Skip to main content

Posts

Analisa USDCAD 3/9/18 - Perjanjian NAFTA antara US dan Kanada Bakal Menjadi Penentu

Sentimen pada pair USDCAD kini dipengaruhi oleh North America Free Trade Agreement (NAFTA) yang diketuai oleh Presiden US sendiri, Donald Trump dan Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau. Rata-rata penganalisis menjangkakan perjanjian itu bakal dimeterai, namun pada minggu lepas beberapa ketidaksefahaman di dalam terma perjanjian tersebut telah membuatkan ia kelihatan samar-samar.

Menteri Luar Negeri Kanada, Chrystia Freeland menyatakan bahawa perjanjian tersebut hanya akan dimeterai jika ia berpihak kepada Kanada, manakala Trump tetap tegas bahawa perjanjian NAFTA akan dilakukan dengan terma-terma yang diletakkan oleh US. Keliru bukan?

Yang pastinya, jika NAFTA ini dimeterai, kedudukan matawang CAD akan lebih mengukuh berbanding USD.

Antara key risk event lain yang akan mempengaruhi pair ini adalah Interest Rate Decision oleh Bank of Canada (BOC) pada Rabu ini (5/9/2018) yang dijangkakan akan mengekalkan kadar faedahnya dan hanya berkemungkinan untuk dinaikkan pada bulan Oktober.

Mar…

Analisa EURUSD 3/9/18 - Hati-hati dengan News Minggu ini!

Setelah 10 hari major pair EURUSD membuat bullish rally, dalam dua hari dagangan terakhir minggu lepas, pair ini telah menampakkan 'kepenatan' mendaki. Ia juga gagal menembusi significantresistance pada paras 1.17400 dan terus menjunam sehingga lebih kurang 140 pip daripada level tersebut.

Menariknya, candlestick yang terbentuk pada minggu lepas merupakan bearish pin bar, menandakan sentimen pasaran yang masih belum bersedia untuk long pair ini dalam jangka masa panjang.




Berikut adalah paras support dan resistance yang signifikan bagi pair ini:



Paras Resistance : 1.17450, 1.18460
Paras Support : 1.15380, 1.14410


Dalam minggu ini juga akan ada beberapa important news bagi currency USD termasuk NFP yang ditunggu-tunggu setiap awal bulan. Jadi anda perlu lebih berhati-hati dan hanya risikokan modal yang anda mampu terima.


Semoga anda belajar sesuatu daripada entry ini.

Til then, Happy Trading!


Matawang GBP pada Discounted Price? (Analisa Fundamental GBP 30/8/18)

Dalam sesi awal dagangan US semalam, matawang Sterling mendapat sentimental boost berikutan kenyataan Ketua Rundingan Brexit Kesatuan Eropah, Michael Barnier yang memberi gambaran bahawa Kesatuan Eropah (EU) bersedia untuk berkerjasama dengan UK dalam perjanjian pasca Brexit.

Ia ditambah lagi dengan kenyataan sokongan daripada Menteri Luar Negeri Jerman yang menyatakan rundingan tersebut sangat penting dan perlu dimuktamadkan dengan positif. Ekoran daripada kenyataan tersebut, market telah memberikan immediate reaction, memberi petanda bahawa matawang GBP sedang undervalued dan berada dalam discounted price.

Sebelum berakhirnya sesi dagangan US semalam, pair GBPJPY telah membuat kenaikan sebanyak lebih kurang 270 pips (0.06%) dan major pair GBPUSD membuat kenaikan sebanyak kira-kira 180 pips (0.04%).

Berikut adalah significant levels bagi pair GBPJPY:


Resistance Levels: 147.110, 149.08
Support Levels: 142.45, 140.30


Bagi pair GBPUSD pula, berikut adalah level-level yang signifikan:


Resis…

Silibus Yang Tertinggal - Part 3 : The 3 Types of Income

Posting ini adalah keseinambungan daripada series Silibus Yang Tertinggal (Anda boleh baca Part 1 dan Part 2 dalam posting sebelum ini). Ia adalah satu ruang kosong yang gagal dipenuhi oleh mana-mana institusi akademik, sedangkan ia adalah ilmu penting untuk kita menghadapi era ekonomi yang makin mencabar ini.

Kali ini saya akan kongsikan The 3 Types of Income (3 Jenis Sumber Pendapatan) yang pada asasnya membuatkan orang kaya bertambah kaya, dan yang miskin terus kekal dalam ketidakcukupan. Harus saya tekankan bahawa saya sama sekali tidak memandang rendah golongan yang kurang berkemampuan, kerana saya sendiri berasal dari keluarga yang serba kekurangan. Namun dengan merujuk pada latar belakang sendiri, saya yakin bahawa perkara yang akan saya terangkan nanti adalah punca utama yang membezakan the rich and the poor. 

Jadi, apakah yang 3 jenis sumber pendapatan tersebut? Mari kita lihat satu persatu.

1. Earned Income (Pendapatan Aktif)

Pendapatan jenis ini adalah yang paling common di…

5 Orang Trader Legend Sepanjang Zaman

Dalam post ini saya akan kongsikan 5 orang trader di dunia (saham dan forex) yang all time legend. Kiranya kalau sebut je nama diorang ni, semua trader satu dunia akan kenal.  Yang menariknya kehidupan diorang ni diwarnai oleh a mix of triumph and tragedy, kira banyak ups and downs la. Ada juga di antara mereka telah achieve something  yang semua orang rasakan mustahil dalam arena trading ni. Jom kita lihat serba sedikit tentang legends ni.



1. Jesse Livermore (1877 – 1940). 
Legend ni start trading dari umur budak lagi, 14 tahun! Yang bestnya dia start dengan betting samada harga saham tu akan naik atau turun. Cukup setahun (Umur 15 tahun), dia dah cukup untung USD1,000 (lebih kurang USD27,000 dengan nilai sekarang). Legend ni sangat famous dengan ‘predicting’ market crash pada tahun 1907 dan 1929, yang mana dia buat untung USD3 juta dan USD100 juta daripada crash tersebut! Tapi malangnya hidup dia ni sangat banyak turun naik, hingga dikhabarkan pada tahun 1934 dia loss semua harta di…

Analisa Mingguan Pair GBPJPY 27/8/18

Pada minggu lepas pair 'liar' GBPJPY telah membuat pergerakan bullish dengan momentum yang sangat baik, menandakan ramai sellers telah 'risk off' daripada shorting pair ini.

Kenaikan tersebut signifikan pula dengan level 50% fibo daripada rally yang bermula pada Oktober 2016 dan berakhir pada Januari 2017. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk gambaran yang lebih jelas.

Adakah ia satu kebetulan atau another 'self-fulfilling prophecy'? Mari kita lihat dengan lebih teliti.
Bullish rally minggu lepas juga telah menghasilkan Candlestick Reversal Signal (CRS) yang popular, iaitu Morning Star, salah satu tanda permulaan perubahan trend yang diterimapakai di seluruh dunia. Ia merupakan jawapan kepada candlestick doji yang terhasil pada minggu sebelumnya, yang menandakan kebanyakan traders belum decide samada untuk short atau long pair ini. Anda boleh rujuk Weekly Chart pair GBPJPY seperti di bawah untuk melihat formation CRS tersebut.


Namun, CRS tersebut belum cukup …

XAU/USD - 23 Aug 2018, Khamis (Kacamata Nakhoda)

Bismillahirrahmanirrahim.
Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 
***
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

============================



Nakhoda mencadangkan para pedagang untuk:- 
SELL pada kawasan harga 1191.Stop Loss: 1196.Take Profit: 1186.


Sinopsis:

'Quick Sentiment' mengeluarkan 'signal'SELL.