Skip to main content

Posts

Nilai Sebenar Perjudian Bank Negara Dalam Forex

Salam semua,


Pembongkaran fakta nilai kerugian dan siapakah "Si Hawau" @ dalang sebenar yang menjahanamkan ber"billion" wang rakyat di bawah kelolaan Bank Negara Malaysia terjawab  dari penulisan Dr Rosli Yaakob:

Siapakah beliau:


Degree in Economics from UM in 1975. Obtained masters and PHD in the same field from the University of Wisconsin, USA on BNM scholarship. He served Bank Negara Malaysia for 18 years.Pertama, wajarkah Bank Negara Malaysia (BNM) berspekulasi di pasaran pertukaran wang asing? Tidak. BNM tidak boleh sama sekali terlibat di dalam kegiatan spekulasi di dalam pasaran wang kerana risiko kerugian daripada kegiatan ini amat tinggi. Fungsi sebenar BNM adalah sebaliknya, iaitu, memerangi kegiatan spekulasi.  Di dalam pasaran pertukaran wang asing khususnya, fungsi teras BNM ialah menjaga dan melindungi nilai Ringgit Malaysia (MYR) berbanding nilai matawang asing khususnya matawang rakan dagang utama negara seperti Dolar Amerika (USD), Ringgit Singapura, Pa…

APLIKASI ANDROID BANTU TRADER MAHIR FUNDAMENTAL

Assalamualaikum wbt, selamat berpuasa pada mereka yang beragama islam dan selamat sejahtera pada mereka yang bukan islam. 

Pada artikel kali ini, saya akan kongsikan satu aplikasi android yang mungkin dapat membantu anda serba sedikit dalam memahami FUNDAMENTAL VIEW di dalam forex. Didalam dunia forex, terdapat dua kaedah analisis yang digunakan trader antaranya adalah teknikal dan fundamental. 

Pada trader baru seperti saya pasti akan ada yang bertanya “Bro FUNDAMENTAL tu apa ?” Baiklah, mari kita lihat apa itu fundamental view.

APA ITU FUNDAMENTAL ? Kaedah analisa market menggunakan fundamental adalah kaedah yang sering digunakan oleh kebanyakan trader diluar sana. Fundamentalmerupakan kaedah analisa market dengan cara membaca data atau report yang dikeluarkan selepas berlakunya sesuatu event atau news. 

Melalui data inilah para trader dapat menjangka apakah trend besar dimasa hadapan. Terdapat beberapa tempat yang dapat kita gunakan untuk membaca data yang dikeluarkan antaranya di Forex…

Skandal BMF 1983 dan Kenapa Forex Tidak Dibenarkan Kerajaan Malaysia.

Salam semua,

Fakta yang petama berkenaan, Kenapa FOREX tidak dibenarkan kerajaan Malaysia sehingga kini disebabkan: Kerajaan Malaysia diwakili Bank Negara Malaysia kehilangan hampir RM30 bilion antara 1991 dan 1994, sebelum muflis daripada segi teknikal dan terpaksa diselamatkan oleh Kementerian Kewangan.Kisah selanjutnya dihuraikan di bawah.

Hari ini penulis ingin berkongsi satu luahan dari sahabat FB berkenaan "Untold" story yang disembunyikan Bank Bumiputra Malaysia Berhad,namun tulisan Prof. Abdul Muati Ahmad menceritakan kejadian yang sebenarnya berlaku.Tentang Pembunuhan Terancang Jalil Ibrahim.




Semoga Kisah ini menjadi Tauladan buat kita anak cucu masa depan.


SKANDAL OH SKANDAL!!! Assalamualaikum. Coretan pagi Jumaat 10.6.16 Masih ingat skandal BMF 1983? Masa itu saya berada dlm tahun 3 bacelor di UPM. Tiba2 negara dikejutkan dgn berita pembunuhan Jalil Ibrahim di Hong Kong.

Arwah Jalil (kanan)

Arwah Jalil berada di sana utk mengaudit hal kewangan Bumiputra Malaysia Finance (B…

Mekanisma Support Resistance

Assalamu alaikum W.R semua,

Mudahan-mudahan kita berada di dalam rahmat Allah, mendapat pengampunan di bulan Ramadhan 2016 dan memanjatkan doa agar dibuka hijab forex supaya kita dapat trade dengan tenang dan yakin mengikut teknik2 yang sudah kita pelajari atau masih dalam perguruan.

Hari ini Saya nak berkongsi ilmu Support Resistance atau pun dikenali sebagai S&R. Tentu ramai yang dah tahu apa benda basic ni.

Mana-mana kelas forex pasti akan memperkenalkan topik S&R sebagai salah satu silibus ilmu yang hendak disampaikan.

Apa itu SUPPORT?


Sejurus pengetahuan yang tidak asing bagi kita ialah Zon Harga yang berbesar kemungkinan akan menekan harga ke atas semula.Kawasan Landai yang kita menaruh harapan untuk "BUY". (kira "teknik harapan" lah tu)Zon di mana harga buat U-turn, letak BUY dekat situ, Stop Loss mengikut risiko masing2, TP dekat Resistance yang terdekat.Cuba kita renungkan ketiga-tiga fakta definasi SUPPORT yang kita faham selama ni. tak susahkan malah …

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi