TAC ( Technical Analysis Consultant )


TAC- Technical Analisis Consultant
Re-Brand FAC.
A High Level Education for Stock Market , Commodity , Index ,  Futures , Forex and Fund.

(FULL HOUSE) 




(Completed)


(Completed)



(Completed)



Kelas kali ini akan fokus kepada:


1.3 Shadows


2.Smart Fibo


3.
Algorithm Numbers


4.Ulasan dan kaedah penggunaan teknikal analisis kepada Modul FAC 94 m/s yang diberi percuma di bahagian kanan blog piphijau.




TESTIMONI

[ENGLISH VERSION]
Muneer A. Rashed
In Age 58,
Truly learned and experience in trading field.
He travel around the world ,invest a lot of money,time, learning and seeking for the best Forex Skills and Technique.
And find solution in Piphijau class.



Kenali Trainer Anda: (Penulis Blog Piphijau)

Mohd Zubir Amry -Along-


Testimoni bergambar Jelajah Satu Malaysia

DISINI


Berminat:

Whats App atau SMS

(Daftar Sebelum hadir kelas)


019 651 2313 (Admin Hafeez Mustapai) 


017 948 8490 (Admin Nik Lan)




Kod : 

"TAC Cyberjaya 7 MAC 2015"  (SOLD OUT)


"TAC Cyberjaya 14 MAC 2015"(SOLD OUT)

"TAC Cyberjaya 4 APRIL 2015"(FULL HOUSE) 
"TAC Cyberjaya 25 APRIL 2015"(FULL HOUSE) 

Normal:



RM197 (Seorang)

-Kepada yang memiliki

"Kad Undangan Ekslusif"

RM250 (Seorang)-Normal


Student IPTA/IPTS:


RM200

Bekas Pelajar FAC @ PC


RM70


Walk In :

(Jika Tidak Berdaftar sebelum Kelas)


RM350

In Sya Allah manfaatnya luar biasa :)



Hadiah

(Akan diterangkan cara penggunaannya

dalam kelas)

ULANGKAJI

Bank Adalah Sistem Fitnah "Dajjal" dan Komplot Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Manusia


Salam semua,

Hari ini penulis ingan berkongsi 2 video yang sangat "mustahak" untuk dilihat dan memerlukan anda meluangkan sedikit masa supaya kita menjadi manusia yang ingat akan pesan Allah dan Nabi s.a.w iaitu:



"Orang-orang yang makan riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran penyakit gila. Keadaan mereka yang demikian itu, adalah disebabkan mereka berkata, sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba, padahal Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya, lalu terus berhenti, maka baginya apa yang telah diambilnya dahulu; dan urusannya kepada Allah. Orang yang kembali, maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya." 
[Surah Al-Baqarah : 275
]

Firman Allah S.W.T : "Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan tinggalkanlah sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang-orang yang beriman"
[Surah Al-Baqarah : 278]

Firman Allah S.W.T : Maka jika kamu tidak mengerjakan meninggalkan sisa riba, maka ketahuilah, bahwa Allah dan rasul-Nya akan memerangimu. Dan jika kamu bertaubat dari pengambilan riba, maka bagimu pokok hartamu; kamu tidak menganiaya dan tidak pula dianiaya”.
[Surah Al-Baqarah 279]

Firman Allah S.W.T : "Hai orang-orang yang beriman,janganlah kamu memakan riba dengan berlipat ganda dan bertakwalah kepada ALLAH supaya kamu memperoleh keuntungan".
[Surah Al-Imran 130]


Firman Allah S.W.T : "Dan sesuatu tiba yang kamu lakukan agar menambah harta manusia, maka riba itu tidak menambah pada sisi Allah. Dan apa yang kamu berikan berupa zakat yang kamu maksudkan untuk mencapai keredhaan Allah, maka orang-orang ( yang berbuat demikian itulah orang-orang yang melipatgandakan pahalanya) ."
[Surah Ar-Rum : 39]



Diriwayatkan oleh Imam Ahmad bahawa Rasullullah SAW bersabda: "Akan datang suatu zaman kepada manusia, mereka memakan riba."
[Hadith Riwayat Muslim]

Rasulullah S.A.W bersabda : "Akan datang suatu zaman kepada manusia, mereka memakan riba." Lalu ada yang bertanya. " Apakah semua manusia wahai Rasullullah ?." Sabdanya. " Orang yang tidak memakannya namun terkena debunya."
[Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah]
Tahukah anda bahasanya sistem Dajjal yang ada di sekeliling kita sudah hampir sangat mencapai keSEMPURNAan untuk membolehkan dajjal keluar sesegera mungkin.

Sekarang penulis perincikan kepada anda, apa dia itu sistem dajjal:
1- Sistem kewangan Islam berjaya dihapuskan secara mutlak
(Agenda dajjal berjaya)
(Dinar & Dirham digantikan dengan sistem kertas yang tiada harga)
2- Wang kertas berjaya digunapakai 1 dunia
(Sistem dajjal)
(Sistem kewangan Islam sebenarnya berlandaskan emas & perak sebagai nilai matawang)

3- Wang kertas akan digantikan beransur-ansur dengan wang elektronik (Sistem dajjal)
(Dari duit emas dan perak bertukar menjadi duit kertas)
(Dari kertas bertukar menjadi duit digital)
(Kad kredit, kad debit, paypal, e-dagang, e-point, e-gold)
(Moneybooker, digital check,bitcoin dan lain-lain)


Lihat Video di bawah bagaimana sistem dajjal ini mengusai dunia dengan kewangan berteraskan sistem riba' yang tiada penghujung.




4- Berita, media, disampaikan & dikuasai oleh mereka yang bukan ahli
(CNN, ABC, BBC, Hollywood, Warner Bross, Disneyland)
5- Ekonomi dunia dikuasai agen-agen dajjal melalui YAHUDI.
(VISA, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS, NYSE, DOW JONES)
(Makanan segera jenama dunia)
(Pakaian berjenama, salah sorang keluarga anda dah memakainya)
(Seluar berjenama, anda sedangpun memakainya)
(Teknologi terkini, anda sedang pun memegangnya)

Ini adalah kiasan Nabi s.a.w ramai antara kita terkena "debunya"

Lihat Video animasi kartoon di bawah bagaimana sistem dajjal ini menipu kita satu keturunan hidup-hidup.







6- Pyramid agung dan pyramid dunia (milik golongan elit korporat) binaan pyramid merupakan salah 1 tanda dan ASBAB pastinya munculnya Dajjal. Pyramid merupakan salah 1 sistem terbesarnya. (sekiranya anda perasan, setiap bandar utama di setiap negeri di setiap negara di seluruh dunia sudahpun ada binaan pyramid) pyramid merupakan 1 saluran tenaga super hebat yang dapat disalurkan dan digabungkan di seluruh dunia.

Setiap pyramid akan memancarkan tenaga ke langit untuk tujuan keTENAGAan.

Dengan kaedah yang sama juga, Kubah2 masjid di seluruh dunia memancarkan tenaga yang sama hebat, bezanya Kubah Masjid banyak memancarkan gelombang positif dan kebaikan, jika anda solat ke dalam masjid, dan anda pasti merasa tenang bila berada di pusat kubah, iaitu tepat di bawah lilitannya, kerana itulah bila kita sebagai Muslimin, masuk masjid hati pasti menjadi tenang.


Lokasi Pyramid lama:
Mesir (lebih dari 3 bijik)
China (banyak binaan pyramid tapi tak sempurna)
Jawa (banyak binaan pyramid tapi tak sempurna)
Dasar laut selatan Jepun (banyak binaan pyramid tapi tak sempurna)
Mexico (banyak binaan pyramid tapi tak sempurna)
Tamadun Maya (banyak binaan pyramid tapi tak sempurna)
Eropah (banyak binaan pyramid tapi tak sempurna)

Lokasi Pyramid moden:
KL (Public bank, Sunway, Damansara, Ambank)
Dubai
Hollywood
Semua bangunan korporat (perhatikan puncaknya mesti ade pyramid)
Anda cariah sendiri dah bersepah2 sekarang.
Itulah sebabnya mengapa Nabi Muhammad s.a.w benar-benar berpesan pada kita, baca 10 ayat pertama Surah Al-Kahfi, dan, baca 10 ayat terakhir Surah Al-Kahfi, maka diri anda akan terlindung dari fitnah dajjal ini.

Semoga bermanfaat untuk perkongsian kali ini.


Testimoni Video Student Forex Analysis Consultant

Salam,

Di bawah ini adalah testimoni video dari bekas pelajar FAC anjuran piphijau,kami akan berusaha membantu anda dengan ilmu,kerana bidang forex ini jika kita mempunyai niat untuk cepat kaya,maka akan tidak akan berhasil mencapai impian "kaya" anda itu.


Namun dengan ilmu in sya Allah.



Nasihat Saidina Ali tentang Ilmu dan Harta


RENUNGKANLAH kata-kata Saidina Ali bin Abu Talib di bawah ini:

-Ilmu adalah warisan para nabi, manakala harta ialah warisan Qarun dan Firaun.

-Ilmu boleh menjaga kamu, sedangkan harta itu kamu yang menjaganya.

-Orang yang memiliki ilmu mempunyai ramai teman, sedangkan pemilik harta mempunyai ramai musuh.

-Ilmu itu akan bertambah jika diamalkan, sedangkan harta akan berkurangan jika dibelanjakan.
-Pemilik ilmu akan dihormati, sedangkan pemilik harta dikenali sebagai si kedekut.
-Di hari kiamat pemilik ilmu akan memberi syafaat, manakala pemilik harta akan dihisab.
-Biarpun masa berlalu, ilmu tidak akan lapuk tetapi harta itu semakin lama semakin usang.
-Ilmu dapat menerangi hati, tetapi harta boleh mengeraskan hati.
-Orang berilmu mengakui dirinya hamba Allah SWT, sedangkan orang berharta mengakui dirinya pemilik.

[Testimoni Pertama ‪#‎Piphijau‬]
Beliau bermula dari zero knowledge pada Oktober 2014,dengan modal kecil,sehingga boleh withdraw amaun besar secara konsisten sehingga hari ini dengan hadir Forex Analisis Consultant(FAC) menimba ilmu teknikal analisis yang betul.
In sya Allah,semoga dimurahkan rezeki dan mendapat keberkatan ilmu buat saudara.
Aminn



[ENGLISH VERSION]
My classmate in GEM2008.
In Age 58,
Truly learned and experience in trading field.
He travel around the world ,invest a lot of money,time, learning and seeking for the best Forex technique.




Young generation,this is the best example for us.

Never,never,NEVER give up.

May Allah bless U sir smile emoticon




Semoga anda mendapat kekuatan dan inspirasi untuk terus menimba ilmu forex ini.
Kami dan crew akan menekankan kaedah harus pada syarak,serta trading forex dengan kaedah "Corporate Sufi" di mana tidak diajar dalam mana-mana kelas teknikal analisis.

Jemput Hadir majlis ilmu dan kita silaturrahim.
Hubungi admin kami seperti nombor yang tertera di bawah.




Alhamdulillah. Dapat belajar ilmu yang amat berguna,. tak pernah fokus 100% macam dalam kelas PipHijau.Hehe.. Rasa rugi kalau tak fokus walau seminit. Terima kasih kepada team PipHijau kerana anjur kelas di Penang, Cikgu Along yang memang sempoi. InsyaAllah, semoga kita semua beroleh manfaat bersama.. sekarang aim untuk kelas PC pulak. InsyaAllah


Ashraf Ibrahim reviewed Pip Hijau Limited — 5 star

thx pip hijau..thx admin yg memahami keadaan sy.. serta mengizin sy trut serta dlm seminar ini..along sngt2 friendly..ilmu die amat bernilai..sgt trhutang budi..moga allah beri ganjaran pd kmpulan pip hijau. n murah rezeki pd msa akn dtg
Alif Je reviewed Pip Hijau Limited — 5 star

Kelas FAC Februari 2015


Kelas kali ini akan fokus kepada:

1.
3 shadow
2.
Smart Fibo
3.
Algorithm Numbers
4.Ulasan dan kaedah penggunaan teknikal analisis kepada Modul FAC 94 m/s yang diberi percuma di bahagian kanan blog piphijau.




Testimoni bergambar Jelajah Satu Malaysia
DISINI


Berminat:

Whats App atau SMS (Daftar Sebelum hadir kelas)


019 651 2313 (Admin Hafeez Mustapai) 
017 948 8490 (Admin Nik Lan)

Kod :

"FAC Cyberjaya (Tarikh Kelas)"


Normal:
RM200 (Seorang)

Promosi 
RM300 (Jika bawa 2 rakan)

Student IPTA/IPTS:
RM150

Bekas Pelajar Sogeh Profit @ PC
RM65

Walk In :(Jika Tidak Berdaftar sebelum Kelas)
RM250


In Sya Allah manfaatnya luar biasa :)



Hadiah
(Akan diterangkan cara penggunaannya dalam kelas)
ULANGKAJI

Tong Kooi Ong VS Ringgit Malaysia



TKO header 
Salam semua, hari ini penulis ingin berkongsi mengenai kisah "soros" Malaysia.
Encik Tong Kooi Ong. Semoga kita mengambil pelajaran yang banyak dari kisah beliau.




Sumber di Bank Negara Malaysia (BNM) mendedahkan bahawa Tong Kooi Ong, pemilik Kumpulan Edge dan The Malaysian Insider telah mengaut untung USD1.4 bilion "short" matawang Ringgit melalui proksi. Urus niaga pertama berlaku pada bulan Ogos 2014 dan kedudukan "sell" seterusnya sehingga "close" profit pada Januari 2015.

Tong Kooi Ong adalah tidak asing untuk dunia pelaburan, terutamanya semasa krisis kewangan yang lalu, Tong mengambil kedudukan pendek "short" yang sama dengan Rashid Hussein (Tauke RHB) yang menjana keuntungan besar.

Beliau adalah bekas broker saham, penganalisis kewangan dan bank di Phileo Allied Berhad, salah satu kumpulan perbankan kewangan paling berjaya dan inovatif di Malaysia pada 1990-an. Phileo Allied Bank kemudiannya diambil alih dan bergabung dengan Maybank pada tahun 2000.
http://www.bloomberg.com/research/stocks/private/person.asp?personId=8374312&privcapId=4481718

Menurut sumber itu, Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti memang sedang memantau rapat pergerakan Tong.Namun beliau begitu cerdik.

Bagaimana pintasan mata "short" nilai matawang ringgit  berfungsi:

Kedudukan menjual "short" ke atas ringgit pada asasnya adalah pertaruhan bahawa ringgit akan jatuh. Ringgit Malaysia akan diniagakan vs  USD dan jika ringgit yang menyusut nilai, pelabur akan menjana wang apabila mereka membeli semula ringgit pada nilai yang lebih rendah untuk melindungi kedudukan jualan "short".

Apabila mata wang yang sedang turun nilai, bank pusat akan campur tangan untuk melepaskan rizab mereka untuk mengimbangi nilai mata wang RM terhadap mata wang USD yang ia diniagakan pada ketika pergerakan paling aktif menyusut nilai.

Dalam senario di Malaysia sebagai RM, BNM akan campur tangan untuk membeli RM sebagai pertukaran untuk rizab USD mereka.

Spekulator (Sindiket) yang "short" mata wang akan mengeksploitasi berita ini dengan mengambil pinjaman di Malaysia atau menggunakan dana mereka sendiri dalam RM untuk berdagang vs USD. Matlamat yang diniagakan RM vs USD melawan trend bank pusat adalah daripada rizab mata wang yang memberi info awal MYR akan jatuh.

Pelabur akan kembali kepada Bank bahawa mereka pada mulanya meminjam wang daripada dan akan menukarkannya ke dalam RM untuk membayar balik pinjaman. Keuntungan yang akan dibuat di luar keuntungan yang MYR menerima terhadap RM. Oleh kerana pinjaman itu dibuat dalam RM dan mata wang yang telah terhempas pelabur akan mempunyai untuk berdagang kurang USD untuk membayar balik pinjaman yang RM awal.

Media Massa dan
kesan viral.

Dengan akses kepada empayar media beliau yang menjangkau dari radio ,media cetak dan online dalam talian, Tong Kooi Tong dapat perubahan sentimen awam melalui pengagihan "sindiket" artikel yang menimbulkan keraguan di kalangan orang ramai mengenai keadaan ringgit Malaysia.

Kecerdikan beliau mengawal dan memanipulasi berita ekonomi ringgit di media online memang dijangka dengan artikel-artikel yang agak negatif mengenai matawang RM dan Minyak.
Insider news
Selepas membaca tajuk-tajuk utama yang negatif dan "kegusaran" di atas, apa yang akan anda lakukan jika anda memegang ringgit Malaysia?

Pasti anda akan "close" position buy.

Mengambil kira bahawa untuk mata wang crash, ia adalah penting bahawa rizab Bank Negara adalah ditolak melebihi had mereka.Empayar media akan menjadi saluran yang sempurna untuk merosakkan persepsi RM dan berkesan memudahkan penurunan nilai RM.

Perbuatan-perbuatan yang tidak patriotik,iaitu "short" jualan singkat ditambah pula dengan penyebaran media akan membawa Malaysia ke dalam kemelesetan yang menyebabkan keadaan yang tidak menyenagkan untuk pelabur dan bank negara.

Untuk memberikan pembaca mendapat pemahaman yang lebih baik bagaimana pelabur membuat "duit" dengan mata wang(Kaedah Forex) mari kita lihat 2 kajian kes di bawah diikuti dengan perbandingan bagaimana yang sama boleh berlaku di Malaysia.

Soros "Breaks Bank of England" dan menjana hampir USD1 Bilion dalam sehari
.Fig.1. How Soros Broke the Bank of England in 1992.
Gambar di atas adalah carta tukaran mata wang asing yang paling terkenal yang berlangsung pada 16 September 1992 yang dipanggil "Black Wednesday" dan Soros mendapat nama samaran "orang yang melanggar di bank of England" daripada urus niaga yang dilakukan bersama-sama dengan peniaga-peniaga lain. Mereka tidak "short" ia secara langsung, tetapi mereka menurunkan nilai begitu teruk(sindiket berita palsu) bahawa Britain terpaksa mengambil jalan keluar Mekanisme Kadar Pertukaran Eropah (ERM).
Britain adalah dalam kemelesetan dari tahun 1990 melalui Pound (juga dikenali sebagai Sterling) menyertai ERM dengan itu menetapkan kadar pound untuk Deutschmark untuk membuat pelaburan yang boleh dijangkakan dan stabil antara Britain dan Eropah. Tetapi keadaan politik dan kewangan di Jerman berubah semasa penyatuan mata wang Jerman ERM banyak berada di bawah tekanan yang besar untuk menjaga mata wang mereka dalam batas-batas yang telah dipersetujui. 

Britain mempunyai masalah yang paling teruk iaitu kadar inflasi yang sangat tinggi dan kadar USD (banyak pengeksport British telah dibayar dalam USD) telah juga jatuh. Jadi semakin ramai spekulator mula mengelilingi dan membuat perancangan tentang bagaimana untuk mendapat keuntungan daripada keadaan ini kerana ia menjadi jelas bahawa pound tidak dapat bertahan melawan pasaran biasa. Spekulator menunggu sehingga keadaan kewangan mendapat sebagai lapuk kerana ia secara semulajadi boleh mendapatkan dan kemudian mewujudkan tekanan tambahan pada paun dengan menjual dalam jumlah yang besar. Yang paling agresif "short"daripada mereka adalah G. Soros yang melakukan urus niaga ini setiap 5 minit setiap kali keuntungan sebagai GBP jatuh sebanyak minit.
     Wang yang saya yang buat pada transaksi ini tertentu akan dianggarkan kira-kira $ 1 Bilion dolar. Kami sangat mudah menjangka pasaran hadapan - Anda perlu meminjam sterling dan anda menjual sterling yang andapinjam. Dan kemudian anda membeli semula sterling apabila pinjaman telah tamat tempohnya. "

     - G. Soros.

Bagaimana Soros mendapat $ 790 Juta, ketika jatuhnya nilai  Baht Thai dan mencetuskan krisis Asia.

Perdagangan paling terkenal kedua Soros datang pada tahun 1997 ketika dia melihat kemungkinan bahawa Baht Thai boleh turun sehingga ia pergi "short" ke atas baht (USD / THB) menggunakan kontrak hadapan. Tindakannya sering dianggap sebagai faktor pencetus yang mencetuskan krisis kewangan Asia yang besar, yang memberi kesan kepada bukan sahaja Thailand tetapi juga Korea Selatan, Indonesia, Malaysia, Filipina, Honk Kong dan lain-lain.
Fig.2. How Soros gained $790 Million and destabilized Thailand’s and Asian economies in 1997 – 1998. 
Kaedah Soros "short" ke atas baht.
     Thailand membelanjakan hampir $ 7 Bilion Baht untuk melindungi matawang  terhadap spekulasi.
     Soros menjual kesemua sumber baht dan menyimpan ketika memberitahu semua orang untuk melakukan perkara yang sama dan memukau media orang awam dengan menakut-nakutkan mereka dengan "berita"  kejatuhan baht dan krisis.Dan ianya berfungsi dan berhasil memperbodohkan masyarakat.
     Pada 2 Julai 1997, Thailand terpaksa melepaskan kadar tetap Baht dan ia mula terapung secara bebas. Thailand meminta bantuan daripada dana Kewangan Antarabangsa (IMF).
     Thailand mengambil langkah-langkah penjimatan sukar untuk mendapatkan pinjaman dari IMF.

Baht telah jatuh dari $ 1 untuk 25 baht kepada 56 baht itu Soros telah mendapat lebih daripada 790 juta USD dalam masa singkat.Bagaimana Tong Kooi Ong memperbodohkan manusia-manusia paling cerdik di Malaysia yang "makan gaji" di Bank Negara Malaysia.

Fig.3. How Soros gained $790 Million and destabilized Thailand’s and Asian economies in 1997 – 1998.  10952334_1594888534064803_1464366867_nTong Kooi Ong "short" matawang RM

  •      Malaysia membelanjakan rizab untuk melindungi RM terhadap spekulator
  •      Sebagai pemilik Kumpulan Edge dan The Malaysian Insider , senjata online ini digunakan untuk menyebarkan keraguan "pembaca" online untuk memacu RM turun lagi
  •      Tong Kooi Ong "close" position perdagangan selepas RM yang telah menurunkan nilai cukup untuk beliau menjana keuntungan yang lumayan.
  •      Anggaran USD1.4 bilion ditukarkan kepada RM menurunkan nilai untuk keuntungan besar.
    
Belajar dari sejarah krisis kewangan 1997.

Semasa krisis kewangan 1997, ketamakan beberapa spekulator tidak patriotik menyebabkan Malaysia  masuk ke dalam kemelesetan. Tamak membawa spekulator untuk membuat duit berjuta-juta, jika tidak berbilion-bilion, dengan mengorbankan negara ini.

Bank-bank Malaysia ketika itu telah bekerja keras secara tidak beretika berbanding dengan ringgit. Spekulator mata wang yang meminjam ringgit dari pasaran tukaran mata wang asing luar pesisir dan menjualnya. Mereka berjalan untuk membuang wang ke dalam pasaran - menolak kadar pertukaran turun lebih jauh.

Setelah ringgit tersebut tidak berharga dan cukup parah ketika semua short ke bawah, peniaga kejam ini membeli balik mata wang pada harga yang jauh lebih rendah, yang membayar balik pinjaman mereka dan membuat keuntungan lumayan, manakala berjuta-juta orang di negara ini menderita dan terus menderita kerana Malaysia memasuki kemelesetan.

Khabar angin Berbahaya diedarkan mengenai kemerosotan ekonomi, kerana ia akan membantu keuntungan jualan singkat mereka.

Sebagai tindak balas kepada krisis mata wang pada tahun 1997, Malaysia mengharamkan jualan singkat"short position". Walau bagaimanapun, sebaik sahaja ekonomi pulih secukupnya, larangan itu ditarik balik pada Mac 2006.

Kenapa RM penting buat kita warganegara Malaysia?

Pada 1997 krisis pemberhentian pekerja meningkat sebanyak 444%.

83865 orang kehilangan pekerjaan mereka dalam 3 bulan pertama krisis.

Pendapatan
per kapita negara jatuh secara drastik oleh separuh daripada USD5,000 kepada USD2,500.  


Ringgit menjunam dari RM2.50 kepada USD, pada satu ketika, RM4.80 per USD. 
 
KLCI jatuh dari kira-kira 1.300 mata kepada hampir serendah 400 mata dalam beberapa minggu yang menakutkan pelabur untuk melabur.

Apabila mata wang yang amat besar untuk menurunkan nilai kadar pengangguran meningkat dan pendapatan isi rumah turun

Isi rumah mengubah tabiat perbelanjaan mereka dengan keperluan pembelian sahaja, ini memberi kesan kepada keseluruhan ekonomi kerana kurang orang makan di luar atau pergi membeli-belah.

Kesannya ramai orang hilang pekerjaan, perniagaan mempunyai kurang pelanggan menyebabkan keperluan untuk mengurangkan kos lagi yang mengakibatkan kehilangan lebih banyak peluang pekerjaan.

10937527_1594888527398137_1082551600_n
10947851_1594888537398136_1995500952_n 

Semasa krisis 1997 walaupun langkah-langkah balas yang ketat dari BNM, KDNK negara mengalami penurunan yang ketara sebanyak 7.5% pada tahun 1998, dan negara ini pergi ke dalam kemelesetan.

Semasa kemelesetan orang keluar dari perniagaan yang mengakibatkan kehilangan pekerjaan, projek terbengkalai mendapatkan dan bank-bank tempatan mendapatkan pengeluaran yang besar daripada pelanggan.

Sebagai pekerjaan menjadi orang yang sukar didapati bersabar dengan gaji yang lebih rendah dengan beban kerja yang lebih tinggi dan keadaan kerja yang keras. Bilangan bankrap di negara ini meningkat di mana pinjaman yang gagal. Orang kehilangan rumah mereka, kerana mereka tidak dapat perkhidmatan gadai janji mereka.

Selepas kejadian serangan terhadap ringgit pada tahun 1997, Dr Mahathir berkata dalam rujukan kepada peniaga-peniaga mata wang "Sama sekali tidak ada balasan yang diberikan kepada penderitaan dan kesengsaraan kepada rakyat tiba-tiba miskin dan negara-negara mereka. Melampaui bidang ekonomi, ancaman kehilangan keyakinan telah berkembang ke dalam bidang sosial dan politik. Dalam satu contoh, mata wang negara tersebut tidak dihargai oleh 600% "

     "Perang mata wang boleh mencapai objektif politik hanya sebagai baik sebagai perang tentera."

     -Tun Mahathir menulis dalam blognya 29 Mac 2012 yang merujuk kepada krisis mata wang 1997.


Kredit to artikel asal yang kami terjemahkan.
https://malaysianexpose.wordpress.com/2015/01/28/how-tong-kooi-ong-is-attempting-to-break-bank-negara-and-crash-the-rm-2/

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :