Skip to main content

Posts

7 Tabiat Trader Yang Berjaya

Ramai daripada kita bercita-cita untuk menjadi trader yang successful, paling tidak pun, berjaya mencapai status jutawan melalui trading. Idola-idola trader seperti Jesse Livermore, Warrren Buffet atau George Soros, semuanya berjaya membuktikan mereka mampu menjadi billionaire hanya dengan trading.

Namun dalam keghairahan itu, tak ramai daripada kita yang betul-betul serius untuk menumpukan pada satu-satu kaedah atau trading strategy seperti idola-idola tersebut. Kita lebih gemar melompat-lompat ke satu teknik dan kemudian ke teknik yang lain, atau dalam istilah trading nya, Butterfly Trader.

Sedangkan apa yang kita perlu lakukan, cuma mendalami satu teknik yang berkesan, dan kemudiannya sesuaikan dengan psikologi, margin dan masa yang kita ada - sekaligus mencipta strategi dan peraturan kita sendiri dalam trading.

Dalam post ini saya akan kongsikan 7 tabiat atau habit seorang trader yang berjaya. Apa tabiat tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Belajar dan terus belajar tentang pe…

Analisis EURUSD 1/10/2018 - Kebimbangan Pelabur Terhadap Situasi Ekonomi di Itali

Setelah 2 minggu major pair kegemaran ramai, EURUSD membuat bullish rally, akhirnya pada minggu lepas ia mula mengalami kejatuhan seawal hari pertama dagangan pada 24 September yang lalu.

Majoriti traders menumpukan kepada pengumuman defisit bajet oleh Itali sebanyak 2.4%, ditambah pula dengan keputusan US untuk menaikkan kadar faedah kepada 2.25%, kenaikan kali ketiga pada tahun ini!

Kesannya, pada minggu lepas pair ini mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 240 pips, dan gagal bertahan pada phsycological level 1.7000.

Beralih kepada technical outlook pada pair ini, kita boleh mulakan dengan Monthly Candle untuk bulan September yang sudah terbentuk pada hari dagangan terakhir minggu lepas.


Pin bar @Monthly Candle

Candle bagi bulan September membentuk pin bar, sekaligus menafikan kemungkinan ia menaik tinggi berdasarkan candle bulan Ogos. Overall outlook, pair ini masih dalam mood sideway dengan range sekitar 400 pips.



Bearish engulfing @Weekly Candle

Beralih kepada Weekly Candle, kit…

Silibus Yang Tertinggal Part 5: Financial Freedom?

Financial Freedom : Kebebasan Kewangan - sesuatu yang diimpikan oleh semua orang. Tak kira anda bekerja sendiri, makan gaji atau pemilik bisnes, anda pasti mengimpikan kebebasan kewangan dalam hidup.

Malah, tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa kita semua pernah berangan berada dalam financial heaven- kita bisa memiliki apa saja yang kita mahukan dengan duit yang kita ada. Dalam angan-angan tersebut, kita berada di atas kapal persiaran yang mewah, melancong sakan di Eropah, masuk butik-butik terkemuka dunia dan pilih apa saja yang kita berkenan. Tak cukup dengan itu, kita borong kereta-kereta mewah yang selama ini kita hanya mampu tengok gambarnya saja di majalah. Fuhh!

Indah kan angan-angan tu?

Tapi betul ke itu maksud sebenar financial freedom yang kita cari selama ini?

Untuk capai level macam dalam angan-angan tu, anda mungkin perlu menjadi seorang billionaire atau seorang wife ex-pm!

Jadi, adakah financial freedom ini sesuatu yang mustahil untuk dicapai? Habis tu kenapa ramai j…

Analisa Teknikal GBPUSD 24/9/18 - Strong Possible Bearish Move Detected!

Pergerakan pair GBPUSD pada minggu lepas agak menegejutkan, setelah membuat bullish rally bermula hari pertama dagangan sehingga sekitar 230 pips hingga hari khamis, tiba-tiba pada hari terakhir dagangan, GBP mula melemah dan membuat penurunan sehingga sekitar 215 pip.

Ianya tidak lain tidak bukan, disebabkan isu Brexit yang kembali memainkan peranan. Pada Jumaat lepas, Perdana Menteri UK, Theresa May menyatakan bahawa rundingan Brexit sedang dalam keadaan 'standstill' - tiada perubahan positif buat masa ini.

Hasilnya, setelah bermula dengan optimis pada awal minggu lepas, pergerakan bullish mula menunjukan 'exhaustion' dengan free fall pada jumaat lalu. Menariknya, Candle Weekly yang terhasil (anda boleh rujuk di bawah) membentuk Pin Bar / Shooting Star atau juga dikenali sebagai Gravestone Doji (anda boleh google candlestick pattern untuk maklumat lanjut).


Candle Weekly membentuk Shooting Star

Beralih ke Timeframe Daily, anda dapat lihat Candle yang terbentuk pada Jum…

Silibus Yang Tertinggal Part 4 : The Financial Pyramid

Post ini bukanlah tentang skim-skim piramid atau skim ponzi yang selalu anda dengar, yang selalu memperdayakan orang Melayu di Malaysia ni. Ia bukan juga tentang skim cepat kaya yang setiap hari mencari mangsa.

Jadi, apa itu Financial Pyramid?

Ia adalah piramid kewangan yang menggambarkan komposisi kewangan yang anda patut rancang sekiranya anda mengimpikan untuk mencapai kebebasan kewangan dalam hidup.

Kebanyakan daripada kita tidak tahu merancang gaji yang kita dapat dengan sebaiknya. Jadi, Financial Pyramid ini dilakarkan oleh pakar-pakar kewangan peribadi yang diterimapakai di seluruh dunia sebagai rujukan untuk kita menyediakan personal finance yang kukuh.

Mari kita lihat gambaran Financial Pyramid ini:

Jadi inilah gambaran Personal Financial Pyramid yang sepatutnya menjadi rujukan kita untuk merancang kestabilan kewangan, selangkah sebelum mengecapi Financial Freedom.

Untuk membina Piramid Kewangan yang kukuh ini, kita perlu memperuntukkan sebahagian daripada gaji bulanan kita m…

Tragedi Black Swan : Apa Yang Dapat Kita Pelajari? - Part 2: The Hidden Secret

Dalam post terdahulu, kita telah mengimbas kembali kisah tragedi The Black Swan Day yang menimpa pasaran matawang dunia melibatkan currency Swiss Franc. (Anda boleh baca di sini). Kita juga dapat pin-point kan beberapa pengajaran yang boleh diambil ekoran tragedi tersebut, mengambilkira ketidaktentuan pasaran matawang dunia dan monetary policy sesebuah negara yang boleh berubah dengan hanya satu announcement.

Jadi seperti yang dijanjikan, dalam post ini, saya akan kongsikan The Hidden Secret yang sebenarnya adalah sejarah yang berulang-ulang, seperti juga graf currency yang anda tatap setiap hari tu!

Ada 2 perkara yang akan disentuh dalam post ini,

1. Sejarah 4 tahun Swiss Franc
2. The Black Swan Day dari sudut teknikal

Jadi sudahkah anda bersedia? Let's go.


Sejarah 4 Tahun Matawang Swiss Franc

Tidak pasti samaada ia adalah satu kebetulan ataupun tidak, sebelum Black Swan Day pada 15 Januari 2015, sebenarnya matawang Swiss Franc (CHF) telahpun mengalami situasi yang lebih kurang pa…

Billion Dollar Whale - Jho Low Perompak Utama Harta Rakyat Malaysia.

Salam,

Pada Julai 2016 saya ada menulis artikel terperinci mengenai si #Cina Jho Low yang mencuri harta rakyat Malaysia secara diam2 dan menghabiskan duit Rakyat dengan berjudi kasino.

http://www.piphijau.com/2016/07/kisah-jho-low-riza-aziz-leornado-di.html?m=1

Pada waktu tersebut,artikel itu diterjemah dari B.I ke B.M dan dishare oleh ramai sahabat2 netizen. Ada yang terperanjat ,ada juga yang masih tak percaya.

Hari ini,saya kongsikan #Bedah #Buku #BillionDollarWhale .

Buku Top Seller edisi bahasa Inggeris.Bagi yang masih tertanya2 kenapa buku ini sangat penting buat rakyat Malaysia tahu.Pendedahan yang di buat penulis amat memeranjatkan dan terperinci.

Semoga tulisan sahabat kita dalam bahasa Melayu ,membuka minda masyarakat,selama ini duit kita rakyat Malaysia digunakan secara batil oleh makhluk bernama #JhoLow .

Artikel FB ini ditulis secara sinopsis ringkas dan mudah Faham.

Buku ini menjadi #BestSeller di semua kedai-kedai buku.Buat masa ini masih belum keluar edisi bahasa Melay…