00




55
1,874.40
90,000
180.00




56
2,054.40
90,000
180.00




57
2,234.40
90,000
180.00




58
2,414.40
90,000
180.00




59
2,594.40
100,000
(10.00)
200.00




60
2,794.40
100,000
200.00




61
2,994.40
100,000
200.00




62
3,194.40
100,000
200.00




63
3,394.40
100,000
200.00




64
3,594.40
200,000
400.00




65
3,994.40
200,000
400.00




66
4,394.40
200,000
400.00




67
4,794.40
300,000
600.00




68
5,394.40
300,000
600.00




69
5,994.40
400,000
800.00




70
6,794.40
500,000
1,000.00




71
7,794.40
600,000
1,200.00




72
8,994.40
700,000
1,400.00




73
10,394.40
800,000
1,600.00




74
11,994.40
800,000
1,600.00




75
13,594.40
800,000
1,600.00




76
15,194.40
900,000
1,800.00




77
16,994.40
900,000
1,800.00




78
18,794.40
900,000
1,800.00




79
20,594.40
900,000
1,800.00




80
22,394.40
900,000
1,800.00




81
24,194.40
900,000
1,800.00




82
25,994.40
1,000,000
(100.00)
2,000.00




83
27,994.40
1,000,000
2,000.00




84
29,994.40
1,000,000
2,000.00




85
31,994.40
1,000,000
2,000.00




86
33,994.40
1,000,000
2,000.00




87
35,994.40
2,000,000
4,000.00




88
39,994.40
2,000,000
4,000.00




89
43,994.40
2,000,000
4,000.00




90
47,994.40
3,000,000
6,000.00




91
53,994.40
3,000.000
6,000.00




92
59,994.40
4,000,000
8,000.00




93
67,994.40
5,000,000
10,000.00




94
77,994.40
6,000,000
12,000.00




95
89,994.40
7,000,000
14,000.00




96
103,994.40
8,000,000
16,000.00




97
119,994.40
8,000,000
16,000.00




98
135,994.40
8,000,000
16,000.00




99
151,994.40
9,000,000
18,000.00




100
169,994.40








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :