Analisa USDCAD 3/9/18 - Perjanjian NAFTA antara US dan Kanada Bakal Menjadi Penentu

Sentimen pada pair USDCAD kini dipengaruhi oleh North America Free Trade Agreement (NAFTA) yang diketuai oleh Presiden US sendiri, Donald Trump dan Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau. Rata-rata penganalisis menjangkakan perjanjian itu bakal dimeterai, namun pada minggu lepas beberapa ketidaksefahaman di dalam terma perjanjian tersebut telah membuatkan ia kelihatan samar-samar.

Menteri Luar Negeri Kanada, Chrystia Freeland menyatakan bahawa perjanjian tersebut hanya akan dimeterai jika ia berpihak kepada Kanada, manakala Trump tetap tegas bahawa perjanjian NAFTA akan dilakukan dengan terma-terma yang diletakkan oleh US. Keliru bukan?

Yang pastinya, jika NAFTA ini dimeterai, kedudukan matawang CAD akan lebih mengukuh berbanding USD.

Antara key risk event lain yang akan mempengaruhi pair ini adalah Interest Rate Decision oleh Bank of Canada (BOC) pada Rabu ini (5/9/2018) yang dijangkakan akan mengekalkan kadar faedahnya dan hanya berkemungkinan untuk dinaikkan pada bulan Oktober.

Mari kita beralih kepada analisa teknikal pada pair ini.

Secara amnya, pair ini masih berada dalam Bullish Channel pada Weekly Chart, walaupun ia sedang membuat pergerakan di dalam Bear Channel pada Daily Timeframe. Anda boleh rujuk gambar di bawah:



Namun begitu, candlestick pin bar weekly pada minggu lepas memberikan petanda yang pair ini berkemungkinan akan membuat reversal.



Berikut adalah paras support dan resistance yang terdekat bagi pair ini pada Timeframe H4:


Paras Resistance: 1.31000, 1.31700
Paras Support: 1.29910, 1.29000

Pair ini dijangkakan akan berada dalam keadaan sideway sehinggalah key events seperti yang dinyatakan di atas berlaku, termasuklah news NFP pada hujung minggu ini.


Semoga belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Analisa EURUSD 3/9/18 - Hati-hati dengan News Minggu ini!

Setelah 10 hari major pair EURUSD membuat bullish rally, dalam dua hari dagangan terakhir minggu lepas, pair ini telah menampakkan 'kepenatan' mendaki. Ia juga gagal menembusi significant resistance pada paras 1.17400 dan terus menjunam sehingga lebih kurang 140 pip daripada level tersebut.

Menariknya, candlestick yang terbentuk pada minggu lepas merupakan bearish pin bar, menandakan sentimen pasaran yang masih belum bersedia untuk long pair ini dalam jangka masa panjang.




Berikut adalah paras support dan resistance yang signifikan bagi pair ini:



Paras Resistance : 1.17450, 1.18460
Paras Support : 1.15380, 1.14410


Dalam minggu ini juga akan ada beberapa important news bagi currency USD termasuk NFP yang ditunggu-tunggu setiap awal bulan. Jadi anda perlu lebih berhati-hati dan hanya risikokan modal yang anda mampu terima.


Semoga anda belajar sesuatu daripada entry ini.

Til then, Happy Trading!


Matawang GBP pada Discounted Price? (Analisa Fundamental GBP 30/8/18)

Dalam sesi awal dagangan US semalam, matawang Sterling mendapat sentimental boost berikutan kenyataan Ketua Rundingan Brexit Kesatuan Eropah, Michael Barnier yang memberi gambaran bahawa Kesatuan Eropah (EU) bersedia untuk berkerjasama dengan UK dalam perjanjian pasca Brexit.

Ia ditambah lagi dengan kenyataan sokongan daripada Menteri Luar Negeri Jerman yang menyatakan rundingan tersebut sangat penting dan perlu dimuktamadkan dengan positif. Ekoran daripada kenyataan tersebut, market telah memberikan immediate reaction, memberi petanda bahawa matawang GBP sedang undervalued dan berada dalam discounted price.

Sebelum berakhirnya sesi dagangan US semalam, pair GBPJPY telah membuat kenaikan sebanyak lebih kurang 270 pips (0.06%) dan major pair GBPUSD membuat kenaikan sebanyak kira-kira 180 pips (0.04%).

Berikut adalah significant levels bagi pair GBPJPY:


Resistance Levels: 147.110, 149.08
Support Levels: 142.45, 140.30


Bagi pair GBPUSD pula, berikut adalah level-level yang signifikan:


Resistant Levels: 1.3086, 1.3205
Support Levels: 1.2928, 1.2805


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Silibus Yang Tertinggal - Part 3 : The 3 Types of Income


Posting ini adalah keseinambungan daripada series Silibus Yang Tertinggal (Anda boleh baca Part 1 dan Part 2 dalam posting sebelum ini). Ia adalah satu ruang kosong yang gagal dipenuhi oleh mana-mana institusi akademik, sedangkan ia adalah ilmu penting untuk kita menghadapi era ekonomi yang makin mencabar ini.

Kali ini saya akan kongsikan The 3 Types of Income (3 Jenis Sumber Pendapatan) yang pada asasnya membuatkan orang kaya bertambah kaya, dan yang miskin terus kekal dalam ketidakcukupan. Harus saya tekankan bahawa saya sama sekali tidak memandang rendah golongan yang kurang berkemampuan, kerana saya sendiri berasal dari keluarga yang serba kekurangan. Namun dengan merujuk pada latar belakang sendiri, saya yakin bahawa perkara yang akan saya terangkan nanti adalah punca utama yang membezakan the rich and the poor. 

Jadi, apakah yang 3 jenis sumber pendapatan tersebut? Mari kita lihat satu persatu.

1. Earned Income (Pendapatan Aktif)

Pendapatan jenis ini adalah yang paling common di kalangan kita sebagai rakyat marhaen ni. Senang kata, ia adalah gaji yang kita perolehi hasil daripada apa yang kita kerjakan. Kebanyakan earned income ini diperolehi dengan menukarkan masa, tenaga dan kemahiran yang kita ada untuk membuat sesuatu kerja. Semakin banyak masa dan tenaga yang kita curahkan, semakin tinggi pendapatan kita. Begitu juga dengan kemahiran; semakin tinggi skill kita, semakin tinggi bayaran yang kita perolehi.

Kelemahan yang ketara pada pendapatan aktif ini adalah jika kita tidak berkemampuan untuk memperuntukkan masa dan tenaga untuk menyelesaikan kerja kita, maka kita tidak lagi mampu untuk memperolehinya. Sebagai contoh, saya seorang peniaga nasi lemak,jika pada satu hari saya jatuh sakit dan tidak mampu untuk membuat nasi lemak pada hari itu, maka tiadalah gaji saya pada hari tersebut. As simple as that. Boleh faham kan?

Antara kekurangan lain adalah kadar percukaian yang tinggi yang dikenakan pada pendapatan jenis aktif ini. Seperti yang kita tahu, cukai pendapatan individu di Malaysia berkadar sekitar 1% hingga 28%. Itupun jika anda memang mengisytiharkan pendapatan anda setiap tahun. Bagi yang tidak isytihar, suka saya ingatkan anda dengan pepatah jawa ni,

"There are two things you can't runaway in life: DEATH and TAX." 



2. Passive Income (Pendapatan Pasif)

Ramai orang yang beranggapan bahawa trading forex adalah salah satu passive income, tetapi literally ia adalah tanggapan yang salah. Sebabnya kalau anda tak trade, takde lah income kan?
Tapi jika anda ada affiliate daripada trading orang lain, ia boleh dikategorikan sebagai pendapatan pasif.

Pendek kata, pendapatan pasif ini adalah income yang jika kita tidur selama sebulan pun, hujung bulan tu duit masuk jugak. Contoh paling common adalah pendapatan daripada sewa rumah, royalti (buku/lagu/dll) dan dividen saham/perniagaan.

Yang menariknya, passive income di negara kita dikenakan cukai yang rendah berbanding pendapatan aktif (sama macam US). So it is a wise decision to focus on this type of income!


3. Portfolio Income (Pendapatan Portfolio)

Pendapatan portfolio ni biasanya bukan yang kita terima setiap bulan, ia lebih kepada growing assets dalam bentuk saham/akaun forex dan capital gain pada hartanah. Lazimnya pendapatan jenis ini melibatkan risiko pelaburan dan memerlukan seed fund yang agak tinggi bagi menjana portfolio yang berbaloi.

Sama juga seperti passive income, portfolio income dikenakan cukai yang sedikit berbanding earned income.


KENAPA KITA PERLU TAHU TENTANG JENIS INCOME NI?


Mungkin ada daripada anda yang tertanya-tanya, apa faedahnya anda memahami jenis-jenis pendapatan ni? Apa yang anda perlu buat kalau tahu pun?

Percaya atau tidak, kebanyakan golongan rich hanya menumpukan kepada pendapatan pasif dan portfolio atas alasan yang mudah:

1. Mereka tidak perlu tukarkan masa dan tenaga mereka untuk menjana duit.
2. Mereka hanya perlu membayar cukai yang kurang berbanding earned income.

As simple as that kan?


Kata orang, kalau berhajat ke lautan dalam, rajinlah bertanya petua kepada nelayan yang saban minggu bermain di sana. Jadi seeloknya jika anda berhajat meletakkan diri anda dalam golongan rich, just follow their steps!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

5 Orang Trader Legend Sepanjang Zaman

Dalam post ini saya akan kongsikan 5 orang trader di dunia (saham dan forex) yang all time legend. Kiranya kalau sebut je nama diorang ni, semua trader satu dunia akan kenal.  Yang menariknya kehidupan diorang ni diwarnai oleh a mix of triumph and tragedy, kira banyak ups and downs la. Ada juga di antara mereka telah achieve something  yang semua orang rasakan mustahil dalam arena trading ni. Jom kita lihat serba sedikit tentang legends ni.




1. Jesse Livermore (1877 – 1940). 

Legend ni start trading dari umur budak lagi, 14 tahun! Yang bestnya dia start dengan betting samada harga saham tu akan naik atau turun. Cukup setahun (Umur 15 tahun), dia dah cukup untung USD1,000 (lebih kurang USD27,000 dengan nilai sekarang). Legend ni sangat famous dengan ‘predicting’ market crash pada tahun 1907 dan 1929, yang mana dia buat untung USD3 juta dan USD100 juta daripada crash tersebut! Tapi malangnya hidup dia ni sangat banyak turun naik, hingga dikhabarkan pada tahun 1934 dia loss semua harta dia dan bunuh diri pada tahun 1940. Fuhh! Korang boleh beli buku beliau yang bertajuk A Reminiscence of A Stock Trader untuk membaca keseluruhan kisah hidup beliau.


2. William Delbert Gann (1878 – 1955). 

Korang pernah dengan Gann Indicator kan? Ala, yang siap installed dalam MT4 tu, ada Gann Line, Gann Fan dan Gann Grid tu. Legend ni la pengasasnya! Dia forecast market berdasarkan geometri, astrologi dan matematik. Tapi kalau korang tengok full indicator yang dia hasilkan, haram tak faham! Siap ada kaitan dengan pergerakan matahari la, planet la. Pening!


3. George Soros (1930 – Sekarang).

Siapa la yang tak kenal mamat ni yang kaw-kaw short Ringgit masa tahun 1998. Masa tu kira war la Bank Negara VS George Soros. Mujur la ada beberapa pendekatan Tun M yang mampu pulihkan matawang kita dengan cepat berbanding negara sekeliling kita. Tapi kalau korang nak tau, bukan setakat RM je, Pound Sterling pun dia pernah short tau! Tahun 1992 dia short 10 Bilion GBP dan buat profit 1 Billion. Siap dapat gelaran “The Man Who Broke The Bank of England” lagi!


4. Jim Rogers Jr. (1942 – sekarang).

Jim ni background dia memang educated, lepas graduate in History daripada Yale, dia kerja kat Wall Street (nampak tak kaitan sejarah dan trading kat situ?) dan sambung second degree in Philosophy, Politics and Economics di Oxford.  Yang menariknya, legend ni kerja tak sampai 15 tahun, pastu terus retire. Grad tahun 1964, 1966-1968 join war kat Vietnam. 1970 kerja balik dalam trading. 1973 dia partner dengan Soros buka Quantum Fund.  Time ni lah pencapaian dia paling best adalah dalam dunia trading, dalam masa 10 tahun dia gain 4200% dan decide untuk retire (perghh bestnyer!). Sekarang korang boleh cari abam legend ni kat Singapore, pasal dia dah duduk sana dari tahun 2007. Antara quote dia yang famous adalah’ “If you were smart in 1807  you moved to London, if you were smart in 1907 you moved to New York, if you were smart in 2007, you moved to Asia”. Yakin betul dia dengan market Asia ni kan? Setahun lepas tu terbukti ‘penghijrahan’ dia ada asasnya, sebab tahun 2008 subprime mortgage crisis kaw-kaw market US drop, dan dia sempat jual mansion dia kat US dengan harga USD16 juta tahun 2007. Memang power.


5. Richard J. Dennis (1949 – sekarang).

Ok kisah legend ni agak menarik sebab dia percaya “everyone can trade”. Ceritanya macam ni, masa tahun 1980, Dennis ni sangat dikagumi dalam dunia trading dan dilaporkan dia berjaya grow fund daripada kurang USD5,000 kepada lebih USD100 juta! Nak dijadikan cerita, dia pelik kenapa orang kagum sangat, so dia decide untuk groom a group of newbies untuk belajar trade dengan teknik dia yang dinamakan sebagai Turtle Trading. And guess what?  Dua kelas yang dia ajar personally semua gain lebih daripada USD175 juta dalam masa 5 tahun! Tapi teknik dia sekarang kurang famous sikit, sebab Dennis ni jenis Breakout trader, so risk tu agak tinggi berbanding strategi-strategi lain. Apa pun, he is a legend and he has proved that anyone can trade!

Cukup dulu 5 orang legend, nanti kita sambung lagi 5 orang legend yang famous dalam dunia trading ni. 

Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Analisa Mingguan Pair GBPJPY 27/8/18

Pada minggu lepas pair 'liar' GBPJPY telah membuat pergerakan bullish dengan momentum yang sangat baik, menandakan ramai sellers telah 'risk off' daripada shorting pair ini.

Kenaikan tersebut signifikan pula dengan level 50% fibo daripada rally yang bermula pada Oktober 2016 dan berakhir pada Januari 2017. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk gambaran yang lebih jelas.


Adakah ia satu kebetulan atau another 'self-fulfilling prophecy'? Mari kita lihat dengan lebih teliti.

Bullish rally minggu lepas juga telah menghasilkan Candlestick Reversal Signal (CRS) yang popular, iaitu Morning Star, salah satu tanda permulaan perubahan trend yang diterimapakai di seluruh dunia. Ia merupakan jawapan kepada candlestick doji yang terhasil pada minggu sebelumnya, yang menandakan kebanyakan traders belum decide samada untuk short atau long pair ini. Anda boleh rujuk Weekly Chart pair GBPJPY seperti di bawah untuk melihat formation CRS tersebut.



Namun, CRS tersebut belum cukup sempurna kerana bull candle yang terhasil selepas Doji tersebut tidak dapat engulf keseluruhan bear candle sebelumnya, menandakan sentimen market yang masih berhati-hati terhadap rally ini.

Sebagai retail traders, kita ada pilihan samaada untuk ride the trend - menunggu peluang buy berdasarkan rally last week atau menanti peluang sell berdasarkan level-level yang kita faham dan risiko yang sanggup kita tanggung.

Bagi traders yang prefer long, ini adalah trade idea untuk anda.


Buyers akan menanti retracement di fibo area 23.8 - 50% untuk peluang long pair ini dengan stoploss yang munasabah, sekitar 20 pips di bawah lowest low (LL) sebelumnya. Dengan Risk Reward Ratio yang menarik, ia adalah peluang yang baik untuk buyers.

Bagi traders yang masih dengan short sentiment pada pair ini, mereka akan melihat level SBR yang kebetulan merupaka BRN yang signifikan seperti berikut:


Trade ideanya pula seperti ini:


Pilihannya terletak di tangan anda sendiri sebagai trader, risk yang mana satu yang anda sanggup terima? Adakah anda merasakan British Pound Sterling masih overvalued dan belum menerima impak penuh daripada Brexit tempohari? atau anda merasakan ia undervalued dan merupakan pilihan yang baik untuk long?

Suka untuk saya titipkan trading tips daripada pengarang terkenal Reminiscence of A Stock Operator, Jesse Livermore:

"WAIT FOR PRICE ACTION TO CONFIRM YOUR OPINION. Don't take action with your trade until the market itself, confirms your opinion. Being a little late in trade is insurance that your opinion is correct. In other words, don't be an impatient trader." 

Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

XAU/USD - 23 Aug 2018, Khamis (Kacamata Nakhoda)

Bismillahirrahmanirrahim.

Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 

***

اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ


============================




Nakhoda mencadangkan para pedagang untuk:- 
  • SELL pada kawasan harga 1191. 
  • Stop Loss: 1196.
  • Take Profit: 1186.



Sinopsis:



'Quick Sentiment' mengeluarkan 'signal' SELL.




'Current Ratio' mencatatkan jumlah peratusan "pembeli" melebihi "penjual".




'Order Book Oanda' menunjukkan jumlah 'Stop Order' yang besar pada kawasan harga 1186.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :