Fundamental Review Minggu Ini : 8/10/2018 - 12/10/2018

Berikut adalah key events yang akan mempengaruhi pergerakan pair sepanjang minggu ini:



******

ISNIN, 8 Oktober

Pasaran Matawang Jepun Ditutup (Cuti Health-Sports Day)
Pasaran di Kanada ditutup sempena Thanksgiving Holiday
Pasaran Saham di US dibuka, tetapi pasaran bon ditutup sempena Columbus Day


SELASA, 9 Oktober

8.30 pagi - National Bank of Australia (NAB) akan mengeluarkan data Business Confidence 


RABU, 10 Oktober

9.10 pagi - Presiden Federal Bank of New York, John Williams akan berucap dalam event di Bali
4.30 ptg   - UK akan mengeluarkan data GDP bulanan dan data Industri Pembuatan
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data PPI - Data Indeks Harga Pengeluar


KHAMIS, 11 Oktober 

7.30 mlm - European Central Bank (ECB) akan mengeluarkan minit mesyuarat berkenaan kadar faedah terkini
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data CPI - Data Indeks Harga Pengguna


JUMAAT, 12 Oktober

China akan mengeluarkan data terkini berkenaan dagangan yang dijangka akan mempengaruhi pasaran Asia dan US.

******



Pastikan anda meletakkan risiko entry anda pada tahap minimum pada waktu-waktu yang dinyatakan di atas. Ingat, sayangi modal anda!




Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

Analisa Teknikal EURGBP 8/10/2018 - Rundingan Brexit Beri Kelebihan Pada Pound

Dalam sesi dagangan pada minggu lepas, pair EURGBP telah membuat penurunan sekitar 140 pips tanpa correction. Seperti yang kita tahu, range bagi pair ini agak kecil, kerana kedua-duan matawang ini 'berkawan' rapat dari segi ekonomi dan politik. Namun, sejak UK memutuskan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah, pair ini agak volatile dan sensitif, lebih-lebih lagi dengan sebarang rumors berkenaan rundingan Brexit.

Tambahan pula, pada minggu lepas, Perdana Menteri Ireland, Varadkar menggesa Theresa May (PM UK) untuk mempercepatkan perancangan tentang sempadan Ireland bagi rundingan Brexit. Kenyataan ini disokong pula oleh peningkatan data-data ekonomi di UK, seperti kenaikan KDNK kepada 1.2%, peningkatan inflasi harga pengguna kepada 2,7% dan juga penurunan kadar pengangguran kepada 4%, yang terendah sejak Februari 1975!

Apapun, kita lihat dulu analisa teknikal pair ini bermula dengan Weekly Chart.


Bearish Marubozu @Weekly Candle


Seperti yang anda dapat lihat di atas, momentum bearish minggu lepas menghasilkan Candle Bearish Marubozu yang kuat, tanpa sedikit pun shadow di bahagian bawahnya. Ini menandakan sentimen pasaran yang cenderung untuk short pair ini.

Untuk memastikan entry yang lebih tepat, kita pergi ke Timeframe H4 seperti berikut:



Best entry di possible SBR Zone @H4


RRR bagi entry di atas adalah sekitar 1:1 hingga 1:3, bergantung kepada level entry anda. Saya menjangkakan pair ini akan sideway sehingga hari Rabu, di mana UK akan mengeluarkan Data GDP dan Data Pengeluaran Pembuatan bulanan mereka pada hari tersebut.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

Analisa GBPAUD 8/10/2018 - Benteng Kuat di 1.85000 Akhirnya Ditembusi!

Dalam 3 hari terakhir dagangan minggu lepas, GBPAUD membuat bullish rally berterusan tanpa retracement, sekaligus memecahkan benteng resistance sekitar 1.85000 yang sudah beberapa kali gagal ditembusi sejak Mac 2018 lalu.

Sentimen pelabur nyata tidak berpihak kepada Australian Dollar, meskipun data ekonomi yang baik ditunjukkan pada Jumaat lepas. Dan pastinya, matawang Pound telah menarik pembeli dengan respon positif berkenaan rundingan Brexit yang 'hampir pasti'.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk terlebih dahulu kepada Weekly Candle yang terhasil pada minggu lepas. Candle Bullish Marubozu terbentuk hasil daripada momentum pergerakan bullish yang kuat bermula hari Rabu.


Bullish Marubozu terbentuk di Weekly Candle


Kemudian kita lihat pula pada Daily Candle untuk double-confirmkan arah yang perlu dipilih pada minggu ini.


Strong Bull Momentum at Daily Candle


Nyata kita dapat lihat strong bullish momentum di Daily Candle, menandakan kita perlu mencari peluang buy pair GBPAUD untuk minggu ini.

Di mana entry buy yang sesuai? Mari kita lihat trade idea berikut:


Trade idea bagi pair GBPAUD 8/10/18


Saya menjangkakan akan ada sedikit retracement daripada pergerakan ini, namun best entry mungkin di sekitar potential RBS Zone seperti di atas. Bagaimanapun, kemungkinan retracement / correction move ini tidak jauh, disebabkan momentum yang kuat daripada minggu lepas. RRR bagi entry ini adalah sekitar 1:2 dan 1:3. Malah jika berpeluang, mungkin entry ini boleh di hold hingga hujung bulan!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

7 Tabiat Trader Yang Berjaya

Ramai daripada kita bercita-cita untuk menjadi trader yang successful, paling tidak pun, berjaya mencapai status jutawan melalui trading. Idola-idola trader seperti Jesse Livermore, Warrren Buffet atau George Soros, semuanya berjaya membuktikan mereka mampu menjadi billionaire hanya dengan trading.

Namun dalam keghairahan itu, tak ramai daripada kita yang betul-betul serius untuk menumpukan pada satu-satu kaedah atau trading strategy seperti idola-idola tersebut. Kita lebih gemar melompat-lompat ke satu teknik dan kemudian ke teknik yang lain, atau dalam istilah trading nya, Butterfly Trader.

Sedangkan apa yang kita perlu lakukan, cuma mendalami satu teknik yang berkesan, dan kemudiannya sesuaikan dengan psikologi, margin dan masa yang kita ada - sekaligus mencipta strategi dan peraturan kita sendiri dalam trading.

Dalam post ini saya akan kongsikan 7 tabiat atau habit seorang trader yang berjaya. Apa tabiat tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Belajar dan terus belajar tentang perkara Basic.

Seperti kata pepatah, sebesar-besar rumah, ia tetap terbina daripada seketul batu-bata. Adalah sangat penting jika anda berhajat untuk menjadi seorang trader yang berjaya untuk mengetahui segala basic di dalam trading seperti:

i -     Candlestick Patterns
ii -    Bid/Ask Price
iii-    Support and Resistance / Supply and Demand
iv -   Asas Trend
v -    Market Structure
vi -   Asas Brokerage
vii -  Pair Correlation
viii - Pair Range and Volatility
ix -   Fundamental Effect

Jika anda suka-suka terjun ke dalam bidang ini tanpa asas-asas di atas, nyata anda ikhlas bersedekah kepada broker!


2. Kaji dan buat latihan / backtest.

Trader yang berjaya seringkali bersungguh-sungguh untuk mengkaji dan backtest pada satu-satu teknik yang mereka pelajari. Ia boleh digambarkan sebagai 'flight simulator' kepada trading dalam real account. Backtest seperti ini akan mengukuhkan psikologi trading anda, meskipun di dalam keadaan market yang tidak menentu. Jangan tak percaya, trader yang berjaya juga ada loss dalam trade mereka, tetapi yang pastinya ia bukan 'by accident'.


3. Mengira risiko sebelum mencongak untung.

Seringkali kita menganggap market ini kita yang punya, maka kita dengan angkuhnya tekan entry tanpa memikirkan berapa risiko / loss yang bakal kita hadapi. Kesilapan kita adalah kita selalu mengira profit yang bakal kita dapat, sebelum menilai loss yang bakal diterima. Ada dua cara mudah untuk anda mengawal risiko anda iaitu:

a. Meletakkan stoploss pada entry anda, berdasarkan analisa yang telah anda lakukan. Stoploss mestilah tidak terlalu dekat dengan entry, kerana ia akan mengganggu psikologi anda. Memadai jika anda setkan berapa loss yang sanggup diterima daripada entry tersebut, dan jangan layer-layer tanpa kiraan  yang tepat!

b. Anda boleh juga meletakkan modal yang minima untuk satu-satu pair, sebagai contoh, anda mengkhaskan satu akaun dengan modal 30USD khusus untuk trade pair EURUSD. 30USD tersebut adalah jumlah yang anda sanggup total loss. Jika anda entry dan layer berdasarkan analisa anda, insyaallah psikologi anda tidak akan terganggu, kerana ia adalah risiko yang sanggup anda terima!


4. Plan the trade and trade the plan.

Saya percaya, ramai daripada kita mampu menghasilkan analisa yang baik. Malah, pada satu tahap, kita mampu entry dengan zero float. Namun sayangnya apabila entry sudah membiru, kita gagal mengawal emosi dengan baik - bila price reverse je dan kita lihat profit makin berkurang, terus kita close entry tersebut. Maka melepaslah kita bila tengok price pergi ke tempat TP yang kita setkan awal-awal tadi. Selalu kan jadi macam ni?

Memetik kata-kata Warren Buffet,

"I don't have to be the smartest in the class, I just have to be the most disciplined"

Nyata trader yang berjaya sebenarnya cuma perlu lebih berdisplin, tak kira samada dalam analisa ataupun dalam entry. Set your own rules, and follow it!


5. Bersosial

Ya, ia mungkin kedengaran pelik, tetapi hakikatnya, lebih sedikit masa anda luangkan untuk menghadap entry anda, lebih mudah anda mengikuti trading strategy anda. Namun ia bukanlah bermakna saya suruh anda bersosial di tempat-tempat maksiat, tetapi lebih kepada hidup berkomuniti, beriadhah, mengeteh dengan kawan-kawan atau seumpamanya. Ia juga membuatkan anda rasa normal!


6. Muhasabah

Adakah anda berjaya mengumpul profit yang banyak minggu ini? Loss? Penting untuk anda bermuhasabah dan mengenalpasti kelebihan atau kesilapan yang anda lakukan dalam analisa anda. Seperti juga backtest, muhasabah analisa sendiri juga akan mengurangkan kesilapan anda di masa akan datang.

Malah, tidak keterlaluan jika saya mengajak anda untuk bermuhasabah amalan yang kita lakukan pada minggu lepas. Cukupkah ibadah kita? Sedekah? Jika kita percaya bahawa rezeki itu daripada-Nya, maka nikmat yang mana lagi yang harus kita dustakan?


7. Istiqamah

Oh cliche nya! Namun, suka atau tidak, istiqamah atau berdisplin mengulangi tabiat di atas setiap minggu adalah kunci utama untuk anda menjadi trader yang konsisten dan profitable. Tak percaya, anda cubalah!





"I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times" - Bruce Lee



Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


'til then, Happy Trading!

Analisis EURUSD 1/10/2018 - Kebimbangan Pelabur Terhadap Situasi Ekonomi di Itali

Setelah 2 minggu major pair kegemaran ramai, EURUSD membuat bullish rally, akhirnya pada minggu lepas ia mula mengalami kejatuhan seawal hari pertama dagangan pada 24 September yang lalu.

Majoriti traders menumpukan kepada pengumuman defisit bajet oleh Itali sebanyak 2.4%, ditambah pula dengan keputusan US untuk menaikkan kadar faedah kepada 2.25%, kenaikan kali ketiga pada tahun ini!

Kesannya, pada minggu lepas pair ini mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 240 pips, dan gagal bertahan pada phsycological level 1.7000.

Beralih kepada technical outlook pada pair ini, kita boleh mulakan dengan  Monthly Candle untuk bulan September yang sudah terbentuk pada hari dagangan terakhir minggu lepas.


Pin bar @Monthly Candle


Candle bagi bulan September membentuk pin bar, sekaligus menafikan kemungkinan ia menaik tinggi berdasarkan candle bulan Ogos. Overall outlook, pair ini masih dalam mood sideway dengan range sekitar 400 pips.



Bearish engulfing @Weekly Candle


Beralih kepada Weekly Candle, kita dapat lihat candle minggu lepas membentuk Bearish Engulfing, yang 'memakan' keseluruhan bull candle weekly sebelumnya. Namun ia tidak begitu solid memandangkan masih ada shadow pendek di bawahnya.

Kemudian jika kita teliti pada Daily Candle, kita dapat melihat rejection yang berlaku pada supply zone / resistance. Berkali-kali price cuba menembusi area tersebut, tetapi tidak berjaya dan akhirnya terjun ke bawah!


Rejection @Daily Candle

Boleh disimpulkan daripada overall view di atas dalam sideway mood pair ini, kita masih boleh mencari peluang sell dengan target reward sekitar 200 pips.


Berikut adalah trade idea bagi pair ini:

RRR 1:3


Ada beberapa lagi level yang sesuai untuk short pair ini, tetapi saya mengintai peluang best entry di possible support become resistance (SBR) zone seperti di atas. RRR bagi entry ini juga agak baik, sekitar 1:3 bergantung kepada level entry anda.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'Til then, Happy Trading!

Silibus Yang Tertinggal Part 5: Financial Freedom?

Financial Freedom : Kebebasan Kewangan - sesuatu yang diimpikan oleh semua orang. Tak kira anda bekerja sendiri, makan gaji atau pemilik bisnes, anda pasti mengimpikan kebebasan kewangan dalam hidup.

Malah, tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa kita semua pernah berangan berada dalam financial heaven - kita bisa memiliki apa saja yang kita mahukan dengan duit yang kita ada. Dalam angan-angan tersebut, kita berada di atas kapal persiaran yang mewah, melancong sakan di Eropah, masuk butik-butik terkemuka dunia dan pilih apa saja yang kita berkenan. Tak cukup dengan itu, kita borong kereta-kereta mewah yang selama ini kita hanya mampu tengok gambarnya saja di majalah. Fuhh!

Indah kan angan-angan tu?

Tapi betul ke itu maksud sebenar financial freedom yang kita cari selama ini?

Untuk capai level macam dalam angan-angan tu, anda mungkin perlu menjadi seorang billionaire atau seorang wife ex-pm!

Jadi, adakah financial freedom ini sesuatu yang mustahil untuk dicapai? Habis tu kenapa ramai je orang bersungguh nak capai financial freedom ni? Takkan diorang mengejar something yang impossible?

Tunggu dulu, mungkin kita perlu memperbetulkan semula definisi financial freedom yang selama ini telah kita salah tanggap!


Jadi apa itu definisi sebenar financial freedom?

Pertama sekali, kita perlu menghapuskan dulu semua tanggapan kita tentang financial freedom seperti dalam angan-angan kita tu. Ingat, yang kita kejar bukan kemewahan yang melampau, tetapi sekadar kecukupan dan kebebasan!

Robert Kiyosaki menyatakan dalam buku beliau, Before You Quit Your Job dan sekali lagi disebut dalam buku Cashflow Quadrant, bahawa financial freedom nyata sekali bercanggahan dengan apa yang kita bayangkan selama ini.

Menurut beliau, financial freedom sebenarnya mampu dicapai oleh semua orang, termasuk mereka yang makan gaji (macam tak percaya kan?). Kita hanya perlu menyusun strategi yang baik dan benar-benar jelas dengan matlamat kita untuk mencapainya.

Jadi, beliau mendefinisikan financial freedom sebagai satu keadaan di mana pendapatan pasif anda sudah menyamai atau melebihi perbelanjaan bulanan anda. Dalam keadaan ini, kita tidak lagi bergantung kepada Earned Income kita, malah Earned Income (pendapatan aktif) tersebut boleh diperuntukkan untuk menambah Passive & Portfolio Income kita. (Rujuk post sebelum ini - Silibus Yang Tertinggal Part 3: The 3 Types of Income untuk lebih jelas).

Mari kita lihat definisi tersebut dalam bentuk gambar seperti di bawah:

Biasanya, pendapatan pasif kita menyumbang cuma sedikit dalam total income


Kebanyakan kita tidak menumpukan kepada pendapatan pasif, sebaliknya banyak berharap kepada pendapatan aktif kita untuk menanggung perbelanjaan bulanan. Jika keadaan ini berlanjutan, bermakna kita masih jauh daripada financial freedom.

Financial Freedom - keadaan di mana passive income sudah menyamai expenses atau lebih


Dalam keadaan financially free, kita sebenarnya mempunyai banyak lebihan masa (dan wang) untuk dilaburkan ke medium atau instrumen yang mempunyai potential growth yang tinggi, tanpa merisaukan tentang perbelanjaan bulanan (yang ditanggung oleh Passive Income).

Apabila kita mencapai tahap ini, kita mempunyai pilihan untuk 'bersara' atau mengurangkan komitmen masa kepada aktiviti yang menghasilkan pendapatan aktif kita (kerja). Jadi projection income kita akan berubah, seperti gambar di bawah:
Masa dan komitmen yang selama ini dihabiskan kepada kerja hakiki kita akan dapat ditumpukan kepada aktiviti yang mempunyai potential growth yang lebih tinggi, atau kita boleh dedicate kan masa kita untuk kerja-kerja charity (atau kedua-duanya sekali!).

Simple kan? Namun jalan untuk membolehkan Passive Income menyamai Expenses itu bukanlah semudah yang disangka, banyak ilmu dan pengalaman yang kita perlukan untuk memastikan risiko yang bakal kita hadapi berada di dalam kawalan.

Apapun, ia telah mengubah tanggapan saya tentang financial freedom dan membuka mata saya bahawa financial freedom bukanlah sesuatu yang mustahil, malah ia cuma first step yang wajib dicapai bagi merealisasikan impian yang lebih besar!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Investing!

Analisa Teknikal GBPUSD 24/9/18 - Strong Possible Bearish Move Detected!

Pergerakan pair GBPUSD pada minggu lepas agak menegejutkan, setelah membuat bullish rally bermula hari pertama dagangan sehingga sekitar 230 pips hingga hari khamis, tiba-tiba pada hari terakhir dagangan, GBP mula melemah dan membuat penurunan sehingga sekitar 215 pip.

Ianya tidak lain tidak bukan, disebabkan isu Brexit yang kembali memainkan peranan. Pada Jumaat lepas, Perdana Menteri UK, Theresa May menyatakan bahawa rundingan Brexit sedang dalam keadaan 'standstill' - tiada perubahan positif buat masa ini.

Hasilnya, setelah bermula dengan optimis pada awal minggu lepas, pergerakan bullish mula menunjukan 'exhaustion' dengan free fall pada jumaat lalu. Menariknya, Candle Weekly yang terhasil (anda boleh rujuk di bawah) membentuk Pin Bar / Shooting Star atau juga dikenali sebagai Gravestone Doji (anda boleh google candlestick pattern untuk maklumat lanjut).


Candle Weekly membentuk Shooting Star


Beralih ke Timeframe Daily, anda dapat lihat Candle yang terbentuk pada Jumaat lalu hampir menjadi Marubozu Candle, cuma ia tidak solid kerana masih ada sedikit shadow di atas dan bawah. Tetapi 3 point penting yang anda dapat simpulkan daripada Daily Candle tersebut adalah:

1. Open Price lower daripada close price previous candle
2. High Price gagal mengatasi Higher price di previous candle
3. Close Price jauh di bawah Open Price previous candle

Anda boleh rujuk  gambar di bawah:

Daily Candle hampir menjadi Marubozu Candle


Di Timeframe H4 pula kita dapat lihat current bullish trend seakan berakhir dengan Lower Low (LL) yang baru, lebih rendah daripada Higher Low (HL) sebelumnya, seperti menunjukkan price bersedia untuk berubah trend.


New LL terbentuk di Timeframe H4


Saya cenderung untuk mengambil risiko short pair ini, di level QM seperti gambar di bawah, dengan stoploss yang munasabah, sekitar 10-20 pips daripada previous high (HH). Risk Reward Ratio (RRR) nya juga agak menarik, sekitar 1:3 ke 1:5 bergantung kepada  Price Action di significant level seperti yang ditandakan di bawah.


RRR sekitar 1:3 hingga 1:5


Namun begitu, jika anda merasakan penurunan tempohari cuma satu correction move yang akan melonjakkan pair ini lebih tinggi, berikut adalah trade idea yang sesuai bagi anda:


Trade Idea bagi yang masih berpegang dengan bullish sentiment pada par ini


Namun begitu, RRR bagi entry ini tidak cukup menarik, sekitar 1:1 hingga 1:4, bergantung kepada level entry pilihan anda.

Apapun pilihan anda, pastikan anda mengawal risiko dengan sebaiknya. Oh ya, harus diingatkan juga, minggu ini terdapat banyak news 'merah' menanti pair ini sepanjang minggu, melibatkan GBP dan USD. Lihat saja kalendar daripada forex factory di bawah, berderet-deret news merah menanti!


News USD dijangkakan bakal memberi impak yang kuat pada minggu ini


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini. TAYOR!


Til then, Happy Trading!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :