Persediaan sebelum terjun ke alam Forex

1.Belajar dan usaha memahami asas forex terlebih dahulu sebelum memulakan
forex trading sebenar.


-Ada banyak sumber percuma di internet yang padat dengan pembacaan asas forex antaranya http://www.babypips.com dan 

Turut serta dalam perbincangan forex dalam forum.Anda buleh dapatkan beberapa contoh laman dan forum forex di http://forexfactory.com

2.Sebaik-baiknya latih trading forex dengan akaun demo dahulu(guna wang maya).
Daftar Acc forex,minimum deposit usd10 sahaja
j.mp/IslamicFreeSwap

3. Belajar mengawal perasaan agar tidak terganggu dengan keuntungan mahupun kerugian dalam Forex.

-Beringat yang 90 ke 95% pedagang forex selalunya gagal.
-Sasaran anda adalah untuk berada dalam kelompok 5% tu dengan memastikan kadar keuntungan anda lebih banyak dari kadar kerugian.

4.Berdisiplin dan cuba memahirkan diri dengan  satu system/teknik forex terlebih dahulu sebelum mencuba dengan teknik yang lain.
-Tidak ade system forex yang 100% untung.Tetapi anda buleh mencari teknik yang baik dengan 70% keuntungan ataupun lebih.

5.Target keuntungan berdasarkan kemampuan dan hendaklah realistik.
-Mula dengan target yang rendah seperti 5pips ke 10 pips sehari.
   Cuba lihat jadual yang saya sertakan
   Sungguh mudah.  
Jadual Forex


Kenapa anda memilih forex?


PENERANGAN ASAS MENGENAI FOREX


a)Pasaran dua hala.Anda buleh mendapat untung ketika harege pasaran sedang naik mahupun turun.

b)Pasaran 2jam sehari.Jadual Forex bermula pada hari Isnin jam 00:00GMT
dan tutup lewat hari Jumaat.Sabtu dan ahad tiada dagangan Forex.


c)Pasaran yang sentiasa aktif dan bergerak cergas setiap hari.Nilai dagangan mencecah USD  $4.5 Trillions sehari.

d)Pasaran Forex tidak tidak dikawal oleh mana-mana individu,badan persatuan atau pun negara.(Global)

*Masih ramai lagi yang meragui Hukum Forex.Secara amnya terdapat dua jenis akaun yang ditawarkan oleh setiap Broker Forex,satu swap akaun satu  lagi swapfree akaun.Swap disini bermaksud cas yang dikenakan jika trading kita melepasi satu hari(GMT00:00).Jika ini berlaku maka kita dikenakan bayaran overnight charge.

Konsepnya   berupa riba yang mana akaun jenis ini sememangnya melanggar hukum syarak.Tetapi kebanyakan broker juga ada menyediakan swapfree ataupun Islamic akaun bagi orang Muslim.Akaun ini biasenya hanya dikenekan cas trading/bayaran komisyen sekali sahaja iaitu semasa memasuki trading, jenis akaun inilah yang dibulehkan Islam.

Rujuk disini untuk penerangan lebih lanjut:

Forex speculative trading - Billion Dollar Day - a 1986 documentary

Satu video dokumentari yang banyak mengubah cara along trading forex.
Untung atau rugi itu biasa dalam forex.


Umpama dalam kita berniaga ada barang-barang yang dah expired yang tidak boleh dijual semula.
Begitu juga forex.. malah forex ini high risk dan high return.
Jika kita rugi ada caranya kita nak cover semula semua kerugian itu.

Dokumentari ini menceritakan kisah sebenar 4 orang trader terbaik dunia pada masa itu - 1986 - hampir 30 tahun dahulu. Yang ramai yang diantara kita tidak menyedari yang mereka sudah mempunyai :

1.Pc trade touch screen
2.Tv flat screen
3.Call melalui kereta (line telefon dalam kereta)
4.Alat Kelui (Pager) dalam kocek masing-masing.Alat kelui tersebut akan menunjukkan harga terkini pasaran forex..contohnya pergerakan semasa GBP/USD (Cuma tiada smart phone macam sekarang)

Saya nak kongsikan disini ialah betapa ketinggalannya rakyat Malaysia dan lambatnya cara kita berfikir.
Syukur forex online diperkenalkan pada 2001,dapatlah juga kita merasa betapa best nya trade forex.

Semoga cerita ini dapat memberi pengalaman dan pengajaran baru buat kita semua.

Bayangkan itu dulu di negara mereka..sekarang bagaimana...nantikan posting seterusnya saya akan pecah rahsia trader2 terbaik dunia...hehehe..
Semoga anda celik mata dan terhibur
-Along-


Buat newbie Forex. Pesanan ikhlas

Perniagaan Forex Halal atau Haram Menurut Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani

Hukum forex

Dalam Kuliah POP 11-04-2013 bersama Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah membahas tentang Perniagaan Forex

Salam Semua..
Panggil je Along..

http://facebook.com/synergyrush



Saya seorang kaki game di cyber cafe..tahun 2003 buat pertama kalinya mengenali forex melalui Broker North Finance.

Deposit Usd100.hangus semua.

Deposit Usd300 sekali lagi menjadi ke Usd1000++ .

Kusangkakan panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengahari.Apabila hendak withdraw agen broker email pelbagai alasan.
Akhirnya North Finance hanya tinggal nama dan berkubur.Trader Senior mesti mengenali platform ini.

2004 along hampir berputus asa bila dengar FOREX.Namun masih belum putus semangat nak belajar.

Bila nak duduk dekat dengan trader forex professional,along dihalau pula dari duduk dekat dengan trader-trader melayu kita."Kau belum Layak". :)

2005,along mengenali Marketiva,kini re branding AGEA JINRONG.
Bermula USD5 percuma..Kemudian jatuh ke Usd0.20 sen.
Dari sini along belajar sesuatu,kenapa aku tak berguru.

Dari situ lah akaun Usd0.20 menjadi USD100 dalam tempoh sebulan.Kemudian terus konsisten ke usd5000 setiap hujung bulan.

Along withdraw Usd3k @ Usd4k buat urusan bayar hutang,infaq dan kegunaan peribadi.


Along silent trader sebenarnya,bukan Full Time Trader sehingga kini.
Masih kena stop loss.Namun peratusannya along dapat kurangkan.

Selepas berguru dengan 3 orang guru..
Alhamdulillah sekadar usd300-usd500 sehari tidak lagi mustahil.
Dan yang penting secara konsisten sehingga hari ini.
Rezeki forex ini adalah income pasif saya yang ketiga disamping kerjaya Oil and Gas dan
New Wave marketing.

Mudah2han Allah buka satu lagi cabang rezeki buat anda  ..in sya Allah
Forex = Foreign Exchange = Tukaran Matawang Asing

Orang yang main forex dipanggil = Trader

Terminal graf forex dipanggil = platform


Rezeki Allah ini luas..
Forex adalah salah satu seni buat duit yang ramai orang tidak tahu atau
Atau ada sesetengah orang tahu tapi mereka rugi kerana kekurangan ilmu.
Belajar forex harus jika ada ilmu dan guru..

Haram jika main macam 
berjudi..

Macam mana nak berkat dan rezeki melimpah jika platform (Tempat Trading Forex) yang kita trade juga ada interest dan riba'.

Forex adalah perniagaan antara takut dan tamak..
Dapat atasi keduanya,forex itu lubuk rezeki.
Saya hanya berkongsi ilmu dan rezeki yang ramai tidak tahu.
Dan orang yang tahu ilmu Forex ini takkan bagitau.

Panduan 1:

Along cadangkan broker XM buat yang mengenali MT4 .
Islamic Account.Tanpa Swap dan Riba'.
Boleh deposit withdraw guna debit kad anda.
Disini panduan daftar.100% bonus mengikut promosi bulanan.



Panduan 2:
Anggap forex ini satu perniagaan.
Klik sini  

Along ada sediakan  jadual (copy paste dalam word) dan patuhi step by step.
Saya dapat dari 3 orang guru..
Kesemuanya jutawan dengan modal mula mereka kecil antara usd100-usd500
Kalau boleh print dan tampal.
Beli satu buku khas untuk trade forex.
Target setiap hari 2 , 3 posting sahaja (sebaiknya satu posting sehari)..
Biasanya lebih dari itu ikut nafsu..
Patuhi jadual..InsyaAllah Berjaya.

Panduan 3:
Buang tanggapan ini :)
Tanggapan 1 : "Jika saya tahu bermain saham, maka saya
juga tahu bermain forex..."
Tanggapan 2 : "Pasaran Forex buka 24 jam sehari.. Jadi sayaboleh buat duit bila-bila masa"
Tanggapan 3 : "Di dalam forex tiada "trading fees..hentam je"
Tanggapan 4 : "Anda perlu bertindak berdasarkan ramalan
yang akan berlaku ke atas pasaran Forex.."Maka.. boleh buat trading
banyak-banyak dalam satu hari..."
Tanggapan 5 : "Strategi yang rumit dihasilkan, adalah strategi yang terbaik..."





Mohd Zubir Amry Bin Ghazali
"Dari Budak Kampung ke Super Tader"
2003-2014
Disini along ada simpan bukti profit forex terkini


More u learn,More U EARN.
Seminar Jelajah Malaysia






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :