Skip to main content

Posts

Teguran Pedas Buat Pengurusan Pusat Zakat Malaysia

Salam Jumaat 10 hari terakhir Ramadhan 2015.Semoga Allah panjangkan umur kita untuk bertemu keberkatan Ramadhan akan datang.In sya Allah.
Semoga Ramadhan kali ini kita diberi Rahmat,Keampunan dan Allah jauhkan kita dan keluarga dari Azab api neraka.Aminn.

Salah satu sebab trader kita biasa MC,kena tipu skim cepat kaya dan di scam oleh orang yang tidak amanah atau cikgu penipu yang trade acc orang dan meng"MC"kan akaun kita secara rela atau paksa, tersontot ETA wakalah emas dan lain-lain , salah satu sebabnya mereka tidak mahu serta mengambil ringan ke "WAJIB"an Zakat yang termasuk dalam salah satu rukun Islam.
SETIAP RM10 DALAM KOCEK KITA,ADA 25 SEN HAK MILIK MEREKA.
Hari ini penulis ingin berkongsi satu artikel "Pedas" di laman facebook Dr Maza mengenai luahan rasa beliau mengenai zakat dan pengurusannya di negara kita.Semoga kita mendapat iktibar dan manfaat yang banyak dari tulisan ilmu mufti Perlis ini,in sya Allah.
Saya tidak menafikan usaha-usaha ba…

Kisah sedih 6 bulan 2015 rakyat Malaysia.

Salam 10 Ramadhan Terakhir,hari ini penulis ingin berkongsi satu luahan rakyat yang sedang viral di whats app dan facebook tentang benar atau tidak perkara di bawah ini berlaku kepada rakyat dan tembelang pak-pak menteri terbongkar dalam semester pertama 2015.Adakah ini fitnah,omong kosong,suratan atau kebetulan.Wallahualam.Di padang Mahsyar nanti terjawab segala persoalan yang membelenggu rakyat Malaysia.


Kisahnya viral begini,



AmBank significant events.
The money trail You Figure it:

March 21st 2013. CheatKor AmBank account received a deposit of USD620millions.

March 22nd 2013. AmBank founder Hussain Ahmad reported to Bank Negara Malaysia that a significant amount of money was deposited into CheatKor personal account. 

March 25th 2013. CheatKor AmBank account received a deposit of USD60millions.

March 26th 2013. AmBank founder Hussain Ahmad reported to Bank Negara Malaysia that a significant amount of money was deposited into CheatKor personal account.

May 5th 2013. Malaysia General Electio…

RM melemah 2015 seperti krisis 1998

Salam Ramadahan buat semua,hari ini mencatat sejarah nilai RM (ringgit malaysia) jatuh ke paras paling rendah 1usd= Rm3.81 sejak krisis 1998,umpama "sejarah kembali berulang".

Artikel Malaysia kini  dan tulisan dari blog TunFaisal di bawah membuktikan ada sesuatu yang tidak kena dengan bank negara dan pemerintah negara tercinta ini :




Nilai ringgit Malaysia jatuh ke tahap paling lemah sejak 2005, di tengah-tengah siasatan berhadap dakwaan salah guna dana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.



Matawang itu jatuh 0.6 peratus kepada 3.8025 berbanding sedolar Amerika Syarikat pada jam 9.27 pagi di Kuala Lumpur, menurut data dikumpulkan Bloomberg.

Ringgit pernah diikat pada harga 3.8 sedolar pada 1998 semasa kritis kewangan Asia.

Kadar pertukaran matawang Malaysia paling terus merosot tahun ini susulan kontroversi di sekitar syarikat pelaburan negara 1MDB.

The Wall Street Journal (WSJ) pada 3 Julai melaporkan kira-kira AS$700 juta (RM2.6 bilion) daripada pelbagai badan dikaitkan dengan…

Alternatif menimba Ilmu Forex buat penampan Inflasi

Salam Ramadhan buat semua,semoga malam yang dinanti natikan iaitu malam lailatulqadar,Allah pilih kita sebagai hambanya yang bertuah.
Hari ini penulis ingin berceloteh tentang kenapa bidang forex ini perlu dipelajari sekarang,usah tunggu hingga 2020 baru kita nak search google "ape kejadahnye forex itu".

Berdasarkan pengalaman penulis membaca buku-buku motivasi dan kewangan mat saleh yang paling latest "2015" mereka banyak meramal atau analisis,akan ada bencana ekonomi,crash market dalam tahun 2015,2016,2017,2018 dan 2019.Mengapa?

Disebabkan wang kertas yang kita simpan dalam poket akan terkena kanser "inflasi" yang menakutkan,barang naik,gaji payah nak naik,taraf hidup antara penduduk miskin dan penduduk kaya akan berjarak langit dan bumi.Bagilah BR1M sebulan sekali,ampulah pemimpin bila diberi gula-gula,padahal dalam hati memaki tahap Diva AA kepada pemerintah yang berjanji tidak ditepati.Rakyat tidak akan cukup akibat tekanan sekeliling,melibatkan harga m…

Pengalaman Forex Menggunakan Time Frame H4

Salam Ramadhan buat semua,hari ini penulis ingin berkongsi pengalaman seorang Trader Forex yang dikenali sebagai "Pemuda Tempoyak" yang bermanfaat.Namun penulis akan berikan penerangan tulisan beliau secara bergambar agar semua pembaca faham dan beroleh manfaat yang banyak dari penulisan beliau.


Akhirnya aku dapat kuasai Forex Setelah 11 bulan berkecimpung Forex(29 November 2009) ,kini sudah 6 tahun lebih ,aku boleh simpulkan teknik aku berjaya. Aku dah jumpa 'Holy Grail' yang aku cari. 
Bukan satu perjalanan yang mudah untuk menguasai. Berkat kesabaran aku dah boleh buat duit cara ini. Setakat ini saja aku dah boleh generate sekurang-kurangnya 5% sehari. Kenapa aku legih suka 5%? 
Jawapannya ialah realistik.
Bila aku sebut realistik aku dapat macam-macam feedback dari rakan-rakan Forex. Ada orang tak ada target langsung. Janji cecah ribu-ribu. Itulah feedback yang aku biasa dengar. 
Berjaya ke target ribu-ribu? Mostly, Margin Call dapat. Sebabnya tak ada teknik sistematik…