Trading Plan dan Inter Market Analisis 9 July. News penting minggu ini, FED Chair testimony 12 July

Salam Sejahtera. Sentiasa ada tema yang menggerakkan Pasaran Kewangan Dunia (Saham, Forex, Gold, Oil etc). Tema terbaru ialah Bank-Bank Pusat utama Dunia dijangka akan menaikkan kadar faedah (mudah difahami umum) dan mengecilkan saiz balance sheet masing-masing. (kesan jangka-panjang sudah dijelaskan dalam tulisan saya pada 7 Julai).

Ada dua news besar pada Hari Jumaat lepas. NFP dan Monetary Policy Report. Malangnya kita dapat reaksi bercampur-campur dari saham, forex dan gold. Hampir tiada reaksi dari pasaran Bond. Saya sudah tutup semua short-term trading saya.



Berdasarkan tema pasaran kewangan terkini, Yield sepatutnya menaik tetapi ini tidak berlaku. Pasaran mungkin menunggu apa yang bakal diperkatakan oleh Janet Yellen pada 12 July nanti.


Perhatikan bentuk M atau kita panggil Double Top bermula sejak mid-March. Neckline berada pada sekitar 1213 atau 1214. Neckline ini telah pecah tapi trend menurun itu tidak berterusan.

Coaching Inter-Market Analisis
Telah ada permintaan untuk saya mengajar analisa Makro untuk forex, saham, Gold dan Oil. Sesiapa yang berminat boleh PM atau email saya.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register

Untuk yang trade dibawah saya, saya mungkin akan menulis lebih banyak tentang analisa makro ini menerusi email.

Saya ada akaun yang menggunakan EA tapi saya berikan sedikit sentuhan pengurusan risiko. Saya beri investor password kepada yang berminat sahaja.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341
ahmadsherhanabusamah@gmail.com

Inter-Market Analysis Untuk Trader – News mana yang Penting malam nanti: NFP atau US Monetary Policy Report?

Untuk news malam nanti, Trader perlu faham tiga carta dibawah. Akhir-akhir ini bayangan sudah diberikan oleh Central bank terbesar dunia, BOJ, ECB dan FED, untuk mula menarik balik sokongan yang diberika kepada pasaran







Semasa kegawatan ekonomi, Central Bank telah memperkenalkan stimulus Stimulus adalah kaedah dimana Central bank membeli bond dari pasaran. Dua cara melihat bond, dari segi harga dan Yield. Kesan pembelian Central Bank, harga menaik atau Yield menurun

Balance sheet Central bank pula menjadi besar. Ia membuatkan harga saham (dow Jones) dan harga Gold secara amnya meningkat.

FED telah menaikkan saiz balance sheetnya pada 2008, BOJ pada 2012 dan ECB pada 2014.

Isunya sekarang central bank dijangka akan mengecilkan saiz balance sheet mereka.

Ini mungkin akan diceritakan dalam Monetary Policy Report pukul 11 malam nanti.

Kita boleh reverse apa yang diceritakan diatas tetapi ianya tidak semudah itu.

Kita boleh agak, US Yield akan meningkat, Dollar akan mengukuh, Gold dan saham rasanya akan jatuh. Sekurang-kurangnya inilah yang mungkin terjadi apabila Central Bank mula-mula mengecilkan saiz balance sheet mereka berdasarkan carta diatas.

Untuk jangka-masa panjang, saya jangkakan pasaran saham sedang mengalami Super-Bull. Memang tidak senang untuk buat duit dari pasaran. Ini antara cabaran yang kita hadapi.

Kesan sementaranya pengecilan saiz balance sheet central bank ialah Saham mungkin merudum sebelum naik kembali. Bayangan ini sudah diberikan oleh saham saham High Beta dalam sektor technology.

Agak sukar untuk menjangkakan arah pergerakan Gold dan Bond. Short-term, Jika Saham jatuh terlalu banyak, mungkin akan berlaku Flight to safety yang mana permintaan kepada Gold dan Bond akan meningkat. Nasihat untuk short-term trader – lebih baik tunggu news keluar dahulu dan lihat ke mana arah pasaran saham, Gold dan Bond sebelum membuat trade.

Belanja Signal
Saya bercadang untuk membeli USDCHR atau menjual EURUSD, mungkin setengah jam sebelum NFP.

Jika trade ini tidak berhasil malam nanti, kita boleh cuba lagi semasa testimony Fed Chair Janet Yellen pada 12 July nanti.





Coaching Inter-Market Analisis
Telah ada permintaan untuk saya mengajar analisa Makro. Teksnya sudah ada. Sesiapa yang berminat boleh PM atau email saya.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register

Untuk yang trade dibawah saya, saya mungkin akan menulis lebih banyak tentang analisa makro ini menerusi email.

Saya ada akaun yang menggunakan EA tapi saya berikan sedikit sentuhan pengurusan risiko. Saya beri investor password kepada yang berminat sahaja.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341
ahmadsherhanabusamah@gmail.com



[Support & Resistance]


SnR adalah satu konsep di mana pergerakan harga akan berkemungkinan besar untuk berhenti dan reverse pada harga tertentu. Yang mana ia akan menyentuh harga tersebut beberapa kali tanpa memecahkan tahap tersebut.


Tahap support adalah di mana permintaan dianggap cukup kuat untuk mengelakkan harga jatuh, manakala tahap resistance adalah harga di mana penjualan dianggap cukup kuat untuk mencegah harga naik lebih tinggi

Berdasarkan kepada maksub tersebut, bolehla kita huraikan SnR dalam bahasa mudah ianya adalah tempat di mana sesuatu harga itu akan bertahan daripada terus menurun atau menaik.


[Jadi apa kegunaan SnR dalam forex trading?]

SnR boleh digunakan sebagai tempat untuk entry atau take profit (TP). Untuk menentukan samaada sesuatu SnR itu kuat atau tidak adalah berdasarkan kepada berapa kali sesuatu tahap harga itu bertahan. Semakin banyak kali harga tidak mampu untuk menembusi tahap tersebut maka semakin kuat la tahap tersebut.


[Macam mana nak gunapakai SnR dalam trading?]
Antara cara yang biasa penulis gunakan untuk menentukan kekuatan tahap SnR adalah dengan melukis satu garisan untuk melihat berapa kali tahap tersebut telah bertahan. Boleh rujuk gambarajah di bawah untuk pemahaman.


Gambarajah 1 : Carta kosong tanpa sebarang indicator.

Gambarajah 2 : Tukarkan carta kepada LINE CHART (ALT+3)

Gambarajah 3 : Lukiskan satu garisan lurus di tahap2 di mana harga telah bertahan banyak kali. Bulatan merah adalah tahap Resistance, manakala bulatan biru adalah tahap Support.

Gambarajah 4 : Seterusnya tukarkan kembali kepada Candlesticks chart (ALT+2). Maka kita akan dapati harga telah retrace/reverse di kawasan yang telah kita tandakan dengan warna merah (resistance). Sekiranya harga mampu untuk memecahkan tahap Support di kawasan bulatan biru, maka pergerakan market adalah kuat untuk turun ke bawah


Untuk yang nak download nota dalam bentuk pdf boleh klik link ni ye. Share lah sekiranya dirasakan bermanfaat untuk semua. Doakan yang baik2 untuk penulis. Terima kasih.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat
.
.
Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



Pengurusan Risiko Pelaburan dan EA

Salam Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin. Lama saya tidak menulis. Agak sibuk dengan tugas sebagai Part-Time Trainer bersama  SIDC, sebuah badan dibawah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Masa saya diperuntukkan untuk membuat kajian yang mendalam supaya pembayar berpuas hati.

Kita biasa lihat traders sharekan profit dari trade mereka di FB. Sebenarnya, bercerita tentang profit sahaja tidak mencukupi. Ahli akademik melihat keuntungan berdasarkan risiko yang diambil. Sebelum saya terangkan dengan lebih jelas, elok kita bincangkan analisa Makro minggu ini.


Market ReCap

Setiap Negara ada Central Bank. Central Bank kepada Central Bank dipanggil Bank for International Settlements. Pada 25 June, BIS telah mengeluarkan Annual Report 2017 dan mencadangkan ini adalah masa yang sesuai untuk Central Bank menaikkan kadar faedah berdasarkan keadaaan ekonomi dunia yang agak baik ketika ini.

Cadangan ini disusuli pula dengan kenyataan yang “hawkish” dari Bank of England, Canada dan ECB dan mengakibatkan matawang masing-masing menjadi kuat berbanding dollar.

Inilah juga punca Gold menjadi lemah. Saya jangkakan, pasaran kewangan dunia boleh menjadi terlalu volatile atau tidak menentu dalam beberapa bulan mendatang ini.


Pulangan Berdasarkan Risiko Yang Diambil


Nota ini diambil dari buku teks corporate finance semasa saya belajar dulu..


Gambar 1 ini menunjukkan, jika kita melabur sebanyak $1 didalam saham atau bond jangka panjang (Long-term Treasury Bonds) atau dalam Bond jangka pendek (Treasury Bills), kita akan membuat keuntungan sebanyak $2,350.89 didalam saham, $44.18 di dalam Bond jangka Panjang, dan $14.94 dalam Bond jangka pendek.

Sekali imbas kita pasti memilih untuk melabur didalam saham sahaja.


Gambar 2 menunjukkan apa yang berlaku kepada saham sepanjang tempoh kajian. Ada masanya saham memberikan pulangan negative dan jika kita letak semua wang kita didalam saham pada masa yang salah, kita mungkin akan kehilangan segalanya.

Ahli akademik mengira variance atau standard deviation untuk menerangkan kadar risiko sesuatu pelaburan. Saya sedang mengira kadar risiko Gold dan jika berkesempatan saya akan sharekan ditulisan yang akan datang.


High Risk High Return
Ungkapan ini memang biasa kita dengar. Ia berdasarkan kajian akademik. Ahli akademik sudah lama memberitahu sekiranya sesuatu pelaburan itu memberi pulangan yang agak luar biasa, itu kerana ianya mengambil risiko yang luar biasa. Accident boleh berlaku bila- bila masa bila kita mengambil risiko yang tinggi.

Inilah juga sebabnya, mengapa bila kita menggunakan EA, kita masih boleh terkena margin call.

Saya ada akaun yang menggunakan EA tapi saya berikan sedikit sentuhan pengurusan risiko. Saya beri investor password kepada yang berminat sahaja.


Coaching Analisa Makro
Telah ada permintaan untuk saya mengajar analisa Makro. Teksnya sudah ada. Sesiapa yang berminat boleh PM saya.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341




Pegang 5 Kunci ini, Dunia Forex Milik Anda






πŸ‘‰Fokus
Kita selalu dengar nak berjaya perlu fokus. Tapi kita hanya dengar sahaja tanpa action daripada kita sendiri. Fokus pada trading, fokus pada satu teknik. Dalam bidang forex, ramai yang saya lihat mereka tidak fokus. Terlalu ghairah untuk kaya, nak cepat pandai tapi tidak fokus. Belajar terlalu banyak teknik tapi hakikatnya satu teknik pun dia tidak dikuasai. 


Kata Bruce lee “ saya tidak takut pada orang yang belajar 10 000 teknik tendangan, tapi saya takut pada yang selajar 1 tendangan dengan 10 000 kali latihan”



Percayalah, sekali anda belajar teknik baru, sekali lagi anda jadi newbie untuk teknik itu. 


πŸ‘‰Emosi 

Emosi antara perkara paling penting dalam trading. Ramai trader boleh tahan floating 20 usd tapi bila profit 2 usd terus take profit. Banyak perkara yang merosakkan emosi seorang trader antaranya apabila analisa yang dilakukan oleh trader tersebut tidak sama dengan analisa trader-trader lain. 


Faktor lain lemahnya emosi seorang trader ialah kerana kurangnya penguasaan terhadap sesuatu teknik, dengan kata lain, tidak tahu apa SOP teknik yang dipelajari. 



πŸ‘‰Pip 

Antara psikologi trader berjaya ialah keuntungan mereka tidak lagi dikira dengan banyaknya USD, tapi diukur pada bilangan pip yang berjaya dikutip.


πŸ‘‰Rajin Membaca


Ciri orang berjaya yang utama ialah rajin membaca. Nak berjaya dalam trading, ada jalannya. Anda lalui jalan itu dan anda akan terjumpa satu bilik, untuk masuk kebilik itu anda perlukan satu kunci, kuncinya ialah ilmu. Membaca ialah jalan utama untuk mendapatkan ilmu. Anda membaca artikel ini, insyaALLAH, sifat orang berjaya ada pada anda.


πŸ‘‰Sabar


Gagal itu proses, rugi itu proses, mc juga satu proses. Proses untuk berjaya. Proses ini bukan sehari atau sebulan, boleh jadi bertahun. Belajar daripada kegagalan dan kerugian, tulis sebab kerugian dan jangan ulangi lagi kesilapan itu .Pejam mata, sabar, Jalan terus.



Sabar yang penting dalam trading ialah apabila anda nak masuk position. Jangan terburu-buru masuk position hanya kerana anda melihat pergerakan pasaran sedang bergerak laju. 

Apa itu The Fed & FOMC..?



Related image



Bagi trader forex pasti sudah terbiasa dengan dua entiti ini, iaitu The Fed & FOMC.


πŸ‘‰The Fed - Ringkasan daripada The Federal Reserve System, iaitu Bank Pusat Amerika. 
Kalau di Malaysia kita ada Bank Negara, di Jepun Bank of Japan ( BOJ ) , di United Kingdom mereka ada Europen Union. 

Bank Negara, The Fed, BOJ…walaupun namanya berbeza pada setiap negara tapi tugasnya tetap sama iaitu, antaranya untuk menguruskan matawang, bekalan wang (dasar kewangan) dan kadar faedah yang sekaligus akan memberi kesan kepada kekuatan ekonomi dan keutuhan matawang sesebuah negara. 

Related image

πŸ‘‰FOMC - Ringkasan daripada The Federal Open Market Committee. FOMC akan bermesyuarat sebanyak 8 kali setahun bagi meninjau perubahan ekonomi dan kewangan selain membuat keputusan adakah bank pusat akan mengubah jumlah wang dipasaran. Keputusan akhir FOMC biasanya ditentukan dengan cara pungutan suara (voting) diantara para anggotanya.

Ramai menjangkakan tiada kesan yang kuat pada FOMC Meeting Minutes jam 2 pagi nanti kerana tiada dasar baru yang akan ditetapkan pada perjumpaan kali ini.


[Trick FOREX] - Close All Manual dengan Henpon

Salam semua rakan2 trader.
.
.
Hari ni abam nak share trick untuk close all entry secara manual tanpa skrip dengan HP. Pernah tak rakan2 hadapi keadaan di mana entry scalping atau lot gajah duduk dah biru.
.
.
Entry dah biru, takkan nak biarkan. Iyer dak??
.
.

Nak close satu persatu banyak lak layer yang ada. Kalau close manual mesti ada potensi untuk entry yang dah biru tu jadi merah semula. Kannnnn. Jadi acaner? Ada cara cepat ke dengan HP ni?
.
.
Ada cara@trick sebenarnya kalau nak close all secara manual dengan HP ni. Meh abam share neh.
.
.
Kan dah boleh close all dalam profit kannn..
.
.
Klik link ni. P sedut kat sana. Andai rasa bermanfaat kongsi la kat rakan2 lain ye. Semoga kita semua mendapat faedah dari trick ni.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/  

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat
.
.
Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :