Panduan MT4 panduan navigasi

Panduan asas ada di sini PENGENALAN

MetaTrader Navigation / Main Window
Secara mudah, MT4 dibuka dengan empat tingkap carta, setiap satu mewakili pasangan mata wang yang berbeza. The toolbar, pelantar dengan banyak ikon, yang terletak di bahagian atas skrin. Di bawah toolbar, pada sebelah kiri skrin, adalah "Market Watch", yang menyenaraikan pelbagai pasangan mata wang bersama-sama dengan tawaran yang sama dan bertanya harga. Dua tab yang terletak di bawah "Market Watch": Satu dipanggil "Simbol", yang menunjukkan senarai ini pasangan mata wang. Yang lain adalah dikenali sebagai "Chart" tab ini boleh dipilih untuk menunjukkan aktiviti harga semasa mana-mana pairs.Di bawahnya pula mata wang "Market Watch" adalah "Navigator" tingkap. Di sini, peniaga-peniaga boleh melihat akaun mereka, serta pelbagai petunjuk, "Expert Advisors" dan "Skrip." . "Terminal" muncul di bahagian bawah skrin dengan enam tab: Perdagangan, Sejarah Akaun, Isyarat, Peti mel, Pakar dan Journal.

 Peniaga boleh klik setiap tab untuk menjadi biasa dengan jenis maklumat yang muncul dalam setiap tab. Tab "Perdagangan", sebagai contoh, di mana pesanan terbuka dan perdagangan boleh dilihat, termasuk simbol, perdagangan harga kemasukan, berhenti tahap kerugian, mengambil tahap keuntungan, harga dan keuntungan atau kerugian tutup. The "Sejarah Akaun" tab, di sisi lain, menyenaraikan semua aktiviti yang telah berlaku, termasuk pesanan tertutup. Rajah 5 menunjukkan bahagian lain skrin MT4.
Rajah 5: bahagian lain skrin MT4.
Carta dan Tetapan
Carta harga boleh disesuaikan untuk mencerminkan gaya pedagang dan pilihan warna. Klik kanan di mana-mana carta harga dan pilih "Properties" untuk menyesuaikan rupa carta. Beberapa skim warna lalai muncul dalam "Skim Warna" menu drop-down di atas "Warna" tab. Peniaga juga mempunyai pilihan untuk menentukan warna untuk setiap pemboleh ubah, termasuk latar belakang, latar depan, grid, dan warna bar. Tab "biasa" membolehkan peniaga-peniaga untuk memilih jika mereka ingin ciri-ciri tertentu, seperti kelantangan, untuk hadir pada carta. Rajah 6 menunjukkan satu contoh "Properties" tetingkap pop-up.
Rajah 6: "Properties" tingkap boleh diakses dengan klik kanan pada mana-mana carta harga dan memilih "Properties."
Template
Setelah satu skim warna yang telah dipilih, ia boleh disimpan sebagai templat. Klik pada ikon "Templat" di toolbar atas dan pilih "Save Template." Berikan template nama, dan template baru akan muncul dalam senarai drop-down template. Template ini kini boleh digunakan untuk mana-mana carta dengan hanya klik pada ikon "Template" dan memilih template yang dikehendaki dari senarai drop-down. Bar Harga
Peniaga juga boleh memilih bagaimana harga akan muncul di setiap carta. Dengan carta dipilih, klik pada ikon yang dikehendaki memohon bar,candle atau data harga talian. Berlegar kursor ke ikon akan menyebabkan nama ikon untuk muncul. Ini adalah berguna apabila pembelajaran fungsi setiap ikon. Jenis-jenis carta juga boleh dipilih dengan mengklik "Chart" di toolbar atas dan memilih jenis yang dikehendaki dari menu drop-down.
Petunjuk
Pelbagai penunjuk analisis teknikal boleh ditambah ke mana-mana carta harga. Klik pada ikon "Add Petunjuk" di toolbar atas untuk melihat senarai petunjuk yang ada dan membuat pilihan. Rajah 7 menunjukkan satu contoh "Petunjuk Add" menu drop-down. Menu ini juga boleh diakses dengan klik "Insert" pada toolbar atas dan memilih "Petunjuk." Banyak penunjuk dikategorikan di bawah jenis penunjuk, seperti trend, pengayun dan jumlah, dan boleh didapati di bawah tajuk yang sesuai. Apabila penunjuk dipilih, peniaga akan mempunyai pilihan untuk menukar input, seperti bergerak panjang purata, atau menggunakan tetapan lalai. Penunjuk akan muncul pada carta harga.
Rajah 7: Klik pada "Add Petunjuk" icon di toolbar atas untuk mengakses senarai petunjuk teknikal yang boleh digunakan untuk mana-mana carta harga.
Size Chart
Mana-mana carta harga boleh ditutup, dimaksimumkan, dikurangkan atau dipulihkan dengan klik kanan pada tab carta di bawah tingkap carta. Rajah 8, sebagai contoh, menunjukkan tingkap dan sama pilihan yang muncul selepas mengklik kanan pada tab untuk EURUSD pasangan mata wang. (Untuk bacaan yang berkaitan, lihat Menggunakan Korelasi Mata Untuk Kelebihan Anda.)
Rajah 8: Setiap carta boleh ditutup, dimaksimumkan, dikurangkan atau dipulihkan dengan mengklik kanan pada pasangan mata wang tab \ di bawah tetingkap carta.
zoom
Peniaga mungkin mendapati ia berguna pada masa-masa untuk dapat melihat dengan lebih dekat pada carta harga. "Zoom In" di toolbar atas dan "Zoom Out" ikon  yang boleh diklik untuk mendapatkan pandangan yang berbeza daripada carta. The "Zoom In" ciri membolehkan peniaga-peniaga untuk melihat dengan lebih dekat pada set data yang lebih kecil; setiap klik berturut-turut pada "Zoom In" icon akan memberikan pandangan yang lebih dekat daripada carta. Perkara sebaliknya adalah benar untuk "Zoom Out" icon, yang boleh diklik untuk kembali carta kepada rupa asal.
Bingkai waktu
Jangka masa yang berbeza boleh digunakan untuk carta sama ada dengan klik pada ikon "Tempoh"  atau dengan memilih tempoh masa yang dikehendaki daripada bar alat, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 9. M1 merupakan bingkai satu minit masa, M5 tempoh masa lima minit, H1 satu jam, dan sebagainya. Ramai pedagang suka menonton simbol dagangan yang sama pada jangka masa yang berganda. Jika monitor ruang yang mencukupi dan pelbagai carta simbol yang sama tidak praktikal, peniaga-peniaga boleh menukar kembali dan sebagainya antara jangka masa menggunakan mudah untuk mengakses ikon toolbar.
Rajah 9: jangka masa yang berbeza boleh digunakan untuk carta dengan klik pada ikon "Tempoh" dan memilih dari senarai drop-down, atau dengan klik pada ikon yang dikehendaki dalam bar alat.
lAlat Lukisan
Peniaga boleh menggunakan pelbagai alat lukisan untuk meningkatkan analisis pasaran mereka. Objek seperti garisan menegak, garisan mendatar, trendliness, saluran dan retracements Fibonacci boleh diambil. Setiap alat lukisan mempunyai icon sendiri  terletak dalam bar alat. Alat lukisan tambahan, seperti Gann baris, boleh didapati dengan klik "Insert" pada toolbar atas dan memilih dari pelbagai alat. (Untuk bacaan yang berkaitan, melihat Top 4 Fibonacci Kesilapan Untuk Elakkan.)
Connection Status
Sudut kanan bawah skrin menunjukkan ikon status yang menunjukkan bahawa jika platform disambung ke Internet dan mampu menerima kemas kini pasaran. bar merah  menunjukkan tiada sambungan. Sebaliknya, bar hijau  menunjukkan ada sambungan, dan jumlah yang bersebelahan memaparkan kelajuan sambungan.

Panduan MT4 cara install

Panduan asas ada di sini PENGENALAN
Satu tetingkap baru, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 2, akan muncul, memberi peniaga pilihan untuk menerima folder pemasangan lalai atau menentukan satu yang berbeza. Terdapat juga pilihan untuk mewujudkan jalan pintas desktop dan untuk melancarkan program ini selepas pemasangan berjaya. Secara default, pilihan ini dipilih; klik kotak tanda pemilihan.
Rajah 2: Memilih folder pemasangan.
Satu tetingkap baru akan muncul (Rajah 3) yang menunjukkan kemajuan pemasangan. Setelah semua tugas-tugas yang telah selesai, klik "Next" untuk meneruskan.
Rajah 3: Kemajuan pemasangan.(Progres)
Selepas pemasangan berjaya, MT4 akan melancarkan dengan parameter lalai, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 4. Tetingkap pop-up akan muncul, menyebabkan peniaga untuk membuka akaun. Mengisi dalam bidang nama, negara, negeri, bandar, poskod, alamat, telefon dan e-mel. Pilih jenis akaun, mata wang, leverage yang dikehendaki dan deposit andaian dari menu drop-down. Akaun ini akan secara automatik akaun demo - di mana peniaga-peniaga boleh berlatih menggunakan program tanpa risiko wang sebenar - kecuali peniaga telah membuka dan dibiayai akaun dagangan dengan broker forex. "Saya bersetuju untuk melanggan newsletter anda" mesti dipilih dalam usaha untuk "Next" untuk muncul. Klik pada "Next" untuk melengkapkan proses tersebut. Setelah akaun telah berjaya dicipta, data secara automatik akan mula mengemas kini, dan carta harga akan datang untuk hidup.
Rajah 4: Selepas pemasangan berjaya, program MT4 akan melancarkan dan meminta pengguna untuk membuka akaun. "Saya bersetuju untuk melanggan surat berita anda" kotak (di sini, dalam elips kuning) mesti ditick untuk melengkapkan pemasangan.

Pengalaman Forex Penagih Pip



Kelas Percuma Penagih Pip Hijau (Minda Forex) 

Salam

Rasanya dah lama tak jenguk thread.. maaflah sekarang ni busy sikit. Mungkin dah semakin ramai yang
dapat keuntungan dlm forex. Terima kasih atas sokongan dan tips-tips yang di berikan dalam thread
penagih. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Kenapa saya bukak thread ni? sebab saya tertarik dgn komen pengunjung thread saya. Terima kasih atas
komen saudara bujal38 yang diberikan. Memang betul apa yang di katakan.

Cuba kita tanya balik dalam diri kita, kenapa kita main forex? ramai yang akan beri asalan nak dapat duit
lebih, nak kaya, nak senang. Kira macam2 la alasan yg diberi..yg penting kita nak dpt duit sebab sekarang
ni nak buat apa2 pun kebanyakkannya perlukan duit. 

So bila kenal dunia forex..kita sentiasa nampak duit.. Dalam hati kalau boleh nak dpt untung sehari
kurang2 50usd.. kita sanggup duduk depan komputer semata-mata nak dapat untung dekat forex. So
kita pun duduk la hari2..hari ini untung..esok untung..lusa untung.. minggu depan rugi..bulan depan
rugi..last-last margin call. Saya pun lalu pengalaman yg sama.

So kita mula nak cari teknik..kalau boleh setiap hari nak dapat untung.. pergi kelas sana...cari sistem
sana sini.. masuk kelas sana sini tapi masih tak dapat profit. kejap untung..kejap rugi..

Kalkulator Fibonacci

Apa kejadahnya fibonacci ini. :)

Fibonacci berasal dari kata Leonardo Fibonacci. Dia  adalah seorang pakar matematik Itali yang terkenal, juga dikenal sebagai super duper ultra analsis.
Dia memiliki x factor saat ketika ia menemukan serangkaian ratio angka yang terhasil  menggambarkan kejadian teknikal hal-hal di alam semesta ini.
Ratio timbul dari nombor asas berikut: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 …
Rangkaian angka diperoleh dengan dimulai dengan 1 diikuti oleh 2 dan kemudian menambahkan 1 + 2 untuk mendapatkan 3, nombor ketiga. Kemudian, penambahan 2 + 3 untuk mendapatkan 5, nombor keempat, dan seterusnya.
Setelah beberapa nombor pertama dalam urutan, jika Anda mengukur ratio jumlah apapun ke nombor yang lebih tinggi berikutnya, Anda mendapatkan 0,618. Sebagai contoh, 34 dibagi 55 sama dengan 0,618.
Jika Anda mengukur ratio antara nomor alternatif Anda mendapatkan 0,382. Sebagai contoh, 34 dibahagi dengan 89 = 0,382 dan sampai ke dalam penjelasan seperti yangsaya akan terangkan.
Ratio ini disebut “Golden number”. Dengan semua angka-angka ini, Anda boleh membuat analisis teknikal untuk forex hampir tepat.
Haluan Fibonacci Retracement
0,236, 0,382, 0,500, 0,618, 0,764
Haluan Fibonacci Extension
0, 0,382, 0,618, 1,000, 1,382, 1,618
Anda tidak  perlu tahu bagaimana menghitung semua ini. Namun, bagus juga untuk menjadi mahir dengan teori mudah di sebalik indikator fibo sehingga anda akan memiliki pengetahuan untuk mengesan pergerakan forex.
Trader forex menggunakan tingkat retracement fibonacci sebagai potensi sokongan (support) dan haluan berlawanan (resistance). Kerana banyak trader sedia maklum tentang teknik ini.
Trader menggunakan asas extentions Fibonacci untuk mengambil hala keuntungan . Sekali lagi, kerana banyak trader yang menggunakan kaedah ini.
Di bawah ini adalah kalkulator mudah automatik untuk anda masukkan nombor2 penting seperti yang anda lihat dalam carta daganagan forex anda.



Cara mudah deposit duit ke Western Union

Terdapat 2 cara mudah untuk menghantar wang ke Western Union di Malaysia. Pertama, anda boleh pergi ke agen terdekat Western Union ®( Authorized Service Provider) Bank atau pejabat pos untuk menghantar wang melalui Western Union. Dengan lebih daripada 463,0002 lokasi Authorized Service Provider di seluruh dunia termasuk Malaysia. Kedua, dan jika anda terlalu sibuk untuk pergi ke lokasi Pembekal Perkhidmatan kami, anda boleh menghantar wang dalam talian dari akaun Public Bank anda bila-bila masa, di mana jua, 24 jam dan 7 hari seminggu. Anda juga boleh memindahkan wang dalam talian dari akaun RHB anda pada hari bekerja, 06:00-11:00. "

Bagaimana untuk menghantar wang melalui:


UNTUK PEMINDAHAN WANG TUNAI

  1. 1

    PERGI KE WESTERN UNION AUTHORIZED

PERATURAN PERMATA YANG HILANG FOREX

Salam semua..hari ini kelas kedua sifu di Paka,Terengganu..


Mudah2han anak didik dapat fahami perkara penting yang perlu sentiasa diingat dalam bertrade forex.

1. Tiada Analisis dan kiraan  - maksudnya tiada atau jangan ber forex.
2. Pelan perniagaan anda adalah duit
3. Menyimpan rekod keputusan trading anda - Simpan jurnal perdagangan dan pendapatan anda &
Perbelanjaan daripada perdagangan.
4. Memaksimumkan keuntungan, bukan jumlah dagangan
5. Bersabar menunggu untuk perdagangan yang baik.
6. Bersabar untuk mengelakkan penutupan dagangan menguntungkan terlalu awal
7. Mengurangkan kerugian awal, melindungi keuntungan dengan"stop loss"
8. Memberi tumpuan kepada pergerakan BESAR. Jangan cuba untuk menangkap turun naik yang kecil merata.
9. Beri perhatian kepada corak harga dan pembentukan.
10. Jangan ikut pasaran yang ada red news
11. Peniaga profesional berfikir dan analisis sebelum memulakan trade.
12. Peniaga-peniaga profesional mempunyai masa yang baik yang dijadualkan dan  dirancang untuk mengkaji pasaran.
13. Peniaga-peniaga profesional mengasingkan diri mereka daripada pendapat orang lain.
14. Buat pelan dagangan anda sendiri
15. Mengekalkan disiplin akant sentiasa menyekat tabiat buruk.
16. Kejayaan datang dengan impian - impian besar  dan berfikir yang tinggi. Sangat sedikit orang yang tetap pendirian.
17. Sangat disiplin mengikuti rancangan awal dan menguruskan risiko.
18. Bertanggunjawab atas setiap keputusan trade.
19. Membuat kiraan setiap trade.
20. Sentiasa mendisiplinkan diri dengan peraturan trade yang telah dibuat.
21. Banyakkan membaca artikel perdagangan forex buat tujuan menambah ilmu.
22. Forex adalah perniagaan bukan berkasino.
23.Fikir positif setiap order yang kita lakukan.
24. Segala kerugian trade akan diterima dengan hati yang terbuka.berfikir bagaimana mengelakkan kesilapan yang sama.
25. Trade forex berdasarkan kiraan bukan gerak hati.
26.Setkan dalam setiap trade, 20% dari setiap keuntungan akan di withdraw segera bagi mengelakkan sifat tamak.
27. Jangan mendengar dan ikut membabi buta signal atau agakan pergerakan market kerana tiada siapa pun yang tahu market akan bergerak ke arah mana.Buat analisis sendiri,supaya kita tidak menyesal.
28. Sabar dan buat keputusan tepat sebelum masuk trade.
29. Sentiasa mengelakkan rakan-rakan yang negatif ,berkawan dengan orang yang positif.
30. Wang boleh dibuat setiap hari di pasaran. Terdapat banyak peluang, anda mempunyai masa yang cukup untuk melakukan trade.
31. Forex bukan tempat untuk posting order bila-bila masa.Ada masa dan ketikanya.

Suri rumah Jepun berumur 60 tahun Ikebe menghasilkan $8,500,000 dengan forex

Ya, ia memang menakjubkan. Pada akhir tahun 2007, seluruh dunia kagum kerana kita mendengar kisah Yukiko Ikebe, seorang suri rumah 60tahun Jepun yang membuat 800 juta Yen ( kira-kira USD 8.5juta) dari forex trading.


 Ia menyebabkan kegilaan media yang besar kerana maklumat ini, secara meluas di internet dan rangkaian televisyen antarabangsa. Berita ini hanya keluar kerana agensi-agensi kerajaan yang berkenaan cukai di Jepun, telah dikenakan denda kerana suri rumah ini tidak dikenakan cukai kerana wang dari forex tidak dikenakan cukai...ini yang memeningkan pemungut cukai Jepun.

 Rupa-rupanya, dia telah menggunakan identiti ahli keluarga yang lain untuk mengelak daripada membayar cukai ke atas kira-kira separuh daripada keuntungan forex itu (kira-kira 400,000,000 Yen). Hujah beliau adalah bahawa dia tidak fikir ia adalah adil untuk kerajaan untuk memungut cukai begitu banyak keuntungan apabila dia juga mempunyai kerugian dalam beberapa tempoh dalam perdagangan itu.

 Seperti yang anda mungkin bayangkan, sebahagian besar dunia yang benar-benar tidak mengambil berat tentang masalah cukai Ikebe ini. Apa yang ada di fikiran masyarakat antarabangsa adalah bagaimana di dunia seorang suri rumah 60 tahun boleh membuat jumlah yang besar wang dari mata wang forex. Jika dia telah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat kewangan besar atau dana lindung nilai, ia akan menjadi berita biasa dan kita dapat memahaminya, tetapi ianya luar biasa. Dia hanya seorang suri rumah sepenuh masa (dan peniaga forex sudah tentu!).

 Kejayaan beliau bagaimanapun tidak datang tanpa tempoh pembelajaran dan kegagalan. Beliau telah belajar di hadapan komputer rumah selama beberapa tahun dan menjalankan kajian dan pembelajaran sendiri,dan dia mengambil keputusan tepat dalam menentukan pergerakan harga. Beliau memulakan forex pada tahun 2000 dan dia menggunakan analisis teknikal untuk dagangan beliau, kemahiran yang beliau biasakan dirinya dengan bantuan money management yang betul. Menariknya, Ikebe tidak bersendirian dalam kemasukan beliau ke dalam dunia trading forex. Laporan menunjukkan bahawa terdapat beratus-ratus ribu orang di Jepun yang telah menerima pakai forex sebagai satu cara untuk mencipta pendapatan tambahan untuk keluarga. Ramai suri rumah (tua dan muda), lelaki dan wanita kelas sederhana, atau juga datuk dan nenek di masa ini sangat mahir berusniaga forex , terutama kerana kadar faedah yang sangat rendah pada Yen. Trend ini terus semakin kuat kerana lebih ramai orang belajar tentang perdagangan forex dan potensi yang mengagumkan untuk mewujudkan pulangan besar.

Satu lagi perkara mengenai forex yang menjadikan ia begitu inspirasi kepada masyarakat umum adalah bahawa ia adalah pasaran 24 jam. Ini bermakna bahawa manusia biasa yang setiap hari kerja masih boleh berniaga apabila mereka pulang ke rumah pada waktu malam atau selepas mereka meletakkan kanak-kanak untuk tidur pada waktu malam. Saya dapat melihat trend yang sama muncul di sini di Malaysia kerana lebih ramai orang mencari sumber pendapatan alternatif. Malaysia sentiasa dikenali sebagai orang yang sangat intelektual dan inovatif. Sekarang kita mempunyai akses kepada perkhidmatan internet yang lebih cekap dan berpatutan, ia hanya logik bahawa trading forex akan menjadi pendapatan pelaburan tetap setiap masa dalam kebanyakan isi rumah.

 Selain daripada mempunyai sejumlah besar peniaga-peniaga, saya juga yakin bahawa ramai peniaga-peniaga terbaik di dunia akan datang dari Malaysia,Indonesia dan Singapura..Brunei juga tidak terkecuali. Apa yang penting, seperti yang saya kata, perkara yang paling penting ialah mendapatkan pendidikan forex yang berkualiti dan banyak disiplin. Anda tidak boleh mengamalkan terlalu banyak teknik apabila anda berurusniaga forex.

 Anda juga mesti ingat bahawa trading forex bukan untuk mereka yang lemah semangat. Ia adalah satu perniagaan yang sering menitik beratkan keuntungan dan kerugian terutama apabila anda baru bermula. Matlamat utama adalah untuk keuntungan dan untuk mengatasi kerugian anda dari masa ke masa. Ini tidak sepatutnya menjadi terlalu sukar jika anda mempunyai satu strategi perdagangan yang baik dan disiplin diri yang lebih baik.

 Pasti anda tertanya-tanya apa yang telah Ikebe buat sehingga pada masa-masa kebelakangan ini, ia harus datang tidak mengejutkan bahawa dia kini menghabiskan sebahagian besar masa beliau menyampaikan kuliah (atas trading forex) dan menghadiri seminar di Jepun. Beliau juga keluar dengan sebuah buku bertajuk "Ano yon Oku-en-Datsu zei Shufu ga Oshieru FX Ougi" ("FX Teknik Digunakan oleh Suri rumah yang mengelak ¥ 400,000,000 Cukai Jepun")!

 Klik url di bawah untuk melihat video Suri Rumah pakar Forex
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :