Kenapa anda memilih forex?


PENERANGAN ASAS MENGENAI FOREX


a)Pasaran dua hala.Anda buleh mendapat untung ketika harege pasaran sedang naik mahupun turun.

b)Pasaran 2jam sehari.Jadual Forex bermula pada hari Isnin jam 00:00GMT
dan tutup lewat hari Jumaat.Sabtu dan ahad tiada dagangan Forex.


c)Pasaran yang sentiasa aktif dan bergerak cergas setiap hari.Nilai dagangan mencecah USD  $4.5 Trillions sehari.

d)Pasaran Forex tidak tidak dikawal oleh mana-mana individu,badan persatuan atau pun negara.(Global)

*Masih ramai lagi yang meragui Hukum Forex.Secara amnya terdapat dua jenis akaun yang ditawarkan oleh setiap Broker Forex,satu swap akaun satu  lagi swapfree akaun.Swap disini bermaksud cas yang dikenakan jika trading kita melepasi satu hari(GMT00:00).Jika ini berlaku maka kita dikenakan bayaran overnight charge.

Konsepnya   berupa riba yang mana akaun jenis ini sememangnya melanggar hukum syarak.Tetapi kebanyakan broker juga ada menyediakan swapfree ataupun Islamic akaun bagi orang Muslim.Akaun ini biasenya hanya dikenekan cas trading/bayaran komisyen sekali sahaja iaitu semasa memasuki trading, jenis akaun inilah yang dibulehkan Islam.

Rujuk disini untuk penerangan lebih lanjut:

Forex speculative trading - Billion Dollar Day - a 1986 documentary

Satu video dokumentari yang banyak mengubah cara along trading forex.
Untung atau rugi itu biasa dalam forex.


Umpama dalam kita berniaga ada barang-barang yang dah expired yang tidak boleh dijual semula.
Begitu juga forex.. malah forex ini high risk dan high return.
Jika kita rugi ada caranya kita nak cover semula semua kerugian itu.

Dokumentari ini menceritakan kisah sebenar 4 orang trader terbaik dunia pada masa itu - 1986 - hampir 30 tahun dahulu. Yang ramai yang diantara kita tidak menyedari yang mereka sudah mempunyai :

1.Pc trade touch screen
2.Tv flat screen
3.Call melalui kereta (line telefon dalam kereta)
4.Alat Kelui (Pager) dalam kocek masing-masing.Alat kelui tersebut akan menunjukkan harga terkini pasaran forex..contohnya pergerakan semasa GBP/USD (Cuma tiada smart phone macam sekarang)

Saya nak kongsikan disini ialah betapa ketinggalannya rakyat Malaysia dan lambatnya cara kita berfikir.
Syukur forex online diperkenalkan pada 2001,dapatlah juga kita merasa betapa best nya trade forex.

Semoga cerita ini dapat memberi pengalaman dan pengajaran baru buat kita semua.

Bayangkan itu dulu di negara mereka..sekarang bagaimana...nantikan posting seterusnya saya akan pecah rahsia trader2 terbaik dunia...hehehe..
Semoga anda celik mata dan terhibur
-Along-


Buat newbie Forex. Pesanan ikhlas

Perniagaan Forex Halal atau Haram Menurut Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani

Hukum forex

Dalam Kuliah POP 11-04-2013 bersama Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah membahas tentang Perniagaan Forex

Salam Semua..
Panggil je Along..

http://facebook.com/synergyrush



Saya seorang kaki game di cyber cafe..tahun 2003 buat pertama kalinya mengenali forex melalui Broker North Finance.

Deposit Usd100.hangus semua.

Deposit Usd300 sekali lagi menjadi ke Usd1000++ .

Kusangkakan panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengahari.Apabila hendak withdraw agen broker email pelbagai alasan.
Akhirnya North Finance hanya tinggal nama dan berkubur.Trader Senior mesti mengenali platform ini.

2004 along hampir berputus asa bila dengar FOREX.Namun masih belum putus semangat nak belajar.

Bila nak duduk dekat dengan trader forex professional,along dihalau pula dari duduk dekat dengan trader-trader melayu kita."Kau belum Layak". :)

2005,along mengenali Marketiva,kini re branding AGEA JINRONG.
Bermula USD5 percuma..Kemudian jatuh ke Usd0.20 sen.
Dari sini along belajar sesuatu,kenapa aku tak berguru.

Dari situ lah akaun Usd0.20 menjadi USD100 dalam tempoh sebulan.Kemudian terus konsisten ke usd5000 setiap hujung bulan.

Along withdraw Usd3k @ Usd4k buat urusan bayar hutang,infaq dan kegunaan peribadi.


Along silent trader sebenarnya,bukan Full Time Trader sehingga kini.
Masih kena stop loss.Namun peratusannya along dapat kurangkan.

Selepas berguru dengan 3 orang guru..
Alhamdulillah sekadar usd300-usd500 sehari tidak lagi mustahil.
Dan yang penting secara konsisten sehingga hari ini.
Rezeki forex ini adalah income pasif saya yang ketiga disamping kerjaya Oil and Gas dan
New Wave marketing.

Mudah2han Allah buka satu lagi cabang rezeki buat anda  ..in sya Allah
Forex = Foreign Exchange = Tukaran Matawang Asing

Orang yang main forex dipanggil = Trader

Terminal graf forex dipanggil = platform


Rezeki Allah ini luas..
Forex adalah salah satu seni buat duit yang ramai orang tidak tahu atau
Atau ada sesetengah orang tahu tapi mereka rugi kerana kekurangan ilmu.
Belajar forex harus jika ada ilmu dan guru..

Haram jika main macam 
berjudi..

Macam mana nak berkat dan rezeki melimpah jika platform (Tempat Trading Forex) yang kita trade juga ada interest dan riba'.

Forex adalah perniagaan antara takut dan tamak..
Dapat atasi keduanya,forex itu lubuk rezeki.
Saya hanya berkongsi ilmu dan rezeki yang ramai tidak tahu.
Dan orang yang tahu ilmu Forex ini takkan bagitau.

Panduan 1:

Along cadangkan broker XM buat yang mengenali MT4 .
Islamic Account.Tanpa Swap dan Riba'.
Boleh deposit withdraw guna debit kad anda.
Disini panduan daftar.100% bonus mengikut promosi bulanan.



Panduan 2:
Anggap forex ini satu perniagaan.
Klik sini  

Along ada sediakan  jadual (copy paste dalam word) dan patuhi step by step.
Saya dapat dari 3 orang guru..
Kesemuanya jutawan dengan modal mula mereka kecil antara usd100-usd500
Kalau boleh print dan tampal.
Beli satu buku khas untuk trade forex.
Target setiap hari 2 , 3 posting sahaja (sebaiknya satu posting sehari)..
Biasanya lebih dari itu ikut nafsu..
Patuhi jadual..InsyaAllah Berjaya.

Panduan 3:
Buang tanggapan ini :)
Tanggapan 1 : "Jika saya tahu bermain saham, maka saya
juga tahu bermain forex..."
Tanggapan 2 : "Pasaran Forex buka 24 jam sehari.. Jadi sayaboleh buat duit bila-bila masa"
Tanggapan 3 : "Di dalam forex tiada "trading fees..hentam je"
Tanggapan 4 : "Anda perlu bertindak berdasarkan ramalan
yang akan berlaku ke atas pasaran Forex.."Maka.. boleh buat trading
banyak-banyak dalam satu hari..."
Tanggapan 5 : "Strategi yang rumit dihasilkan, adalah strategi yang terbaik..."





Mohd Zubir Amry Bin Ghazali
"Dari Budak Kampung ke Super Tader"
2003-2014
Disini along ada simpan bukti profit forex terkini


More u learn,More U EARN.
Seminar Jelajah Malaysia






Kaedah Fibonacci paling mudah 1

Kaedah Fibonacci dalam Forex

Kaedah Fibonacci terdiri daripada dua bahagian, iaitu:
  • Fibonacci Retracement: Bahagian ini digunakan untuk mengenal pasti tahap sokongan dan rintangan. Peringkat utama yang digunakan adalah 0.382, 0.500 dan 0.618.
  • Fibonacci Extension: Bahagian ini digunakan untuk mengenal pasti tahap pengambilan untung. Peringkat utama di sini adalah 0.618, 1.000 dan 1.618.

Untuk memplot tahap Fibonacci pada carta, dua item perlu dikenal pasti:
  • Trend dan arahnya
  • Nilai swings/points yang tertinggi dan terendah

Mari kita lihat pada gambar pertama ini:
Carta ini menunjukkan bahawa pasaran dalam trend yang menaik seperti yang ditunjukkan dari swing rendah pada titik A dan tinggi pada titik B. Oleh sebab itu kita harus mebuka transaksi long pada harga yang rendah membolehkan keuntungan dengan peningkatan trend.
Seterusnya kita menjangkakan pasaran untuk menjejak semula dari titik B, sehingga titik C akhirnya, dan kemudian meningkat semula di akhir trend menurun.
Tiga barisan bertitik (0.382, 0.500 dan 0.618) pada carta menunjukkan tiga tahap Fibonacci retracement. Pada titik ini trend dijangka akan berbalik akan menunjukkan arah aliran meningkat, membayangkan posisi long harus diambil.
Posisi ideal untuk long berada di 0.618 (titik C), dan di praktis biasanya mencerminkan instrumen ini.
Walau bagaimanapun, 0.500 juga dianggap sebagai titik yang munasabah untuk membeli (Long).


Mari kita lihat gambar berikut:
Harga yang berjaya mencapai 0.618 pada titik C, dan kemudian membuat pusingan U. Oleh itu kita perlu meletakkan order long di titik C.
Seterusnya kita perlu menetapkan target profit untuk masa depan. Untuk ini, kita menggunakan tahap Fibonacci Extension – 0.618, 1.000 dan 1.618. Level extension yang paling biasa digunakan adalah 0.618, tetapi jika anda percaya instrumen yang mempunyai potensi yang tinggi untuk trend menaik kemudian 1.000 dan 1.618 mungkin lebih baik. Level extension adalah titik yang anda inigin untuk mengambil keuntungan.

Swap dalam forex perkara yang diharamkan Ulama sedunia

Salam,

saya ingin memberi info tentang swap , interest atau riba' yang wajib umat islam elakkan,


Ini adalah Jawaban atas pertanyaan dari student saya, yang share di website ini, barang kali ada orang lain yang ingin menanyakan perkara yang sama.


Mengenai Leverage :
Yang di maksud leverage adalah ; daya ketahanan. yang berhubungan dengan margin yang terpakai. contoh, kita buka $.10.000 dengan leverage 1:100, bererti jika kita masuk possisi 1 lot, maka dana yang terpakai (margin) sebesar $.1000, bererti kita masih punya dana (free margin) sebesar $.9000, atau 9 Lot. kalau 10.000 dengan leverage 1:200, bererti margin yang terpakai per lot adalah $.500, jika leverage nya 1:50, berarti margin yang terpakai sekali entry perlot adalah $.2000.



Mengenai Spread
Spread adalah selisih harga jual dan harga beli, contoh ; jika kita buy GBPUSD, harganya adalah 1.6153, jika kita Sell, maka harganya adalah 1.6150, berarti selisih harga ( spread ) nya adalah 3 pips.



Swap

Swap atau juga biasa di sebut interest, bahasa mudahnya caj overnight atau bonus overnight, atau caj transaksi yang tidak diingini trader. yang di maksud caj adalah melewati close market jam 4.30, jika posisi belum di close sampai dengan close market, maka akan di berlakunya swap. swap itu boleh jadi penambahan dalam akaun atau penolakan dari profit anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :