STOP ORDER







Stop order adalah arahan kepada broker apabila posisi trader yang sudah di isi(fill) dan meletakkan di harga tertentu untuk keluar dari pasaran jika harga bergerak melawan arah. Stop Order juga dipanggil sebagai STOP LOSS. Trader menggunakan stop order untuk mengurangkan risiko apabila harga melawan mereka.  Sebagai contoh, Trader A telah membeli  Serai pada harga RM 10 dengan kuantiti sebanyak 500 unit. Trader A meletakkan stop loss pada harga RM8 sebanyak 500unit jika harga sampai di RM8. Jika harga Serai jatuh ke RM8, Broker trader A akan “immediately” menjual semua 500unit yang dibeli oleh Trader A tadi. Ini bermakna, Broker tadi perlu mencari “pembeli” untuk mengambil 500unit tadi ATAU broker boleh menyimpan dahulu sebelum menjual dengan harga yang lebih tinggi lagi. Perhatikan bahawa 500unit serai tidak berubah apabila posisi menghampiri harga Stop Loss. 

HUBUNGKAIT ANTARA STOP ORDER DAN KECAIRAN(LIQUIDITY)

• Stop order dapat mengubah kedudukan harga. Harga berubah kerana dominasi salah satu side(buyer atau seller) yang mengawal “demand” yang melebihi kemahuan yang ada ketika itu. 

• Stop order sentiasa menyumbang kepada dominasi satu side(buyer atau seller) untuk melakukan transaksi.

 • Stop order sentiasa “menambah  momentum(kekuatan)” kepada pasaran ketika itu.

  • Trader yang menggunakan “buy stop atau sell stop order” , juga menyumbang kepada momentum ditambah dengan kekuatan stop loss trader. Kombinasi ini akan menyebabkan ketidak seimbangan antara yang mahu membeli dan mahu menjual (demand dan supply)

• Kecairan(liquidity) akan bertambah pada satu harga yang mempunyai banyak Stop Loss. Kecairan (liquidity) ini akan menyebabkan kekuatan dan sentiment pasaran berubah arah.















CIRI CIRI PENTING “LIMIT ORDER”





    • Limit order boleh dibatalkan atau “cancel” . Ini memberi peluang kepada pemain pasaran untuk menunjukan minat sahaja untuk menjual dan membeli. Sebagai contoh, Ahmad mahu membeli pada harga RM20 , dan market pada kedudukan RM29. Ahmad boleh “cancel” order ini pada bila-bila masa sahaja jika spread(market) menghampiri kedudukan beliau. Sesetengah broker mengenakan kos yang tinggi kepada pemain pasaran(participant) jika mahu “cancel” order yang dihantar.

 • Limit order menunjukan ketidakhadirian(absent) pemain pasaran(participant) di dalam pasaran. Broker sentiasa melihat dan mengawasi(monitoring) di kawasan limit order untuk menentukan dan menetapkan strategi yang akan digunakan.  Dengan  meletakkan limit order, pemain pasaran dapat masuk ke dalam market pada bila bila masa sahaja.

 • Antara risiko penting yang perlu difahami apabila melibatkan limit order adalah seperti berikut: 1. Execution limit order adalah tidak dijamin akan dipenuhi(fill). Jika harga tidak menghampiri limit order, pemain pasaran akan gagal untuk melakukan transaksi. 2. Risiko harga melawan arah harga pada limit order. Order pemain akan dipenuhi(fill) tetapi risiko untuk harga melawan arah tetap tinggi.

BEST BID DAN BEST ASK





              Best bid adalah harga tertinggi yang mahu membeli. Best offer adalah harga terendah mahu menjual. Perlu juga diingat, best bid dan offer adalah harga terbaik untuk trader melakukan “market order” sahaja ketika itu. Di sudut trader yang menjual dan membeli, mereka sebenarnye memegang “worst price” untuk yang mahu menjual dan membeli. JANGAN KELIRU. Ini bermakna: • Jika ada yang mahu menjual(sebagai market order), harga terbaik untuk menjual adalah di best bid. • Jika ada yang mahu membeli(sebagai market order), harga terbaik untuk membeli adalah di best offer.


        LIMIT ORDER

Limit order adalah arahan(instruction) untuk melakukan transaksi pada kedudukan harga yang terbaik di bawah atau di atas harga spread(market).  Kebarangkalian untuk limit order diambil adalah bergantung kepada limit harga itu sendiri. Jika harga terlalu jauh dari limit best price, kebarangkalian untuk tidak berlaku nya transaksi adalah sangat tinggi. 

Best bid dan best offer juga dipanggil sebagai “market “.

Jika  limit order di atas best offer : • buy order adalah “market order” • sell order adalah di belakang “market”


Jika limit price berada di best offer • Buy order adalah market order • Sell order adalah spread(market) Jika limit price berada di antara best bid dan best offer (berada di antara market) • Buy order adalah di dalam spread(market) • Sell order adalah di dalam spread(market)

Jika limit price berada di best bid • Buy order adalah spread(market) • Sell order adalah market order

Jika limit price berada di bawah best bid • Buy order adalah di belakang spread(market) • Sell order adalah market order



APA ITU ORDER? DAN MENGAPA DIGUNAKAN?






  Order adalah arahan(instruction) atau penunjuk bagi trader untuk memberitahu kepada broker yang akan melakukan dan menyusun posisi mereka. Instruction atau arahan order tersebut akan memberitahu bagaimana order tersebut akan dilakukan. Berikut adalah ciri-ciri order : • Jumlah untuk melakukan trade(How much to trade) • Mahu menjual atau mahu membeli (Buy or sell) • Keadaan di mana dan pada harga apa yang dipersetujui oleh pembeli dan penjual( Condition for accept the price) • Berapa lama order tersebut akan diletakkan (Valid till cancel)

Contoh Order (dalam bentuk arahan/instuction) 


Abu mahu menjual 5,600 saham Syarikat A tidak lebih dari RM41.06 setiap unit , tetapi hanya pada waktu sesi aktif jam 9am-2pm sahaja. Abu mahu melakukan “buy limit” pada Rm41.06 sahaja.



Trader menunjukkan kemahuan membeli dan menjual dengan membuat “bids” dan “offer” .  Bid dan offer adalah tawaran yang dibuat oleh pemain pasaran yang mahu melakukan transaksi. Offer adalah orang yang “mahu menjual” . Manakala bid adalah “mahu membeli” .


Bid dan offer mengandungi informasi mengenai harga dan jumlah yang diterima oleh trader.  Sesetengah memangilnya sebagai “asking price”, “biding price” atau mudah nya bid dan ask. 





Basic is Advance...Advance is Basic




                                     



      Basic is Advance...Advance is Basic
Dalam trading jangan lupa benda basic...
Perkara asas dalam trading seperti Support dan Resistance (SNR)
Umpama membina rumah..SNR ini diumpamakan sebagai Tiang Seri
Jika tiang goyang rumah boleh runtuh
Jika basic SNR tak kuat..akaun boleh jadi arwah..
So Nasihat saya kepada trader-trader baru diluar sana
Kukuhkan Tiang dulu...
Kuatkan pemahaman SNR Support and Resistance
Gabungkan dengan SND Supply and Demand
Baru cantik rumah yang dibina..baru kukuh Bangunan yang nak didirikan
Bangunan KLCC yang tinggi dibina dari batu bata yang disusun rapi...eh apa aku merepek ni
maksudnya ...kalau nak trade konsisten..kuatkan Basic
Basic SNR
Basic SND
Gabung...Meletopppp...macam Stacy and Hakim 

Ingat lagi teknik Lejen CSR 100 Classical support and Resistance
Normal SETUP
Blow OFF Setup
Creeping SETUP
ni teknik Lejen

Still guna sampai sekarang stil Valid sampai sekarang...gabung sket dengan SND dapatlah kefahaman
Campur sikit dengan KING dapatlah entry sharp....


~Semoga Bermanfaat~

SahVCS di UCad.



Pembukaan leher di M15 dan h1 manakala H4 retrace ini membawa sell yang kuat di masa singkat





Tp sell 1.30960 dinanti.

Selamat memorex.

SahVCS entry di UJ sclaping ke intradays hari ini

SahVCS di analysis UJ terkini



Kali ini setiap hari kita akan membuat analysis market dan mapping m15 menuju ke d1 bagi memantapkan penggunaan dan pemahaman penggunaan teknik SahVCS. Analysis awal akan akan diberikan di group Xclusif dan dipanjangkan di sini buat tatapan pembaca bagj memahami cara guna graph teknik SahVCS ini.

Uj d1 akan buy kuat membuat bukaan leher.

H4 uj sedang membentuk AC dengan kenaikan perlu window 3 untuk meleret ke atas dan percantuman mid bb dengan ma di main window.

H1 uj  sedang membentuk berada di AC point 2 nak ke 3 maksudnya ada sell kecil ke e2.disana ada awan step maksudnya h1 hanya memberikan sell sementara saja pada kemungkinan 1 cs turun dan naik semula.

M15nya sedang membuat AC point 1 ke 2. Turun sementara dan perlu naik semula untuk point 2 ke 3

Fahamkan maksud disini. Untuk ambil secara profit yang banyak . Kita perlu buy

Jika kita nak sclaping kita ikut m15 yang mana dia akan turun dulu dan melengkapkan ac point 1 ke 2

Lepas tu naik semula utk buat point 2 ke 3

Sideway sementara dan akan buy ikut pada h1 pula . Dengan pada masa yang sama ianya akan terus buy untuk leretan window 3 h4

Dan perlu naik lagi utk melengkapkan bukaan leher d1

Yang mana 3 cs d1 akan berlaku bermula hari ini

Ok dimana point2 stablenya?

108.530 sell sementara utk h4 manakala kenaikan 109.500 utk cs d1 3cs nya

Sekarang kita hanya perlu jika mahu ambil buy ianya akan floting sedikit utk melepaskan tp h4 tadi di sell sementara

Jika kita ambil sell jangan melebihi 108.530

Kesimpulannya ambil sell ke 180.530 dan pasang po buy limit di 18p.530 tu untuk tp d1 di 109.500

Fahamkan cara ni ye. Utk target h1. H4 dan d1

M15 tp sell di 108.750

Lepas tu naik semula ke e2 m15. Dimanakah e2 m15?

108.850 e2 m15

Jadi ianya akan sideway di point 108.850 ke 108.750

Bagi yang nak sclaping boleh pasang sell ke 108.750 dan pasang po buy limit di 108.850 tu ke tp108.850

Ok kita ambil dulu di uj ni

Bagaimana nak tentukan ianya akan buy dulu atau sell dulu. Kena lihat pada kekuatan window 3.

Jika ianya perlu sell. Ma mesti dah meleret di bb atas

Jika ianya baru sampai saja membuat touch down di bb atas bermaksud ianya perlu sambung dengan leretannya ini menunjukkan buy akan masih ada saki bakinya lagi

Uj m15 lengkap AC sekarang ni

Selepas AC akan disusuli dengan sideway di point yang dinyatakan td

Bagi yang nak sclaping boleh pasang sell ke 108.750 dan pasang po buy limit di 108.850 tu ke tp108.850

Jika ada news hari ni ianya akan membawa kepada usd menguat juga di uj

Tp m15 108.750 hampir tas dengan kick dot h1 seperti dlm mapping berlaku

Dah melepasi 108.750👍





Selamat memorex.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :